Column: Twitter de Twater, waar blijft de kater?

Zelf ben ik fan van Twitter, het is een mooi medium om gratis geïnformeerd te worden over iets wat je interesseert. Zeker de financiële markten en het nieuws zijn prima te volgen via Twitter. Zoals op meer Social media zitten op Twitter ook aandachtszieke mensen en andere gekkies, maar die kun je prima blocken en dan heb je er geen of weinig last van.

Nu zijn helaas sommige niet te vermijden, bijv. als men de president van de Verenigde Staten gaan worden. The Real Trump gooit er van alles uit op dit ongefilterde medium over bedrijven en mensen. Dat dit een verkiezingsding was met mensen in de gevangenis gooien en ander populistische uitspraken tot daar aan toe, maar nu hij gekozen is heeft hij verstand van hacken en kan zien wie wat deed, hij heeft verstand van gevangenissen, de FED, de rente, de overheidsuitgaven, de staatsveiligheid, buitenlandse politiek, China, complete vernieuwingen in de gezondheidszorg, presidentsvliegtuigen kopen (Boeing Lockheed), autofabrieken vestigen (Ford, GM), Telecom (Carrier, Sprint) etc. etc. en nog belangrijker hij regelt alles in een Tweet (dus met zeer beperkt aantal karakters). Hij zet daarbij de democratie volledig buitenspel, want het is niet dat het parlement of andere van zijn partij ook iets mogen zeggen of mogen mee beslissen met de nieuwe president. Of hebben we in het vrije westen nu ook een soort dictator?

Even een paar extra voorbeelden die grote koerseffecten gaven, wat normaal voor de toezichthouder een reden zou moeten zijn om onderzoek te doen naar marktmisbruik:

Apple en andere IT bedrijven moest hun productie naar Amerika brengen. Weg uit China op naar de VS. Nu is de werkloosheid in de VS al op een laag niveau en blijkt uit onderzoek dat automatisering (robotisering) vaak de reden was van het verdwijnen van banen.

09-01-01

Ford en andere Amerikaanse autoproducenten

Naast de IT bedrijven richtte het populisme zich ook tot de autofabrikanten in de VS. Deze moesten hun plannen om in Mexico fabrieken neer te zetten direct wijzigen om niet de torn van Big Donald over zich heen te krijgen. Nu zou je kunnen zeggen dat zijn bedrijven die eerder door de overheid gered zijn en van Amerika zijn dus …Natuurlijk is dit onzin, want bedrijven horen gewoon hun eigen beslissingen te nemen. Waar de inkoop, waar de productie en waar de verkoop te laten plaatsvinden, maar het wordt gekker en gekker.

Pak de buitenlanders

Naast de Amerikaanse producten, zijn nu ook buitenlandse producenten, zoals Toyota aan de beurt. De Japanners wilde een fabriek in Mexico. Het proces om ergens een fabriek te bouwen neem je als multinational niet in een namiddag en het is dan ook een beetje raar om dat plan ineens terug te moeten trekken omdat iemand daar iets over roeptoetert op Twitter. Toyota die maar 8 procent van zijn auto’s in Mexico maakt zou ineens met protectionistische maatregelen te maken gaan krijgen voor al zijn auto’s die verkocht worden en ging dus het aandeel met meer dan twee procent omlaag.

Ook positief?

De aanstaande president vind dus van alles van iedereen en zo ook ging Deutsche Bank een keer hoger op tweets van Trump, want het was zijn bank en Amerika zal ze niet stukmaken.

09-01-02

Maar alles is protectionisme en in het prive voordeel van de multimiljardair Trump en bij mij komt de vraag op: wie is de volgende en wat stopt deze man? Moet binnenkort ASML ook zijn fabriek in Amerika neerzetten of anders geen banen en dus import heffingen op de producten van onze vrienden?

Van de Chinezen vind Trump ook het nodige, zij gaven hem al de tip om niet meer op Twitter te zijn. China is volgens mij een van de meest machtige landen in de wereld en dus zou diplomatie genoodzaakt zijn.

09-01-03

Het nieuwe normaal?

Maar als we dit allemaal heel normaal vinden dan geeft het wel aan hoe gek de huidige markt is. Een relatie van mijn bedrijf deed de bijzondere uitspraak: “als we met oud en nieuw juist Ambulance medewerkers en brandweer mannen gaan aanvallen dan zijn we inderdaad behoorlijk gek met zijn allen” en daar kan ik me helemaal in vinden.

En Twitter?

Wat betekent al die aandacht voor Trump op het internet nu dit voor het aandeel Twitter? Hoeveel extra gebruikers zal hij aantrekken? Ik ben maar het aandeel Twitter long gegaan, want anders heeft al deze gekte toch nog een nut.

09-01-04

In De Twindicator krijg ik overigens pas op USD 17,53 een koopsignaal, maar ik zit speculatief long.

Snel maar naar de markten

De Sp500 zet weer nieuwe records neer en dus zullen we toch alsnog weer naar die 20.000 grens gaan in de Dow Jones en als de Dow Jones gaat dan doet de Sp500 zeker mee.

09-01-05

Toch is het wel goed om te weten dat de Dow Transport index die door vele als een voorloper op de rest wordt gezien op dit moment onder zijn Twindicator lijn zit. Eerder heeft deze index mooi voorop gelopen in de stijging van de Dow. Dus als we niet in de Transport index weten te stijgen, moeten we meer geld op een daling gaan inzetten.

09-01-06

Zoals gezegd flirt de Dow Jones index met de magische 20K grens. Even leek het erop dat we onder de Twindicator lijn zouden gaan, maar de magische grens blijft klaarblijkelijk toch lokken.

09-01-07

De Nasdaq doet ook mee in het circus en zette ook weer een nieuw hoogtepunt neer.

09-01-08

Europa loopt altijd in de pas met de VS, maar toch zijn onze grafieken van indices minder bullish dan de Amerikanen. De afgelopen week had ik een beetje het gevoel dat de AEX er een beetje klaar mee was, maar nu vrijdag de Amerikanen er weer zin in hadden moeten we niet denken dat bij ons we gaan afzinken.

09-01-09

Ook de Twindicator voor de AEX staat nog mooi op een koop, pas een daling onder de 479,76 geeft een verkoopsignaal.

09-01-10

Ook de grafiek van onze Duitse vrienden; de Dax, geeft in de indicator nog geen enkele reden tot zorg (helaas).

09-01-11

Bijna overbodig kijken we ook nog even naar de Eurostoxx50 index en ook daar worden de beren niet direct blij van.

09-01-12

Dan maar even naar de losse shorts

In het aandeel Amazon had ik steeds ritjes omlaag gemaakt, maar nu moeten alle short posities dicht gezet worden want we hebben in de Twindicator een koopsignaal. Kortom; ook hier even terugtrekken en er komt zeker een nieuw moment dit jaar.

09-01-13

Facebook ook daar even de short dicht gezet, nu we de Twindicator lijn naar de bovenkant doorbroken hebben.

09-01-14

Natuurlijk het gaat niet goed

Als je kijkt naar de Retail aandelen, zoals: Macy en andere dan gaat het nog niet goed. Macy’s ging  onderuit op slechte verkoop in december en het schrappen van 10.000 banen, je zou dus kunnen zeggen dat de economie helemaal nog niet zo lekker gaat. Of wellicht heeft het toch met de welvaartsverdeling te maken. In dat licht was het apart te lezen dat er tegenwoordig ook in Europa meer daklozen zijn.

We sluiten af met een long kandidaat TomTom.

09-01-15

Ondanks dat er waarschijnlijk nog veel meer in het vat zit, heb ik maar even winst gepakt. Dit dus ondanks dat er technisch geen redenen voor zijn. Ik kan de huidige manisch depressieve markten en personen niet voorspellen in hun gedrag en dus koester ik de dagen dat ik winst maak. Uiteindelijk komt er namelijk vroeg of laat een enorme kater, want neem onze Griekse problemen die zijn nog lang niet opgelost en voor je het weet burbt er iets uit de beerput omhoog.

Uiteindelijk hebben we het weer alleen over Trump gehad en niet over de laatste weken van Obama. Je moet eens kijken wat hij met de beurzen heeft gedaan, met de werkloosheid en de gezondheidszorg. Dit moeten we Trump allemaal nog maar zien doen.

Deel dit bericht: