Column: Showtime!

Zoals Jensen het in zijn programma over de Amerikaanse verkiezingen perfect omschreef, zijn de presidentsverkiezingen de grootste show op deze aardbol. De Amerikanen beseffen alleen niet dat het allemaal show is en worden enorm tegen elkaar opgehitst. Morgen(8 november) is het zo ver en zal de keuze bekend worden, maar weinigen snappen dat het een grote show is, waar House of Cards of het Nederlandse Goede tijden, Slechte tijden bij verbleken.

De peilingen geven aan dat Clinton wint, maar de kleine letters bij die peilingen zijn dat er per saldo meer Democraten gevraagd zijn, dan Republikeinen. Ook zijn het maar kleine groepen en we weten van de Britse Exit dat peilingen weinig zeggen. Ik blijf bij mijn angst dat Trump het gaat winnen, maar ook zijn er nog gekkere scenario’s te bedenken waarbij er direct rechtszaken tegen Clinton worden gevoerd, of erger dat de haatzaaiers het recht in eigen hand nemen. Als Trump wint zal dit niet goed zijn voor de beursen. Bescherming blijft dus een noodzakelijk iets.

Nu ben ik al langer negatief, maar we hebben nu officiële verkoopsignalen in alle indices inclusief de AEX. Natuurlijk zijn er ook positieve scenario’s te bedenken dat Clinton wint en de beurs weer wat tot rust kan komen, maar daarna krijgen we in december weer de renteverhoging en een verkiezing in Italië. Kortom; die positieve scenario’s zullen slechts een beperkte stijging geven.

7-11-01

De Duitse Dax bevestigde het plaatje van de AEX. Als we iets verder omlaag gaan, dan krijgen we een behoorlijke correctie. We kunnen dus concluderen dat de grafiek synchroon loopt met de werkelijkheid van de verkiezingen. De verkiezingsuitslag kan de indices omlaag duwen onder de steunzone ook kunnen we er inblijven, maar als contraire trader heb ik al maanden geleden gezegd dat Trump gaat winnen en dus ga ik voor de kleine kans dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Zelfs zonder dit evenement hebben we verkoopsignalen die we niet moeten negeren.

7-11-02

Ook de Londonse FTSE-100 index heeft nu verkoopsignalen gegeven. Natuurlijk heeft dit aldaar ook te maken met de beweging in het Britse Pond.

7-11-03

Brexit weer exit?

We zien dat naar aanleiding van de verhoogde inflatie verwachtingen in de UK en de rechtszaak aldaar tegen de Britse Exit, dat de Euro Pond een behoorlijke correctie beweging maakte op de eerdere zwakte. De trend lijkt gedraaid, maar daarvoor is het waarschijnlijk nog iets te vroeg.

7-11-04

De Dow Jones Industrial Average is verder aan het verzwakken en voorspelt zo weinig goeds voor de toekomst van de VS.

7-11-05

Het langere termijn plaatje kan door de verkiezing ook gemakkelijk negatief worden.

7-11-06

Sell of oversold?

Sp500 is al meer dan 8 dagen achter elkaar gedaald, begin dit jaar hebben we dat ook gezien en pas later leidde dat weer tot een herstel. De indices liggen dus zwak en ik blijf dan ook short voor de verkiezingen, maar ook de losse aandelen die het eerder prima deden geven nu verkoopsignalen.

7-11-07

De walm van oude Zalm

ABN Amro haalde even negatief het nieuws met de Special Purpose Vehicles  met Lion King namen, ook kwamen ze in het nieuws met teveel enthousiasme in de Credit kaart divisie, dat leidde vrijdag al tot een officieel verkoopsignaal.  Ander nieuws was dat men nog dit jaar de kerstpakketten afschaft voor het personeel. Als Zalm nu af zou zien van zijn bonussen, dan zou dat meer een signaal zijn dan het penny wise pound foolish verhaal nu.

7-11-08

Oude tips

Adidas is sinds het beloofde verkoopsignaal al leuk gedaald, maar technisch gezien kan het nog veel verder.

7-11-09

Het wordt Cloudy

Microsoft dreigt ook met een verkoopsignaal te komen als het slot onder de 58,26 USD komt.

7-11-10

Waarschuwing voor mijn vrienden

Facebook heeft reeds verkoopsignaal gegeven. Ik hoop op een beetje herstel om hernieuwd short te gaan, maar wees gewaarschuwd dit aandeel kan gemakkelijk veel verder omlaag gaan.

7-11-11

Apple heeft verkoopsignaal gegeven. Ook in EB indicator hadden we de afgelopen week een verkoopsignaal.

7-11-12

Amazon heeft ook officiële verkoopsignalen geven. Ik heb nog een put spread open staan.

7-11-13

Starbucks, hieronder de week grafiek, heeft ook al langer verkoopsignalen.

7-11-14

Niet alleen goud dat blinkt

Op alle voorgenoemde aandelen had ik short posities en heb ik prima gescoord. Echter ik had ook een long positie op zonnecel bedrijf First Solar dat de wereld probeert te verbeteren. Het bedrijf staat maar een paar keer de winst en er zijn overnames in deze sector gaande. Toch wist dit aandeel op redelijke cijfers nog weer fors onderuit te gaan. Ik heb even calls verkocht om een beetje mijn aankoopprijs te verlagen, maar het is wel even pijnlijk om in de value trap te stappen. Als beer moet je steeds al oppassen dat je geen benen kwijtraakt in Bear traps en dan krijg je voor je groene gedachten ook nog eens een lid op de neus. Gelukkig weet ik dat je ze niet allemaal kan hebben.

7-11-15

Bonus punten

Spelletjes maker Activision heeft zo voor de kerst niet een spel dat de gameboys- en gamegirlsharten sneller doet kloppen. Er zijn nu al zoveel varianten geweest op de oude succesnummers dat het is gaan vervelen. Volgens de experts doet Electronic Arts het beter. Dit, met de grafiek een reden om te verkopen.

7-11-16

Nog even resume

De soap-verkiezingen zullen alles bepalend worden de komende week een de weken daarna, maar we zien dus dat juist de aandelen waar grote winsten in waren het hardst aan het dalen zijn. Hoe ver het gaat dalen is helaas altijd moeilijk te zeggen. Woensdag weten we weer meer.

Deel dit bericht: