Column: Terug in 1999, alleen wel 24 jaar ouder

Terug in 1999, alleen wel 24 jaar ouder

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 26 juli 2023

De afgelopen week zat ik te kijken naar de bedrijfscijfers van bepaalde Telecom aandelen, dit omdat ik hou van bedrijven die een goede cashflow hebben en indien nodig ook de prijs kunnen verhogen. Alleen toen ik ook even naar de lange termijn plaatjes zat te kijken in deze sector was ik wel verbaasd over de historische niveaus van bepaalde bedrijven. Om die koers niveaus van deze kapitaalintensieve bedrijven te vergelijken moet je natuurlijk ook de rente over die historie meenemen.

Amsterdam (London) Inter bancaire rente

Aibor (Libor) heet tegenwoordig Ester en de ECB rente staat op 25 juli 2023 dus na 24 jaar min of meer gelijk als rond 1999. Eerst even ESTER (soms ook wel: Ester, ESTR of €STR aangeduid) staat voor Euro Short-Term Rate. ESTER is de referentierente voor daggeld (overnight rente tarief) in het eurogebied. ESTER geeft de rente (referentierente) weer, waartegen banken en andere financiële instellingen elkaar (interbancair) leningen verstrekken met een looptijd van 1 dag. Kortom ik heb het dus niet vernoemd naar een jeugdvriendin (Esther).

Maar hoewel de (korte) rente dus weinig veranderd is, zijn andere zaken wel veranderd. Want waar ik het over wilde hebben en dit is voor bepaalde generaties pijnlijk en deze mensen zullen het er liever niet meer over hebben. Een andere generatie heeft er wellicht nooit van gehoord. Ik heb het over de Top tijd van de Telco’s. De Telecombedrijven zoals: UPC, Versatel, KPN (E-plus), KPN Qwest, Vodafone (dat rond 2000 uit het Duitse Mannesmann geconstrueerd werd) en AT&T. We zouden het in het kielzog ook kunnen hebben over Nokia en Ericsson maar wellicht een volgende keer. 

*Mannesmann was een bedrijf was wat totaal niet met de Telco-sector van doen had en later ook nog schandalen gaf.

De Telco’s

Maar laten we ons even focussen op de Telecom bedrijven. Want deze bedrijven kwamen (of komen) de afgelopen tijd met bedrijfsresultaten. Maar laten we eerst terug in de tijd dat iedereen deze aandelen wilde kopen en bezitten. In die tijd (tijdens de Party like 1999) stegen deze aandelen op het idee dat Triple Play de wereld ging veranderen. Triple Play, voor wie het niet weet of verdrongen heeft was:

– Het mobiel en vast telefoneren,

– Data (mobiele)

– Content

En deze drie producten allemaal in een hand. De Hype toen was vergelijkbaar met Ai nu en ja meer dan tien jaar later gebruikten we (als consumenten) de Triple Play na een periode van Wappen (Wireless application protocol, een methode om web-diensten via de mobiele telefoon aan te bieden), Greenpoints (Kermits) en andere mobiele tussenstappen in UMTS, 3G en nog later 4G (tegenwoordig 5G). Alleen is er in diezelfde periode, de meer dan tien jaar, ook het een en ander gebeurd. Zo haalden een groot deel van de Telecombedrijven het na enorme investeringen in vaste en mobiele netwerken (o.a. glasvezel) het niet: UPC, Versatel, KPN-Qwest, etc.

En als je als lange termijn belegger kijkt naar de lange termijn grafieken van de “winnaars” die het overleefden dan vraag je jezelf al hoe blij zijn de beleggers van toen?

Even een paar lange termijn grafieken die we als klassieke patronen kunnen bestempelen. Kijk maar eens naar de grafiek van Vodafone.

Vodafone

You win some and you loss some more

Of KPN, een bedrijf waar ik iin de periode 1999/2001 zowel omhoog als omlaag mega bedragen verdiende, maar uiteindelijk in het staartje (2002/2003) van de toenmalige beweging alles weer verloor. Had je blijven zitten had je gezien de inflatie ook niet heel gelukkig geworden.

KPN

Oudje T

AT&T historie is in mijn database nog langer (vanaf 1980) en je moet er niet aan denken dat je ooit op de hype in 1999/2000 gekocht zou hebben…

AT&T

We kijken weer vooruit

Nu zou ik vandaag de dag geen KPN kopen, maar als we tegenwoordig naar Vodafone, AT&T kijken. Dan krijg je vanuit de Twindicator een voorkeur voor Vodafone. En om mijn risico’s te beperken koop ik niet in de UK maar in Duitsland in Euro’s.

Vode

Bodem van beton of karton?

AT&T is ook aan het uitbodemen, maar heeft nog geen koopsignaal gegeven in de Twindicator. Dus nog even geduld.

AT&T T

Resume: de historie heeft ons geleerd heel voorzichtig te zijn met aandelen op All time high’s te kopen en helemaal niet op een Hype. Want vergelijk deze Triple Play Hype eens met Ai en pak eens een grafiek van Nvidia en denk aan de woorden van Clint Eastwood (Do you feel lucky punk?)

 

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: