Column: Vermoeidheidsverschijnselen

We hebben de vrijmarkt op Koningsdag weer achter ons en gaan weer terug naar de minder vrije financiële markten. Die markten zouden natuurlijk vrij moeten zijn, maar dat zijn ze dus niet met de overheden (lees: centrale banken) die grote hoeveelheden aandelen kopen en centrale banken die ook grote hoeveelheden bedrijfs- en staatsobligaties kopen. Ondertussen adverteren de banken op radio en tv dat je met beleggen al je geld kwijt kan raken en dan zit nog in een gespreide portefeuille (index fondsen of beleggingsfondsen) of de reclame is totale onzin of de overheden moeten maar eens aan de gevolgen gaan denken. Natuurlijk kan de waarheid ook nog in het midden liggen, maar dan zijn er nog steeds grote gevolgen voor de belastingbetalers.

Maar we hebben het over vermoeidheid van onszelf met dit soort gekke dagen en de vermoeidheid van de markten. De komende week opnieuw weer een rare week, met weer vrije dagen deze keer zit 1 mei erin. De dag van de arbeid… en dan zijn we ineens vrij en hoeven we niet te arbeiden op de beurs? Snapt u het nog? Nu zijn dit soort dagen heerlijk om persoonlijk weer bij te komen, maar de beursweek wordt dus in een kortere periode gepropt en dat terwijl we in een bedrijfscijferperiode zitten.

De beurzen in de VS hebben nieuwe records neergezet, maar of daar fundamenteel reden voor is laat ik maar even in het midden.

29-4-2019 01

Amazon leek vorige week nog een topje neer te zetten, maar de afgelopen week ging het aandeel gewoon omhoog. Toch maar weer in de Zwitserse centrale bank beleggen? Nou ik niet, maar blijft een verhaal. Zie bijv. okt 2017.

Maar wij doen in Amazon nog even niks.

29-4-2019 02

Niet Average, maar Advenger

Disney profiteert van grote belangstelling voor de film Avengers End Game. Zo zien we maar weer dat content king is. Nog even leuk vond ik de opmerking van een Disney telg die de bonus van de topman bizar hoog vond. Dat vind ik namelijk ook…

29-4-2019 03

Intel downside

Intel kwam met goede cijfers, maar een licht tegenvallende toekomstverwachting en direct ging de koers 10 procent lager. We hadden daarmee op het slot een verkoopsignaal. Wellicht in een rebound verkopen? Turbo short lijkt mij een goede trade.

29-4-2019 04

Dat zouden er meer moeten doen

Tesla topman mag niet meer Twitteren zonder advocaat, dat lijkt de straf te zijn voor de enorme koersmanipulatie. Het komt op mij wat mild over, maar ik werd eerder door zijn op niets gebaseerde Tweets in een shortpositie gekild. Er zou namelijk een bod komen volgens de topman… Gelukkig loopt de huidige short prima. Als we zien wat de concurrentie van bijv. Porsche en Audi allemaal niet in het elektrische segment aanbied (of gaat aanbieden) dan weet je dat Tesla een moeilijk verhaal heeft.

29-4-2019 05

Deutsche Bank geen fusie met Commerz

Omdat de fusie niet doorgaat werd DB ineens weer afgestraft en ging onder de Twindicator. We hebben dus verkoopsignalen in een van de grootste banken van Europa en als we weer lagere niveaus gaan neerzetten kon dit wel eens zeer grote gevolgen hebben.

29-4-2019 06

Commerzbank zelf ging hoger op de afketsten van de fusie, onder de 7,46 euro krijgen we daar pas weer een verkoopsignaal.

29-4-2019 07

Andere banken zoals de ING?

De ING betaalde op kosten van de aandeelhouder de schade voor de zwart geld affaire, maar kreeg als directie daarvoor geen Decharge van de belegger. Nu ligt niemand daar klaarblijkelijk wakker van, maar dat is toch wel een dingetje. Een opmaat voor een claim? ING wordt overigens genoemd als één van de partijen die Commerz nu wil hebben als fusie kandidaat. We hebben verkoopsignalen in ING.

29-4-2019 08

ABN Amro heeft overigens ook verkoopsignalen.

29-4-2019 09

Nu heb ik eerder gezegd dat we zonder de banken geen feest op de beurs kunnen hebben en dus moeten we de komende tijd goed kijken naar de Europese banken indices. De index wordt door een paar banken nog net omhoog gehouden.

29-4-2019 10Even in detail dan zien we dat we net opgeveerd zijn van de Twindicator.

29-4-2019 11

Tot slot het wordt saai, toch ik blijf het zeggen dat we moeten oppassen dat de Amerikaanse trade talk met China niet enorm tegenvallend zal gaan worden, we zijn al een half jaar opgelopen op niks. Maar ook de opmerkingen van de Amerikanen over de spionage van Huawei kon wel eens grote effecten hebben op bedrijven, zoals Cisco. Ik zou best Turbo shorts durven te kopen of een putje als gokje op Cisco.

29-4-2019 12

Voor de rest zijn het niet alleen de banken en bepaalde IT aandelen die niet mee doen aan de stijging, maar ook vastgoedfondsen als Wereldhave krijgen steeds maar een hoger dividend rendement.

29-4-2019 13

Ook de telecomsector heeft het best moeilijk met weer een enorme investering in nieuwe technologie. De 5G netwerken gaan voorlopig geen winst brengen, maar wel enorm veel geld opslokken. KPN heeft weer een verkoopsignaal.

29-4-2019 14

En als we het over smalle stijgingen van maar een paar sectoren op de beurs hebben en dat niet alle sectoren en grote fondsen meedoen, dan hebben we het niet eens over de Eenhoorns (IPO’s) die net geïntroduceerd zijn of er nog aan zitten te komen. Het is maar de vraag of Uber nog op tijd naar de beurs weet te komen. De scheurtjes in de beursfantasieën worden langzaam groter.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: