Column: Van trade war naar echte oorlog?

In Nederland zijn we jaren nadat een passagiersvliegtuig uit de lucht geschoten is nog steeds aan het discussiëren wie het was. Maar de Amerikanen zijn anders, die weten direct wie een tanker heeft opgeblazen en laten de president er direct wat van vinden in de media. Met alle gevolgen vandien, want dat is ook weer koren op de molen van Saudi Arabië die ook niet als liefste jongetje van de klas bekend staat.

Maar even terug naar Iran

Terwijl het toch gek is dat je als Iran zijnde een Japans schip opblaast, terwijl de Japanse president net op bezoek is!?! Nu is dit wellicht omgekeerde psychologie om zo niet verdacht te zijn, maar de reden die de Amerikanen geven voor deze aanslagen is dat Iran wil laten zien dat ze de olieproductie behoorlijk in de war kunnen gooien. Dat lijkt me dan toch juist iets wat je dan toch weer opeist?!? Vijanden van Iran hebben alle reden om Iran in een kwaad daglicht te stellen en ‘eenvoudig’ terrorisme zou ook de aanslag gepleegd kunnen hebben. Kortom; juist omdat het met een klein bootje is gebeurd zou het iedereen geweest kunnen zijn. Dus van waar die 100 procent zekerheid van de USA vandaan komt? Gek genoeg komt het op mij een beetje over alsof ze dit doen om een echte oorlog te beginnen tegen deze ‘schurkenstaat’. Gezien de intensiviteit en de complexiteit zou ik heel voorzichtig willen zijn met een escalatie. Over escalatie gesproken India heeft nu ook export tarieven ingevoerd richting Amerika, wat zal dit gaan betekenen?!

17-6-2019 01

De Engelsen sturen de marine nu als bescherming, maar de olieprijs veerde slechts heel tijdelijk op. Dus is er reden voor enthousiasme op de beurs? Nu kan je geloven dat kanongebulder goed is voor de beurs, maar ik heb er zo mijn twijfels over. Echte escalatie en echt hogere olieprijs kon wel eens een einde maken aan de extreem lage rentes.

China, Hongkong, etc.

Elders op de wereld, namelijk in Hongkong gaan de mensen in grote aantallen de straat op met paraplu’s tegen het traangas, omdat ze niet uitgeleverd willen kunnen worden aan het vaste land (China). Hongkong denkt wellicht met weemoed terug aan de tijd dat de Engelse er iets te zeggen hadden. Het zegt veel over de economische situatie en nog meer over de situatie in China. Lees de NRC van dit weekend maar even over de 1984 situatie in China waarbij alles en iedereen gevolgd wordt en je punten voor goed gedrag krijgt die je nodig hebt om in de trein en in het vliegtuig te reizen.

Ander nieuws van de afgelopen week wat zeer belangrijk kan zijn, is dat China op bezoek was in Rusland en daar handels besprekingen mee heeft gehad. Dit maakt de onderhandelingspositie van de VS er niet beter op, als China ook alternatieven krijgt.

In het kader van de handelsoorlog begon Trump ineens te roepen dat China wel naar de G20 moet komen, want anders… Los van Trump zelf, is er iemand die denkt dat dit een goede manier is om tot zaken te komen met een wereldmacht? Mocht iemand dit wel denken, dan ga ik hem of haar uit deze droom helpen, want dit gaat zeker niet helpen om de machtige Chinezen de trade war te laten beëindigen.

17-6-2019 02

De Chinese Shanghai B aandelen (voor de buitenlanders) maakten een pullback naar de Twindicator lijn en weet afgelopen week nog niet de lijn te doorbreken. Technisch dus nog geen sterk beeld. Erger nog we hebben nog een verkoopsignaal.

Harde Brexit

Ondertussen wordt een ander probleem totaal genegeerd, namelijk de kans is heel groot dat we gewoon een keiharde Brexit krijgen. Boris is Back. Dit is voor alle handelspartners van de UK een slecht verhaal. De Eurostoxx50 staat net boven de Twindicator lijn, maar is zeker op de lange termijn geen heel positief plaatje. Korte termijn is dus positief, maar kan deze week gemakkelijk anders worden.

17-6-2019 03

De AEX heeft zelfs nog harde verkoopsignalen. We zijn onder de Twindicator.

17-6-2019 04

De Duitse Dax is boven zijn Twindicatorlijn, maar in oude trend theorieën zien we een trendbreuk met een pull back naar de trendlijn waar we uitgevallen zijn. Kortom; ik wordt niet direct positief op de DAX.

17-6-2019 05

De Nasdaq100 ook boven de Twindicator lijn, maar toch ook hier geen heel bullish beeld in de Candle grafiek. Maar we wachten op de officiële sell.

17-6-2019 06

De veel bredere Amerikaanse Willshire 5000 index, heeft na een dubbele top en volatility beweging aan de bovenkant van de grafiek (lees: top) een voor mij lange termijn enorm verkoopsignaal gegeven….maar op de korte termijn ook hier nog even positieve korte termijn signalen en dus moeten de beren nog even geduld hebben alvorens ze tot aanval overgaan. Kijkende naar deze lange termijn grafiek hebben we heel veel ruimte omlaag.

17-6-2019 07

Een dipje

Een belangrijk aandeel, zoals Deutsche Bank is aan het uitbodemen, maar zeker nog geen koopsignalen. Kies je shorts in aandelen die nog niet echt gedaald zijn.

17-6-2019 08

Amazon wel een koopsignaal in de Twindicator, maar ook hier zijn we wel uit de trend en ik zie de huidige beweging als een pull back beweging naar de trendlijn. Dit is een aandeel wat heel veel ruimte omlaag heeft, want als we omlaag gaan willen de centrale bankiers dit aandeel niet meer.

17-6-2019 09

Je zou bijna denken dat ik er verstand van had

Tesla een koopsignaal in de Twindicator … maar wees niet bang ik blijf er even aan de zijlijn. Maar speculanten kunnen dit aandeel dus tijdelijk kopen.

17-6-2019 10

Tijdelijk speculatieve koop

Nokia was voor mij een tijdelijke koop. Nokia is een prima kandidaat voor de 5G netwerken. Overigens moet Duitsland eerst fatsoenlijk 4G krijgen en gezien de grote afstanden vraag ik me af of Duitsland geschikt is voor de 5G technologie, maar gelukkig heb ik niet overal verstand van. Terug naar Nokia die staat nog op een koop, maar als we iets lager gaan hebben we ineens weer een verkoopsignaal.

17-6-2019 11

AMG laat u niet in de steek

AMG heeft het verwachte koopsignaal gegeven en dat ondanks de moeilijk inschatbare cijfers. Ik blijf het aandeel dan ook maar gewoon technisch benaderen. Technisch nu dus een koop.

17-6-2019 12

Per saldo een rare beurs die aan de ene kant al het slechte nieuws blijft negeren en aan de andere kant blij is met ander slecht nieuws, want dan kan de rente omlaag… Ik zie inflatie in de Chinese cijfers en dit zou moeten doorwerken in de rest van de wereld. Ook blijf zeggen dat handelstarieven zorgen voor prijsverhogingen. Om het over grote conflicten in de golf al helemaal niet het hebben.

NB iets anders geks was dat dit weekend ineens een heel werelddeel (Zuid Amerika) zonder stroom zat.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: