Column: The Escape Room

Wellicht heeft u al een keer voor de lol een Escape room bezocht, een kamer waar je opgesloten wordt en opdrachten krijgt en binnen een vastgestelde tijd eruit moet zien te komen. Red je het niet, dan gaat de deur na de vastgestelde tijd open maar uiteraard wel met een teleurstelling rijker. Nu voelde ik me het afgelopen jaar alsof ik het hele jaar in een Escape room zat waar ik maar niet uit kon komen en die ook niet uit zichzelf de deur open deed. Elke keer hoop je als ouwe beer dat het stopsignaal klinkt en de deur opengaat of dat je het bericht ziet waarmee je verder kunt en de deur zelf open kunt maken.

Gezond verstand

Want wie, met gezond verstand en enig historisch besef, had gedacht dat Trump met zijn isolatiepolitiek de beurzen wereldwijd kon laten stijgen en dat de beurzen hoger zouden gaan op de rentestappen van de FED en dat Brexit positief uitgelegd zou worden? Om over andere onafhankelijkheidsstrijders en terrorisme al helemaal te zwijgen.

De boeken die ik gelezen heb over de kredietcrisis en over de gevolgen van ongelijkheid in de wereld zijn klaarblijkelijk allemaal een waste of money and time geweest. Kennis is geen macht, je hoeft alleen maar een optimist te zijn en te geloven dat alles altijd goed komt en dat de overheid je altijd zal helpen.

Elk technisch patroon dat normaal een daling zou geven werd nu gevolgd door een stijging. De markt is ernstig verstoord door opkoopprogramma’s van centrale banken, inkoopprogramma’s van bedrijven, veel te lage rentes en het negeren van risico’s door de belegger.

Dus de AEX is ondanks korte termijn verkoopsignalen eigenlijk voor de meeste gewoon een koop. Of deze keer toch niet?

27-12 01

Government shutdown?

Een mooi voorbeeld van een risico dat door weinig personen als een risico gezien werd is de shutdown (het naar huis sturen van ambtenaren) die vorige week direct na de verlaging van de belasting had kunnen plaatsvinden. Dus direct na de enorme belastingplannen van Trump kwam men er pas achter dat de overheidsschulden nog verder zouden oplopen.

Uiteindelijk was de oppositie weer veel te verstandig en ging ze niet voor een shutdown. (Lees: there won’t be a government shutdown).

Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat hebben op korte termijn hun akkoord gegeven voor speciale betalingen uit andere potjes. Zo is het probleem even verschoven naar 19 januari en blijven het kindergezondheidsprogramma en de defensie nog even draaien.

De tulpenmanie is dit jaar totaal verbleekt

In het verleden zijn er vele boeken verschenen over de Tulpenmanie, maar die manie is afgelopen jaar totaal verbleekt. De huidige generatie heeft nu de Bitcoin gekte.

Met reclames in de trend van …als je zeven jaar geleden 50 euro aan Bitcoins had gekocht had je nu 2,7 miljoen gehad. Men vergeet even te vertellen dat als je vier dagen geleden voor 2,7 miljoen had gekocht met een stoploss op 25 procent dan had je nu waarschijnlijk los van kosten nog 2 miljoen over, maar dat terzijde. Voor fracties van de investeringen kun je jaren later prima een grachtenpand kopen, iets wat  volgens de verhalen ook met de Tulpenbol mogelijk was.

In het verleden zijn er vele boeken verschenen over de Tulpenmanie, maar die manie is afgelopen jaar totaal verbleekt; de huidige generatie heeft nu de Bitcoin gekte.

Met reclames in de trant van “als je zeven jaar geleden 50 euro aan Bitcoins had gekocht had je nu 2,7 miljoen gehad!”. Men vergeet dan even te vertellen dat als je vier dagen geleden voor USD 2,7 miljoen Bitcoins had gekocht met een stoploss op 25 procent, dat je nu waarschijnlijk (los van kosten) nog maar USD 2 miljoen over zou hebben, maar dat terzijde. Voor een fractie van de investering kun je jaren later prima een grachtenpand kopen, iets wat  volgens de verhalen ook met de tulpenbol mogelijk was.

In die context is het bizar dat mijn bedrijf als vergunninghouder in de fondsenwereld een waarschuwing moet geven dat een participant mogelijk al zijn geld kan kwijtraken bij onze campagne voor likes op onze Today’s website! En ik maar denken dat je met likes geen geld kon verliezen en dat zelfs met beleggen het best moeilijk is om daadwerkelijk alles kwijt te raken… Ondertussen kan de niet gereguleerde handel, in bijvoorbeeld Bitcoins, alles beweren en doen alsof het alleen maar een succes kan worden. Risico’s en check’s waar het geld vandaan komt en zo verder, worden genegeerd. Niemand maakt zich druk.

Ook is het bizar dat als iemand de code van de blockchain kwijt is geraakt, hij/zij vaak 10 procent kosten moet betalen. Als een bank dit zou doen, zouden we met hooivorken voor de deur staan of, in de meer geciviliseerde versie, naar een consumentenprogramma stappen. Bij Bitcoin hebben we ook enorme Bid/Ask spreads dus de impliciete en expliciete transactiekosten zijn extreem hoog.

Wat de banken wel van de Bitcoinmanie kunnen leren, is dat je in tien minuten een Bitcoin rekening kan openen en dat deze ook direct actief is. Laatst moest ik een zakelijke bankrekening openen en dat duurde maar liefst 3 weken…

 

27-12 02

Even los van het feit dat volatility vaak het einde van een beweging aankondigt en dat een 25 procent beweging in een paar dagen tijd volatiel genoemd mag worden, ga ik iets geks zeggen als voorspelling:

Namelijk dat de Bitcoin verboden gaat worden in 2018. U zegt: ‘’dat kan niet’’. Kijk dan maar eens naar de Goldact 1 en 2 waarbij de Amerikaanse overheid het bezit van goud verbood in de VS, of naar een recenter voorbeeld in België waar de regering een transactiebelasting invoerde. Dan is het verbieden van een valuta waar veel crimineel geld in zit en waar niemand belasting betaalt veel makkelijker voor elkaar te krijgen.

Als niemand het verwacht gebeurt het

Ondertussen denk ik ook dat 2018 het jaar van de beurscorrectie moet gaan worden. Nu had ik natuurlijk dat al veel eerder verwacht, maar de gekte kan niet eeuwig blijven doorgaan.

27-12 03

Dow Jones laat, net als de Russell2000, nog zeker geen officiële verkoopsignalen zien, maar aangezien officiële signalen ook niet werken zal het wel als een dief in de nacht een keer gaan corrigeren. Op tweede kerstdag was er ook wat correctie.

27-12 04

Tesla had zichzelf zelfs weer naar een koopsignaal getild, maar ik geloof niet meer in dit sprookje; het is wat mij betreft helemaal klaar met al die bubbels. De enige bubbels waar ik nog in geloof zijn te vinden in mijn champagne.

27-12 05

Amazon is ook zo een fantastisch verhaal waar ik als beer misselijk van ben geworden. De rest van de retailsector gaat kapot en er verdwijnen heel veel bedrijven en dus ook banen. Ik ga permanent in deze aandelen short, want iedereen kapot maken zou toch niet moeten werken op lange termijn? Zelfs als ik weet dat markten langer irrationeel kunnen blijven dan ik solvabel, dan nog vind ik dat we deze banenvernietiging moeten wreken.

27-12 06

Google is ook een aandeel wat je eigenlijk van nu af aan minimaal moet mijden. Nu is het een cashflowmachine, maar ik merk dat mensen in mijn omgeving meer en meer privacy willen en niet alles meer willen delen met de commercie, iets wat de voornoemde cashflow negatief kan beïnvloeden.

27-12 07

Niet alles is K.

Een aandeel waar ik wel in geloof is een 3D printer fabrikant, DDD. Deze techniek heeft nog steeds de toekomst.

27-12 08

Nog even mijn tips voor bij de oliebollen

Ik geloof dus in “mean reversion”, dat iets wat omhoog gegaan is ook weer omlaag kan en iets wat omlaag gegaan is ook weer omhoog kan. Dit gaat al helemaal op als dat iets in een veelbelovende sector zit, zoals: Gemalto. Dit bedrijf zit in de beveiligingssoftware en we lezen dagelijks van hackers… dus dat was een leuke, maar die is al uitgespeeld.

27-12 09

Flow Traders zou in een jaar dat er meer bewegelijkheid komt meer moeten kunnen verdienen dan dit jaar waar de bewegelijkheid extreem klein was. Die beweeglijkheid kan niet zo laag blijven, dus ik koop het aandeel Flow Traders als soort van call op de bewegelijkheid. Sowieso is het een bedrijf waar we als Nederlanders trots op zouden moeten zijn.

27-12 10

Vol geeft weer lol

De VIX (de volatiliteitsindex) staat zo laag dat je gewoon kan wachten op een verandering en dus op een enorme beweging.

27-12 11

Tot slot

Wereldhave is voor mij ook een koop. Ondanks dat ik geen fan ben van vastgoed en zelf mijn eigen huis aan het verkopen ben, zo gehyped is deze Asset. Maar ik geloof ook in concentratie van deze sector en specialisatie, iets waar Wereldhave koerstechnisch van kan profiteren. Het aandeel Wereldhave staat nu historisch laag en de markt is aan het aantrekken. Dus waarom niet?

27-12 12

Te koop op crisisniveaus

Wereldhave is voor mij ook een koop. Ondanks dat ik geen fan ben van vastgoed en zelf mijn eigen huis aan het verkopen ben, zo gehyped is deze Asset. Maar ik geloof ook in concentratie van deze sector en specialisatie, iets waar Wereldhave koerstechnisch van kan profiteren. Het aandeel Wereldhave staat nu historisch laag en de markt is aan het aantrekken. Dus waarom niet?

27-12 13

Turbo short op de AEX

Als bescherming denk ik dat je best een langere put of een short turbo kunt nemen. Je kunt via een turbo short op de AEX prima je portefeuille beschermen en toch nog omhoog meedoen aan de gekte.

27-12 14

Goede jaarwisseling en veel wijsheid in 2018 gewenst.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: