Twijfel slaat om naar duidelijkheid
Al een paar weken twijfel ik persoonlijk ernstig aan het herstel op de beurzen. De hele beweging omhoog had in mijn ogen veel weg van een Bearmarket rally. Oftewel een korte en heftige opgaande beweging in een grotere neergaande trend. Vandaar mijn columns van vorige week ‘heel veel twijfels’ en de week daarvoor of we de bodem echt hadden gezien en de afgelopen week werd mijn twijfel bevestigd door een hogere rente en lagere koersen in de grote indices in de VS.
De situatie in de Oekraïne lijkt helaas niet goed te gaan en Poetin begint steeds duidelijker te worden wat hij voor ogen heeft met het land en dit is geen goed nieuws voor het land en voor de westerse wereld. Deze lopende strijd heeft grote effecten op de commodity’s/ energieprijzen en dus op de inflatie in de wereld. In de VS betaal je nu ondanks hun eigen voorraden en productie meer dan 5 dollar per gallon. Een gallon is bijna 3,8 liter dus wij zouden blij zijn met die prijs. Omdat wij al meer dan 2,50 Euro per liter betalen. Ook onze gasprijs is hoog en dan hebben we nog even een tegenslag in de VS door een ongeluk in een export terminal kan de VS kan veel minder gas naar Europa exporteren.
Zelfgemaakte crisis?
Er zijn dus veel grote problemen in de wereld en dan maakt men zich in Nederland druk over iets onbelangrijks in verhouding tot de andere problemen namelijk: Stikstof. De oorlog, de economie, het woonprobleem, de klimaatproblemen (en de gevolgen), plastic in de oceanen, etc. Maar ja, het kan erger want we kunnen ons ook net als de Engelse boos maken over liegende politici met de feestjes van de premier tijdens de lockdown….
Ondertussen in China
Overigens er zijn los van Covid19 en de directe en indirecte gevolgen daarvan, ook nog steeds grote problemen in China met het failliet van een paar grote vastgoedreuzen (o.a. Evergrande, etc.). Volgens sommige (bijv. Forbes) vergelijkbaar met Lehmann Brothers problemen. Maar zelfs dat nieuws haalt de media niet meer hier. Wel zien we ook dat de spanningen tussen de VS en China verder oplopen en daar speelt de situatie in Taiwan een belangrijke rol.
Wat haalt wel de media? De korte termijn berichten van de FED en de rente hebben ineens ieders aandacht.
Even was de rente niet een verhaal en ook inflatie was tijdelijk maar zoals al eerder gezegd is door de oplopende rente het inkoopprogramma gestaakt en daarmee de FED put onder de markt vandaan. Nu de FED is gestopt met de inkoopprogramma’s kan de ECB niet heel veel langer achter blijven hierbij. Los van de waarderingen van aandelen, het feit dat er ineens wel een alternatief hebben (dus TINA is dood) heeft de rente meer effecten. De rente stappen van de Centrale banken leiden namelijk tot valuta bewegingen en die bewegingen kunnen wel andere grote gevolgen hebben. Neem bijv. de Japanse YEN
Carry trade?
Een Carry Trade is een valutatransactie waarbij de strategie is dat er wordt geleend in een valuta met een lage rente en dit geleende geld uit te lenen in een valuta met een hoger rente tarief. Een valutaspeculant (handelaar) die deze strategie gebruikt, probeert het verschil tussen de rente tarieven vast te leggen (arbitrage). Overigens kunnen de verschillen aanzienlijk kan zijn, dit is natuurlijk wel afhankelijk van de hoeveelheid hefboomwerking (bijv. d.m.v. derivaten) die wordt gebruikt. Omdat de rente in Japan lang veel lager was dan die in Amerika werd er dus geld aangetrokken in Yen en uitgeleend in dollars. De Dollar staat op een all time high (een historisch hoogtepunt). Als je nu dus je uitgeleende dollars wisselt in Yen om je Carry trade te sluiten maak je extra winst. Maar kijkende naar de beweging begrijp je dat de valuta koers dit spel heel ingewikkeld maakt.
In 2007 ook een piek
Zoals in de maand olie grafiek er een piek was in 2007 zo was is er ook in de Dollar Yen een piek in 2007. Het is niet toevallig dat een grote beweging in een valuta vaak de start is van een andere beweging is. Dus houdt dit hoogte punt goed in de gaten.
Domino challenge
De vraag is dus of een piek in olie en in de Dollar Yen nu weer leidt dit tot een domino effect? Want zowel in de olie als in de Dollar-Yen hebben we een vergelijkbare historische situatie…
ECB doet ook mee
Door ECB commentaar is ook weer de Europese rente opgelopen en daarmee zou je dus verwachten dat de Euro sterker zou worden. Maar de Euro kreeg gewoon weer een verkoopsignaal in de Twindicator en daarmee werd de Dollar dus weer sterker. Okay, de dollar is een vluchthaven als de aandelen onderuit gaan, maar ook dit is geen zekerheidje. Want als wij in Europa onze Amerikaanse aandelen verkopen dan geeft dit aanbod aan Dollars en blijft er weinig stevigheid over.
De Duitse Bund zakte vorige week in en daarmee gingen we ook door een tijdelijke bodem heen. Dus de rente steeg en kijkende naar de beweging, lijkt er technisch ineens weer meer ruimte voor een hogere rente dan we een paar weken geleden leken te krijgen.
Rente VS
Zoals al eerder gezegd stijgt de rente in de VS. De 10jaars Rente aldaar is 3,1 procent. De 30jarige rente is daar bijna 3,2 procent.
Kijk eens langer naar de lange rente
Een paar weken geleden had ik dan ook de Rente in de VS in een langere grafiek want het is al weer een tijdje gelden dat de deze koers niveaus in de 30jarige hebben gezien. Kijken we naar de week grafiek, dan zouden we best terug kunnen naar niveaus van begin 2014.
Sp500 deed het perfect
Soms is het wel leuk als een indicator het perfect doet. Zo hadden we in de S&P 500 mini futures een pull back precies tegen de Twindicator aan en na zijn botsing ging die perfect omlaag.
Maar wat nu? Hoe ver?
Als ik naar meer langere grafieken kijk dan zou een koersdoel (Target) van 3.223 of zelfs 2.162 helemaal niet zo gek zijn (een Hoofd Schouder?). Maar dat zal voor de optimisten nog wel een dingetje zijn, want we staan nu net even onder de 4.000 (3.906,75) en halveringen zijn niet normaal toch?
Tech pech?
De Nasdaq had het beeld in de S&P500 bevestigd. Want ook hier waren we even tegen de Twindicator aan getikt en vervolgens waren we weer omlaag gegaan.
Koersdoel Nasdaq?
Lange termijn koersdoel voor de Nasdaq 100 mini futures is als je het mij vraag iets van 6.575 punten. Je hebt dan deels een herhaling van eerdere bewegingen. Maar we moeten niet vergeten dat we de afgelopen twintig jaar extreme jaarrendementen hebben gezien. Natuurlijk ben ik geen profeet en eet ik ook gewoon brood als ontbijt dus doe ermee wat je zelf denkt.
Nog even wat geks
In de Nasdaq week grafiek zie je dat je met een daling naar onder de 7.000 gewoon weer terug bent op de niveaus van de corona dip in 2020. Als je de grafiek langer zou maken zou je zien dat een val naar dat niveau niet eens echt schokkend is in het lange termijn plaatje.
Zoals clown Bassie zegt, ik ga dit even aan de binnenkant van mijn ogen bekijken
Om te zien wat een mega beweging we hebben gehad sinds de krediet crisis in 2008 is het goed om naar de maand grafiek van de Wilshire5000 index te kijken. Voor de korte termijn hadden we een verkoop door het in de Twindicator doorbreken van: 41.612,65. De zeer brede Willshire5000 index stond in 2008 nog rond de 7.500 punten. Een terugval vanaf huidige 41.000 naar pakweg 22.778 is dus heel heftig maar wel gewoon weer het niveau van 2020.
Korte termijn AEX is altijd het best in te schatten qua kansen als je een grafiek opdeelt in Retracement-niveaus. Toen we vrijdag door de 23,6 steun gingen was reeds de kans groot dat we richting de oude low net even boven de 650 zouden gaan.
De Twindicator op de AEX stond vrijdag op 683,81 door het slot op 681,91 hebben we een hernieuwd verkoopsignaal. Kijkende naar de beweging op vrijdag op Wall Street zal dit een goed signaal zijn wat we zeker niet moeten negeren.
Eurostoxx
Helemaal niet omdat we bevestigingen hebben in de andere Europese indices zoals de Eurostoxx50
Mini?
Maar ook in de Duitse Dax hebben we weer bevestigen van het verkoopsignaal. Daarmee is mijn twijfel helaas weg en denk ik dat je snel bescherming moet nemen in de indices. Een put spread op de AEX kan een prima strategie zijn.
Today’s Specials
Een paar aandelen waar ik gezien de enorme beweging omlaag oog voor had blijken moeite te hebben met het uitstuiter-en. Zoals het Amerikaanse Docusign. Dit aandeel ging vorige week op cijfers “gewoon” bijna 25 procent omlaag… Het staat onder de Twindicator maar nog niet onder de vorige bodem. Maar lekker is het niet.
Wat denk ik van NXP als ik naar de chart kijk?
Als iemand denkt dat NXP dat van pakweg 240 naar onder de 180 gegaan is koopwaardig is geworden dan moet je even beseffen dat je technisch ook gewoon naar de 68 kan…. Dat was ook gewoon het niveau in de dip van 2020.
In dit zelfde licht
ASML stond in 2020 nog onder de 200 euro. Dus is de vraag of net even onder de 500 een koopniveaus is? Ja we zijn van pakweg 800 terug gevallen naar het huidige niveau maar is dit technisch en fundamenteel een koop? Het antwoord hangt waarschijnlijk af wie je het vraagt maar dit is mijn column en dus durf ik aan het huidige niveau te twijfelen.
Das ist doch Wahnsinn…
Stocksplitsing is eigenlijk waanzin. Dat een boekhoudkundige truc grote positieve effecten heeft blijft bizar. Zo Tesla kwam vrijdag in een slechte beurs met het bericht dat ze met een stocksplit gaan komen. Nu zijn veel beleggers klaarblijkelijk enorm dom. Want na het bericht dat je voor 1 huidig aandeel er 3 krijgt schoot de koers nabeurs 2 procent omhoog.
Dus je hebt nu 1 aandeel Tesla van pakweg 690 USD en je krijgt er 3 van pakweg 230 USD. Nu zegt de belegger dat ze blij zijn met een optisch lage koers? Hoezo dan? Je kunt tegenwoordig al bij heel veel partijen gewoon in geld beleggen dus dan had je 690 euro in Tesla en na de split heb je nog steeds 690 euro in Tesla. Het argument dat je goedkoop kan kopen is natuurlijk kul want nogmaals je kunt gewoon ook 1 dollar beleggen in Tesla en krijg je een fractie (partieel beleggen).
Maar ja men kijkt naar historie en daar steeg een aandeel na een split dus dat zal nu wel weer gebeuren toch? De Twindicator draait pas naar een koop bij een slot van 709,26 USD
Gesplitst en omlaag
Overigens aandelen die reeds gesplitst zijn zoals Nvidia, kunnen uiteindelijk ook gewoon heel hard omlaag na de split, want de grafiek veranderd uiteindelijk niet wezenlijk. En winst nemen is voor veel beleggers makkelijker dan verlies te pakken…
Een hobby mag geld kosten
Tot slot ik zie reclames op TV dat bepaalde pensioenfondsen en verzekeraars niet beleggen in Wapens en in Olie, dus mocht je tijd hebben zou ik een brief naar dit pensioenfonds of naar de verzekeraar sturen dat de ESG hobby en low Carbon hobby best een leuk idee is maar dat deze ook veel rendement kost. Want de oliebedrijven hebben het beleggingstechnisch uitstekend gedaan en los van de performance van wapen producenten, zo je ook kunnen beargumenteren dat we wapens helaas nodig hebben om onszelf te beschermen. Kortom laten we binnenkort weer eens de ESG discussie heropenen in een column.
RDSA (Shell) heeft het prima gedaan in vergelijking met de Techbedrijven die vaak als heel ESG gezien worden. Kijkende naar de grafiek zou nu een beter moment zijn om afscheid te nemen van dit soort bedrijven.
Resume
Persoonlijk ben ik dus weer negatief geworden door de recente beweging. Mijn idee is dat we nog een keer (flink) lager kunnen gaan en is mijn twijfel is dan ook omgeslagen in negativisme.
Maar zoals ik zelf het Amerikaanse gezegde gebruikte: When in doubt stay out! Zou je ook als je twijfelt over mijn mening daar weg van kunnen blijven en geen bescherming nemen.
Overigens
Wat wel apart is dat de Bitcoin in al het geweld van rente en aandelen niks deed? Niet dat je positief moet worden maar toch apart en waarschijnlijk dat ze het inhalen.
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.
Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.