Column: Terug van weggeweest

Ik was met mijn gezin op vakantie naar de VS, eerst naar New York en toen een rondreis door Florida. Ik ben nu een keer of vijf naar de VS geweest, maar wat me op blijft vallen is het enorme verschil tussen rijk en arm en ik kan daar maar niet aan wennen. In Nederland heb je in de grote steden een enkele zwerver of bedelaar. Maar in de VS heb je bij bijna elk groot stoplicht, elk tankstation en elke fastfoodketen iemand die zich aan je aanklampt en geld en/of eten vraagt.

Bij een apotheek stond ik in de rij om medicijnen te halen, achter een Veteraan (volgens emblemen op zijn jas) die klaarblijkelijk (helaas werd ik deelgenoot van zijn uitleg aan de apotheker) een vorm van kanker had en een pijnbestrijdingsmedicijn wilde ophalen. Maar hij had niet de 350 dollar om deze te betalen en deze dus niet mee kreeg. Is dit nu een ontwikkeld land? Helaas heb ik niet long gezeten de afgelopen tijd anders had ik hem graag geholpen.

6-8-2018 01

Reclame voor autoleningen

Wat verder erg opvallend was, was dat je werd dood gegooid op de radio met reclames van auto’s en motoren voor nul procent rente, nul aanbetaling en als je slechte kredietwaardigheid hebt dat maakt ook niet uit, want dat fixen we wel. Geld uitlenen met een auto als onderpand die snel minder waard wordt is niet echt een businessmodel voor mensen die eigenlijk het geld niet hebben. Is dit 2008 all over again? Hebben we nu echt niets geleerd van een hypotheekcrisis? Neem Santander dat gewoon een grote speler is in Subprime auto leningen?!?

6-8-2018 02

Het wordt nog gekker als je reclames hoort van bedrijven die je creditkaartschulden gewoon laten verdwijnen. Volgens de reclame hoef je nooit al je schulden te betalen, dus gewoon lekker schulden maken… stel nu dat we dit geloven? Moeten we dan echt de aandelen van de creditkaartbedrijven kopen?

6-8-2018 03

Maar de markt ziet deze signalen niet of ik overschat de gevaren. Hoe het ook mag zijn de Nasdaq staat boven de Twindicator en it’s party like 1999. Nog iets anders dat me opviel; in Nederland zien we veel Tesla’s. Maar in de VS?

Tesla’s op een hand te tellen

Nu ben ik een auto freak en kijk graag naar alle merken op parkeerplaatsen en wegen. Maar ik heb meer exclusieve Ferrari ‘s en Lamborghini’s gezien tijdens mijn vakantie, dan dat ik Tesla’s gezien heb. Oplaadpalen heb ik overigens helemaal nergens gezien. Je ziet het meest de pick-ups de Ford F130, de RAM’s en de Toyota’s. Dat zijn stoere bakken die passen bij het ego en of image van de Amerikaan. Helemaal als de brandstof daar relatief goedkoop blijft en de afstanden dusdanig zijn dat je elektrisch weinig kan. Brandstof is zeker in vergelijking met ons heel goedkoop. Je gooit je tank van je grote bak (Infinity 5.6) vol voor 50 dollar iets dat hier in Nederland met geen van mijn auto’s lukt.

6-8-2018 04

Tesla’s kwam met een mega verlies en beloofde opnieuw met een winst in het volgende kwartaal te komen. Als ik eerst heel veel verlies pak kan ik een volgend kwartaal ook een winstje maken. Maar ik zie het allemaal te zwart in en de koers ging hard omhoog. Het kan altijd weer gekker.

Facebook Face down

Tijdens mijn vakantie ging een van mijn shorts, namelijk Facebook onderuit. Ik heb even mijn winst genomen, maar moet zeggen dat het herstel wel uitblijft en dat is op zich gezien vreemd. Immers alles wat eerder daalde werd direct goedkoop gevonden en groot ingeslagen.

6-8-2018 05

Apple een triljoen dollar waard

Het bedrijf dat aan een kant volop last heeft van concurrentie blijft het goed doen en is nu meer dan 1.000 miljard waard. Wie wordt de volgende?

6-8-2018 06

Amazon is natuurlijk kandidaat om ook een triljoen dollar baby te worden. Alle shorts zijn er weer uitgepest en we staan gewoon weer boven de Twindicator.

6-8-2018 07

 

Droogte goed?

Dan iets waar we met zijn alle toch niet omheen kunnen, namelijk de droogte in Europa. Dit weekend was ik aan het hardlopen in het bos en zag al bladeren liggen alsof het herfst is. Boeren hebben een slechte oogst en dus krijgen we hogere prijzen voor voedsel, maar er zijn nog veel meer gevolgen. Voor bijvoorbeeld de kleding industrie, maar volgens mij gaan er ook minder mensen met een last minute reisje naar de zon en dus lagere omzet voort luchtvaartmaatschappijen. Maar op de beurs staan we boven de Twindicator en dus hebben we koopsignalen.

6-8-2018 08

Ook de AEX heeft een koopsignaal. Het kan allemaal niet stuk.

6-8-2018 09

Natuurlijk zijn er aandelen, zoals Heineken die met dit weer goede zaken moeten doen. Helemaal na de deal in China lijkt een verdere rally er toch in te zitten.

6-8-2018 10

Een laatste bedrijf die ik wil benoemen en die ook moet profiteren van de warmte is natuurlijk Unilever. We hebben koopsignalen in de Twindicator, dus wellicht een idee?

6-8-2018 11

Al met al een aparte beurs, maar we gaan het zien de komende tijd.

 

Geschreven door: Cees Smit

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: