Column: Terug aan het infuus

Hoewel ik het al een tijdje aan mijn spreekwoordelijk water voelde. Werden we de afgelopen week  ineens verrast door de ECB. Zij gaven (lees: Draghi gaf) aan dat ze (hij) de economie niet zien (ziet) groeien, de banken steun nodig hebben en dat de rente laag moet blijven de komende tijd. Sowieso tot het einde van het jaar. Je zou denken dat de markt daar blij mee is met de hernieuwde stimulering en lage rente, maar helaas… klaarblijkelijk om te horen dat we nog steeds niet zonder hart/long machine kunnen leven en de lage rente echt nodig hebben, was niet echt goed nieuws gezien de reacties van de aandelen.

Ander nieuws

In de VS zijn we de afgelopen tijd opgelopen op de komende gesprekken tussen de dealmaker en Noord-Korea, maar die gesprekken zijn op niets uitgelopen. Erger nog, er zijn gewoon raketinstallaties weer ontdekt in Korea dus de ontwapeningsverhalen waren fake news.

Ook de trade war met China heeft nog steeds niks opgeleverd en in de wereld is langzaam, maar zeker aan het doorzijpelen dat we zonder de Chinese economie ook geen wereldwijde groei kunnen hebben. De Chinezen kopen bij ons auto’s en luxe goederen, dus zonder hen wordt het minder groei of krimp. Kortom; een deal die alleen goed is voor de Amerikanen is zeker geen goede deal voor ons.

Los van de rente

De banken houden last van lage rente, maar ook witwas schandalen blijven voorbij komen en blijven de banken tergen. Nu alle betalingen en overboekingen allemaal digitaal gaan blijkt er veel buiten het blikveld te gebeuren. Bijvoorbeeld: een boeking uit Letland komt zo weer bij ons en gaat zo de wereld rond. Kortom; meer personeel moet er ingezet worden op een product dat geen of weinig marges geeft.

Even als idee, ING was een kooptip maar weken geleden gaf ik reeds aan dat we tijdelijk omlaag kunnen. Een tijdelijke top? Of is het helemaal klaar? We gaan het zien. In de Twindicator hebben we een short op dit moment.

11-3-2019 01

ABN-Amro heeft ook (zelfs al maanden) een verkoopsignaal. Persoonlijk hou ik rekening met een grotere daling.

11-3-2019 02Amazon switchte van verkoop naar koop en weer naar verkoop. Voor mij een signaal dat er een grotere trend aan zit te komen en ik verwacht omlaag.

11-3-2019 03

Ik heb er de Kraft niet voor

Gordon en Gerard zouden zeggen dat zij de kracht er niet meer voor hebben, maar Kraft Heinz lijkt ook nog steeds kracht te verliezen. Zeker na eerdere problemen met dit bedrijf hadden we de afgelopen week ineens Kroger (KR) ook een defensief aandeel dat op de cijfers hard onderuit ging. Als het zo door gaat moet Buffett opnieuw afschrijven.

11-3-2019 04

De jeugd heeft het ook niet altijd bij het goede eind. Mijn dochter is al tijden geen fan meer van Abercrombie en vandaar had ik dit aandeel op de short list staan. Maar de cijfers vielen ineens mee en daarmee kregen we ineens een koopsignaal. Ik blijf er gewoon vanaf.

11-3-2019 05

Relx (Reed Elsevier) heeft een verkoopsignaal in de Twindicator op 19,98 EUR gehad. We hebben na deze eerdere verkoopsignalen even een korte herstelbeweging gezien, maar die lijkt nu ook ten einde. Kortom; om met de tekst van de Staatsloterij te spreken ‘’Hij kan zomaar vallen’’.

11-3-2019 06

Rus-sell-2000

Met in deze grafiek van de Russell 2000 de koers tot de 7de (opnieuw foutje VWD) ook hier hadden we een verkoopsignaal in deze Small en Midkap index in de VS. Dus na maanden van long eindelijk een verkoopsignaal.

11-3-2019 07

Ook Nasdaq. Zoals vorige week reeds al aangegeven verwachte ik een verkoopsignaal en krijgen we die eindelijk ook officieel. Een belangrijk moment wat mij betreft.

11-3-2019 08

Ook de index die eigenlijk volgens de theorie vooruit loopt op de normale indices zijnde de Dow Transport index heeft ook een verkoopsignaal gegeven.

11-3-2019 09

En zelfs de gewone Dow Jones industrial index heeft een verkoopsignaal gegeven.

11-3-2019 10

Om dit verhaal te bevestigen pak ik ook een heel brede index erbij. Namelijk de Wilshire5000. Deze heeft in de Twindicator op 28.758,41 USD een verkoop gegeven.

11-3-2019 11  Zelfs in het land waar de centrale bank aandelen koopt heeft de Topix 500 de Japanse index een verkoopsignaal gegeven.

11-3-2019 12

AEX Twindicator met een slot onder de 532,30 heeft ook een verkoop gegeven. De closing was 530,55 dus een verkoop is officieel en ook hier heb ik vorige week aangegeven dat we zonder het rijke zuiden (met Carnaval) omlaag zouden moeten gaan en dat zijn we dan ook gegaan.

11-3-2019 13

Gek genoeg heeft de Duitse DAX nog geen officieel verkoopsignaal. Pas een slot onder de 11.361 geeft een verkoopsignaal.

11-3-2019 14

Goud heeft ook een verkoopsignaal gegeven, maar ik hoop op een beter verkoopmoment.

11-3-2019 15

Sprekend over Goud

Ajax was natuurlijk goud de afgelopen week. Door in de Champion’s league te winnen konden zij weer meer schuld aan, want ze krijgen meer cash binnen door het behalen van de achtste finales.

De Twindicator gaf voor de wedstrijd een verkoop aan en dus had ik niet gedacht dat we zouden winnen, maar dat deden we dus wel. Zo zien we maar dat indicatoren niet alles weten.

11-3-2019 16

Voor de komende week verwacht ik weer een verdere daling, maar blijf voorzichtig en houdt de vinger spreekwoordelijk aan de pols.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: