Column: Vergeet de dollar niet

Vergeet de dollar niet

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 7 mei 2023

Mijn grootste Today’s Broker client deelde op vrijdag (Bevrijdingsdag) zijn irritatie met mij over allerlei marketing gedreven columns op allerlei beleggingswebsites over Buffett. Dit was natuurlijk vooruitlopend op het Buffett weekend, want Buffett ging zijn fans of beter zijn discipelen toespreken. Nu heb ik sowieso vanaf 2000 irritatie over Buffett, want jarenlang heb ik zijn fonds met een openbare portefeuille ge-outperformed. Dit omdat hij niets zag in Internet aandelen (dot.com) en ik in beginsel wel mee deed met aandelen hype en bijna op de top draaide naar short. Maar nooit kreeg ik de aandacht die hij elke keer weer krijgt en wellicht is dat wel beter voor iedereen.

Maar mijn irritatie rond Buffett is breder en dieper, zo riep hij dat opties gevaarlijk zijn en vervolgens schrijft hij al jaren lang zeer langjarige puts en noemt het verzekeringen geven. Tevens hou ik juist van verjonging en meer goede vrouwen in de effectenwereld.

Echter de client zijn irritatie was niet gelijk aan mijn irritatie maar op wat er gepubliceerd werd door de columnisten en journalisten vooruit lopende op het weekend met Buffett. Want zijn irritatie was dat iedereen het had over de fantastische performance van bijv. Apple YTD (plus 38,7 procent) en daarmee ook de positieve performance van de bejaarde Waren Buffett maar dat niemand benadrukt dat dit wel een performance in dollars gezien is en dat het in Euro’s een heel ander verhaal is.

En ja de Dow Jones Industrial index stond afgelopen vrijdag voor de aanvang van de handel in de min voor het jaar, dus inderdaad er is verschil tussen een oude index en een oude belegger. Voor we het verder over Buffett’s uitspraken van dit weekend hebben, ook in deze irritatie (het punt) kan ik me prima vinden. Dat bijna niemand terug rekent naar Euro’s is vreemd en dat zouden we uiteindelijk wel moeten doen als Europese beleggers. Uiteindelijk moeten we belasting betalen en consumeren in Euro’s.

Dow Transport index

Een klassieker of een oudje?

Overigens de Dow Jones Transport index die normaal vooruit loopt op de Dow Jones heeft ook nog steeds verkoopsignalen en dat is geen goed teken voor het geheel.

Dow Jones

Dow Jones nog op verkoop

Net als de Dow Jones index hebben we natuurlijk ook in de futures verkoopsignalen en als we dit terug rekenen naar Euro’s wordt het rendementsverhaal alleen maar slechter en zo zijn we terug op de irritatie over de niet dollar die benoemt wordt in de rendementen.

De Euro dollar grafiek

De Amerikaanse dollar is dus gezakt voor het jaar is min 4,5 procent (bron Google) en als we een heel jaar terug kijken is de Dollar zelfs bijna 6 procent lager. Hieronder de grafiek van de Euro Dollar en is dus net andersom, maar iedereen snapt het. Vanaf de bodem in de Euro in september 2022 naar huidige niveau is helemaal een grote beweging procentueel gezien.

euro dollar

Lange termijn Euro

De maand grafiek geeft aan dat we volgens de maand Twindicator op een historisch belangrijk niveau zitten. We staan namelijk op het punt ook een lange termijn signaal te krijgen.

Euro dollar lang

Terug naar de irritatie

Men vergeet dus vaak terug te rekenen naar Euro’s en dat kan een belangrijk verschil maken. Immer de dollar is vanaf de low ruwweg 12 procent omlaag gegaan ten opzichte van de Euro en een dus zelfs een performance van plus 11, eindigt na de dollar conversie alsnog in een bruto verlies.

Berkshire Hathaway A

Berkshire Hathaway A (week grafiek).

Nu moeten we de performance van Buffett niet overdrijven want dit jaar is Berkshire Hathaway class a 4,75 procent hoger (in dollars gemeten). Let wel: Dit aandeel kent geen dividend. Het veel kleinere B aandeel heeft een performance in dollars van plus 4,51 procent in dollars en kent ook geen dividend uitkeringen. We moeten de Berkshire B’s in de gaten houden of we alsnog weer een verkoopsignaal krijgen.

Dit weekend gaf Buffett aan dat hij niks ziet in Ai en was ook weer niet heel positief op bank aandelen en hij ziet met al zijn wijsheid nog meer Bank problemen in de nabije toekomst. Altijd fijn in de huidige situatie. De kranten staan allemaal vol met alle uitspraken dus ik zal het allemaal niet herhalen.

Berkshire Hathaway B

En weer door

Van het USD/Euro verhaal en Buffett maken we de sprong naar de AEX Index die lekker in Euro’s noteert.

We hebben in de AEX zoals ook op Twitter gedeeld verkoopsignalen in Twindicator en in EB indicator.  Toch blijven we steeds rond de 750 bivakkeren en dat terwijl ik mijn laatste petjes op Koningsdag kwijt ben geraakt.

AEX

Geen bevestiging in Dax?

Vreemd genoeg hebben we van de verkoopsignalen geen bevestiging in de Duitse Dax. Daar blijven we boven de Twindicator.

Dax

Correlatie gewenst?

Ook Nasdaq staat nog boven de Twindicator maar hikt wel tegen een horizontale weerstand. Dus ondanks het positieve sentiment van Tech doet het per saldo weinig.

Nasdaq100

Banken niet meer short, problemen opgelost!

PacWest Bankcorp (PACW) maakte vrijdag een sprong van 80 procent. Western Alliance Bank corporation (WAL) maakte een sprong van meer dan 51 procent en ook recent slachtoffer Zions Bank corporation/National Association (ZION) maakte een sprong van bijna 20 procent omhoog. Nee, dit was niet omdat het helemaal fantastisch gaat met de banken en dat er structurele oplossingen zijn om alle problemen op te lossen… Nee de stijging was op het verhaal dat de FED net als tijdens de Krediet crisis short-selling in Bankaandelen ging verbieden en dat dat zorgde voor een short Squeeze. Uiteindelijk kunnen ook de beleggers met long aandelen er uit en hebben we alsnog een verdere daling. Het is in dit licht goed om nog even de First Republic Bank te herdenken. Overigens deze redding maakte JP Morgan wel heel groot bijna 14 procent van de gehele markt.

First Rep

Gepaste blijdschap

Nu moeten we ook niet te blij zijn met de stijging van de bank aandelen, want kijk de dag (en dagen) ervoor. Even als voorbeeld 4 mei; toen was PACW bijna 43 procent gedaald, ZION bijna 13 procent en WAL bijna 35 procent en FHN (niet te verwarren met mannenblad FHM) ook bijna 34 procent omlaag.

Phil banken

De banken index

In het kader van de banken kijken we nog even naar Philadelphia Bank index en dit is volgens mij niet eens alleen lokale banken maar is het echt een solide bodem? Inderdaad het is veel te vroeg om daar iets over te zeggen.

Paypal

PayPal een moderne bank

Nu ben ik al een tijdje heel positief op online betaalservice Paypall, dit soort bedrijven zijn de moderne vervangers van banken. Echter technische moeten we officieel wachten op de koers die boven de  Twindicator zijnde: 76,55 USD een koopsignaal zal geven. Maar ik wil hier best op vooruit lopen en nu reeds longs (lees meer longs) opnemen. Let op: Bedrijfscijfers vandaag (8 mei) nabeurs. 

 

Klassieke banken probleem heeft positieve effecten

De Bankenproblemen hebben grote invloed op marktrente. Het idee is dat de banken problemen een recessie gaan veroorzaken. Maar ondanks dit heeft de rente de afgelopen week, ondanks de escalatie in de banken sector, niet mega bewogen. Wel staan de Amerikaanse 5jaars futures boven de Twindicator.  

5jaars Note

Oude liefde roest niet! toch?

Tot slot in mijn extra column (recessie sessie) van vrijdag 5 mei benoemde ik een oude beurslieveling (Galapagos), ondanks of juist door de lagere opening als koop kandidaat. Gelukkig gaf de grafiek een mooi signaal en ook dit weekend een goed stuk in de Financiele Telegraaf.

Galapagos

Resume: Veel Amerikaanse bedrijven hebben in Euro’s bezien minder goede rendementen dan we denken. De banken zullen de komende tijd belangrijk worden voor het Beurssentiment. De cijfers over de arbeidsmarkt van vrijdag zouden eerder renteverhogingen geven dan verlagingen. Ook hebben we nog een toneelstuk over het schuldenplafond in de VS te goed. Hoe gaat dit uitpakken? Na de berg bedrijfsresultaten gaan we

Dus belangrijke wijsheid van een slimme belegger is dat je je rendement wel in Euro’s moet bezien.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Deel dit bericht: