Column: Verkiezingsstrijd

De afgelopen week hadden we weer een triest hoogtepunt in de VS geschiedenis. De twee presidentskandidaten Trump en Biden gingen in presidentieel debat en lieten elkaar als kleine kinderen niet eens uitpraten. Nu vond ik het ook al triest dat er geen jongere “kandidaat-uitdager” tegenover Trump gevonden kon worden in de VS. Met een bevolking van 330 miljoen had er toch wel een jongere kandidaat met meer uitstraling gevonden kunnen worden toch wellicht?

Na het debat werd bekend dat Trump Covid19 besmet is. Nu is hij wel precies de risicogroep kijkende naar zijn overgewicht en leeftijd. Maar bescherming was niet echt nodig volgens de president. Trump had het liever niet over ziektes maar had juist geprobeerd om de economie en om de beurs nu juist tot de thema’s van de verkiezingen te maken en dan zijn we door zijn eigen ziekte ineens weer terug op de agenda en hebben we het nu ineens  over de effecten van corona. Toch ben ik ook van mening dat als Trump op korte termijn weer genezen is dit hem “als beste patiënt van de wereld” juist helpt in zijn campagne. Je zou dan bijna gaan twijfelen aan de echtheid van het nieuws.

Belasting betalen is voor de sukkels

De economie en vooral de beurs leeft in de VS maar ook in Europa steeds op door stimulatie verhalen vanuit de overheid. Hoewel door de laatste Covid19-maatregelen wereldwijd er juist mensen ontslagen vallen bij bedrijven zagen we afgelopen week massa ontslagen bij o.a.: Disney, KLM en Shell. Al deze grote bedrijven hadden forse ontslagrondes, maar ook kleine bedrijven nemen afscheid van nogal wat personeel. Recent werd ingeschat dat er wereldwijd 500 miljoen banen zullen verdwijnen als direct en indirect gevolg van Covid19. Ik ben dan ook benieuwd naar de nieuwe U6 cijfers en de andere werkloosheidscijfers; zeker nu veel seizoenarbeiders ook thuis komen te zitten. 

Voor de stimulatie pakketten in de VS worden bedragen genoemd van 2 triljoen. Maar dat is dus 2.000 miljard dollar en gek genoeg valt dat eigenlijk wel mee. Want als je het bedrag, 2.000.000.000.000 USD terugrekent per Amerikaanse inwoner en dat zijn er 330.000.000 dan kom je aan 6.060,60 USD per persoon. Natuurlijk krijgt niet iedere inwoner een bedrag en omdat niet iedereen belasting betaalt in de VS moeten we het ook niet hebben over de schulden per inwoner maar per belastingbetaler. Los van dat er kinderen en bejaarden geen belasting betalen zijn er ook bedrijven en andere grootverdieners die geen belasting betalen. Recent bleek Trump in een grote periode slechts 750 dollar belasting betaald te hebben en was daar heel trots op. De huidige schuld per belastingbetaler is 216.771 USD en dat is 137,7 procent van het GDP.

Debt Clock

Bron: USdebtclock.org

Over de schulden hebben we het vaak sowieso al niet en zeker niet in het licht van alle stimulatie pakketten. Maar laten we toch nu de volgende generaties niet lastig vallen en omdat we de rente zelfs negatief hebben gemaakt vindt niemand de huidige schulden een probleem. Maar een vraag die dan bij mij opkomt is wel: blijven rentes altijd laag? Persoonlijk denk ik van niet maar wie ben ik?

Om terug te gaan naar de werkloosheidscijfers in de VS kijken we even naar het plaatje van de U6 in verhouding tot bijv. de kredietcrisis.

Unemployment rate

Bron https://www.macrotrends.net/1377/u6-unemployment-rate

Vrouwen en kinderen eerst

Ook is het wel goed om te kijken wat voor soort banen er als eerst is verdwenen en zijn het juist mannen of vrouwen? Het waren juist de vrouwen die hun baan kwijt raakten. Dus net als bij het zinken van de Titanitic vrouwen en kinderen eerst…

werkloosheid Mannen en Vrouwen VS

Grafiek: Mannen en vrouwen

Historie van werkloosheid

Nog even een historisch plaatje van de werkloosheid in de VS vanaf de Tweede Wereldoorlog gezien.

We zien dat we qua procenten het  aantal werklozen even naar depressie hoogtes geweest is, maar als we de Dow Jones of de S&P500 erbij zouden zetten zien we dat in het verleden er toch ook wel dalingen in aandelenkoersen waren bij een oplopende werkloosheid (of in een recessie) maar nu in het gemanipuleerde heden die koersen zelfs omhoog gaan. 

werkloosheid VS

Ook nog even leuk om te zien in de werkloosheid in echte aantallen en dan weer een lange termijn plaatje vanaf de jaren 60. Deze recessie is klaarblijkelijk anders dan anders. Of toch niet?

Werkloosheid VS in aantallen

En weer door

Maar snel door met de indices:  de Amerikaanse indices. We beginnen met de Nasdaq. We zien nog steeds verkoopsignalen in de Twindicator en ook als je trendlijnen zou trekken zie je verkoopsignalen.

Nasdaq

De S&P 500 future is eigenlijk een zelfde verhaal. In theorie zouden we nog een keer naar de Twindicator lijn kunnen gaan maar het plaatje is wel duidelijk. We hebben verkoopsignalen.

Sp500 Mini Fut

De S&P 500 index is wel al terug geweest bij de Twindicator lijn (de pull back) en is na de opleving aan het kwartaaleinde eindelijk klaar voor een heftig dalingsverhaal.  Wie weet krijgen de verkiezingen hier een hoofdrol.

Sp500 index

De Duitse DAX index heeft ook mooi verkoopsignalen laten zien. Met een beetje geluk voor de beren zal oktober ’20 een versnelling van september zijn.

Duitse DAX

Voor de Nederlandse AEX verandert er dan ook nog weinig. De Twindicator staat op 559,93.en dus staan we gewoon op short.

AEX EOE

Dure aandelen verkopen (sectorrotatie) 

ASML is een bedrijf dat fundamenteel en technisch verkoopsignalen geeft en zwaar in de AEX index zit. Dus een daling van dit aandeel zal de AEX ook zwaar treffen.

ASML

Zeg eens A

Een aandeel dat ik wel gekocht heb en ook nog durf te blijven kopen is Aegon. Iedereen heeft het over de sterftecijfers en dat dit voor veel verliezen zorgt bij de verzekeraars. Maar de oversterfte cijfers vallen mee en ook is er zoiets als sterftewinst bij een verzekeraar (bepaalde lijfrente producten vervallen dan en het product vervalt aan de verzekeraar) je kan dus niet zo 1 op 1 iets zeggen over een verzekeraar. Ook kan de Covid19 angst zorgen dat meer mensen een verzekering nemen. Fundamenteel is het dus allemaal niet zo gemakkelijk. Technisch hebben we een koop.

Aegon kort

Cees is altijd flauw?

De afgelopen week hoorde ik ineens analisten die RDSA (Shell) een verkoopadvies geven. Het aandeel staat technisch heel laag en het eerste gevoel dat opkomt is: Never sell Shell. Het is geen bedrijf dat extreme risico’s aangaat zoals banken en de kans dat het helemaal stuk gaat is dan ook nihil. We staan op het paniekniveau van maart terwijl er nu minder paniek is dan toen. Kortom ik durf op deze niveaus wel RDSA te kopen. Natuurlijk het kan nog iets lager maar toch wil ik niet wachten. Als het uitverkoop bij de Bijenkorf is willen we ook meedoen. Toch?

RDSA

KLM Air France noemen wij het; de Fransen hebben een andere volgorde.

Het personeel levert fors in en de overheid snapt het belang van het luchtvaartbedrijf voor de economie. De grafiek staat op een historisch dieptepunt. Dus wellicht is dit ook wel een leuk bedrijf om voor de lange termijn te kopen.

KLM Air France lange termijn

De regel is dat je op de beurs moet kopen als niemand het meer ziet zitten en mocht het mislukken dan heb je een goede daad voor de economie gedaan door dit bedrijf nu te steunen.

KLM Air France kort

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (Guardian strategie). Vroeger was dit op IEX.nl de Polder (Lage Landen) Portefeuille. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: