Column: Toch weer TINA

Toch weer TINA

Toen ik in 1986 bij ABN Amro startte op een administratieve afdeling had ik een adembenemend mooie blonde collega waar ik als eerste aan zou denken als we het over Tina hebben. Nu was TINA een fenomeen en TINA lijkt weer terug te zijn en nee, het is niet de Amsterdamse schonen waar ik deze column mee begon. Nee, we hebben het over het natuurlijk over het feit dat er geen alternatief schijnt te zijn voor aandelen als de rente negatief is. T.I.N.A. (There is no alternative).

Iedereen roept dus maar, omdat de centrale banken de rente maar blijven verlagen, dat je in aandelen moet. Maar die aandelen zijn helemaal niet zo goedkoop en als we eerst eens beginnen met het feit dat er al een tijdje geen correctie meer getolereerd word is dat dan een goed ding? Ja natuurlijk, elke keer als je als criticaster denkt nu wordt het toch wel weer tijd voor een echte dan is spreekwoordelijk the only way is up. Toch zien we recent wel volatility in de lagere termijn grafieken.

En echt lange termijn…

Als we de Dow Jones grafiek vanaf 1900 zien dan krijg je toch wel een beetje pijn in je buik. Je ziet bijv. de extreme stijging vanaf 2008 en als ik dan vraag wat er beter geworden is in het financiële systeem en wat er beter geworden is in het kapitalisme? Dit weekend startte de NRC met een aantal stukken over het kapitalisme en dat meerdere mensen (waaronder ikzelf) zich ernstig zorgen maken over het systeem. De kloof tussen arm en rijk is te groot geworden en de markt wordt gedomineerd door een selecte groep van monopolisten die de markt in handen hebben en ook nog eens alles over ons weten. Echte innovatie wordt zo belemmerd en door de concentratie van vermogen loopt de besteding (lees: de consumptie) ook niet goed en worden dus deze hoge niveaus dus nog bedenkelijker.

8-7-2019 01

Logisch toch

Nu krijg je technisch altijd een beter beeld als je een lange grafiek niet normaal (absolute), maar logaritmisch bekijkt. Dan zien we het beeld procentueel en dus zien we ook weer de crash van de jaren dertig verschijnen en ja, dan zijn we nog steeds hoog maar lijkt het minder schokkend. Nog steeds zou je een correctie niet onlogisch vinden, al helemaal niet als je 2000 en 2008 ook al hoge niveaus vond. Maar terug naar de kortere termijn.

8-7-2019 02

Amerikanen met veel show

Terug naar de afgelopen week daar hadden we een vrije dag zijnde de vierde juli. Trump wilde het volk vermaken en gooide er een hoop geld tegenaan om er een mooie show van de maken. Het leger werd in het zonnetje gezet en dat is prima, maar na mijn vakantie vorig jaar weet ik uit eigen ervaring dat veel veteranen in de VS moeten bedelen voor eten en kunnen hun medicijnen niet eens betalen. Maar ik zal wel een softie zijn…

Ook show in Europa

We hadden eerder Europese verkiezingen en we wilden de burger het gevoel geven dat hij wat te kiezen had en dus werd er na de verkiezingen een hele show gehouden met een uiteindelijk niet democratische afloop. Er werd namelijk een banencarrousel gedraaid en iedereen kreeg een baantje. Het kwam mij een beetje corrupt over. Het ging er klaarblijkelijk niet om, om de beste man of vrouw op de juiste plek maar om vriendjespolitiek en andere politieke beslissingen. En dan de volgende keer weer bevreemd zijn dat de opkomst van de kiezers laag is.

De Europese centrale bank kreeg Christine Lagarde als baas, een politieke benoeming die nog wel grote effecten door haar historie bij IMF kan krijgen. Helemaal nu er geen kogels meer in het wapen van de centrale banken zitten.

8-7-2019 03De Grieken zijn ook weer terug op het podium

Dit weekend waren de Griekse verkiezingen en die dreigen ook weer een heel bijzondere uitslag te gaan geven, maar omdat deze column in het weekend is geschreven kunnen we daar nog weinig over zeggen. Wel kunnen we zeggen dat we in potentie weer terug bij af zijn en de crisis aldaar weer gemakkelijk kan opveren.

Zwart geld?

Iets anders waar ik toch ook nog even op wil terug komen, dat is het plan dat begin vorige week bekend werd van ons kabinet om witwassen aan te pakken. Allereerst ben ik tegen mensen die geen belasting betalen maar ook ben ik van mening dat dit in Europees verband zou moeten, want anders verplaatst het probleem zich alleen. Nu deed ik tiental jaren geleden zaken met Luxemburgse Banken (ver voor ik zelfstandig ging), die allemaal standaard telmachines voor biljetten hadden in iedere vergaderzaal en in die tijd heb ik die bij Nederlandse bank alleen sporadisch bij de kasbalie gezien. Dus andere Europese landen waren lang (en wellicht nog steeds) gemakkelijker dan de Nederlandse banken.

Maar terug naar dit Nederlandse plan wij willen dat iedereen al cash betaling van 3.000 euro gaat melden. Ik weet niet of iemand ooit een auto bij een particulier gekocht heeft, maar iedereen wil direct oversteken en bij een digitale betaling heb je internet nodig en als je dan weet dat zelf 112 af en toe storing heeft dan is de vraag of je het er op wil gokken of 3000 euro cash meeneemt?

Is een auto kopen crimineel, is marktplaats crimineel? Nee, dus wie raken we allemaal? En hoe hard wordt de economie geraakt? Want hoe groot is de schaduweconomie? Voor Nederland is dit becijferd op 0,4 BNP rond de 3 miljard Euro en voor Europa (we doen het Europees toch?) is nog veel groter, namelijk 2,1 Biljoen oftewel bijna 20 procent van de hele economie. Zie NRC of RTL of NOS. Dus we krijgen een krimp als het lukt of het oppotmiddel gaat naar Bitcoins, Amerikaanse obligaties, goudmunten, etc.

Maar het gaat goed met onze economie dus we kunnen een stootje hebben toch? En hoeveel moeite hebben we nu al met al die meldingen? De ING had er in het recente verleden zoveel dat ze het systeem maar even hebben uitgezet.

Voor ik me teveel irriteer aan al die economische domheid snel naar mijn eigen domheid en we kijken maar weer eens naar de Europese indices.

Eerst maar even de lange termijn van de AEX, na de tijdelijke terugval zijn we weer in de trend, maar om echt positief te worden moet je wel echt uitbreken.

8-7-2019 04

Op de korte termijn ziet het er pas onder de 560,66 negatief uit.

8-7-2019 05

De Duitse DAX bevestigd het AEX beeld en heeft een Twindicator niveau op 12.357,90.

8-7-2019 06

De Amerikanen zijn winnaars

Voor het positieve beeld zie ik dit niet direct uit de VS komen, als de indices nog hoger weten te gaan zou je technisch zoveel hoger kunnen dat ik dit niet voor mogelijk hou. Dat ze goed in vrouwenvoetbal zijn tot daar aan toe.

8-7-2019 07

Dan nog maar een paar aandelen.

Fast-niet

Fastned  ging precies zoals verwacht had weer terug naar 15 en zelfs dat is te hoog. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat een beurs en de toezichthouders gelukkig zijn met deze duo notering die van 10 naar 50 en weer terug gaat in no time.

Van Dongen wordt gek?

Hoewel Tesla nog steeds een heel duur aandeel is ben ik de laatste tijd dus helemaal niet zo negatief, afgelopen week vielen de productie en verkoopcijfers mee en was er zelfs wat positief nieuws. Tegenover een short in de index durf ik wel een long op dit aandeel.

8-7-2019 08

Wagenziek?

AMG doet het ook nog goed, maar voor mij persoonlijk is het wel heel volatiel. Gaan we onder de 25,99 dan moet je er uit. Tot die tijd maar long blijven.

Vakantie?

Komende week kan het dus door de Grieken alsnog een beetje leuk worden, anders zal juli voor mij persoonlijk een zware maand worden, want ik had mijn vakantiegeld in puts op de index gestopt. Ik moet toch maar wat meer gaan doen wat ik voor mijn klanten doe, namelijk gewoon long zitten met wat bescherming, maar door de enorme stijging heeft de bescherming geen enkele pijn gedaan.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: