Column: Sell in May and remember September
Nu heb ik ruim van te voren aan gegeven dat ik een daling voorzag (en voorzie) op de bredere beurzen (Russell, Nasdaq, etc.) en vooral in de Tech indices (Soxx) en nu was april ineens een slechte maand (meer dan 13 procent lager in Nasdaq). Maar na april krijgen we mei en dat is los van de Veronicafilmmaand bekend van het oude gezegde dat ineens weer naar boven komt… “Sell in May and go away”. Maar los of het zo makkelijk is om op tijd en kalender te handelen, nog steeds hebben we een cocktail van complicerende factoren: mixed bedrijfscijfers, corona in China, een oorlog in Oekraïne, hoge commodity prijzen, klimaatveranderingen, hoge inflatie, hogere rente, etc..
Vorige week in mijn column benoemde ik Netflix en andere Tech fondsen ik had voorafgaand aan de kwartaalcijfers reeds een mening over Amazon, Google en de andere FAANG aandelen. Amazon ging na de cijfers volgens verwachting fors lager en ook Google is verder in correctie gegaan. Dat juist IT bedrijven omlaag gaan heeft mogelijk te maken met hogere markt rentes. Want hogere rentes beïnvloed de toekomstige bedrijfscijfers (lees winsten), maar natuurlijk kan het ook gewoon een momentum of sentiments-verhaal zijn.
Even Googelen
De Google grafiek voorspelt ondanks prima resultaten nog steeds weinig goeds. Op de grafiek zouden we met gemak terug kunnen naar 1.000 Amerikaanse dollar. Maar vraag me niet dit te verklaren met waarderingen.
Ama-zon-de
De allerrijkste der aarde hadden vorige week een slechte week. Nu is Bezos door de scheiding een tijdje terug gelukkig wel wat gewend maar het was voor hem natuurlijk wel zonde dat er vele miljarden van zijn vermogen af gingen. Maar ook hier heb ik voor de optimisten slecht nieuws want het grafische patroon kan dit aandeel gemakkelijk richting de 1.750 USD laten gaan alvorens er het patroon af genoemd mag worden.
Rivian zorgde voor een daling in Amazon en Ford
Een van de redenen dat Amazon omlaag ging was dat het bedrijf moest afschrijven op het belang in Rivian Automotive. Dit bedrijf zou elektrische bestel auto’s leveren. Rivian is een niet winstgevend bedrijf. Nu is dat niet eens het grootste probleem het echte punt is dat ze maar heeeeel weinig auto’s produceren en toch zelfs na een forse daling heeft het bedrijf nog steeds een marktwaarde van 26,7 miljard USD. Even voor het idee: Volkswagen enorm winstgevend en produceert enorm veel auto’s heeft een marktwaarde van 92 miljard, BMW 51 miljard en Porsche is ondanks de merkwaarde en productie aantallen slechts 24 miljard waard. Nu heeft dit laatste ook met de gehele structuur van het bedrijf te maken maar zo diep wilde ik niet kijken. Want dan zouden we ook het nodige over Rivian kunnen zeggen.
Kortom van Rivian kan zo met gemak nog veel meer af en dat gaat dan ook weer effect hebben op Amazon en Ford. Wellicht een beetje het gezegde zo gewonnen zo geronnen…
Niet duur
Ford heeft inclusief haar Rivian belang een marktwaarde van bijna 57 miljard dollar. Het aandeel staat slechts 3 maal de verwachte winst. Maar ondanks deze lage waardering, hebben we gewoon verkoopsignalen in de grafiek en dus opgepast.
Een van de rijkste
Cijfers Microsoft waren prima met bijna 50 miljard winst, maar toch staat dit bedrijf niet heel goedkoop je betaald bijna 30 maal de verwachte winst en hoeveel groei zit er nog in dit soort bedrijven? De grafiek geeft aan dat we een verkoopsignaal hebben in de Twindicator en ook lijken we uit de langere opgaande trend gevallen te zijn.
Van de topman van Microsoft en dus van een van de rijkste mensen op aarde gaan we naar het aandeel Robin Hood.
Robin Hood steelt van rijken?
Nu heb ik altijd begrepen dat Robin Hood van de rijken steelt, maar kijkende naar de grafiek worden de beleggers in dit aandeel niet echt rijk. Nu heb ik het wel vaker over de Meme stocks gehad en dat dit spel eigenlijk gespeeld lijkt. Zo gaat ook langzaam maar zeker het licht uit voor Robin Hood.
Toch nog even over arm en rijk hebben kunnen we ook weer geluidloos over naar een andere heel rijke man namelijk Elon Musk.
Twitter een vrij plaats?
Elon Musk kocht ondanks dat hij het geld niet echt had gewoon even Twitter. Hij verkocht voor 8,4 miljard aan aandelen Tesla en geeft wat aandelen in garantie om de deal te kunnen doen. Wat hij uiteindelijk met Twitter wil is me niet helemaal duidelijk. Hij heeft het over een vrij plaats voor vrije denkers. Nu zie ik na Koningsdag meer in een vrijmarkten zeker niks in een plek waar iedereen ongefilterd alles mag zeggen. Helemaal al niet omdat een aantal figuren reeds bewezen heeft het niet zo nou met de democratie te nemen. Zelf ben ik jaren voor van alles en nog wat uitgemaakt op beleggingsfora vooral als je negatief op een beurslieveling durfde te zijn en het gekke is dat alles wat je niet ontkend volgens de meute gewoon waar is. Dus voor je het weet heb je een dagtaak aan om overal op te reageren. Er zijn ook een aantal wetten in de maak die platformen verantwoordelijk maken voor fake news en voor discriminatie. Dus of je iedereen ongefilterd zijn mening moet laten geven…
What the hell
Tesla is zoals ik ook al eerder aangaf omlaag gegaan, we hebben verkoopsignalen in de Twindicator en ik vind het niet meer dan normaal dat je omlaag gaat als een insider opnieuw weer grote aantallen aandelen verkoopt.
Facebook ging eerst omdat de cijfers minder slecht waren dan verwacht en het aandeel al eerder fors gedaald was omhoog. Maar het herstel bleek van korte duur en de Twindicator wisten we uiteindelijk niet te doorbreken. We hebben dus nog steeds verkoopsignalen.
Uitzoomend
Als we naar een groter plaatje gaan dan zien we dat het patroon nog ruimte heeft tot onder de 150 USD. Dus ondanks dat het kijkende naar waardering niet heel duur is kan het gemakkelijk lager. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat dit soort bedrijven in sector ETF’s zit die vrolijk verkocht worden en dan wordt rijp en groen weg gedaan.
Niet alleen Social Media
De sprong van Facebook die na cijfers toch nog een kort herstel liet zien naar de chipmakers is niet heel groot. Nvidia heeft ook al langer verkoopsignalen en kan technisch gemakkelijk naar de 120 USD.
Een Nederlandse chipmaker
Bij ons is ASML al een tijdje in een dalende trend. We staan onder de Twindicator en hebben dus verkoopsignalen. De resultaten zijn allemaal op perfectie geprijsd dus een beetje tegen wind geeft direct grote gevolgen.
De stap van ASML naar BESI is niet zo groot. Vrijdag prima cijfers maar ook hier zorgde lichte tegenvallers in de toekomstverwachting voor grote gevolgen in de koers. Grafisch hadden we al langer een zijwaarts patroon wat leek op een Saucer top formatie. Het feit dat we aan de onderkant nu uitbreken kan gemakkelijk leiden tot verdere verkopen.
Naar aanleiding van de daling van BESI hebben velen een kater en daarmee komt een lied/gedachte op:
Weet je wat ik zie als ik gedronken heb?.. allemaal Beestjes om me heen. Een hit van Ronnie en de Ronnies. Allemaal Besi is een variatie op deze oude hit uit de pre historie, dus zal deze grap zelfs aan de Boomers ontgaan.
Sprekende over pre historie
Dit weekend was de vergadering van Berkshire Hathaway. Hier gaven fossielen als Waren Buffett en Charlie Munger hun mening op de wereld. Munger had zo zijn mening over Robin Hood, maar wat moeten we ermee. Zouden we niet gewoon wat jongere talenten kunnen strikken? In Berkshire Hathaway aandelen hebben we gewoon ook verkoopsignalen.
Berkshire Hathaway lange termijn?
Kijken we naar de lange termijn dan zou ik persoonlijk het aandeel op technische gronden niet willen hebben. Maar gelukkig heb ik er geen verstand van.
Cancel cultuur
Nu moet ik mensen als Waren Buffett die 91 jaar is en Charlie Munger die 98 jaar is niet veroordelen op hun leeftijd. Maar toch doe ik dat wel, want dit is toch wel echt op leeftijd te noemen. Dit weekend is er een jaarvergadering en gaan ze eindelijk weg?
Nu cancel ik dus oudjes in de top van een bedrijf en ik doe dit ondanks dat we in Nederland weer een nieuw hoogte punt hadden van de cancel cultuur. Een fout programma ging na een heel foute grap over een ernstig onderwerp van de buis. Het alleen er al over praten en het benoemen is tegenwoordig al gevaarlijk. Want blijkbaar vinden we allemaal onze mening zo belangrijk dat het hele team inclusief gasten al dagen beveiligd moet worden. Je zou alsnog bijna iets gaan voelen voor het plan van Musk…
Snel door naar een ander gevoelig onderwerp:
Verkoop signalen in de Sp500, Nasdaq en Russell2000
Alles hangt natuurlijk samen met wat gaat de FED doen met de rente en gaan ze hun Balans weer verkleinen na jaren van vergroting.
Bron: Currentmarketvaluation
Nu is de FED van belang
Er zijn dan ook meerdere partijen (zie bijv. grafiek hier boven) die erop wijzen dat de correlatie tussen de balans en de indices wel heel groot is. Is dit toeval of …. Niet? Als deze correlatie er is dan mogen we onze borst nat maken.
Lees ook Investopedia over dit onderwerp.
bron: Fred
We kunnen het plaatje nog langer maken.
Bron: FRED blog
Dus als we nog langer kijken en zelfs vanaf het jaar 1700 dan zien we dat we een erg grote balans hebben ten opzichte van het GDP… nu is er 1 regel:
Don’t fight the Fed?
Veel markt participanten hebben steeds vrolijk gespeculeerd op de rug van de FED. Als het fout dreigde te gaan greep de FED steeds in. Maar nu gaan partijen met de FED verkopen, want de verwachting is dat de balans kleiner gemaakt gaat worden. Zie bijv. het volgende plaatje:
Bron: J.P. Morgan Asset Management
Dus als we nu weten dat de voorspelling (forecast) is dat de balans minder gaat worden wat gaat dat dan zeggen over de toekomst van de S&P 500 en de andere indices? Voor iemand daar een antwoord op geeft wil ik ook nog even kijken naar een ander mooi plaatje namelijk de Cycli van aandelen rendementen.
Bron: J.P Morgan Asset Management
Rendementen uit het verleden?
Sprekende over die rendementen uit het verleden. Als we nu zien en dus weten, dat we nu een cyclus van 14,4 jaar hebben die veel langer is dan vorige cycli en dat we nu in deze cyclus reeds 262 procent gestegen zijn denken we dan dat we nog vijf jaar door gaan met de stijging? Of zou je nu winst pakken dan wel bescherming nemen voor het geval dat…?
En weer door
Snel maar even naar de grafieken van de S&P500
We hebben dus op dit moment in de grafiek verkoopsignalen.
Toch nog even over een kaars
Ook als we naar de maandgrafiek van de Sp500 futures kijken dan zien we los van de 200daags gemiddelde die we reeds omlaag geslecht hebben dat we ook een grote zwarte candle in april hebben neergezet. Deze grote candle heeft de vorige maand overvleugeld en dat is theoretisch een zeer negatief. We hebben al een paar jaar een veel snellere stijging gezien dan in de tien jaar daarvoor. Terwijl we toen uit de Kredietcrisis kwamen en dus herstelde uit een enorme economische dip.
De 1jaars grafiek van de Nasdaq laat ook duidelijk de breek van de 200daags lijn zien en de poging om er weer boven te komen. De huidige trend is dalende en we hebben ook nog steeds een verkoopsignaal in de Twindicator.
Op naar de 7.000
Als we naar een heel lang plaatje van de Nasdaq gaan dan krijgen we wel een beeld van de snelheid van de stijging en de mogelijke koersdoelen die je zou kunnen hebben als je een herhaling van de Dot.com correctie krijgt. Als je volledig terug gaat naar de basis van de rally kan je terug naar 7.000 punten.
Leg hem breed
Ook nog bredere indices zoals de Russel2000 geeft nog steeds verkoopsignalen. Door de uitbraak omlaag van vrijdag is zelfs een bevestiging van negatief patroon ontstaan.
De Russell2000 staat onder de 200daags lijn en ook de maands candles zijn hier negatief.
Amerika still first
Nu denk ik dat de Amerikanen er economisch nog het beste voorstaan. Ze hebben zelf energie en verkopen enorm veel wapens aan de rest van de wereld. Dus zou theoretisch Europa er nog slechter voor moeten staan dan de grafieken van de Amerikaanse indices aangeven.
De 1jaars Duitse Dax staat wel op een verkoopsignaal maar als we naar de lange termijn grafiek kijken lijkt het allemaal nog niet heel dramatisch. Voorlopig is het een correctie in een opgaande trend. Pas als we uit deze opgaande trend vallen begint het drama echt.
Even de AEX dan maar
In de AEX hebben we verkoopsignalen. We zijn onder de 200daags, een short in de EB indicator en een short in de Twindicator…
Voor de AEX was 714 het Twindicator niveau maar door de volatility is 729,37 het nieuwe Twindicator niveau. Pas boven dat niveau krijgen we koopsignalen en kijkende naar de Amerikaanse indices van vrijdag…
Even de maand
Op lange termijn kunnen we dus terug in het opgaande trendkanaal en richting de 600. Vallen we uit de opgaande trend dan is de 400 van maart 2020 (de corona bodem) een mogelijk koersdoel.
Nog even de zeer brede Amerikaanse Wilshire5000
Deze index heeft eigenlijk een soort gelijk patroon als de AEX. De huidige daling lijkt de markt weer in de oude opgaande trend de duwen. Zouden we naar de onderkant van dit opgaande trendkanaal corrigeren dan zouden we 30.000 als koersdoel kunnen zien. We gaan in dit idee dus terug naar een meer normale situatie.
Bron: J.P. Morgan Asset Management
Het nieuwe normaal?
Nu hebben we in de VS ook op andere vlakken weer een meer normalere situatie. Zo kijkende naar het bovenstaande plaatje lijkt het erop dat de Personal saving weer op ouderwets lage niveaus komen. Nu waren de Amerikanen al tijden geen spaarders…
Bron: J.P. Morgan Asset Management
Nog even leuk
En we (zelfs Arjan Lubach) hebben het over het consumenten vertrouwen gehad en nu staan we in Nederland op heel lage niveaus maar denk ik dat we in de VS nog het lager moeten. Echter eerlijkheidshalve is het ook wel leuk om even naar het bovenstaande plaatje van JP Morgan te kijken waarin ze mooi aangeven dat na een bodem in het consumenten vertrouwen er later weer een top op de beurs komt. Maar nogmaals of we nu al een bodem hebben weten we dus pas achteraf.
Bron: JP Morgan Asset management
Vind ik ook leuuuk
Ook wel leuk is om uit diezelfde presentatie naar een CPI plaatje te kijken en dan na te denken over onze rente.
Bron: J.P. Morgan Assett Management
Alles is tijdelijk
Als je naar de componenten kijkt dan ga je jezelf afvragen hoe tijdelijk deze inflatie nu eigenlijk is…
Om toch positief te sluiten,
Afgelopen week hadden we cijfers Atos die best oké waren kijkende naar de koersniveaus. Ook waren er weer overname geruchten in deze sector. De grafiek staat op het punt ene koopsignaal te geven als we in de maand mei niet alsnog weer lager gaan in dit aandeel.
Naast Atos zijn er tientallen aandelen die interessant lijken (en hopelijk zijn) zoals Philips en Vopak (wellicht de volgende column weer)
Eind gedachte
Maar nogmaals de Centrale banken zijn de komende tijd aan zet en we gaan het zien. Want kijk je naar de rente van de ECB dan vraag jezelf af of die gezien de inflatie wel negatief moet zijn?
Bron: FRED
NB 1. Nu ben ik persoonlijk al tijden een fan van de plaatjes van JP Morgan die ik deze keer gebruikt heb. Maar wat ik leuk vind is mogelijk niet alles dus wie het hele verhaal wil zien dan naar de gehele presentatie
NB 2. Het gezegde is: Sell in May and go away and remember come back in September
de vraag is dus even wat gaat er in mei gebeuren.
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.
Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies.