Column: Van ‘America first’ naar ‘alles van Amerika’

USA constitutie

Van ‘America first’ naar ‘alles van Amerika!’

Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (DMA Europe BV). Deze publicatie is dan ook louter alleen de professionele persoonlijke mening van Cees Smit (ook wel Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) door hem gedeeld aan ervaren beurshandelaren (ervaren beleggers). Deze mening wordt ook als basis voor strategie toegepast in de Today’s Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). De column wordt geproduceerd in het weekend (8 en 9 februari) en publicatiedatum: maandag 10 februari 2025.

Was het verhaal eerst alleen America first, met importtarieven en de wens om alle illegalen buitenlanders weg te krijgen. Nu heeft Trump het tegenwoordig over het innemen van Groenland, Gaza, Canada, Panama, etc.  Vele mensen vinden dit wel grappig, maar om je een gedachte mee te geven; als je dit Landje-pikverhaal goed bekijkt zet het de deur wagenwijd open in de geopolitieke situatie. Want hoezo moet je dan als vrije westen iets vinden van Rusland met de inname van de Oekraïne? En voor de toekomst hoe kan je dan iets zeggen als China uit ‘veiligheid’ de opstandige provisie Taiwan inlijft? Wat zijn de nuance verschillen tussen het een en het ander? En zijn die in de tijd van ongenuanceerde actie nog belangrijk?

TSMC
TSMC

Alles is voor Bassie

Dus alleen al de wilde plannen rond inlijving van een gebied waar tientallen jaren strijd om is gaat mij zelf als “wild plan” te ver. Helemaal omdat de bevolking en daarmee de situatie in het Midden Oosten na een totale verwoesting niet gebaad is bij dit soort teksten, zaken moeten daar de-escaleren in plaats van escaleren. Waar ze wel gebaad bij waren is humanitaire hulp en die werd met een paar strepen op papier gestopt voor de hele VN. Ook zouden ze gebaad kunnen zijn bij een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden in oorlogsgebied door het internationale strafhof, maar ook die werd met zijn personeel gecanceld door Trump…

Dan toch nog maar een keer over die importtarieven:

Trump heeft het steeds, maar over de oneerlijkheid in de handelsbalans en daar heeft hij het als Boomer steeds maar over dat we niet genoeg producten kopen in de VS. Trump heeft het over dat het Amerikaanse goederenhandelstekort in 2023 155,8 miljard was…

En nu heb ik het eerder een keer gehad over het feit dat een Dow Transport index veel minder zegt dan vroeger. Immers we leven in de tijd van digitale diensten (denk aan cloud, software, apps. streaming, etc.). Ter illustratie: voor een Netflix abonnement, of een online spel spelen hoeft er niemand de weg op, dat gaat via de digitale weg.

Dus als Trump het heeft over een scheve goederenhandelsbalans dan is mijn vraag hoe is dat na de levering van diensten? Dus hoe gaan we om met de streaming diensten zoals: Disney, Netflix, Spotify, etc. en andere online online diensten van Microsoft (software, cloud, etc.), Google (cloud, Youtube, etc.), Apple (streaming), Amazon (cloud), etc.

Een handelsbalans bestaat niet alleen uit goederen!!!

Want wat we niet los kunnen zien en ook behoord tot de handelsbalans, zijn naast producten worden ook diensten meegenomen. En als we dat doen, dan is het maar de vraag wat moet je aan Apple, Google, Microsoft, etc. betalen? Doen we dit aan de VS of Ierland en hoe telt dit dan in de handelsbalans? We zien namelijk dat de Techreuzen ook heel creatief omgaan met hun belastingdruk.

Maar eerst even theorie van een middelbare scholier:

Hoe worden diensten sowieso mee genomen in het handelsbalans spel?

Bron: Economie lokaal

Economie
Economie

De handelsbalansvergelijking kan worden berekend door de totale import van de totale export af te trekken . De term handelsoverschot verwijst naar wanneer de export van een land groter is dan de import, terwijl een handelstekort optreedt wanneer de import van een land de export overtreft.

 

Dus is het product denken bij een handelsbalans wel goed? En hoe moeten we corrigeren voor het belasting efficiënt omgaan (lees geen belasting betalen) van winsten van globale bedrijven zoals de BigTech?

En hoe is de verhouding als we diensten meenemen?

Dus omdat de Amerikanen zelf de computer business van bijv. IBM overdeden aan Lenovo en printer business van HP overdeden. Maar ook verkoop van vliegtuigen van Boeing na problemen aldaar, heeft ook grote effecten op de handelsbalans. Overigens de handelsbalans veranderd ook door de schommelingen van de valuta (USD/EUR). Is dit alles een reden om nu importtarieven te rekenen? En heeft het wel zin in een economie die bijna volledige werkgelegenheid kent, te vragen om fabrieken naar de VS te verplaatsen? Denken we overigens echt dat een Amerikaanse werknemer minder loonkosten heeft dan een Chinese of ander goedkoop arbeidsland? Wat zal dat voor de inflatie doen?

Maar de mensen willen geen argumenten horen en helemaal al niet zelf nadenken.

We gaan dan maar snel door naar de beurzen. Nvidia komt pas aan het eind van het cijferseizoen met resultaten maar ondanks de 300 miljard dollar die er door de Techreuzen in 2025 besteed wordt aan Ai hardware, ging op vrijdag de koers niet echt omhoog in Nvidia en hadden we zelfs een ‘hamer’ aan de bovenkant van een kleine opgaande trend. We staan onder de Twindicator en hebben dus verkoopsignalen. Ook hebben we de strijd rond de 200daagsgemiddeld verloren. Voor een momentum aandeel doet dit aandeel het sowieso sinds mei vorig jaar niet zo lekker, we gaan een soort van zijwaarts en dat met mega goed nieuws.

Ai belasting

In de weekend NRC een verhaal over Ai met de huidige Ai investeringen zouden we volgens experts al in 2025 het niveau van menselijke intelligentie benaderen. Het zou voor massa ontslag kunnen zorgen. Maar wat iedereen vergeet is dat daarmee de begroting van de overheid volledig op zijn kop gezet gaat worden. Immers computers betalen geen belasting over hun werk. Maar werklozen moeten wel een uitkering…

Nvidia
Nvidia

Amazon kwam met cijfers

Ze gaan meer dan 100 miljard investeren in Ai en gaan ook DeepSeek (de betere en goedkopere Ai variant) gebruiken. De koers viel na de resultaten terug. We zijn zelfs op de Twindicator lijn beland, zijnde 227,90 USD. Dus belangrijk de komende dagen.

Amazon
Amazon

Apple sloot onder de Twindicator en heeft dan zeker nog steun van de 200daags. Maar daarna is ook hier de weg open voor een correctie.

Apple
Apple

Chipmaker AMD gaf aan “Deepseek effecten” te zien in zijn business. Het blijft een sterke concurrent voor Nvidia. Kijkende naar de grafiek lijkt het geen duur aandeel. Kijken we puur naar de huidige koerswinstverhouding dan staan we 107 keer de winst.

AMD
AMD

Nu zegt een koerswinst verhouding niet alles. Kijk bijv. naar Palantir, dat is dit jaar al weer 47 procent hoger en staat “slechts” 588 keer de verwachte winst. Maar ja dat is een vriendje van Trump.

Sprekend over vriendjes van Trump

Tesla staat 177 keer de verwachte winst. Het maakte vele jaren winst met subsidies op Co2, kreeg veel subsidie van overheden die wilde vergroenen en verkocht zijn producten aan consumenten die gaven om het milieu. Nu zie ik de Socials vol staan met Musk-rat en teksten als Fusk Muck!. Ook zie ik veel plaatjes van bekladde Tesla’s en vragen over hoe het kan dat een bedrijf dat in 2024 2,3 miljard verdiende toch 0,00 USD aan federal income tax kan betalen. En dat terwijl diezelfde man de Federale overheid aan wil pakken… Kortom de consumenten beginnen zich te roeren. We hebben verkoopsignalen in de Twindicator en gaan het zien.

Tesla
Tesla

Een beetje zoals Nvidia

De Duitse Tank en wapenfabrikant Rheinmetall krijgt grote orders, maak winst en heeft goede vooruitzichten. Echter de koerswinst verhouding is met de huidige winst 62. Dat weerhoud analisten er niet van om kooprapporten te maken. Maar ondanks al dit positivisme ben ik kijkende naar de volatility in de grafiek voorzichtig. Als we onder de 689,66 Euro gaan krijgen we zelfs een verkoopsignaal in de Twindicator.

Rheinmetall
Rheinmetall

Zijn er aandelen die ik wel koopwaardig vind?

Jazeker, neem Nestle dit is een ijzersterk voedingsbedrijf en is behoorlijk afgestraft op de beurs. Afgelopen weken zijn we aan het opveren en hebben we eindelijk weer koopsignalen in de Twindicator.

Nestle
Nestle

Inbev (bud)

Nu was voedsel en zeker bier even geen geliefd product, er zijn allerlei angsten rond de komende handelsoorlogen, maar brouwer Inbev heeft zijn fabrieken voornamelijk in de VS. Ook hier hebben we koopsignalen in de Twindicator.

Inbev
Inbev

Terug in de tijd

Langer bezien (week grafiek), zien we ineens dat we in Inbev op Kredietcrisis niveaus staan in koersgrafiek. Dus is het historisch gezien een verkeerd moment om wat aandelen op te pakken? Natuurlijk weten we dat pas achteraf. Ook Heineken is fors afgestraft.

Inbev week
Inbev weekgrafiek

Snel nog even de indices

We beginnen even bij de Nasdaq aan de Amstel zijnde de AEX. Deze veerde op het Amerikaanse nieuws op en trok zich niets aan van de handelsoorlog perikelen. Afgelopen vrijdag wel een negatief patroon in de candle’s maar het negatieve patroon van de week ervoor werd na een daling op maandag weer geneutraliseerd. Dus wat brengt deze week? In de AEX future staat de Twindicator op 896,70 en voor de AEX index staat dit niveau op 902,21

AEX
AEX

De Nasdaq is wel tegen de Twindicatorlijn gebotst maar staat daar ondanks het cijferseizoen nog steeds onder. Dus wie weet is de markt wel een toe aan een grotere correctie…

Nasdaq
Nasdaq

Small and Midcap

Voor de Russell2000 index staan we nog boven de Twindicator maar wel lagere toppen.

Russell
Russell

De gouwe oude Dow

De Dow Jones staat net als de S&P500 ook boven de Twindicator, maar geen nieuwe All time high’s. Twindicator in de Sp500 future staat op 6.007,81 en voor de Dow Jones futures is dit 43.881,37

Dow Jones Mini Futures
Dow Jones Mini Futures

Resume: De tank van Trump zal mogelijkerwijs grotere bewegingen gaan veroorzaken. Met het risico dat ik een kapotte grammofoon plaat lijk, blijf ik heel voorzichtig. Een putje onder je positie lijkt me geen overbodige luxe.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, u kunt een deel van (of uw gehele) inleg verliezen. Beleg altijd alleen met geld dat u over heeft.

 

Deel dit bericht: