The happy days are here again and again
Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 30 juli 2023
De AEX ging afgelopen week onder het motto van bedrijfscijfers ineens uit zijn zijwaartse “range” patroon en daarmee was er weer de (aloude) camping hausse stemming van eind jaren negentig. De Hausse stemming is weer helemaal terug van weggeweest. De Meme beleggers van toen (eind jaren negentig) kochten massaal populaire aandelen (banken, verzekeraars en Telco’s) en stuwden de beurs juist in de vakantieperiode naar eenzame hoogte.
Meme is van alle tijden
Ook nu gaan de huidige Meme beleggers mij als professional, uitleggen wat ik zou moeten doen om succesvol te zijn. Het doet me sterk denken aan een meerdaagse optiecursus uit die tijd, waar in 1998 net voor de Azië crisis een van de cursisten mij als docent in de voorstelronde woordelijk aanviel omdat ik in zijn ogen te weinig verdiende (enkele tienduizenden euro’s per dag) met opties voor mijn toenmalige werkgever. Hij handelde privé alleen in het “veilige” aandeel Aegon, want verzekeren moesten we ons toch allemaal en hij verdiende met verkopen van puts en kopen van calls met geleend geld privé een soortgelijk bedrag als ik zakelijk. Nu poogde ik nog iets te zeggen over risico’s maar omdat iedereen verzekeringen nodig had en Aegon aandelen inkocht was dit tegen dovenmans oren gericht. Ik bood de cursus gratis aan onder ‘no cure no pay’, dus als hij niets zou opsteken hoefde hij niets te betalen. Of hij echt verdiende weet ik niet maar dat was achteraf sowieso tijdelijk. Immers de tweede dag (een paar weken later) was hij totaal afgebouwd en failliet en dat allemaal door een korte beweging omlaag. Hij kwam ondanks eerdere aanvallen toen met de vraag of ik hem niet uit de problemen kon halen…? Tot zo ver historie. Straks even een lange termijn grafiek van Aegon.
Rente verhogingen
De rente werd afgelopen week verhoogd en is in 22 jaar niet zo hoog geweest. Hele generaties hebben de rente dus nog nooit meegemaakt op bijvoorbeeld niveaus van 12 procent (of hoger). Iets dat voor mijn eerste hypotheek in de jaren 80 een normaal tarief was. Als we dit tarief ooit terug zouden zien zou de huizenmarkt in Nederland helemaal stuk zijn en de rijkdom die op schuld gebaseerd is waarschijnlijk ook. Dus met een beweging terug naar de jaren tachtig achtige rente zou dan ook de economie in een extreme dip zijn.
Inflatie parallel met jaren tachtig
De inflatie loopt de laatste tijd licht terug en de markten reageren daarbij extreem enthousiast. Maar de inflatie is nog steeds op niveaus van de jaren tachtig. Klaarblijkelijk kijkt niemand naar de targetlevels (2 procent) in inflatie die de Centrale Banken wel hebben en waar we dus zwaar boven zitten. Een conclusie zou kunnen zijn dat er nog geen einde aan de rente stappen zit.
Tuurlijk zoals je kunt zien in deze Inflatie USA grafiek is vaker hoog en is zelfs nog veel hoger geweest.
Bron: CPI
Alle Consumenten hebben problemen in de VS
Ook zonder voedsel en energie is het plaatje van oplopende kosten niet heel anders maar gewoon oplopend.
Bron: CPI
Sprekende over problemen
De consumenten gaan ervan uit dat de overheid alles oplost en overheid is nog steeds gewend veel geld uit te geven, maar aan alles komt een eind. Want als je kijkt naar de Rente die de overheid betaald…
Bron: Interest Payments
USA kosten op rente betalingen zijn dus op een absolute record. Mogelijk procentueel is het minder? Google maar even naar de Debt clock en je kunt het rustig nalezen.
Klimaat effect
Het extreme weer van de laatste tijd helpt onze inflatie overigens ook niet omlaag, oogsten mislukken door droogte of door ander extreem weer. Daar komt bovenop de oorlog in Oekraïne en het door de Russen opblazen van een dam in de Oekraïne. Dit en al de verdwaalde munitie zal de graan prijzen wereldwijd, weer laten oplopen. Overigens ook omdat na het opblazen van de dam en het verdwijnen van de rivier ook vervoer van graan een dingetje is geworden. Maar denk ook irrigatie van landbouw grond dat een probleem is geworden. Echter voorlopig kijken we niet zover vooruit, de producenten hebben sowieso de prijzen verhoogd en de consument piept en kraakt.
De beleggers kijken alleen naar uitgebrachte bedrijfsresultaten en verhogen van de prijzen vinden ze goed. En als de resultaten van bijvoorbeeld Tech bedrijven slechter zijn dan verwacht dan pakken we even de roze bril en gaan we ervanuit dat het in de toekomst beter wordt.
Zo was ASMI helemaal niet zo fantastisch in vergelijking met andere jaren maar na even omlaag ontstond er een aanstekelijk optimisme.
High Haai!
ASMI ging zelf weer terug naar zijn vorige High en nu? Persoonlijk zie ik niet direct waarom de koers nu hoger dan 2021 moet staan. Maar ik ga gewoon een aantal rapporten lezen.
Hetzelfde laken een pak
BESI is zelfs oude hoogte punten ontstegen maar kijkende naar het sentiment en cijfers lijkt het dus op ASMI.
Close to perfection
Nvidia wil ook maar niet omlaag ondanks dat het geprijsd staat op perfectie.
Nvidia do you feel lucky…?
Zoals ik vorige column sloot ik af met de historische wijsheid dat je maar zelden rendement maakt door op een All time high een hoog geprijsd aandeel te kopen. Oké soms wordt iets wat duur is nog veel duurder. Maar als markten corrigeren gaan juist deze aandelen harder omlaag. Dit omdat winst nemen veel gemakkelijker is dan verlies.
META blijft het ook bizar goed doen. Nu was het een tip in december maar we kunnen ook overdrijven.
Te ver van zijn 200 daags gemiddelde…
Twitter haalde de letters van het gebouw en hernoemde de App X, de concurrent META liep daarop omhoog. Ja als je een bedrijf koopt dat een werkwoord is dan zou marketing regel nummer 1 in gaan en de naam nooit wijzigen. Maar Musk noemt zijn kinderen ook niet alledaagse namen dus marketing snapt hij op zich wel. Meta kan terug naar de oude High maar ik geef mijn spreekwoordelijke portie aan Fikkie.
Op verzoek
In mijn extra column van afgelopen week verwees ik al naar de Telco’s en toen kreeg ik het verzoeknummer om ook een lange Aegon grafiek te delen. Nu begon ik al met een waargebeurde anekdote over een belegger (lees speculant) die van “hero naar min zero” ging in een paar weken tijd. Maar uiteindelijk werden ook de gewone klassieke rustige beleggers geraakt door de daling van Aegon. We zien dat het inkopen van aandelen, en gewoon winst maken niet direct leid tot een enorm succes.
Een index kent dus vele drama’s en vaak slechts een paar successen. Wellicht moeten we de salarissen van de topmannen ook eens in deze grafiek zetten. Want de topsalarissen zijn zeer waarschijnlijk wel opgelopen in deze periode.
Verzekeren moeten we allemaal?!?
Uit de Aegon lange grafiek en de woorden: “verzekeren moeten we ons allemaal….” Zouden we veel wijsheid kunnen krijgen. Denk als je naar deze lange maand grafiek kijkt aan die tekst als je gehypte Ai aandelen koopt die “de wereld veel efficiënter gaan maken”.
History repeats
De korte termijn Nasdaq grafiek is dan ook nog steeds heel positief maar kijk zelf maar eens naar de lange termijn grafiek en herhaalt de geschiedenis?
Dat is Toevallig
Ook geheel toevallig hebben we de langste stijgende trend (de meeste opgaande dagen) in de Dow Jones sinds …1987
Nog iets anders
Ook goed te weten is dat wellicht hele generaties alleen maar opgaande beurzen (of uiteindelijke opgaande beurzen, na een dip) hebben meegemaakt. Grote groepen beleggers dus geen grote correcties zoals in 2001, of Crashes zoals 1987 hebben meegemaakt. En daar is nog bijgekomen dat we vroeger door fysieke aanwezigheid van marketmakers en hoekmannen waar je dagelijks contact had en empathie we meer liquiditeit hadden dan computers nu geven. De omzetten kunnen wel veel hoger zijn dan vroeger maar de liquiditeit is niet hetzelfde als volume. Dus ik heb een waarschuwing voor iedereen: vertrouw niet op de huidige schijn liquiditeit. Kortom heb ook een tweede plan als er daadwerkelijk een probleem is.
Illiquide
Wellicht fout en onaardig om de vergelijking te maken maar Het is dus een beetje zoals een certificaat van Triodus bank… oké daar kon je meerdere jaren vrolijk in en toen ineens niet meer uit en sinds vorige week kan je er vanaf rond de 22 euro …
Nog een waarschuwing
Ik waarschuwde ook voor een negatief technisch patroon in de Mexicaanse restaurant keten Chipotle. We moesten uiteindelijk wachten tot na de cijfers maar het werkte gelukkig wel.
Mijn overname spel (lees lieveling) kost bijna de gele trui
Nu heb ik een drietal (Meta, Galapagos en Atos) lievelingen op belegger.nl gegeven en dat zorgde dat ik met de beste performance de spreekwoordelijke gele trui kreeg. Maar een van het drietal (zijnde Atos) ging vrijdag ineens weer door het ijs. Nu kocht ik ze op belegger.nl in december ‘22 en had ik de eerste kwartalen een mega rendement en geadviseerd winst te pakken. Uitgaande dat we na een paniekprikker weer boven de 200 daags komen, koop ik weer speculatief aandelen Atos. Het bedrijf maakt winst en alleen door een lagere cashflow hebben ze minder tijd om zich uit te huwelijken (lees in delen te verkopen). Het som der delen verhaal blijft gewoon staan.
Een gewaarschuwde belegger telt voor twee?
Nu ik toch leuk aan het waarschuwen ben wil ik ook nog even wijzen op de Implied Volatility in de markten. Markten prijzen dus geen grote risico’s in. Maar deze zijn er wel. Door deze lage Vol zijn beschermingsconstructies (lees kopen puts) heel goedkoop.
Bevestiging uitbraak van de AEX?
De Franse Cac40 index heeft nog geen uitbraak laten zien uit zijn zijwaartse patroon. Daarmee missen we een bevestiging van de AEX uitbraak.
Duitse Dax
En de Duitse Dax index is wel uit de range en bevestigd wel de AEX, maar mist wel het enthousiasme van de AEX Index. Het is dus beter even te wachten op een bevestiging in tijd.
Tot slot
Hier een leuk plaatje van de Vermogens kwaliteitsaanpassingen aan de wanbetalers van alle mogelijk uitstaande kredieten. De kwaliteit staan op een hoogtepunt maar wat zegt dit over de toekomst?
Bron: FRED Asset Q Measures
Resume: Wat moeten we van het huidige enthousiasme denken? Ik wordt meer en meer sceptisch (lees voorzichtig) maar ben ook nog geen pessimist. Het kopen van een put op de AEX kan goed zijn om je winst vast te zetten.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.