Column: Vergeten pensioen

Afgelopen week kwam het bericht naar buiten dat pensioenfondsen een vermogen hebben liggen aan ’vergeten pensioen’. Het betreft geld dat mensen ooit aan pensioen hebben opgebouwd, maar waar ze om wat voor reden dan ook geen aanspraak op hebben gemaakt.

Het zou voornamelijk gaan om mensen die een paar jaar pensioen hebben opgebouwd in Nederland en naar het buitenland zijn vertrokken. Pensioenfondsen zetten zich in om deze mensen op te sporen en de pensioenen bij diegenen achter te laten die daar recht op hebben. Zo zetten zij verschillende middelen in om de pensioendeelnemers op te sporen, bijvoorbeeld Facebook, online onderzoek en benadering van huidige bewoners aan het woonadres met de vraag of zij weten waar de pensioendeelnemer zich tegenwoordig bevind.

Elk jaar worden er een paar duizend mensen opgespoord welke nog recht hebben op een uitkering, maar de zoektocht wordt steeds lastiger. Vooral de mensen die pensioen hebben opgebouwd in de jaren zestig en zeventig zijn lastiger terug te vinden, in die tijd bestonden er nog geen Burgerservicenummers.

In het verleden was het zo dat de deelnemers die vertrokken zijn naar het buitenland om hun pensioenuitkering te kunnen krijgen hun BSN-nummer moeten overhandigen en het traject van aanvragen nog moesten doorlopen. Inmiddels is dat voor deze groep mensen niet meer altijd nodig en is er een kans dat het pensioenfonds dat namens de deelnemer kan doen. Er wordt wel gewaarschuwd dat mensen zich niet te snel rijk moeten rekenen als ze eenmaal hun vergeten pensioen hebben vastgesteld, want voor er wordt uitgekeerd moet er nog wel even met de fiscus worden afgerekend.

Dit verhaal betreft uiteraard de mensen die de pensioenleeftijd al bereikt hebben, maar als u dat nog niet heeft bereikt is het ook aan te raden om alvast te kijken wat u de afgelopen jaren heeft opgebouwd en of dit genoeg is. Wat uw vorige en huidige werknemers voor u hebben opgebouwd is heel makkelijk op te zoeken via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Wist u dat u met een Box 1 rekening bij For Tomorrow (aanvullend) pensioen op kunt bouwen? En het mooie is dat de Belastingdienst u daarbij fiscaal vriendelijk helpt. Een deel van uw inleg krijgt u weer terug via uw belastingaangifte. Belangrijk hierbij is uw jaarruimte. Dat betekent dat de (periodieke) inleg van de inkomstenbelasting in Box 1 kan worden afgetrokken en dat er daarnaast over het op te bouwen vermogen geen vermogensrendementsbelasting (Box 3) hoeft te worden betaald. Dat scheelt toch weer 1,2% per jaar. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via het nummer 035-3035690 of via de e-mail info@fortomorrow.nl.

Deel dit bericht: