Nu maak ik deze column al bijna 25 jaar altijd, nadat ik alle weekendkranten gelezen heb. Maar weinigen kranten hadden dit weekend aandacht voor de verjaardag van de coronamaatregelen en geen van de door mij gelezen kranten ging echt diep in op alle economische gevolgen van de genomen maatregelen.
Dus even ruwweg jaartje terug in de tijd
Een jaar gelden op 10 maart 2020 was de gehele voorpagina van het Financieel Dagblad gewijd aan de beurspaniek. We hadden toen een grote angst over het aantal doden dat er zo vallen en over de enorme economische gevolgen, we vreesden voor een enorme krimp. Trump riep nadat hij het eerst een griepje had genoemd, dat er ongeveer tussen de 200.000 en 250.000 doden zouden vallen er in de VS en hiermee hoopte hij dat het alleen maar mee kon vallen.
Door het virus werden cruiseschepen aan de ketting gelegd, evenementen afgezegd, er kwamen angsten voor lock downs, vliegtuigen aan de grond, veel minder toerisme, geen bioscoop, iedereen thuiswerken, horeca dicht, geen theaters, geen cultuur en dit allemaal door corona angst. De beurs ging hard omlaag de AEX stond op 400 alleen al op de gedachten van de gevolgen en de olieprijs futures gingen door totaal gebrek aan vraag zelfs onder nul dollar…
Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest?
Nu een jaar later weten we dat alles wat we angst voor hadden ook daadwerkelijk is gebeurd er was de grootste economische krimp sinds de jaren dertig. Horeca lange tijd dicht, iedereen thuisblijven, kantoren leeg, in Amerika 535.000 mensen overleden aan corona en in de UK 125.000 mensen overleden. We hadden geen kerstdiner, geen kerstmis in een kerk, geen kerst kleding, geen kappers voor 3 maanden, restaurant al drie maanden dicht, etc. etc. Alleen er is een belangrijk verschil met maart vorig jaar, toen stond bijv. ASML onder de 185 euro en nu hebben we zelfs 500 euro gezien en dit aandeel is geen uitzondering, want de grote beurs indices staan ondertussen bijna allemaal op all time high’s.
Zo zien we maar weer dat alles wat we geleerd hebben over economie en beurzen die vooruitlopen klopt niet en al de kennis en ervaring brengt ons niet verder. In dit licht is het missen van economie lessen en scholing dus voor de huidige generatie geen probleem voor de toekomst, want aan kennis heb je klaarblijkelijk niks. De hele beurs lijkt een groot animatie spel te zijn geworden waar groepen beleggers afspreken om bepaalde aandelen omhoog te zetten.
Aangezien ik ben blijven hangen bij Mario Kart en Leisure Suit Larry snap ik weinig van de huidige waarderingen. Ter zelfbescherming hou ik dan ook maar vast aan dingen die nog steeds werken en een daarvan is Technische Analyse. Specifiek kijk ik nog naar patronen en naar de Twindicator.
Als we puur naar patronen en de Twindicator kijken, zien we dat we in alle IT aandelen en indices hoofd schouder achtige patronen zijn ontstaan en dat we onder de Twindicator lijn zijn en ook nog eens uit de opgaande trend zijn. We zien dat in de Nasdaq.
Maar ook in chipmachinemaker ASML en dat terwijl er een enorm tekort schijnt te zijn aan chips…
Ook collega chip aandeel Besi, dat de AEX gaat versterken heeft een negatief patroon en verkoopsignalen in de Twindicator.
En als laatste voorbeeld Asmi zelfde laken een pak. Overigens zijn deze grafieken tot vrijdag en hebben de koersdaling van vrijdag dus niet in het plaatje staan. Maar met de daling is het plaatje alleen maar slechter geworden.
Het maakland
Nu heeft de Duitse Dax die meer in de oude industrie zit dan de Chips, nog geen verkoopsignaal gegeven in de patroonherkenning en ook niet in de Twindicator. Wel hebben we een hamer in de Candle’s bovenin de trend dus als we maandag lager gaan hebben we ook hier een eerste signaal dat de top weleens achter de rug kon zijn.
IPO indicator
Nu had ik graag gezegd dat het over een uit was met de huidige Bullmarkt maar kijkend naar IPO’s hebben we dat signaal nog niet. Wel staat de IPO markt op een top, maar officieel moeten we nog steeds op een grote mislukking wachten alvorens de top definitief is. Op dit moment is alles wat naar de beurs gebracht wordt nog een succes, dus ook al zie je in de normale markt een krediet verstrekkend bedrijf ernstig in de problemen komen de IPO van een concurrent is ‘hotter than hot’. Ook al weten we niet eens wat ze met het geld gaan doen en is het een Special Purpose Acquisition Company dan nog is het hot. De beursautoriteiten waarschuwen ondertussen voor dit soort nieuwe ‘bedrijven’ (SPAC’s) die iets willen ontwikkelen of een ander bedrijf willen overnemen met de pot geld. Zie CNBC
Even wat cijfers
Er waren tussen 2000 en 2021 zo’n 5.020 IPO’s die naar de markt zijn geweest. Dit jaar lijkt het record jaar van vorig jaar te gaan evenaren. In 2020 waren er vanaf 2000 gezien het meest, met in totaal 480 IPO’s. Het kleinste aantal IPO’s was in 2009, met slechts 62 beursintroducties. Er is dus een correctie met het sentiment op de beurs. In 2000 was er ook een record van toen 397 (vooral Internet en Dot.com bedrijven). Achteraf kreeg de grote kapitaalsvraag in 2000 de schuld van een latere bearmarket. Er was teveel kapitaal weggestroomd en veel van de bedrijven bleken niet te voldoen aan de verwachtingen. Kan de geschiedenis zich herhalen?
Bron: Stockanalysis.com
Even leuk het plaatje van de eerste drie maanden van dit jaar 2021. Let wel dit is dus tot 12 maart.
Een trend die je normaal ziet per jaar, zag je vorig jaar ook per maand. In de slechte maanden (maart 2020) maar weinig bedrijven naar de markt en in de goede maanden enorme aantallen. Natuurlijk kunnen we discusseren over oorzaak en gevolg.
In het licht van IPO’s zie ook een artikel van BNP
Het bonnetje van Biden
Tot slot we zijn de afgelopen weken eerst op de aankondiging van stimulatiepakketten, toen de verwachting van de stimulatiepakketten, toen de behandelingen van het pakket door de politiek en toen de goedkeuring van de Senaat en zelfs de goedkeuring van Biden was een reden om omhoog te gaan. Je vraagt je af waarom we ooit bezuinigd hebben in Nederland en Duitsland en waarom we ooit onaardig tegen de Grieken hebben gedaan?
Nu dit pakket achter de rug is en het cijferseizoen ook ga ik toch meer en meer mijn bedenkingen hebben bij de huidige all time high niveaus. Helemaal omdat we de echte pijn van de corona problemen nog niet hebben genomen.
Let wel:
De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.