Column: Uit de winterslaap

Column: Uit de winterslaap

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 5 maart 2023

Wat mij betreft is het sinds vorige week donderdag echt berentijd. De beer in mij is uit zijn winterslaap wakker geworden. Waarom omdat ik mijn indicatoren trouw ben en omdat er zijn teveel negatieve signalen in de echte economie zijn die we niet kunnen en mogen negeren. Ook hebben we het einde van de maand gehad en dus lopen ook even de maandgrafieken langs van een aantal grote aandelen indices. Natuurlijk doen we dat inclusief de jarige AEX. Maar het kan de leeftijd zijn maar ik vind deze index steeds minder sexy. De rest van Europa heeft het er sowieso niet meer over.

Maar daar hopelijk straks meer en eerst het meest belangrijke punt de stijgende rente in de VS en Europa. Natuurlijk gekoppeld aan de inflatie, die van de media en de opiniemakers steeds meer aandacht krijgt. Iedereen begint zich steeds meer te irriteren aan kleinere verpakkingen en hogere prijzen. In de Telegraaf stond afgelopen week een ‘leuk’ staatje. Niet echt gek dat de supermarkten en voedingsproducenten mega winsten rapporteerden.

30jaars bonds

Vreemd

Maar gek genoeg is de rente in Europa harder omhoog gegaan dan in de VS. Terwijl de Europese aandelenbeurzen juist een veel betere performance hebben laten zien dan de Amerikaanse. Als iemand het me kan uitleggen graag?!?

De German Bund en dus de 10jaars Europese rente liep afgelopen week verder op en de Bunds maakten dus een lagere bodem.

Bunds

Dow short, nothing aan het handje

In de Dow Jones Industrial Average hebben we al maanden een verkoopsignaal. De rally van afgelopen dagen is dan ook in de grafiek slechts een pull back naar de Twindicator en dus nog steeds een Verkoop (Sell).

Dow Jones

Lange termijn, althans vanaf de Kredietcrisis bezien lijkt het of we een grotere top aan het neerzetten zijn en als het onverhoopt daalt dat we dan best behoorlijk kunnen gaan bewegen. 

Dow Jones Futures

Pullback uit het boekje?

Nasdaq Composite is precies tegen de Twindicator aanbeland en zou nu dus weer omlaag moeten gaan.

Nasdaq

En dan gaan we echt even uitzoomen

En dus kijken we naar de lange termijn de Nasdaq dan kan je nauwelijks voorstellen dat er veel beleggers helemaal stuk gingen in de beweging na het uiteenspatten van de Dot.com Bubble. Je gaat jezelf afvragen als dat kleine heuveltje al een Bubble mocht heten wat gaan we het dan nu noemen?

Nasdaq lang

Loopt de Small en Midkap voor in de cyclus?

De Small en Midkapindex Russell2000 heeft ook een short signaal en lijkt ook een soort pull back patroon aan het maken te zijn. Persoonlijk zie ik er ook nog een kleine Hoofd schouder in en is dus mijn koersdoel 1.750

Russell

200daags tijdelijke steun?

Ook de populaire S&P 500 (Sp500) heeft in de Twindicator nog steeds verkoopsignalen en ja de 200daags gemiddelde lijn heeft perfect als steun gefunctioneerd. Maar nu?

Sp500

Maand na Maand….

Kijkende naar de maand grafiek staan we ook nog onder de Twindicator en zouden we theoretisch nog steeds het patroon omlaag kunnen afmaken.

sp500

Kamer breed

De zeer brede index Wilshire5000 geeft mijn inziens perfect de brede markt weer. We zien dat we zelfs als je mooi in het grote opgaande trendkanaal blijft dan nog goede kansen hebt op lagere koersen.

Wilshire 5000

Niet alleen in België gebeuren zaken later.

We maken als Hollanders altijd de grap dat in België zaken later gebeuren dan in de rest van de wereld. Maar ook in Duitsland lijken zaken later te gebeuren dan bij ons. Zo hadden we in de DAX vorige week al geen bevestiging en nu nog steeds niet. Heeft dit iets te maken dat de Duitse economie profiteert van de oorlog in de Oekraïne?

Duitse Dax

Overdrijven is een vak

Lange termijn Dax geeft wel mooi aan hoe beperkt de ruimte omhoog is en hoe hoog we staan. Want is er met de stijgende rente en de inflatieproblemen er een reden om naar All time high niveaus te gaan?

dax lang

AEX feest?

Nu zou ik het liefst een column willen maken met de veelzeggende titel: De AEX is na 40 jaar Niks. Dit omdat er veel buitenlandse bedrijven in de index zitten en ander Nederlandse bedrijven eigenlijk niet meer Nederlands zijn nu belasting optimalisatie (lees ontduiking) het toverwoord is. Maar ik heb als oude beer geleerd niet een feestje te verstieren. Dus wellicht later.

Zowel de EB indicator als de Twindicator hebben verkoopsignalen voor de jarige AEX index. We zitten dicht tegen de Twindicator aan dus als het koopvirus aanhoudt moeten we in deze vogelgriepperiode eieren voor ons geld kiezen. Maar zo ver is het nog lang niet.

AEX kort

Lekker 40

Juist omdat de index 40 jaar bestaat is het goed de pieken dalen te zien. In het trendkanaal zit de AEX ook aan de bovenkant zoals de Russell en de Nasdaq.  

AEX lang

Bevestiging vanuit ASML

De AEX bestaat dus 40 jaar en ASML is ‘pas’ 39 jaar oud.  In 1984 richten Philips en ASM International samen het bedrijf ASM Lithography op (ASML). Pas in 1986 komt de eerste Wafer-stepper op de markt en nog heel veel later wordt het bedrijf echt populair bij beleggers.

Maar terug naar de korte termijn. Omdat het een zwaargewicht in de AEX is moeten we kijken of het technische beeld van ASML gelijk is aan dat van de index. In ASML hebben we verkoopsignalen en ik zie een Hoofd schouder die bij de 500 euro pas een einde heeft.

ASML

Een klein sprongetje naar…

ASMI en ik quote even Wikipedia; “is een Nederlandse multinationale leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. ASM is gespecialiseerd in het ontwerp, productie, verkoop en onderhoud van Wafer bewerkende machines in de productie van halfgeleiders, zoals chips.” Ook dit aandeel is een zwaargewicht in de AEX en heeft nog verkoopsignalen.

ASMI

Weg van de waan van de dag

Wellicht is het leuk even een heel lang plaatje van ASMI te laten zien en dan zien we wat er in de corona periode gebeurd is. Als iemand dit als extreem bullish weet uit te leggen…

ASMI lang

Inflatie bestendig?

De kruik gaat zo lang te water totdat hij breekt zegt mijn vader van 94 altijd, in de Telegraaf wees hij ook naar het eerder genoemde rijtje dagelijkse producten die fors hoger geworden waren in prijs. Nu waren beleggers blij hoe de grote voedingsbedrijven de prijsstijgingen van o.a. Energie en andere commodities hadden doorgerekend naar de eindclient (ons dus). Maar de consumenten beginnen daar dus helemaal klaar mee te zijn. Nu hebben de Jumbo’s en Appies in Nederland geluk dat er nog geen concurrentie is, maar wat een bezorgbedrijf als Thuisbezorgd (JustEat) ook een aantal basis producten gaat leveren?

Kraft Heinz

Ik heb er de Kraft niet voor

Kraft Heinz heeft een verkoopsignaal en zou theoretisch best naar de 33 USD kunnen gaan.

Let the Salesforce be with you

Nu was iedereen inclusief mezelf verbaasd door de goede resultaten van SalesForce CRM maar we hadden al die tijd koopsignalen vanaf pakweg 140 USD.

CRM

Is het gek dat het zo omhoog ging?

Nee het is niet gek dat we weer een ritje omhoog hebben in dit aandeel. Immers veel beleggers herinneren het aandeel als een soort super stock dat niet zo lang geleden nog 310 USD stond. Daarna is het teruggevallen naar niveaus onder de 130 USD. Meer dan een halvering zorgt ook altijd weer voor fantasie dat het aandeel weer omhoog gaat. Maar moet je nu kopen? Nee, kijk maar naar de retracement niveaus. Zware weerstanden komen er snel aan. Maar ook moeten we nog niet short in dit soort aandelen.

SalesForce

Meta!!!!

Nu kocht ik Meta (Facebook) om een soortgelijke reden en ook hier zal ik als het wat hoger gaat winst pakken. Richting de belangrijke retracement niveaus.

Meta Facebook

I love it when a plan comes together

Tesla veerde dit jaar 65 procent op na de mega daling van het jaar ervoor. Gelukkig heb ik in december en januari geroepen dat je de shorts moest dekken, want Tesla was in 2022 een van de grootste dalers en het als ook mijn short tip voor 2022.

Na dit tijdelijke herstel zal Tesla waarschijnlijk toch weer lager gaan maar we wachten officieel op de verkoopsignalen. De Twindicator staat op 183,67 USD.

Tesla

Wie is de Mol?

Tot slot is het wel leuk om het Wie is de Mol spel te vergelijken met beleggen. Via de Wie is de Mol App kun je meedoen aan het Verdenkspel en iedere keer als de door jouw gekozen persoon (of personen) door mogen naar een volgende uitzending (ronde) wordt je Mol-geld verdubbelt. Omdat je in het begin geen idee hebt wie de Mol is, moet je eigenlijk spreiden en loop je dus de kans inzet kwijt te raken. Want als de persoon die weg gaat (en iedere uitzending is er theoretisch een afvaller) raak je die ingezette putten kwijt. Er zijn een paar grote gokkers in mijn poeltjes die vanaf de eerste uitzending niet gespreid hebben en een bepaald persoon verdenken en het geluk hebben dat die persoon nog in het spel zit. Dus juist die niet gespreid hebben, hebben nu mega veel punten als ze geluk hadden. De kans wordt alleen steeds groter dat je de volledige inzet kwijt zal raken, als je kandidaat toch niet de Mol is. Nu is dit een spelletje, maar met beleggen spreiden veel kleine beleggers ook niet en zijn bepaalde periode erg succesvol in dit spel. Maar met beleggen en al je geld kwijt raken richting de finale is pijnlijker dan in een spelletje…

 

Resume: We kunnen minimaal bescherming nemen bijv. door de koop van een put spread op de jarige AEX April ’23 voor actieve klanten kocht ik de AEX put 720 en verkocht ik in de spread de uitoefenprijs 700 voor ongeveer 3,75 Euro. Maximale winst is 20 maximaal verlies is 3,75 Euro.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: