Column: Trump and dump

u heb ik enorm veel eerbied gekregen voor mensen die ergens voor staan, bijv. voor hun land of een bedrijf en daarbij krijgen ze vaak grote bakken shit over zich heen. Als ik zie wat ik persoonlijk al over me heen krijg (o.a. wat er van tijd tot tijd onder mijn column staat, of waar mensen je op internet mij al niet van betichten), dan krijg je een beetje een idee wat Hillary en Donald over zich heen krijgen. In de verkiezingsstrijd is klaarblijkelijk alles geoorloofd en daarna is in de politiek ook alles geoorloofd. Nu verdien je na je presidentschap natuurlijk leuk geld met presentaties en boeken, maar is dat het allemaal waard? Het circus is in volle gang en duurt tot 8 november.

Dus geen van Dongen voor president

Kijkende hoe men met elkaar omgaat en hoe men liegt en bedriegt weet ik dat het niets voor mij is om de politiek in te gaan. Wat veel Nederlanders overigs niet weten over de Amerikaanse verkiezingen is dat er ook andere partijen dan Democraten en Republikeinen mee doen in de VS en dat deze andere partij(en) bepalend kunnen gaan worden of we een eerste vrouwelijke president krijgen of we iemand die de presidentsverkiezingen gekocht heeft. Ondanks dat de verkiezingsstrijd een belangrijk item voor de beurzen is en gaat worden besteden de Europese media alleen aandacht aan de twee grote, maar vorige keer hadden we de Teaparty en nu hebben we Gary Johnson en Stein die ook percentages weg kunnen knabbelen van de grote partijen. Zo kan er best iets heel bijzonders gebeuren. Een winnende Trump kan mogelijk leiden tot een dump van bijv. buitenlandse investeerders, maar ook Hillary kan in de biotech en farmacie, maar ook in de banken sector best voor beweging gaan zorgen.

De stemmen die niet naar de twee grote partijen gaan zijn volgens mij bepalend, maar in de media horen we niets over de andere onafhankelijke kandidaten, ook op Wikipedia is er een witte informatie vlek.  Je gaat dan ook twijfelen of er echt meer zijn, maar in de VS kun je meer te weten komen over alle kandidaten, bijvoorbeeld via deze link.

Aangezien de Amerikaanse verkiezingen nog wel even voor beweging zal zorgen gaan we snel naar de huidige markt en beginnen we even in Duitsland bij de Dax index. In de Dax hebben we verkoopsignalen en aangezien ook hier niemand het over heeft begin ik me echt zorgen te maken.

19-09-1

In de Amsterdamse AEX hebben we na eerst een poging tot uitbraak al langer verkoopsignalen en ook hier blijft iedereen ondanks de mislukking omhoog, goed gemutst.

19-09-2

De EB indicator heeft ook een verkoopsignaal gegeven, maar iedereen heeft reeds zo veel signalen gehad in de zijwaartse trend dat niemand zich echt druk maakt.

19-09-3

De Amerikaanse Nasdaq is heel mooi bezig geweest met een pullback naar de Twindicator lijn toe. Als we nu weer omlaag gaan hebben we een heel duidelijk signaal.

19-09-4

Beweging maakt ziek

De week grafiek van de Nasdaq geeft ook de volatiliteit aan. Een ruwweg duizend punten beweging in nog geen een jaar is niet niks. Op een index van 5.000 is dat 20 procent.

19-09-5

Even terug in de tijd

Als we naar de  maand grafiek van de Nasdaq kijken zien we hoe we voorafgaand aan de grote klap van de Dotcom-bubble, ook eerst een volatiliele periode hadden.

19-09-6

De Dow Jones heeft ook een verkoopsignaal gegeven in de Twindicator.

19-09-7

Nog even ter bevestiging de Sp500 heeft net als de andere Amerikaanse indices een verkoopsignaal.

19-09-8

Nu is dit vooral gevaarlijk, omdat de Centale banken een beetje hun grip aan het kwijt raken zijn en de rente oploopt. Zie bijv. de Bundfuture (10-jaars rente) die behoorlijk is terug gevallen.

19-09-9

Ook de vijf (Bobl) en 2-jaars (schatz) rente zijn opgelopen. Ik vind dit heel opvallend.

Ander opvallend nieuws.

Apple had ineens weer rijen voor de deur na introductie van de nieuwste telefoon. Ik kocht mijn nieuwste model gewoon via internet, maar de Apple-gebruikers gaan steeds voor de deur staan bij de winkels? Het sentiment rond Apple was zo goed dat ik vorige week even long zat, maar vrijdag ben ik voor mijn fund al weer glad gegaan, want die claims gaan echt niet weg. Zo kreeg Apple ook een claim van 118 mln USD van de Japanners voor verzwegen winsten. Technisch hebben we een longsignaal, maar beter had u eerder kunnen kopen bijv. na mijn webinar afgelopen woensdag.

19-09-10

In mijn laatste webinar waarschuwde ik ook voor de banken in het algemeen. Zo is de Banken-index in Europa ook weer een verkoop geworden.

19-09-11

Banken short?

ABN Amro heeft als bijnaam bij traders: Banken en ABN lijkt door de Twindicator lijn heen te zakken en dan krijgen we een verkoopsignaal.

19-09-12

Zeg maar nee

Deutsche bank zei: nee, tegen schikkingsclaim met de Amerikanen en ging pardoes omlaag. Wat mij betreft verbaasd het me, dat de Amerikanen met hun claim cultuur zo gemakkelijk steeds straffen uit kunnen delen aan Europese bedrijven en zo hun schatkist kunnen vullen met mega bedragen. Wat Deutsche Bank betreft kregen we door de daling weer een short signaal.

19-09-13

Defensieve aandelen in de verkoop

Wat me al een tijdje opvalt is dat juist veel defensieve aandelen ook zwaar onder druk staan. Nu kan het zo zijn dat door de oplopende rente er angst ontstaat over hoogdividend en defensieve aandelen, persoonlijk zou ik toch eerst de extreem dure IT en FANG aandelen weg doen, maar de markt denkt anders dan ik en dus heeft bijv. Coke een verkoopsignaal.

19-09-14

Amazon hikt nog steeds tegen een signaal aan, maar heeft officieel nog geen signaal gegeven. Ik zit wel al zakelijk short in dit aandeel.

19-09-15

Een aandeel waar ik long in zit: First Solar, blijft maar dalen. Nu blijf ik ook nog steeds positief over dit aandeel en dus wil ik ze niet weg doen. Ik verkoop een december-call om mijn aankoopprijs omlaag te brengen. Door de mega beweging kun je veel premie krijgen. December lijkt ver weg, maar voor je het weet is het weer kerst.

19-09-16

Adidas heeft een mooi verkoopsignaal gegeven. Dus een gokje met een Turbo short kan best leuk zijn. Ook de andere sport merken als Nike hebben verkoopsignalen. Voor het actief-offensief fonds heb ik ook short posities in deze aandelen.

19-09-17

Ik ben dus uitgesproken negatief over de markten, mijn eerdere twijfels worden bevestigd. Prinsjes dag deze week, overigens is het wel heel toevallig dat het net beter gaat met onze economie, wat mooi getimed zo vlak voor de verkiezingen. Zouden de Amerikanen dat ook zo doen? Wat gebeurt er dan na de verkiezingen?

Deel dit bericht: