Column: Scherm uit of beurs dicht?

Altijd als beurzen dalen dan roept iedereen dat de beurs gesloten moet worden. Persoonlijk vind ik dat een beetje een struisvogel strategie, want als beurzen dicht zijn dan kunnen bedrijven, landen en sectoren nog steeds van waarde veranderen. Dus los van de mogelijkheid voor bepaalde partijen om  buiten de beurs om te handelen, is een koers gewoon een spiegel van de bedrijfswaarde.

Toen ik in de Azië crisis gezamenlijk verantwoordelijk was voor grote derivaten posities bij een grote bank en de liquiditeit door het faillissement van LTCM geheel opgedroogd was besloten we na alle scenario’s bekeken te hebben, ook even niet naar de prijzen te kijken en dus het scherm spreekwoordelijk uit te zetten voor een middag. Het leuke was dat door het ingrijpen van de FED die avond ons positieve scenario ineens uitkwam.

We wisten dus als professionals precies hoeveel risico we hadden en we legden ons even neer bij de situatie. Normaal gesproken: Langere tijd niet kunnen handelen geeft zeker geen rust het versterkt juist de paniek. Natuurlijk er zijn momenten dat het niet handelen even rust geeft bijv. bij de 9-11 aanslagen toen was het door het wegvallen van marktpartijen die in het WTC gevestigd werden praktisch niet mogelijk om de beurzen open te doen. Ook had de terroristische aanslag een dusdanig effect dat dit in de VS verwerkt moest worden. De andere beurzen waren toen wel open en daarmee kon er internationaal wel gehandeld worden. 

Circuit breakers

Om paniek in te dammen zijn er vaste momenten van rust en die werken mijn inziens goed om rust te creëren. Op Wall Street sluit de fysieke handelsvloer, omdat er positieve testen waren voor twee medewerkers. Het sluiten van de fysieke beurs heeft niet of nauwelijks effect op de prijsvorming in de VS. De beursvloer diende al langere tijd meer als toeristische trekpleister dan als een noodzaak.

Beursdicht een probleem

Dan toch nog even het sluiten van de beurs heeft grote effecten, er zijn bijvoorbeeld: lijfrente producten die maandelijks verkopen, om zo tot een gelijkmatige uitkering te komen voor een aanvullend pensioen. Het niet hebben van een uitkering heeft grote effecten, maar ook voor spaarproducten is een gelijkmatige inleg (ook op lage beursniveaus) van groot belang.

De beurs?

Voor de rest moeten we als we een beurs dicht doen beseffen dat we alleen de officiële gereguleerde markten dicht doen. Er blijven altijd alternatieve platformen (darkpools) waar wel in gehandeld kan worden door bepaalde partijen. Het gebrek aan transparantie en de referentie markt geeft een slechte prijsvorming.  

Kortom; om efficiënte en ordelijke markten te houden, zelfs als ze lager gaan moeten beurzen open blijven. Dus als mensen de koersen niet willen zien gewoon het scherm uit en de krant in de bus laten.

Press release European Exchanges will remain open

 

 

Deel dit bericht: