Column: Vernieuwd kapitalisme?

Kapitalisme

Vernieuwd kapitalisme?

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte gedeeld en als strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). Geproduceerd op 28 januari 2024 (publicatiedatum maandag 29 januari 2024).

Wellicht wordt ik na 37 jaar ervaring te oud voor deze business, want nu ‘verbaasde’ ik me al tijdens de kredietcrisis over hulp aan de banken en andere grote financiële instellingen. Juist zij waren het die er een enorme puinhoop van gemaakt hadden met producten die de productontwikkelaars al niet meer snapten, laat staan hun directie. De kleine eindklanten en particulieren die hun schulden niet meer konden voldoen werden gewoon uit hun huis en op straat gezet en kregen dus niet de redding zoals de veroorzakers en de falende topmannen behielden vaak gewoon hun bonussen. Dit ging toen allemaal onder het mom van het kapitalisme te redden.

Maar jaren later heeft Japan nog steeds de rente op nul en koopt al tientallen jaren grote hoeveelheden en obligaties aandelen in van beursgenoteerde bedrijven. Ook China begon de afgelopen week met dit concept en dit werd onder groot gejuich ontvangen en jaagde zo de koersen omhoog voor de aandelen beleggers. Is dit nu en speciale vorm van kapitalisme?

We hebben in Europa en de VS het constant over rente verlagingen en de beurzen lopen steeds omhoog op die verwachting, maar we vergeten dat diezelfde rente verlagingen aan de ander kant van onze persoonlijke balans enorme schade aanricht namelijk bij de pensioenfondsen. Maar kennelijk vinden we dit allemaal zo prettig jaja…

Nog actueler en preciezer.

ASML hield woensdag in de media een betoog dat ze subsidie nodig hebben om Technologie blijvend te kunnen ontwikkelen en hebben belastingvoordeel nodig anders krijgen ze geen personeel en zijn ze dus gedwongen om direct naar het buitenland te gaan. De dag na dit betoog maakten ze bekend dat ze in een kwartaal 2 miljard hadden verdiend en een vol orderboek hadden en de koers van het aandeel schoot omhoog.

Chip producent Intel krijgt zowel in Europa als de VS enorme bedragen aan subsidie voor het bouwen van nieuwe chip fabrieken. Ze kwamen ook met cijfers en maakten goede resultaten bekend en waren net als ASML voorzichtig voor de komende tijd. Dit aandeel ging niet omhoog na de cijfers. Maar ook hier zou je kunnen twijfelen of ze echt geld van de overheden nodig hebben? Of dat ze prima zelf geld voor investeringen zouden kunnen aantrekken?

Tesla directeur E. Musk is een van de rijkste mensen van de wereld en krijgt overal ter wereld enorme subsidies (bijv. via gratis ontvangen Co2 rechten, maar ook voor vestigingen in Nederland en Duitsland, etc.). Hij ging zich de afgelopen week beklagen over de oneerlijke concurrentie vanuit China, nu produceert hij zelf ook in China en concurreert aldaar met de lokale producenten, maar nu werden de Chinezen wel erg goed en dat kon niet de bedoeling zijn toch?

Microsoft en Meta Platforms lieten nieuwe koersrecords zien en om de koers nog verder op te drijven kondigden ze enorme aantallen ontslagen aan. Alleen al in januari zijn er bijna 25.000 banen in de VS verdwenen in de Tech sector. Je gaat jezelf afvragen wat er gaat gebeuren als deze sector een keer tegenwind heeft en moeten saneren? En ondertussen hebben we allemaal tegenwoordig te maken met ESG scores en ESG rapportages. Echter hoe Sociaal ben je als bedrijf als je in goede tijden om nog meer winst te maken, mensen ontslaat? En hoe Sociaal ben je als je smeekt om subsidie terwijl je vele miljarden verdiend en van gekkigheid maar eigen aandelen bent gaat inkopen? Sowieso moeten we het binnenkort weer eens in het licht van ESG hebben over het energieverbruik van de datacenters en Ai.

In dit zelfde licht

We zagen de record resultaten van Visa en American Express. Ook hier de vraag: Wordt je ESG score beïnvloed als je als Creditkaart maatschappij topwinsten maakt omdat je woekerrentes (plus 20 procent) rekent?  Beleggers zijn niet doende met dit soort vraagstukken want de koers van American Express schoot omhoog.

American Express
American Express

In de uitzoom

Zoals ik al een paar keer in mijn columns benadrukt heb, veel Amerikanen hebben nul spaargeld en gebruiken hun Creditkaart(en) om te blijven consumeren. Juist door de enorme rente spread verdienen de maatschappijen record bedragen en staat de koers ook op record niveaus.

American Express
American Express

Sparen?

Voor wie mij niet geloofd onderstaand even en de Personal savings grafiek in de USA van de officieel FED website.

Personal Savings USA
Personal Savings USA

Bron: FRED

Creditkaart schuld

En even het Creditkaart schulden bedrag. Dit is in de VS: 1.03 Trillion USD en de rente is gemiddeld 21 procent. Dit is 5 procent hoger dan in 2022 en is de rente nu hoger of lager in de rente markt en met hoeveel? Zegt dit iets over de concurrentie in die markt?

Credit Card Balance
Credit Card Balance

Bron: Visualcapitalist

De rente (lees de 2jaars Note) in de VS staat onder de Twindicator. Een daling van de koers zorgt voor hogere markt rente.

T-bonds
T-bonds

IPO markt in de VS is en blijft een zorg

Toch nog een beer op de weg? Kijkende naar de nieuwe recordniveaus op de beurs en ondertussen moeten we ons beseffen dat er weinig bedrijven zijn die naar de beurs gaan. Ook zien we slechte koersresultaten van de bedrijven die wel naar de beurs gegaan zijn. Ter illustratie de Renaissance IPO ETF is min 8,11 procent voor het jaar terwijl de index het dus veel beter doet. Even de IPO markt de laatste paar jaar:

In 2021 was het 142,4 miljard dollar aan deals in de VS

In 2022 was dit slechts 7,7 miljard en in 2023 was het ook slechts 19,4 miljard. Het 10jaars gemiddelde van de grote van de IPO markt ligt op 50 miljard USD. Even als voorbeeld Kenvue ging vorig jaar naar de markt en is in bijna een jaar ruwweg 22,5 procent gedaald. Een slechte IPO markt is een indicatie hoe het met de beurs gaat.

Maar snel weer naar de successen van de afgelopen week.

ASML ging ondanks conservatieve vooruitzichten van het bedrijf op een vol orderboek omhoog. Nu zagen we dit vroeger ook altijd in Philips en het leuke van een orderboek is dat je ook toekomstige orders er uit kan halen en als je als klant belangrijk gevonden wil worden dan moet je veel orders in de toekomst beloven. Als Cees een Chinees zou zijn dan zou ik dus veel orders plaatsen om nu nog voor de Amerikaanse verkiezingen (Trump?) allerlei spullen geleverd te krijgen.  Dus moet je blij zijn met een vol orderboek als je de samenstelling niet kent en niet weet hoe zeker dit allemaal is?

Maar ondertussen zagen we een volle maan achtige beweging (vaak een versterking omhoog of omlaag) met een enorme acceleratie van de trend. We zijn zelfs boven eerder hoogtepunt uit.

ASML
ASML

Even inzoomen om de gap en de beweging goed te zien. Persoonlijk zou ik niet durven te kopen op deze niveaus. Zeker niet gezien alle geopolitieke spanning.

ASML
ASML

Koop de winnaar

Nu wil iedereen bij de winnaar horen en wil dus iedereen in Nvidia beleggen. Maar zoals ik al een tijdje zeg zitten we in een extensiefase die er lijkt op de Dot.com periode aan het begin van deze eeuw. De geschiedenis wees uit dat dit toen niet goed afliep maar deze keer is alles anders toch?

Nvdia
Nvidia

Metaverse?

Meta Platform (oude Facebook) is ook een van de laatste aandelen die in de Miraculeuze stijgers zit. Het aandeel is zelfs boven zijn corona records en ver boven de niveaus waar ik het koopwaardig vond en door de experts aangevallen werd omdat ik niets van de problemen bij de Metaverse begreep. Maar wie horen we nu nog over de Metaverse?  Metaverse is ineens een soort Ai geworden.

Meta Platforms
Meta Platforms

Geen Miraculeuze 7 meer!

Tesla is dus niet meer bij de aandelen die de indices omhoog trekt. De Media beginnen zich nu ook eindelijk druk te maken over de praktische kant van de elektrificatie. Ook de eerdere euforie rond autoverhuurbedrijven die van benzine naar elektrisch rijden zouden moeten is weg nu Hertz geen succes heeft behaald met de verhuur van elektrische auto’s en forse afschrijvingen doet op het wagenpark nu Tesla de prijzen verlaagde en er geen vraag is in de verhuurmarkt.

Tesla
Tesla

Ons grootste Europese cloud bedrijf

ATOS kreeg een hernieuwd contract met Microsoft voor 5 jaar en je zou verwachten dat dit een goede deal is en iets zegt over de kracht van het bedrijf. Maar de reactie viel mij wat tegen. We wachten dan ook gewoon op nieuws rond de overname/ opsplitsing.

Atos
Atos

Bizarre beweging de afgelopen week

De AEX kreeg gelukkig geen bevestiging van de Amerikaanse indices in de eerder gegeven short signalen. We draaiden zelfs helemaal naar long. De Twindicator staat nu 791,15 en EB indicator draaide ook weer naar koop. Nu geloof ik er persoonlijk niet zo in en denk dat we wel heel enthousiast zijn. Ik speel met het idee om weer bescherming onder de portefeuille te nemen via een put of put spread op de AEX.

AEX
AEX

Records evenaren?

Nu zitten we midden in het cijferseizoen en de vraag is of we de 829.19 zijnde het oude hoogtepunt ook gaan uithalen en als we dat dan doen is dat een reden om te kopen?

AEX Lang
AEX maand

De Tech index

De Nasdaq lijkt ook wat weerstand te hebben gevonden, maar voor het roepen dat we de top bereikt hebben is het nog te vroeg.

Nasdaq
Nasdaq

We volgen dan ook de Sp500 index in detail de komende weken. Wordt het een top?

Sp500
Sp500

Tot slot, directe en indirecte effecten rente discussie

Eventuele rente bewegingen in Europa en Amerika die al dan niet komen, dan wel vertraagd komen  hebben grote invloed op de Euro/dollar verhouding. Als ik de grafiek volg dan blijf ik van mening dat de dollar sterker moet worden. Maar ook dit gaan we op de voet volgen.

Euro Dollar
Euro Dollar

Blokkades

Boeren staken in Duitsland en in Frankrijk en lijken in beide landen ook gewoon hun zin te krijgen, Uit voedsel zekerheidsidee zou je best Europees gezien dit soort maatregelen kunnen nemen, maar ook dit is een verstoring van de vrije markt. Of niet?

Resume: de beurzen zijn na eerder in de maand negatief begonnen te zijn nu ineens extreem enthousiast.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Deel dit bericht: