Column: Verbluffend

Dat de Bitcoin even moest opveren na een daling van 50 procent, was bijna eenvoudig te voorspellen, maar dat de beurzen ook weer gemakkelijk van een kleine 10 procent daling herstelde is toch altijd weer verbluffend om mee te maken. Zeker als de factoren waardoor we lager gingen op de eerste plaats zijnde: oplopende rente, budget USA, schandalen Trump, Dollar, grote verschillen arm en rijk, enorme schulden, protectionisme, etc. nog gewoon hetzelfde zijn.

Terug bij af?

Door het herstel viel de volatility (Vix) weer terug naar 17 en dat is gezien de best grote bewegingen relatief laag te noemen. Nu handel ik het liefst premie long (dus met gekochte opties), maar zelfs als ik geen voorkeuren zou hebben ben ik op een volatility van 17 koper van opties. Als u geen mening heeft over de volatility dan moet u in spreads handelen en dus 1 optie kopen en 1 verkopen. Mijn mening is dat de volatility gaat toenemen en dus moet je nu geen opties verkopen.

19-2-2018 01

Dollar beweging

Eén van de ingrediënten in de daling was en is de Euro Dollar. De huidige beweging zou ook grote effecten moeten hebben op de Europese multinationals. De Euro is sterk en de dollar zwak. Is dit een effect van de enorme hoeveelheid dollars die er in het systeem gegaan zijn zoals sommige analisten beweren? of is het een effect van het beleid van Trump?

Aangezien dat de rente in de VS harder oploopt dan in Europa zou je vanuit rente eerder een dollar stijging dan daling verwachten toch?

19-2-2018 02

Pull Back

De AEX herstelde, maar heeft nog wel verkoopsignalen en daarmee is dus eigenlijk niets gezegd over de huidige opgaande beweging. Het kan dus een soort pull back zijn. Dus hoewel het sentiment heel positief is zou je dus gemakkelijk lager kunnen. Nu zijn we allemaal door schade en schande wijzer geworden en dus passen we op.

19-2-2018 03

Toch geeft de Duitse Dax min of meer een bevestiging van het pull back patroon en moeten we ondanks de pijn in onze buik op zoek gaan naar short momenten.

19-2-2018 04

Om nog meer bevestiging te krijgen kijken we ook naar de Eurostoxx50 die ook de DAX en de AEX bevestigd.

19-2-2018 05

Stop Hammertime

Volgens mij hoeven we ook niet lang meer in dubio te zitten. Immers de Dow Jones had vrijdag een hammer achtig patroon en zit dicht tegen de Twindicatorlijn aan. Iets verder omhoog moeten we gewoon niet meer short. Dus we kunnen short met een korte stoploss.

19-2-2018 06

Ook Russell2000 zit dicht tegen Twindicatorlijn en dus ook hier is een aanhoudend herstel een overgave (al dan niet tijdelijk) van de beren.

19-2-2018 07

Door de volatility ligt de Twindicatorlijn van de Sp500 iets hoger, maar in de Nasdaq hebben we het patroon van de Dow en de Russell.

19-2-2018 08

Go with the Flow

Flow blijft verder stijgen, maar ik ben er tijdelijk even uit. Je zou iets van een correctie verwachten maar die hebben we niet echt gezien.

19-2-2018 09

Netflix last van Disney?

In de online film business laait de strijd op en zien we Disney en Netflix meer en meer vechten dat zou marge druk moeten geven en dus beleggers voorzichtiger maken. Echte verkoopsignalen hebben we nog niet, maar wel een aandeel dat we in de gaten moeten houden.

19-2-2018 10

Net echt

Amazon ook een bizar krachtig herstel. Alsof ze echt winst maken… In de Candle’s een korte termijn verkoopsignaal, maar lange termijn zijn alle verkoopsignalen als sneeuw in Afrika verdwenen.

19-2-2018 11

Even in detail

We zien een hammer achtig patroon dus wie weet? Voorlopig ben ik als beer op de barbecue gegooid.

19-2-2018 12

Ook Tesla als short voelde niet lekker

Het voelde als een rally en alsof het aandeel een topper is en enorm veel geld verdiend inplaats van geld verbrand, maar we hebben nog wel een verkoopsignaal in de Twindicator.

19-2-2018 13

Home Depot heeft ook nog verkoopsignalen. Dus daar gaan we maar naar leuke puts kijken.

19-2-2018 14

Nog even wat anders

Wat me opviel in de recente daling is dat optiemarkten, special products en ook ETF’s die normaal als heel liquide beschouwd worden in de correctie ineens heel slecht verhandelbaar waren. Dit zegt iets over wat er gaat gebeuren als de markt echt gaat corrigeren.

No panic, you are on the Titanic…

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: