De afgelopen week begon op Fox het vijfde seizoen van de serie Prison Break, waarbij voor wie het niet kent, een personage (zijn broer) wil laten uitbreken. Ook de AEX wilde de afgelopen week uitbreken door een weerstandsniveau, maar kon dat ook nog niet. Nu kunnen er meer afleveringen komen, maar er is wel iets aan de hand met de bullmarkt.
Vreemd
Een aantal zaken zijn vreemd, zo ging de Griekenland-deal weer gewoon door na anderhalf jaar van onderhandelen. Niemand had zin in problemen, zoals met de Brexit. Maar niemand vraagt zich ook af hoeveel heeft het weer gekost? Waarom nu? Is dit wel een oplossing? Komt het geld terug? Gaat het nu echt weer beter met de Grieken? Allemaal relevante vragen die niet gesteld worden in de kranten of de media. Maar waar ik als belastingbetaler en amateur econoom toch graag meer over zou willen weten, toch?
Het is zoals het homopaar dat de voortanden moest missen na een nachtelijke wandeling van een feest en een klap met een beton schaar kreeg. Ook hier wilde niemand het echte verhaal horen en niemand vroeg zich af: wat moesten deze jongens met een beton schaar in het donker? Gingen ze naar hun werk? Alleen al gezien tijdstip en dag zou ik zomaar gokken van niet. Toch lijkt het een relevante vraag voordat je hand in hand met je collega’s over straat gaat.
Waarom geen voorpagina nieuws?
Dit weekend las ik dat de Nord-Deutsche Landsebank (een grote Bank in Duitsland) met bijna 2 miljard verlies (1,9) dit nieuws haalde niet eens de voorpagina’s van de kranten. Vroeger schrokken we van een paar miljoen verlies bij een bank en nu zijn het miljarden en iedereen blijft vrolijk lachen of haalt de schouders op. Banken kunnen in de ogen van het publiek niet meer omvallen, maar het is gewoon een politieke keuze en politiek dat dit nu gebeurt en politiek kan veranderen. Kijk maar naar Trump die het eerst min of meer prima vond dat er biologische wapens ingezet werden in Syrië en daarna een zielig verhaal over dode baby’s ging houden en 57 maal 1,5 mil usd over de balk gooide om stoer te doen naar zijn Chinese gast. Hij had de Russen en dus daarmee ook Assad reeds vooraf gewaarschuwd, maar de markt was helemaal onder de indruk.
Dan iets anders wat me opviel was dat de Duitse obligaties weer in een opgaande trend zitten men stopt dus liever geld in een negatieve sok dan dat men dit geld in de aandelenmarkt stopt?
De uitbraak
De AEX index wist in de candle grafiek de eerdere grote zwarte candle (daling) alweer te overvleugelen met een positieve dag op vrijdag en zo kwamen we weer tegen de weerstand aan.
Dit patroon en deze weerstand hebben we niet in de Duitse Dax, maar daar hebben we geen Unilever en Akzo die mogelijk worden overgenomen.
FTSE100 de Londonse beursindex
Na de Brexit kregen we ineens discussie over Gibraltar. We dreigden even een oorlog in Europa te krijgen, de UK wilde Gibraltar net als de Falkland eilanden bevrijden als de Europeanen er aan gaan zitten.
Xi Xi wat jij niet ziet
China ontmoette Trump de afgelopen vrijdag. Trump had een ontmoeting met de Chinese minister Xi en de verwachtingen waren hoog gespannen voor deze meeting. Immers Trump heeft reeds herhaaldelijk geroepen dat hij een oorlog en of een handelsoorlog wilt met China. China zijn de grootste manipulatanten van de valuta, etc. Ik kan het gemist hebben, maar ik heb weinig nieuws gezien. Zie ook dit artikel.
De Chinese index gaat al een tijdje vlak en doet niet mee in de rally van de Amerikanen. We hebben zelfs een verkoopsignaal in de Twindicator.
Een sprong naar de VS
Trump doet veel gekke dingen, zo heeft hij de privacywet van Obama laten struikelen en mag je surfgedrag weer doorverkocht worden. Maar zijn maatregelen tegen illegalen en andere buitenlanders beginnen ook voelbaar te worden. Door de maatregelen tegen Mexicanen, zelfs zij die dachten legaal te zijn en stemde op hem worden ineens uitgezet, ontstaat er een economisch groot probleem. Vergelijkbaar met de binnenlandse kritiek op onze Poolse werknemers, natuurlijk schelden we op de snelweg weleens op de busjes, maar als al de seizoensbanen niet meer opgevuld worden dan hebben een probleem. Ook in de VS maakte men zich zorgen over de landbouw. Een kwart van de illegalen werkt in de landbouw en men maakt zich bijv. in California dan ook druk over de avocado’s. Ook heeft de FED gezinspeeld op de afbouw van de gigantische balans. Er worden weer bonds terug gegeven aan de markt…
Het is dan ook niet zo gek dat we ineens weer verkoopsignalen in de Dow Jones hebben.
Ook in de Russell2000 (small en midkap aandelen) hebben we verkoopsignalen.
Zelfs in de MSCI wereld index hebben we een verkoopsignaal.
Als we even inzoomen dan zien we op de korte termijn dus een verkoopsignaal. Op lange termijn zien we hoe hard het is gegaan vanaf 2009 tot nu. We zijn de niveaus van vóór de kredietcrisis weer ver te boven.
Ook de Japanse Nikkei225 index heeft verkoopsignalen gegeven.
Bommen ter afleiding
Iets wat de beurs vrijdag nog positief hield waren natuurlijk de bommen op Syrië (57 stuks maal 1,3 mil USD per stuk…), maar daardoor de olieprijs weer omhoog en daar een koopsignaal…of het echt een vaart gaat lopen heb ik zo mijn twijfels over.
Het zonnetje brak door
First Solar blijft maar dalen, maar ik heb even mijn calls terug gehaald en wacht even af.
Amazon staat weer op de watchlist om short te gaan. We hebben nog geen verkoopsignalen maar als die komen wil ik er bij zijn.
Kijk maar eens naar de maand grafiek waar dit aandeel vandaan komt. In 2000 was het een periode veel te duur, maar dat is nu achteraf gezien helemaal niks meer.
Google zoekt oplossing
Ik zag dit weekend weer een vlogger die meer dan 6.000 euro verdiende met flauwe grappen uithalen met zijn familie en daarmee miljoenen volgers had. Hij verdiende het geld aan reclame voor en na de filmpjes. Maar ik vraag me dan altijd als adverteerder af wat levert het op om te adverteren voor bakvissen? En als hij er al 6K voor krijgt dan krijgt Youtube/Google een veelvoud en dan zijn er nog productiekosten, reclamebureaus, mediabureaus, de medewerkers, etc. denk je dan echt succesvol te zijn met je advertentie? Dit is even los van de discussie van de bedrijven die ook al niet blij zijn met de plek waar ze staan, want wil je als bedrijf bijv. bij een luguber nieuwsfilmpje?
Wat het ook is ik heb nog steeds verkoopsignalen dus kijk eens naar een turbo short.
Tesla lalalaa!
Tesla had afgelopen week weer een feestje het bedrijf is groter op de beurs dan Ford en GM kijkende naar marktwaarde, maar als we kijken naar aantal verkochte of geproduceerde auto’s of naar winst cijfers dan is het een moeilijk begrijpbaar verhaal toch?
Ook hier is het leuk eens te kijken naar een langere grafiek (de week grafiek). Dus even uitzoomen…
Een tijd ging het aandeel zijwaarts, maar nu lijkt het aandeel zelfs uitgebroken. Hoe gek kan het worden?
Glass Steagall-act
Na het drama van de crash van 1929 was er een wet ingevoerd om de wereld veiliger te maken. Er was namelijk een splitsing gemaakt tussen zaken banken en retail banken. President Clinton heeft deze wet ooit afgeschaft, maar Trump voert de wet uit de jaren 30 weer in. Althans dat is het plan, maar of dat nu echt zonder problemen kan. Veel Amerikaanse banken doen beide activiteiten en zouden dus moeten splitsen. Als voorbeeld kijk ik naar de grafiek van Goldman, ik weet niet of dit de reden is maar ik heb dus verkoopsignalen.
Nog een paar lievelingen
Adidas gaat schoenen nu ook 3d printen. Leuk nieuws, maar ik kijk hier voornamelijk technisch en dan is er maar een ding: winst pakken dus verkopen bij een koers lager dan eur 173,12.
Aegon nog steeds verkoopsignalen.
Deutsche Bank 50 procent meer aandelen dus iets van 30 procent verwatert. Meer aandelen zie je meestal niet terug in de grafiek tenzij deze nog wordt aangepast, maar dan nog uiteindelijk vergeten we het. Maar nog steeds verkoopsignalen.
Ik las laatst in de Bel Bel een verhaal over de Skew index, men geloofde er niet in maar ik denk dat je er wel in moet geloven. Lees maar eens.
__________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.