Column: Verandering van seizoenen?

Nu houd ik er persoonlijk van om vergelijkingen te trekken tussen het weer en de beurs. Dit maakt direct veel duidelijk bij een grote groep mensen. Een beurs kan stormachtig zijn en als we het over een herfstachtige beurs hebben dan snapt ook iedereen precies waar we het over hebben. Nu hebben we de eerste najaarsstorm gehad en lijkt het zomerseizoen ten einde.

In het bosrijke Hilversum waar ons kantoor gevestigd is beginnen de bladeren al te kleuren. Eerst dacht ik dat dit iets met de zomerdroogte te maken had en dat was ook even zo, maar ook na een berg regen van de laatste weken begint het er toch meer en meer echt op een herfst met heel veel herfsttinten te lijken. Dus ondanks dat we de komende week weer erg mooi nazomer weer krijgen volgens de voorspellingen van de weermannen, is de seizoen-voorspelling dat we grote veranderingen krijgen.

Ook op de beurs kunnen we nog best een paar mooie dagen hebben, maar ook hier is er onderhuids het een en ander gebeurd, of is nu gaande. De Nasdaq had zoals vorige week besproken, eerst een Big Whale die de boel omhoog kocht (Softbank) en de meute deed mee. Nu zijn we alleen van een hele berg spieringen (de retail traders) afhankelijk om de tech-rally te steunen. Softbank moet onder druk van zijn aandeelhouders zijn grote optie posities verkopen. Dat zorgt zoals verwacht voor verkoopdruk, vooral omdat veel algoritmes van andere partijen dit soort smart money trades volgen en nadoen. Kortom de Techdaling is echt nog niet ten einde.

De corona update

De afgelopen week was ik zelf thuis met een griepje en miste dus een week productiviteit bij ons bedrijf. Op TV zag ik leraren die ook niet mochten werken met lichte griep klachten. Voor het bestaan van het onderwerpje corona, waren die met een keeltablet wel naar hun werk gegaan vermoed ik. Dus tot zo ver het idee dat iedereen veel productiever is bij thuiswerken en online zaken regelen.

Dan was er nog  het nieuws dat er meer legionella besmettingen waren geweest en ook dat had ik al maanden geleden aangegeven in een van mijn columns als een neveneffect van de lockdown. Gewoon logisch nadenken werkt dus wel degelijk.

Op de beurs was het tijdelijk stoppen van een vaccin geen probleem, terwijl we eerder wel hard opgelopen waren op het vaccin nieuws. 

Los van het verder oplopende aantal besmettingen en het grote verschil tussen hoe bijvoorbeeld bij de Tour de France wel keihard geschreeuwd mag worden langs de kant en in een voetbal station in Nederland er niet gejuicht mag worden. Toch was het meest schokkende nieuws wel een onthulling in de VS dat Trump al in februari over de ernst van Covid-19 was bijgepraat maar ondertussen deed alsof er niks aan het handje was. Nu noemde Trump de gevallen soldaten uit de Tweede Wereld oorlog ook “losers’ dus het viel wellicht niet op. Wat ook wel schokkend is, is dat de economische cijfers dramatisch zijn en dat we dus moeten beseffen dat de wereld pas een half jaar corona kent. Dus als je dan kijkt wat er economisch gebeurd is en kijkt naar het aantal besmettingen en doden….

Begrotingstekort VS naar records

De Amerikaanse overheid heeft net als de rest van de wereld te maken met enorme begrotingstekorten. Het vorig record in de VS was van 2009. Op het hoogte punt van de financiële crisis toen steeg het tekort met 1,4 Biljoen. Maar nu is in Amerika is alles inderdaad weer Groter & Beter, want het tekort wist zogenaamd zonder crisis 3 biljoen te stijgen. Lekker bezig!

In dit corona verhaal zou je verwachten dat Biotech het heel goed doet maar als we naar de Ishares Nasdaq Biotech index kijken dan hebben we in juli reeds een verkoopsignaal. Opvallend, zou ik zeggen.

Nasdaq Biotech

IT heeft ook een virusje

De IT sector heeft mede door het Softbank verhaal een virusje en daarom lopen we even langs een paar belangrijke Tech aandelen.

Tesla

Nu staat Tesla bekend om snelle acceleratie, maar met de koers kunnen ze er ook wat van. De koers ging van boven de 500 USD naar onder de 372 USD in een kleine week, kortom deze snelheid is ook niet mals. Het is namelijk ruwweg 25 procent. Een degelijke volatility is een indicator op zich en geeft een bodem of top aan. Fundamenteel staan we 965 maal de verwachte winst en dus is daar weinig aan veranderd. De Twindicator staat op 358,92 USD daar zijn we nog boven. Dus nog geen short signalen uit de Twindicator.

Tesla

 

In het licht van Tesla (Nikola Tesla) is het wel leuk even het aandeel Nikola (NKLA) erbij te pakken. Nikola bouwt (of gaat bouwen) waterstof trucks. Het heeft ondanks dat het voornamelijk verwachtingen zijn een Market Cap van 12,17 miljard. Toch werd er werd door GM begin vorige week een groot belang genomen in dit bedrijf. het. Aan het einde van de week zijn er weer allerlei geruchten en ging er op vrijdag gewoon 15 procent van de koers af.

Maar snel door naar een echt bedrijf. Apple heeft verkoopsignalen in de Twindicator maar volgens klassieke technische analyse is het nog zeker geen drama.

Apple

Wel hebben we een drama in Amazon.

Amazon is een Engulfing Bear. De Twindicator staat op 3.308,77 het slot vrijdag was 3.117,61 en was dus ver onder de Twindicator. Amazon kwam in opspraak omdat deze tijdens de lockdown de prijzen verhoogd had. Helemaal als we weten hoeveel het bedrijf meer waard geworden is dan is de prijsverhoging niet helemaal ethisch. Volgens sommige experts is dit wel een duurzaam bedrijf. Wat direct aangeeft hoe moeilijk die discussie ligt.

Amazon

FaceBook gaf vorige week ook een verkoopsignaal. De Twindicator staat op 280.62 USD

FaceBook

Sprekende over negatieve candle patronen

De Nasdaq Composite index heeft net als AMZN een Engulfing Bear patroon en is ook uit de trend gevallen. Zouden we dan nu eindelijk een grotere correctie in de Tech krijgen?

Nasdaq

En de S&P500 en Wilshire5000 dan?

Niet alleen de tech indices worden omlaag getrokken door de daling in de grote Techbedrijven, ook de S&P500 waar de grote tech jongens ook heel belangrijk geworden zijn, geven verkoopsignalen.

Sp500 kort

En een nul meer

In deze tijden van Miljarden, Biljoenen en Triljoenen, gaan we van 500 naar 5000 aandelen. Zelfs de heel brede market index, de Wilshire 5000 heeft een trendbreuk en verkoopsignalen in de Twindicator.

Wilshire5000

Volatility signalen in de Russell 2000

Volatility is een bodem en een top indicator. In maart hadden we een bodem met een spike in de Vola. Persoonlijk heb ik er toen nooit rekening mee gehouden dat het een bodem kon zijn. Maar nu is de Volatily weer aan het oplopen en ga ik gewoon weer zeggen dat dit geen bodem kan zijn maar een top is. Nu lijkt het mee te vallen maar bekijk de volatility ook eens in een historisch plaatje.

Volatility Russell2000

Even naar het historische beeld, we zien dat de Volatility in de small en midkap index in de VS niet vaak heel volatiel is. De Coronadip lijkt kijkende naar de volatility op de kredietcrisis (niet op de chart).

Vol Russell lang

 

De standaard VIX oftewel de volatility in de S&P500 index is ook weer aan het oplopen.

Vix index

Om ook de volatility in kredietcrisis te zien pakken we een historisch plaatje van de Vix.

Van de Vix is er meer data dan in de Russell volatily en we zien dat we in maart dit jaar net zo volatiliel waren als in de kredietcrisis in 2008/2009. Toch reageerde aandelen toen anders dan nu. Nu gaan we alleen maar omhoog en toen werden er bodems neergezet. Dat heeft volgens mij iets te maken met de waanzinnige ondersteuning  van centrale banken en overheden,  de meeste 10 jaar rentes zijn nog geen fractie van 2008. Totdat d(i)e muziek stopt natuurlijk.

Niet alleen in de vola is de huidige beweging een enorme crisis ook in de economische cijfers die uitgekomen zijn de krimp bewegingen min of meer gelijk aan de crisis. Een Amerikaans spreekwoord dat opkomt: If it talks like a duck and walk like a duck, maybe it is a duck!

Vix index lang

 

Nog even de AEX, is er nieuws?

De Twindicator en de andere indicatoren staan nog steeds op verkoop.

EOE index

Goud heeft ook verkoopsignalen. Niet alleen in de Twindicator maar ook hebben we steeds lagere toppen. Het kan een consolidatie zijn maar we moeten niet aan de onderkant uit gaan breken.

Goud Gold

Tot slot een gedachte : Was de bull markt gekoppeld aan de magie van de uitzendingen van

de Kardashians?

Even de Sp500 vanaf 2010 (we zouden zelfs nog eerder in tijd moeten starten met de grafiek).

Sp500 lang

Fooled by randomness

Want bekijk maar eens een grafiek vanaf de eerste uitzending…en ze hebben nu aangekondigd te stoppen!

Of is het toch gewoon allemaal toeval?

Zie nu.nl  

 

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van de Actief Offensief portefeuille. Deze strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Kardashian family

 

Deel dit bericht: