Column: Verkiezingsrally

Wat veel mensen niet weten is dat kennis van de geschiedenis heel belangrijk is voor het heden. Zo moet je weten dat de vorige verkiezingen door Trump gewonnen werden met meer kiesmannen maar met minder stemmen maar dan Hilary Clinton en hij haar zo het presidentschap ontnam. Sindsdien hebben we een excentrieke president die na eerst handelsbarrières opgeworpen te hebben, Chinezen verplicht spullen te kopen in de VS en vervolgens een Chinees miljarden bedrijf verbiedt om actief te zijn in de VS. Nu is de buitenland politiek dus niet zo belangrijk maar gaat het om de binnenlandse politiek en als je weet dat  54 procent van de Amerikanen nog nooit in het buitenland is geweest en 37 procent   nog nooit buiten zijn of haar gemeente is geweest en 35 procent van de Amerikanen niet eens een paspoort heeft dan snap je dat buitenlandse zaken de verkiezingen toch niet echt, gaan bepalen.

 

De Amerikaanse verkiezingen gaan de komende tijd de beurzen bepalen. We gaan naar alle waarschijnlijkheid een hogere volatility zien en dus een hogere margin op afgeleide producten en op posities met geleend geld. Vooruitlopend werd de margin dan ook al verhoogd met 35 procent door InterActive Brokers, zijnde een van de grootste brokers in de VS. Even leuk om te zien The economist verwacht dat Biden wint

Economist

Als de Economist gelijk heeft moeten we nog wat beweging gaan zien op de beurs. Want daar is Trump nog favoriet.

 

Economist 2

De kans van winnen volgens de Economist:

Economist 3

Maar even terug naar historische kennis.

Ook voor virusziektes (ook geheten pandemieën) is de historie van belang. Nu heb ik al een paar keer quotes aangehaald uit een boek over de Spaanse griep, want tijdens de Spaanse griep kregen we in september 1918 ook een grote tweede golf. Alleen is het van belang dit aan de jeugd te vertellen, want juist door een kleine verandering van het virus was het virus juist voor jongeren veel dodelijker dan voor ouderen. Dit had te maken met het eigenlijk,  juist te goed werken van het auto-immuunsysteem. Het is dus niet zo dat als jongeren nu geen probleem hebben, ze dit niet heel gemakkelijk wel kunnen krijgen. Immers mutaties van virussen zijn ook heel normaal. Maar de virologen en de politici hebben geen oog voor de historie en zijn dan ook keer op keer verbaasd.

 

Virus update

Trump had in het begin van de Covid19 crisis een heel hoog aantal doden geroepen zodat het altijd mee moest vallen. Hij riep 200.000 doden in de VS en procentueel op een bevolking van 327 miljoen inwoners is dat 0,06 procent. Maar los van het feit dat het procentueel meevalt voor een pandemie valt het menselijk gezien natuurlijk niet mee. Toch is het goed te weten dat bij een normale griep dus zonder lockdown, zonder verplicht testen, zonder quarantaine, zonder vaccinaties, etc. er wereldwijd 650.000 mensen sterven aan de gevolgen van de normale griep.

 

Lockdown angst

De beurs is erg bang voor de economische gevolgen van een tweede lockdown en daarop zijn veel indices weggezakt. De Duitse DAX gaf afgelopen week eindelijk het verkoopsignaal. Iets waar ik persoonlijk allang op zat te wachten. In de Twindicator gezien krijgen we in de DAX pas boven de 13.180,69 weer een koopsignaal.

Duitse Dax

De AEX index had al veel langer verkoopsignalen gegeven. Pas als de index boven de Twindicator op 559,93 is krijgen we weer een koopsignaal.

AEX

Nu ging de Nasdaq vrijdag snel omhoog, maar voor de maand staan we nog lager en ook hier hebben we in de Twindicator verkoopsignalen en pas boven de 11.230,84 weer koopsignalen.

Nasdaq

De future op de Nasdaq100 heeft in de Twindicator een niveau van 11.499,68 en pas boven dit niveau krijgen we officiële koopsignalen. De huidige beweging omhoog is dus een pullback en kan gebruikt worden om shorts te vergroten.

Nasdaq futures

Ook de Amerikaanse S&P 500 index heeft in de Twindicator een verkoopgegeven en pas boven de  3.410,96 krijgen we koopsignalen.

Sp500

Mini futures op de S&P 500 heeft in de Twindicator pas op 3.428,97 weer een draai naar long.

sp500 futures ES

Nu zijn er een paar aandelen die er vrijdag uitsprongen zo was er Apple dat op vrijdag flink herstelde. Maar ook hier zijn het allemaal pull back patronen, we hebben in de Twindicator pas op 118,48 USD weer koopsignalen. Door de split denken bepaalde websites dat het aandeel dit jaar een grote daling heeft gehad maar los van de beweging van de top staan we voor het jaar gewoon flink hoger.

Apple

Amazon is nog steeds bezig met de vorming van een hoofd schouder patroon. We handelen nu vanuit short en pas als de Twindicator weer boven de  3.250,52 USD staat wil ik weer denken aan long. Let op zelfs al zien we dat niveau dan houd ik het bij denken.

Amazon

Nikola werd door de shorttraders ontmaskerd, maar staat gezien de berichten in de FT dat de Nikola founder het design voor de waterstof truc van anderen kocht nog veel te hoog. Daar moeten nog heel veel Robin Hood traders uit. Sprekende over kleine traders is de stap naar zilver niet groot.

Nikola

Poor mens gold

Zilver deed het even beter dan Goud maar de sprong was zo groot dat ik mijn winst pakte in zilver maar daarna werd het nog gekker want we kregen verkoopsignalen in de Twindicator op USD 26,34

Zilver

Ook de Goud grafiek gaf in de Twindicator verkoopsignalen op 1.953,56 USD ondertussen staan we flink lager.

Gold

Tot slot las ik in het Financieel Dagblad op vrijdag dat het technische brein en mede oprichter van Adyen, Arnout Schuiff weggaat en nog voor 1.9 miljard aan aandelen heeft. Persoonlijk had ik op dit bericht een daling (of dalinkje) verwacht maar nee we gingen hoger. In de Twindicator hebben we nog geen verkoopsignaal. Maar long ga ik niet op deze niveaus.

Adyen

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille. Deze strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: