Ik blijf het wel heel bijzonder vinden dat Centrale banken in enorme mate interventies doen in de obligatiemarkt zo erg dat obligaties uitverkocht raken. Sowieso blijf ik me verbazen dat iedereen het normaal vind dat de rente zo laag gehouden wordt. We zien wel twijfel op komen bij de Centrale banken. De FED begint te twijfelen of ze echt wel moeten verhogen, omdat de inflatie zo laag blijft en de ECB vraagt zich af of de rente niet moet worden verhoogd nu de inflatie maar niet wil komen. Hoewel totaal verschillende aanpak hebben beide dus te maken met deflatie en ik zou zeggen lees eens een boek hierover dan begrijp je dat ik van mening ben dat de aandelen niet hoog kunnen zijn (lees blijven).
De Centrale banken zitten dus niet op dezelfde golflengte, maar hebben wel dezelfde problemen…namelijk de economie die niet echt op gang komt en deflatie. De aanpak is totaal verschillend. De één wil bonds inkoopprogramma staken en de ander koopt naar hartenlust bonds, maar merkt dat het inkoopprogramma verstorend werkt. Er worden monetaire experimenten gehouden in de grootste markt ter wereld. Toch is deze markt minder liquide dan je zou denken. Helemaal als de Centrale banken ineens een beleid wijzigen houd ik mijn hart vast voor de obligaties.
En het wordt nog erger
Met de invoering van Mifid 2 wordt het veel moeilijker tussen vreemde partijen om zaken te doen in een markt die niet echt een beurs kent of het nou over interbancair of tussen brokers gaat. Iedereen moet zijn tegenpartij kennen en er een Due Dillencece op doen en het is te kostbaar om iedereen vooraf te checken. Voorheen keken we of een broker of bank was aangesloten bij IMSA of andere branchevereniging, maar in de toekomst wordt het dus ingewikkelder en zullen er veel partijen afvallen en dus zal de markt minder liquide worden.
Nog even over de ECB
Deze heeft twee jaar lang obligaties opgekocht. De laatste maanden was dat 60 miljard per maand. De ECB heeft zichzelf de regel opgelegd dat men niet meer dan een derde van een uitgifte in bezit mag hebben. Deze en andere regels zorgen dat de ECB regelmatig tegen de zelf gestelde grenzen oploopt. Je zou zeggen dat is voorpagina nieuws, maar krijgt weinig aandacht.
Bunds waren zoals verwacht in herstel, dat moest na een grote val ook gebeuren. Maar de signalen staan nog op verkopen.
Euro dollar effect?
Euro dollar consolideert enigszins op het hoge niveau. Je zou verwachten dat dit effect heeft op de resultaten van Europese bedrijven. Europa zou het dus minder goed moeten doen dan de VS. Op zich vreemd, want de VS is in mijn ogen duurder.
Summer Sale
De vraag die afgelopen week opkwam is natuurlijk: Is het over met de verkoopsignalen na het herstel? We kijken daarvoor eerst even naar Europa en beginnen met de AEX. Hier hebben we nog steeds een verkoopsignaal, maar zitten we dicht tegen een draai naar koop.
De Duitse DAX bevestigd dit plaatje volledig.
En ook de Eurostoxx50 bevestigd dit beeld. Kortom; gaan we hoger dan moeten we verlies pakken in de short, maar het kan ook bij een pull back blijven en dus vanaf nu weer omlaag. Volgende week weten we pas meer.
Ondanks de schandalen of juist hierdoor zijn de Amerikaanse indices, zoals de Sp500 weer naar een koop gedraaid en zagen we in de VS ineens all time highs. De Dow Jones en andere indices een zelfde laken een pak.
Politiek en Fundamenteel is het allemaal niet te verklaren en voor mij als oude beer is het allemaal misselijk makend, maar zoals Bassie altijd zegt. Wat er ook gebeurd altijd blijven lachen.
Dat moest ik ook bij het kranten bericht dat de auto (Tesla) die door technische snufjes “onsteelbaar” was nu ineens toch populair wordt bij autodieven.
FAANG moet je hebben?
Voor de markt is het ook van belang hoe het gaat met de FAANG aandelen?
Laten we beginnen bij Facebook, hier hebben we het doorbreken van de dubbele toppen en koopsignaal in Twindicator. Alleen de candle van vrijdag (een hamer) kan nog iets goed zijn voor de beren. Voor de rest helemaal gedraaid naar positief…
Apple ook gedraaid naar positief. Dus ondanks uitstel van telefoon en andere probleempjes. Gewoon weer een draai omhoog.
Amazon ook een draai omhoog in de grafiek.
Netflix een draai omhoog.
Google geen centje pijn van de boete en ook hier gewoon weer een koopsignaal.
Bizar om te zien maar alle verkoopsignalen in deze grote en alles bepalende sector is weer positief geworden. Leve de centrale banken. Dood aan de pessimisten en realisten.
Of is dit allemaal toch een ongeluk wat toch zou moeten gebeuren? De vergrijzing, een niet goed functionerende economie en de milieuproblemen zouden uiteindelijk toch best een effect kunnen gaan hebben.
Maar kijkende naar de grafieken kunnen de beren mogelijk beter op vakantie gaan.
– Door: Cees Smit (Frank van Dongen).
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.