Column: TeleTubbie beurs

TeleTubbie beurs

De beurzen gingen de afgelopen week op hogere energieprijzen en inflatie/rente angst weer een keer onderuit en daarmee vielen we toch een beetje in herhaling van de beweging van een paar weken geleden. Het was alsof Tinky Winky ‘nog een keer’ had geroepen.

Dax mini

De Twindicator deed zijn werk en weerhield ons van onnodig optimisme. Inflatie, hogere rente en de energieprijzen zijn weer (lees nog steeds) het item. Nu moet ik toch nog weer een keer opmerken dat het wel dan wel al jaren van te voren extreem briljant gepland is door de politiek om de aarde te redden, of er gewoon domme nativiteit is bedreven door de politiek. Want iedereen is bezig met bezuinigen op energie en dus is minder uitstoot/belasting van het milieu.

Never waste a good crisis

Nu zijn het als je het mij vraagt niet speciaal de Russen die het probleem zijn voor onze gas nota en energieprijzen. We hebben dit probleem in Europa echt zelf gemaakt door eerst gas schoon te verklaren en allerlei andere energiebronnen inclusief kernenergie als vervuilend te bestempelen en deze direct spreekwoordelijke uit het raam te gooien en dat terwijl er nog geen alternatief was. In het verleden heb ik reeds in meerdere columns benoemd dat de wind en zon op dat moment nog maar een 20 procent van onze totale energie behoefte voorzag en dat het dus een beetje ‘onhandig’ was om stappen in de transitie over te slaan. Daarna kwam het conflict in de Oekraïne er nog bij. Maar nogmaals dat een leek als ik dit al kon voorspellen geeft al aan dat een energie expert hier toch helemaal niet verbaasd over was. Het bijzondere effect van de extreem hoge prijzen is dat iedereen bespaard en als gevolg van de gasprijzen nog veel meer wil besparen. Eindelijk investeren gezinnen en bedrijven in duurzaamheid en eindelijk wordt er groot ingezet op waterstof en andere alternatieven.

Nu hoort u me dus niet zeggen dat ik deze manier van zaken extreem urgent maken en het bonnetje bij de consument neerleggen de schoonheidsprijs verdiend en mijn goedkeuring krijgt. Nee, het is een te grote schok voor de economie en vergelijkbaar met de olie tekorten in de jaren 70 die leidde tot autoloze zondagen en benzinebonnen. Nu zouden we weer digitale energiebonnen moeten krijgen om het leed te verzachten. Want zoals het voor de stikstof uitstoot wel goed uitkomt dat het een puinhoop op Schiphol is zo komt het voor de opwarming van de aarde ook goed uit dat we in Europa fors gaan investeren in alternatieven.

Maar ik zie dus niets in de woorden van Ministern R. Jette die zei: “maak er een spel van om te besparen”. Sorry meneer Jetten, maar zoals je niet moet speculeren met geld wat je niet kan missen moet je ook zeker niet spelen met je eerste levensbehoeftes als: eten, warmte, onderdak. Hopelijk komt er een Prinsjesdag oplossingsrally door heel veel goed nieuws uit Den Haag. Maar de lokale (lees Nederlandse) politiek is voor de wereldeconomie net zo onbelangrijk als bijv. voetbalclub Spakenburg voor de Champions League.

Laten we dus hopen dat iedereen in het Europees parlement de urgentie ziet van de energiekosten en Europa snel met echte oplossingen komt voor de huidige problemen. Dat zal ons helpen met de aankomende verkiezingen in Italië en ook zal het de concurrentie positie van Europa ten opzichte van China, Azië en andere delen van de wereld die nu goedkoop energie krijgen van Rusland weer normaliseren.

En weer door naar de situatie op de beurzen.

Nasdaq

Tech heeft pech

De Nasdaq en de rest van de Tech is de afgelopen week het zwaarst in correctie. Dit zijn dan ook de bedrijven die het het zwaarst hebben bij een recessie en ook het meest rente gevoelig zijn. Maar er is mogelijk tijdelijk goed nieuws uit de candle grafieken ….

Nasdaq

If I had a hamer

Een hamertje in de S&P 500 future en de Nasdaq Mini futures kunnen best zorgen voor een tijdelijk herstel. Echter de grotere plaatjes zijn niet goed en we kunnen wat mij betreft nog steeds gewoon omlaag de komende tijd.

Sp500

Einde van een tijdperk

De daling was dus niet een gevolg van een rouweffect uit de UK, maar maandag is de UK wel gesloten in verband met de dood van hun Koningin. Na een lage periode van lagere rente hebben we nu weer hogere rente. Het IMF en IIF begint dan ook weer over de kwalijke gevolgen van de stijgende rente dat bedrijven hierdoor zullen omvallen, etc. Over alle kwalijke gevolgen van een enorme schuldenberg en de problemen van negatieve rentes voor spaarders heb ik maar weinig mensen gehoord.

Terug naar normaal?

Meer pijn van de hogere rente dan bij bedrijven zit er bij consumenten bijv. in de hypotheekmarkt in de VS waar de hypotheekrente tegenwoordig voor een normale niet risicovolle hypotheek al op een rente van 6,37 procent staat voor een looptijd van 30 jaar. Dus de meer risicovolle versies zonder eigen geld en met een slechter krediet verleden staan hoger. Hogere rente zorgt voor meer maandelijkse kosten en dus een lagere prijs. Lagere huizenprijzen hebben enorme Wealth effecten op de economie.

rente usa

Bron BOA

Dezelfde hamertjes die we in de VS zagen zien we ook in de AEX futures. Maar kijkende naar de belangrijke aandelen in de AEX moeten we zeker niet positief worden.  

FTI AEX future

Zeg eens AaaaHHHHG!

Neem Adyen dit aandeel kan wat mij betreft nog fors lager.

Adyen

Net als in de film

Overigens Concurrent Paypal staat bij mij nog op een koop met de Twindicator niveau op 93,64 USD. Maar dit aandeel is al veel verder gecorrigeerd dan concurrenten. Daarmee is Paypal voor mij persoonlijk koopwaardig.

Paypal

Televisie ster

ASML is ook een belangrijk ingrediënt in de AEX en ook hier blijf ik helaas voor langere termijn minder positief. Een koers boven de Twindicator en dus boven de  512,14 Euro kan mij pas tot andere inzichten brengen.

ASML

Lekker subsidie happen

Tesla had een fabriek in Duitsland neergezet met een grote berg subsidie en schuift nu de productie naar de VS. Musk doet dit omdat daar subsidies hoger zijn. Nu heb ik het me reeds meerdere keren boos over gemaakt en opmerkingen over gemaakt. Het is niet de eerste keer dat deze miljardair dit doet en we worden als overheden wel boos als een moeder de boodschappen betaald van haar dochter met een minimuminkomen, maar als we een miljardair subsidie geven dan is het allemaal goed voor iedereen. Leve de lobbyisten? of moeten we het toch gewoon plat leve het omkopen gaan noemen?

Tesla

Een schok afgelopen week

Adobe wil een overname van 20 miljard doen (Figma) en die stap wordt niet gewaardeerd door de aandeelhouders. Ook stopt met inkopen van eigen aandelen. Dus ondanks een record kwartaal zagen we direct een heftige daling. Nu was ik technisch al tijden niet heel positief maar toch wel gek dat dit uiteindelijk toch werkt.

Adobe

Het corona niveau

Meta (Facebook)ondanks stocksplit in 2021 weer bijna bij het bodem van 2020. Nu heb ik eerder gezegd dat dit een niveaus is waarvan ik denk dat meerdere aandelen en dus ook indices richting die niveaus zouden moeten.  Toen de economie weer uit de lockdown was, had ik het idee dat veel aandelen die geprofiteerd hadden van de lockdown terug konden (lees iets in correctie). Maar dat Meta Platforms naar 12 keer de verwachte winst zou gaan had ik niet verwacht.

Meta Facebook

Fedex deed een goede stap in die richting van het 2020 niveau

Fedex kwam vorige week met een winstwaarschuwing. Nu hadden we al een tijdje verkoopsignalen, maar deze versnelling omlaag had ik  nog niet direct verwacht. Echte steun ligt er uiteindelijk pas flink lager. Fedex zit in de transport index en die loopt volgens de theorie weer vooruit…

Fedex

Cryptische en Crypto

Dan moeten we het nog even over Bitcoin en Ether hebben. Dit weekend ging de Bitcoin onder de 20.000 (19.811) en ook Ether was lager (op moment van schrijven 1.421,74 USD op 18de). Nu haalde Ether de nieuwsberichten omdat ze een vernieuwing aangaan.

Bitcoin

Ether 99 procent minder stroomverbruik

Een enorme verandering in het energieverbruik was niet genoeg om de trend in de koers om te draaien, daarvoor is de correlatie met de rest van de cryptomunten te groot. Wel maakt deze enorme verandering dat Ether net als de Bitcoin via futures op allerlei officiële beurzen gehandeld zal gaan worden en dat is goed voor de overlevingskansen.

Ether

Heel vreemd?

Toch nog even, Een mevrouw (Cathie Wood) die een groeifonds beheerd (Ark) beweerde vorige week dat we deflatie gaan krijgen en dus lagere rentes in plaats van inflatie met hogere rentes gaan zien.  “Vreemd” genoeg krijgt ze bijval van iemand die een aantal grote obligatiefondsen beheerd (en dus profiteert van rente verlagingen en iemand die een groei fabriek heeft met een groei aandeel (Elon Musk)… Noem het toeval. Maar in de grafieken zie ik hun visie nog niet. Eerst kan de rente nog hogere alvorens we lagere rente gaan zien. En als je het mij vraagt; deflatie gaan we pas weer na een aandelen crash zien.

2jaars

Het Tina-sprookje is echt uit

De 2jaars Amerikaanse rente is net als de 30jaars rente gewoon weer verder omhoog gegaan en wordt dus steeds meer een beleggingsalternatief. De 2jaars rente in de VS staat op moment van schrijven op 3,87 procent en eerder in de week hebben we al 3,93 aangetikt. De 30 jarige rente in de VS staat op moment van schrijven 3,52 procent en heeft even 3,56 gedurende de weer geraakt.

30jaars

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: