Column: Uit het oog van de storm

Mogelijk is het de wintertijd waardoor ik negatiever word, maar ik heb een beetje het idee dat we langzaam maar zeer zeker weer een stormachtige periode op de beurs tegemoet gaan. De Centrale Banken hebben ons uit de wind gehouden met extreme maatregelen, maar al deze acties helpen ons niet eeuwig en hebben daarom slechts een tijdelijk positief effect. Uiteindelijk gaan de negatieve neveneffecten een groot probleem geven.

Handelsvrijheden

Afgelopen week in het kader van handelsverdragen gooiden de Walen zo vlak voor Sinterklaas bijna roet in het eten en werd er uiteindelijk een aangepast verdrag getekend. Ook moeten de verdragen nog  door alle parlementen… Het gaat helemaal niet goed met het 1-Europa. Ook Griekenland heeft weer een schuldenreductie nodig en deze mega afschrijving haalt niet eens de voorpagina’s van de kranten.

Ook met ons vluchtelingen/integratieprobleem gaat het niet goed. Oké, optisch gebeuren er wel dingen zo werd het kamp in Calais ontruimd.

In Amerika is alles ….

Als je de tv-programma’s kijkt over de verkiezingen in de VS, dan zien we ook in deze verkiezingen dezelfde dingen spelen als in Europa:  immigratie (vluchtelingen uit Syrië, Mexicanen), integratie (transgender toiletten),  vrijheden (wapens mogen dragen), werkgelegenheid.

We zitten een ruime week voor de verkiezingen en persoonlijk had ik rekening gehouden met het feit dat Trump nog een lage truc zou toepassen. En ja hoor, zo vlak voor de verkiezingen komt het e-mail schandaal weer omhoog en wordt alles weer opgerakeld. De partijen raken zo ver uiteen dat er al aan burgeroorlogen gedacht wordt. Wat is de grens tussen show en realiteit? Ik houdt ondanks de polls steeds meer rekening met een winst van Trump.

De rente loopt op

Ja, echt slecht nieuws voor de markten komt nu al uit de obligatie/rente hoek. De obligatiemarkten dalen in koers en dus stijgen de rentes. Ik wees hier al eerder op, maar de Duitse Bunds zijn behoorlijk gezakt de afgelopen week.

31-10-01

Ook Amerikaanse lange rente loopt gestaag op. Kijk maar eens naar de TLT (meer dan 20-jaar looptijd), Ik zit deze tracker long als dekking voor een grotere beweging omlaag en gelukkig kan men prima calls met interessante premies verkopen op deze bonds.

31-10-02

Ook leuk is dat de TBT de inverse is van de TLT. Als je dus denkt dat de rente verder doorzet kan je eenvoudig de TBT Tracker kopen.

31-10-03

Even leuk om te zien waar deze Tracker in de goede oude tijd vandaan komt. Dit is een week grafiek.

31-10-04

De Duitse Dax heeft nog geen verkoopsignaal in de Twindicator.

31-10-05

En ook de Amsterdamse AEX krijgt pas onder de 447,23 een verkoopsignaal.

31-10-06

De Amerikaanse Dow Jones index heeft wel reeds een verkoopsignaal.

31-10-07

En de Mid en Small Cap index, Russell2000 geeft zelfs keiharde Mega short signalen.

31-10-08

Zelfs de hele brede Wilshire 5000 index geeft verkoopsignalen. Kortom; echt oppassen dus.

31-10-09

We zien ook op fondsniveau dat er behoorlijke tikken uitgedeeld worden. Neem even Gemalto. Wat behoorlijk afgestraft werd na de cijfers. Nu vond ik het ook al tijden een extreem duur aandeel, maar toch…

31-10-10

 

Adidas was één van mijn getipte shorts en ook dit aandeel ging omlaag en geeft nu officiële verkoopsignalen. In theorie zou je fors lagere koersdoelen kunnen krijgen.

31-10-11

Amazon ook eindelijk officiële verkoopsignalen.

31-10-12

Apple ook zelfde verhaal, dus officiële verkoopsignalen.

31-10-13

Tesla leek even op uitspraken dat ze voorlopig geen geld nodig hebben omhoog te schieten, maar ging direct naar een verkoopsignaal.

31-10-14

Facebook staat op het punt om verkoopsignalen te krijgen.

31-10-15

Overigens ook bank aandelen hebben verkoopsignalen gegeven.

31-10-16

Kortom; op de beurs is Haloween al eerder begonnen en iedereen die boeken gelezen heeft over de jaren ‘30 weet dat we een sterke middenklasse nodig hebben om een economie goed te laten draaien. De middenklasse is de groep die geld uitgeeft (consumeert) en klappen kan opvangen op de beurs als de rijken verkopen.

Opvallend nieuws is dus dat in 2008, 61% zei tot de middenklasse te behoren en nu slecht 51% zegt “Middle class” te zijn (bron: Gallup.com/poll). Overigens 48% van de mensen zegt zelfs “lower class” te zijn. Dit geeft aan dat het niet goed gaat in de VS.

31-10-17

Lees het hier zelf en hierbij ook een filmpje dat hetzelfde beeld geeft, nu snappen we waarom mensen op Trump stemmen…

Deel dit bericht: