Column: tips 2022 de vooruitblik

Dit deel 2, de vooruitblik 

 

Vreemd toch?

Nu weten we dat beleggers vreemde jongens (en meisjes) zijn. Ook weten we dat emoties en sociale platformen belangrijker zijn dan rationaliteit. Zo zou je vanuit rationaliteit verwachten dat de Covid19 pandemie, die meer dan 3,3 miljard mensen economisch direct of indirect raakte, grote effecten zou hebben op de beurs (economie). In 2021 stond de ‘teller’ wereldwijd op 5 miljoen doden. In Amerika hebben we op moment van schrijven reeds 825 duizend doden te betreuren. Ook puur zakelijk blijkt dit verlies van arbeids- en consumptie potentieel geen enkel effect te hebben.

Allemaal viroloog

Het virus raakt o.a. het Toerisme hard. Dit is juist een belangrijke inkomstenbron waar grote delen van de wereld van afhankelijk zijn. Alleen al in Amsterdam zijn er 90.000 banen direct afhankelijk van toerisme. Maar denk ook eens aan Zuid Europa, grote delen van Azië, grote delen van Afrika, grote delen van Zuid Amerika en de Caraïben. Maar denk daarbij eens ook vliegtuigmaatschappijen, Cruise maatschappijen, Hotels, Airbnb, autoverhuurders, frisdrank producenten, ijs producten, brouwers, etc. (de rest van de toeristenbranche).  

Naast de toeristenbranche hebben we de rest van de Horeca (restaurants e.d.) en de Evenementen branche (theaters, concerten, bioscopen, etc.) die allemaal dicht waren of met enorme beperkingen te maken hadden en dus ook hier minimaal weer minder bier, frisdrank e.d. maar geen effect op bedrijven, aandelen of de beurs. Kortom als iemand me uit kan leggen waarom we ‘all time high’s’ hebben?

Nu ben ik persoonlijk van mening als amateur viroloog dat we het ergste achter de rug hebben met het Covid19 virus en door de enorme besmettingsaantallen van de afgelopen tijd eindelijk de beroemde groepsimmuniteit krijgen.  Maar als we geen virus meer hebben wat gebeurd er dan met de beurs? Als het virus positief was voor de beurs wat gebeurd er dan als het er niet meer is?

Los van het virus ben ik om meerdere redenen voorzichtig over 2022

Persoonlijk ben ik van mening dat het positivisme van 2021 zich in 2022 helaas niet zal herhalen. De AEX-index is al heel hard opgelopen, op allerlei oplossingen en allerlei medicijnen. Kijkend naar de inflatie (o.a. hoge energieprijzen, hoge voedselprijzen en oplopende salarissen) zal de rente zoals aangekondigd door de Centrale banken gaan stijgen en dat zal vooral Tech fondsen, die de grote trekker van de index waren in 2021 een pijnlijke zaak zijn.

De inflatie zal nog wel even aanhouden, vanwege loonstijgingen en inhaalvraag na de coronapandemie. Veel personeel moet weer terug gelokt worden naar oude functies en de hoge energie en huizenprijzen moeten worden vergoed. Los daarvan loopt de coronasteun aan bedrijven af en ik verwacht dat de vraag naar chips gaat afnemen. Volgens mij zijn er veel bedrijven die voorraden hebben aangelegd, of extra bestellingen hebben gedaan vanwege de huidige leveringsproblemen.

We komen uit een periode dat energie en transport extreem goedkoop was en de rente zelfs negatief. Aan deze periode komt brut een einde. Toch zullen er ook in 2022 aandelen te vinden zijn met veel potentie. Vorig jaar genoemde koopkandidaten zoals Flow Traders, EasyJet en Bayer zijn nog steeds interessant. Maar op de kooplijst voor 2022 kom ik later terug.

AEX

Eerst nog even de Aex index.

Een plaatje vertelt soms meer dan duizend woorden. Kijkende naar het plaatje van de AEX zien we twee opvallende dingen.

  • Dat we vorig jaar nog onder 400 punten hebben gestaan en dat we recent nog boven de 800 punten stonden.
  • Dat we in de kredietcrisis 200 punten stonden en nu met een lagere rente dan na die crisis (nu zelfs betalen op een bankrekening) op TINA rond de 800 punten staan.

Toen hadden we geen vertrouwen in de banken en nu zijn we bereid te betalen om geld op de bank te hebben. Ja, er kan veel veranderen in iets meer dan 10 jaar maar denken we dat we over tien jaar op 1.600 staan in de AEX?

 

Nasdaq

Omdat de AEX niet alleen staat in de wereld kijken we ook even naar de Nasdaq grafiek. Denken we dat de loodrechte stijging echt door blijft gaan? Of dat we net als bij eerdere loodrechte stijgingen we terug vielen? Zelf hou ik rekening met het laatste. Zeker als je kijkt naar de waarderingen van aandelen in deze sector index.

Russell

Een brede stijging?

Maar niet alleen de Tech index is hard gegaan ook de Mid en Small cap index Russell2000 heeft een enorme stijging laten zien in enkele jaren tijd. Nu zou je als optimist een consolidatie patroon kunnen herkennen, maar dan zou je volgens technische theorie er gewoon 800 punten op kunnen zetten en dat gaat ver mijn fantasie (lees: realisme) te boven. Ook hier zijn slechts enkele aandelen die de spreekwoordelijke kar getrokken hebben.

Wilshire5000

Hoe breed gedragen?

Zelfs de zeer brede Wilshire5000 heeft een loodrechte stijging achter de rug. Nu is deze stijging zeker niet markt breed geweest er zijn in de VS slechts een handvol echte winnaars. Dit laatste (een niet breed gedragen stijging) is een teken aan de wand.

Container freight

Bron Statista

Containers prijzen zijn zoals net gezegd gestegen van oktober 2020 USD 2.119 naar USD 14.225 in oktober 2021. Los van containers hebben we de Energie prijzen die dusdanig gestegen zijn dat bakkers stoppen met bakken en aluminiumsmelters stoppen met productie van aluminium. Naast de Commodities prijzen en de Chips prijzen zien we dus overal in de productieketen hogere kosten (prijzen) en de vraag wordt wie gaat deze kosten betalen? De consumenten? En gaan we een hogere rente kijken als gevolg van deze inflatie? Is dat niet de taak van de Centrale banken?

Mede door de lage rente is de Crypto markt is nu meer dan 3.000 miljard dollar groot en daar zou de tulpenbol manie toch jaloers op zijn. Nu hebben we het nog steeds over de gekte in 1636 maar hoe gaat men ooit terug kijken op Crypto’s? Kijk eens naar Wikipedia

Tulpenbol manie bron Wikipedia

Bron: Wikipedia

Nu weet ik niet of alles te vergelijken is maar hypes zijn weldegelijk vergelijkbaar.

Gezien de huidige grote bewegingen (Volatility) zitten we of op een top dan wel op een bodem en u mag kiezen wat het wordt… ik hou zelf rekening met een correctie van de AEX naar de 630 na al de jaren met enorme stijgingen.

Dan de tips voor 2022

Een eerste idee dat ik al jaren heb, namelijk een Short op Tesla, dit aandeel gaat al jaren nergens over. De theoretische gedachte dat de beurs altijd gelijk heeft wil ik dan ook niet meer erkennen. Hoe kan het dat een bedrijf als dit meer waard kan zijn op de beurs dan alle 9 grootste autoproducenten in de hele wereld tezamen…

Tesla

Zeker als je de lange termijn grafiek van Tesla ziet zou je toch zeggen dat er ook kansen omlaag zouden moeten zijn. Natuurlijk moeten we dit soort speculatieve ideeën, slecht met een beperkt deel van ons vermogen doen.

Tesla maand

De Short op Tesla

De shortpositie in Tesla die ik zelf zou willen zou je bijvoorbeeld via de GraniteShares 3x Short Tesla Daily ETP van Natixis, een gestructureerd product. Het aandeel Tesla is extreem duur. Beleggers betalen maar liefst 300x de winst over 2022. De hele sector van elektrische voertuigen (EV) is zwaar overpriced. Het doet denken aan de Dotcom-bubbel van twintig jaar geleden, waar telecombedrijven enorme verwachtingen hadden. Vele van deze bedrijven zijn er niet meer en miljarden van beleggers zijn in rook opgegaan. Even een paar voorbeelden van de huidige situatie: LiveWire, de elektrische tak van Harley Davidson, die via een fusie met een spac (lege beurshuls) onlangs 1,77 miljard dollar ophaalde, terwijl het concern slechts enkele honderden elektrische motoren per maand verkoopt. De beursgang van de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s Rivian… een bedrijf dat geen winst maakt en minder dan 200 auto’s per maand produceert… maar toch 11,9 miljard dollar marktwaarde heeft.

Deze bedrijven kunnen dankzij het gunstige beurssentiment makkelijk geld ophalen en zo Tesla aanvallen met nieuwe modellen en nieuwe fabrieken. Naast deze nieuwe concurrenten zijn er de oude ‘klassieke’ producenten zoals Mercedes, Volkswagen, Stellantis, etc. die zwaar inzetten op elektrische modellen. Of Tesla daar met zijn drie huidige modellen een goed antwoord op heeft, is de vraag.

Elon Musk heeft als insider zelf ook een flinke pluk aandelen (ongeveer 18 miljard dollar) verkocht en ook dat is een signaal.

Galapagos

Galapagos

Ooit noteerde het aandeel Galapagos 250 euro en toen was het een beurslieveling. Maar vorig jaar implodeerde de koers na een reeks tegenslagen. Zo kreeg het biotech-bedrijf geen toestemming om het reumamiddel Filgotinib op de markt te brengen in de VS en trok het de stekker uit de ontwikkeling van een medicijn tegen artrose.

Toen Galapagos op een all-time high stond was ik sceptisch. Maar nu vindt hij het aandeel weer interessant. Galapagos zit op een grote berg cash en de beurswaarde van het bedrijf is inmiddels lager dan deze intrinsieke waarde. Terwijl Galapagos wel medicijnen verkoopt en een beperkt verlies maakt.

Volgens mij kan er gemakkelijk weer fantasie in het aandeel komen. Het bedrijf kan zomaar met een medicijn komen dat “iedereen” wil hebben of op de radar staan om overgenomen te worden door een farmaceutisch bedrijf. Kortom best een goede kanshebber voor 2022.

AMG

AMG (nee, niet Mercedes Tuners, die tweede werden in de F1)

AMG (Advanced Metallurgical Group) heeft al een flinke koersrit achter de rug. De keuze voor deze producent van speciale metalen lijkt dan ook opmerkelijk. Het aandeel is inderdaad niet heel goedkoop en er zit al veel verwachting in. Maar dat kan er wel uitkomen gezien de speciale markt waarin ze opperen. AMG heeft een grote positie in de energie transitie (elektrisch rijden) omdat er o.a. lithium geleverd wordt, die gebruikt wordt in batterijen. Kortom kijkende naar de milieu ambities een groeimarkt. Een ander pluspunt is dat AMG met de  prijszettingskracht ook een soort hedge (bescherming) kan zijn tegen inflatie Immers er zijn maar weinig bedrijven die deze grondstoffen.

Atos

Atos

Dit Franse bedrijf is van veel markten thuis, het maakt o.a. beveiligingssoftware, zit in de cloud business en levert adviesdiensten aan bedrijven. Ondanks die veelzijdigheid was 2021 voor Atos een moeilijk jaar. De adviestak stond onder druk omdat minder mensen op kantoor bij andere werkten. Daarnaast werd het aandeel uit de MSCI World-index verwijderd en mede hierdoor halveerde de koers. Maar volgens mij kan 2022 het jaar worden van een turn-around. De topman is verdwenen en in Duitsland heeft een grote reorganisatie plaatsgevonden. Daarnaast opereert Atos in een aantal groeimarkten. Zo kan de cybersecuritytak inspelen op de alarmerende berichten over hackaanvallen op bedrijven en overheden. Verder heeft Atos een heel actief ESG-programma wat ook moet helpen om het aandeel weer populair te maken. Zie voor een verdere toelichting het eerder verschenen verhaal van mijn collega.

 

Dan rest me alleen: iedereen een goede jaarwisseling en vast een gelukkig nieuwjaar te wensen. Veel gezondheid en financiële voorspoed!

 

Disclaimer:

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

 

De columnist(blogger) heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en/of onderliggende waarden.

 

Deel dit bericht: