Tail risk (19 jan. 22, oorspronkelijk voor een Belgische beleggingsclub)
inleiding
Er spelen een aantal zaken onder de opervlakte en we staan ondertussen op all time highs dus beurzen, daarmee zijn erg vatbaar voor slecht nieuws. Tail risk komt om de hoek kijken.
Veel beleggers zien opties als een verzekeringsproduct. Je betaalt premie (de optieprijs) en krijgt bescherming tegen een stijging (een call), of je betaalt premie en krijgt bescherming tegen een daling (een put). Als er niets gebeurd loopt de betaalde premie eerst langzaam, maar daarna snel weg. Op de afloopdatum is, uitgaande dat er geen intrinsieke waarde is, alle premie verdwenen.
Om als verkoper van opties eventuele verliezen op te vangen, moet je normaal gesproken als je call opties hebt verkocht natuurlijk je indekken (hedgen) door aandelen te kopen. En tegenover de verkochte puts zou je aandelen moeten verkopen. Maar dit is vooral belangrijk als de onderliggende waarde hard daalt of hard stijgt.
De verzekeringsmaatschappijen krijgen premie en deze ontvangen bedragen zijn een buffer voor het geval “de verzekering’ uitbetaald moet worden. Men profiteert dus net als met opties van het verdampen van de premie.
Als verzekeraar wil je jezelf vooral beschermen tegen grote onverwachte gebeurtenissen. Dus als je een schade verzekering hebt verkocht voor stormschade dan wil je jezelf beschermen tegen een heel grote storm. Een kleine storm met een kleine uitkeringen van schades zijn geen probleem door de ontvangen premies. Maar een mega storm met heel veel schade is vaak heel pijnlijk, omdat er dan jaren premie nodig zijn of waren om dit verlies op te vangen. Om dit soort grote verliezen op te vangen kan een verzekeraar ook zich herverzekeren.
Een herverzekering is vooral interessant om het zogenaamde Tail risk (vertaald uit het Engels – Staartrisico, ook wel ‘vetstaartrisico’ genoemd). Dit is het financiële risico dat een aandeel of zelfs een hele portefeuille van aandelen meer dan drie keer de standaarddeviatie zal bewegen. Dus een verschuiving van de waarde ver boven het risico van een normale verdeling. Je krijgt dit soort grote bewegingen bij een (financiële) storm die enorme schade veroorzaakt. Bijvoorbeeld een markt correctie van 15 procent op een dag en/of een daling van meerdere dagen.
Met opties kun je jezelf gemakkelijk beschermen tegen dit risico door ‘out of the money opties’ te kopen. Als je opties koopt moet je nooit te lange looptijd kopen, want lange opties zijn minder liquide en lange opties reageren minder hard. Je moet om mee te doen met een korte heftige beweging in de markt, liefst put opties kopen met maximaal 3 maanden looptijd. Maar je doet dit het liefst alleen als je storm verwacht.
AEX maand grafiek (19 jan 2022)
Indicaties op de barometer
Nu zijn er soms indicaties dat het stormachtig gaat worden. Een beweging in de rente is zo’n indicatie en een ander voorbeeld daarvan is dat je verkoopsignalen krijgt in een small en midkap index (de Russell2000). Het idee achter een vroeg signaal in de Mid & Small cap indices is dat kleinere bedrijven eerder de economische beweging zien (zowel bij economische meewind als bij de tegenwind). Op dit moment hebben we bijvoorbeeld in de Amerikaanse Russell2000 verkoopsignalen in het 200-daags gemiddelde. Als we een lange termijn grafiek zouden bekijken zou je ook een daling kunnen verwachten.
Ander mooi voorbeeld
Koop OTM puts
Wie weet is het dus best een leuk moment om out of the money opties te kopen. Zeker nu de volatility historisch laag is. Je zou bijvoorbeeld op een hard opgelopen aandelen zoals NN kunnen nemen en aldaar een put kunnen kopen op maart 45 op 0,40 cent. Dit is bij een NN aandelen koers van EUR 50,50. Natuurlijk zou je ook een put op de AEX (nu 775,67) of een ander aandeel kunnen kopen om een deel van of het gehele Tail risk af te dekken en bescherming te nemen tegen een (eventuele) grote beweging omlaag.
Denk bij Tail risk ook aan escalerende conflicten zoals nu in de Ukraine ….
Zoals we aan de Russell2000 kunnen zien is de daling mogelijk pas net begonnen.
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist(blogger) heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen (dus geen belang in of met een van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en/of onderliggende waarden.