Column: Verkiezingsretoriek

De afgelopen week werd Trump weer actiever in de media, mogelijk deed hij dit allemaal als bliksem afleider omdat hij niet gewenst was op de begrafenis van een partij-genoot en de door hem gehate  Obama wel. Waar het ging het getwitter en geblaad allemaal weer over? Inderdaad over de protectionistische ideeën van Trump. Ik hoor mensen zeggen: “das goed, hij doet tenminste wat”…en ja de globalisering is mede door het internet zo groot geworden dat we allemaal weer behoefte hebben aan een kleinere meer overzichtelijke omgeving en daar speelt Trump op in. Maar globalisering houdt de kosten voor de consument laag en optimaliseert de winsten van bedrijven. Producten komen uit gebieden waar ze het goedkoopst (prijs-kwaliteit) zijn en worden verkocht in gebieden waar de consumenten zitten (waar het geld is). Maar het protectionisme en het geroep om uit de WTO en uit de NAFTA te stappen gaat naar mijn inziens heel plat om de verkiezingen in de VS die er binnenkort weer zijn.

3-9-2018 01

Elk verdrag, elke deal heeft goede en slechte kanten en het blijft alleen werken als beiden er voordelen van hebben. Ook kan een deal niet nadat je er jaren van geprofiteerd hebt ineens weer opgezegd worden. Amerika maakt zichzelf zo tot een onbetrouwbare partij en als we geen vertrouwen hebben in de VS dan hebben we ook geen zin in de financiering, de staatsschuld en dan loopt dus de rente op.

Dealmaker?

Maar los daarvan blijft het dus heel bijzonder dat de Amerikaanse beurs niet reageert op al het trade war news. Zo deed Canada op vrijdag moeilijk (en terecht) na geschoffeerd te zijn geweest door Trump, maar de beurs in de VS was heel enthousiast. Nu kan het een einde maand effect of een effect zijn omdat we op maandag 3 september dicht zijn?!? Maar als we een langdurige afspraak met elkaar willen kan het niet zo zijn dat alleen de Amerikanen profiteren. Ook kan het niet zo zijn dat China en Europa de gebeten hond zijn. Maar hoe het ook is, de Amerikaanse beurzen hadden er zin in en stegen vrolijk. Terwijl de Chinese en de Europese beurzen juist daalde.

3-9-2018 02

De beurs van China de Shanghai A aandelen blijft maar in een neergaande trend en we blijven maar verkoopsignalen houden. Ook de Emerging Markets doen het slecht. Er zijn al een aantal grote drama’s geweest in verschillende valuta. De Azië crisis in 1998 begon ook in de valuta…

Handelsoorlog

Maar de handelsoorlog blijft effect houden op de auto industrie, nu was deze industrie al geplaagd door schandalen (diesel en benzine schandaal) en door enorme technologische veranderingen (zelfrijdende auto’s, elektrische auto’s, waterstof, etc.), maar een handelsoorlog is een groot probleem voor een sector die heel globalistisch is opgezet. Er worden heel- en halffabricaten (onderdelen) daar  geproduceerd waar de kosten laag zijn en nu er allerlei heffingen ingevoerd worden ontstaan er problemen in dit ingewikkelde spel.

BMW is een aandeel wat het relatief goed doet. We hebben nog koopsignalen in de Twindicator.

3-9-2018 03

Daimler zit ik long (ik heb dus positie) en we zijn bezig met een bodemformatie, maar officieel hebben we een verkoopsignaal in de Twindicator. Fundamenteel is dit aandeel niet duur, maar met de handelsoorlog in volle gang is hier weinig over te zeggen.

3-9-2018 04

Ford fundamenteel spotgoedkoop en ook hier een bodempatroon, maar ook hier uiteindelijk grote effecten van de handelsoorlog en de Brexit.

3-9-2018 05

Je hebt altijd fantasie nodig

Tesla is fundamenteel extreem, maar dan ook extreem duur. Technisch verkoopsignalen en dus zit ik dit aandeel short. Hoe mensen dit aandeel durven te kopen vraag ik me altijd af.

3-9-2018 06

Ook in Nederland doen we aan een vorm van verkiezingsretoriek daar zeuren we over dat dividendbelasting hoger uitvalt, maar is het niet zo dat dan toch ook er meer vennootschapsbelasting binnen zou komen? Maar over die meevaller hebben we het niet en over dividendbelasting blijven we doorgaan, terwijl er sowieso voordelen zijn aan het binnenhalen van bedrijven. Ik denk dat de politici ook niet gehinderd zijn door een vorm van kennis, want deze discussie blijft hangen in emoties.

Snel door naar de AEX

Na de grote zwarte candle van een paar weken geleden hadden we vorige week ineens een uitbraak erboven. Maar daarna hadden we een paar hamerachtige patronen …Kortom; verkoopsignalen in de candles.

3-9-2018 07

AEX maand candle?

Ik heb ook al een paar keer gewezen op het succes van de maand, daar hebben we een draai gezien van negatief naar positief en weer terug naar negatief. De komende maand gaat wat mij betreft bepalend worden.

3-9-2018 08

De Duitse DAX bevestigd dit verhaal en geeft ook een verkoopsignaal in de Twindicator.

3-9-2018 09

Bijna, maar nog niet helemaal

Alleen de EB indicator gaf bijna door de stijging een koopsignaal, maar staat nog op een verkoop.

3-9-2018 10

In Amerika is alles beter

De Nasdaq en de andere indices in de VS staan nog steeds op koopsignalen, maar ga mij nu niet vertellen dat een belastingverlaging blijvend goed is en dat een inkoop van eigen aandelen ook een goed verhaal is voor de langere termijn?

3-9-2018 11Nog even

Een aantal social media aandelen staat nog op verkoopsignalen. Wellicht moet je die ook gewoon short blijven.

3-9-2018 12

Op maandag zijn de Amerikaanse beurzen dicht, maar later in de week ben ik toch benieuwd hoe we uiteindelijk gaan reageren.

 

– Geschreven door: Cees Smit

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: