Column: The Outbreak

Na vorige week een filmtitel gebruikt te hebben, leek het me deze week ook wel weer gepast om dat te doen. Met “outbreak” (uitbraak) ligt het doel op twee dingen, zijnde allereerst op het corona virus dat net als jaren geleden het SARS behoorlijk om zich heen grijpt en op anderzijds de uitbraak omhoog vorige week in de diverse indices, dat ondanks alles. Inzake het eerste is het toch leuk om weer de film te zien, maar ook zonder de film gezien te hebben, kun je wel een beeld hebben bij een wereldwijde ziekte-uitbraak. Donderdag ging Wall Street nog omhoog omdat het allemaal meeviel, maar vrijdag was het toch weer anders. Op het enthousiasme in de indices kom ik zo terug.

Eerst is het goed om naar een wereldwijde indicator van economische groei te kijken en dan bedoelen we natuurlijk de olieprijs. In Brent Olie hebben we gewoon verkoopsignalen.

De paniekindicator de VIX oftewel de volatility index loopt op naar 15,4. Procentueel is dat heel veel, maar het is nog steeds eigenlijk te laag. Desalniettemin is het heel interessant om te zien.

Ook speculatieve beleggingen, zoals Biotech worden verkocht. Neem even de Ishares Biotech ETF die is na een dubbel top patroon en een verkoopsignaal van de Twindicator nu aan het dalen.

De Nasdaq Composite Index laat ook een verkoopsignaal in de Candle grafiek zien, maar op de Twindicator moeten we even wachten.

Doet ie het of doet ie het niet?

Via Twitter waarschuwde ik al dat we mogelijk een verkoopsignaal in de AEX krijgen. Op donderdag had je die ook, maar het leuke van exponentiële gemiddelden is dat als je een snelle stijging zoals vrijdag eroverheen krijgt; je verkoopsignaal in de EB indicator ineens vervalt. Nu is het corona virus dit weekend alleen maar erger geworden dus ben ik niet bang voor nog een stijgingsdag en daarmee krijgen we waarschijnlijk toch een officieel verkoopsignaal.

In de Twindicator heb je met een slot onder de 604,03 een officieel verkoopsignaal.

De Twindicator in de Duitse DAX geeft bij een slot onder de 13.260,66 punten ook een verkoopsignaal (bevestiging van de AEX).

In de S&P 500 future grafiek heb je onder de 3.268,01 een verkoopsignaal in de Twindicator. In de huidige markt houden we maar vast aan dit soort trend-indicatoren omdat de markt heel trendmatig te werk gaat.

Vrijdag was Intel de grote stijger die de hele tech index eerst omhoog trok met goede cijfers. Technisch was het wel bijzonder dat dit fonds zo’n enorme sprong maakte, maar toch gebeurde het. Ineens zijn chips populair? Nu waren ze natuurlijk al een tijd heel populair kijk maar naar ASML, maar op 1 maart  krijgen we een herweging in de AEX waardoor dit aandeel minder dominant behoort te worden. Los daarvan houd ik zelf het Twindicator niveau van EUR 261,66 op dit ASML in de gaten om een gokje omlaag te kunnen gaan nemen.

Eenvoud werkt het best

Tesla werd afgelopen week 100 miljard waard en werd daarmee meer waard dan collega VW dat slechts 90 miljard marktwaarde heeft. Tesla verkocht in 2019 de lieve som van 367,500 auto’s dat is een record en meer dan de afgelopen jaren tezamen (dus grote groei). VW verkocht 0,5% meer auto’s. Overigens een record ten opzichte van het aantal auto’s dan VW het jaar ervoor deed, maar in aantal waren dat er wel 6.278.300 stuks. Een kleine 20 keer zoveel! Dus net ‘ietsje’ meer dan Tesla… VW is al jaren de best verkopende autobouwer ter wereld en heeft geen fiscale hulp nodig om auto’s te verkopen. Het bedrijf maakt winst en staat op slechts 6,6 keer de verwachte winst.

VW heeft veel meer modellen, heeft ook meer dealers en alleen al aan elektrische auto’s verkocht VW in 2019 80.000 auto’s, een stijging van 60%. Voor de komende jaren zal dit aantal elektrische auto’s alleen maar fors stijgen en dan toch twijfelen mensen of Tesla duur of goedkoop is en durven ze gewoon nog met een koopaanbeveling te komen voor een bedrijf dat nu niet echt een heel winstgevende geschiedenis heeft (lees: een bedrijf dat verlies maakt).

Nu vind ik dit soort zaken al langer bizar en vind dit net zo bizar als dat ik KPNQwest en KPN in 2000 vond. Ook toen waren er analisten die positief wilden zijn (tripple play, dus: internet, mobiel en vast, content, etc.) en jaren later hebben ze dat uit hun gedachten verdrongen. Laten we hopen dat je er als belegger op tijd uit was. Toch zit ik nog niet short, want ik weet als het draait dan krijgen we nog heel veel kansen.

Deze week resultaten van Tesla.

Wel short en short vergroot in Boeing

Boeing: De FAA was blij met de stappen die het bedrijf neemt in de MAX crisis. Echter of je als klant blij moet zijn dat je vliegtuig na zo lange tijd nog aan de grond staat. Sommige analisten vinden het alweer een koop. Persoonlijk kijk ik liever naar de weekgrafiek en zie ik nog fors lagere niveaus. Persoonlijk ben ik short met gekochte puts en heb ik eerdere puts doorgerold in tijd en in aantal zelfs vergroot. Wel houd ik overal rekening mee in de huidige gekte. Zo zien we in de korte termijn grafiek door de Twindicator kruising op USD 332,80 een tijdelijke korte termijn stoploss.

Korte termijn gezien, kan het eenvoudig een pull back zijn, naar weerstandslijn of naar de Twindicator lijn (op 332,79). Maar het vliegen en de verhalen over het corona virus zijn dingen die niet helemaal lekker samen gaan en daarmee zou het een ‘dingetje’ voor de luchtvaartmaatschappijen en dus indirect ook niet voor de vliegtuigbouwers.

Een oude short, Beyond Meat

Ik was lange tijd extreem negatief op Beyond Meat zijnde een producent van nep vlees. Na de beursnotering werd dit aandeel gehyped en in de daarop volgende daling hadden we verkoopsignalen rond de 160 USD. Onder de negentig dollar heb je weer koopsignalen gehad in de Twindicator. Nu dus officieel long, maar dat laat ik aan me voorbijgaan.

Tot slot: ik keek dit weekend op Youtube naar een documentaire over “de gewone Amerikanen”. Door bijvoorbeeld de lage lonen en de stijgende kosten van o.a. gezondheid en wonen gaat het niet goed met hen. Ruim 40 miljoen Amerikanen leven onder de armoedegrens. Door huizenprijs stijging als gevolg van  lage rente hebben veel mensen geen geld voor wonen en dan behoort dit land tot de rijke landen…en dan gaat het nu nog goed met de economie en de beurs. Kan je nagaan wat er gebeurt als het ineens minder gaat.

Verschil arm en rijk in de VS is gewoon is te groot. Zie dit filmpje.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: