Column: Verwachte verdeeldheid

De hele markt begint bijna surrealistisch over te komen. Beurzen daalden eerder op de angst van een Brexit (maar veel later dan ik verwacht had), daarna kwam een herstel net zo heftig als de daling en was er dus weinig gebeurd. De exit pools gaven steeds een nek aan nek race aan, maar bij de Bookies (de wedkantoren) kreeg je uitbetaald alsof er maar 15 procent kans was op een exit en dus ging iedereen uit van de wijsheid van de kudde.

Echter de kudde is dom

De kudde bleek niet heel veel wijsheid te bezitten. Het slechte weer en het extreme optimisme op de beurs voor de verkiezingen, was voor mij de reden om toch short te gaan en in te spelen op een exit. Het had immers ook een ‘bezit van de zaak einde vermaak’-reactie kunnen zijn, maar er was een kleine kans op een verrassing. Nu weet iedereen dat ik het contraire beleggen in Nederland bekend heb gemaakt en al bijna twintig jaar lang presentaties geef over winst behalen met contrair beleggen. Kortom; reden te meer om klein met hefboom short te gaan.

Nu was de liquiditeit in de hefboom-producten een dag voor het referendum al extreem slecht en was de Implied Volatility (de te betalen premie) zo hoog dat opties niet interessant waren als instrument.  Ik verkocht daarom  mijn bank aandelen en kocht om diezelfde reden lange (meer dan twintig jaar) bonds in de VS, ging wat futures short en kocht wat puts op Unilever en andere fondsen die last moeten hebben van een Britse Exit. Het resultaat was achteraf prima.

Wat deed bijvoorbeeld collega-beheerder Ken Fisher? Heeft hij de afgelopen dagen ook geld verdiend voor zijn klanten? Als je meer dan drie maanden adverteert over een Britse Exit, neem ik aan dat hij binnengelopen is op zijn posities, toch? Ik zou het knap vinden als dit echt gebeurd is want ik denk dat het bij holle marketing blijft. Ik vind het echter wel noodzakelijk, want als je zo ver boven het maaiveld wil uitsteken moet je het ook laten zien. Beleggers aldaar hoor ik graag (natuurlijk vertrouwelijk) over hun rendement, ook ben ik benieuwd of het model van Alex net als ons Today’s RAMM model naar goud en andere zaken is geswitched en/of naar de zijlijn is gegaan.

Maar hoe nu verder?

Nu kunnen we zeggen:

“Wat hunnie daar doen moeten ze lekker zelf weten.” (uitspraak bij Voetbal programma)

Maar er is door de uitslag van dit referendum een enorme verdeeldheid naar boven gekomen. Een verdeeldheid tussen Noord-Ierland, Schotland en Engeland, tussen jong en oud en tussen hoger opgeleide kiezers en minder opgeleide kiezers. Schotland voelt zich terecht enorm genomen, want een paar maanden geleden hadden zij nog een verkiezing over het verlaten van de UK en werden ze bang gemaakt over de uitkomst. Nu hebben zij ineens een probleem.

Het verschil was heel klein, maar de stap en de verandering heel groot. Persoonlijk vind ik dat je, net als in een bedrijf, dit soort belangrijke beslissingen niet met slechts twee procent verschil kan nemen. Je zou een minimaal zestig procent voor moeten hebben.

Generale repetitie voor echte Crash

Op donderdagmiddag was er al geen liquiditeit in grote hefboom-producten. Zelfs mijn market (Bestens) orders werden niet uitgevoerd in een aantal minuten en dus door mij gecanceld. Op vrijdag ging ineens alles omlaag en was er al helemaal geen ordentelijke markt meer. Opties werden veel te laat of niet geprijsd en ook in de hefboom-producten en ETF’s was het een extreem probleem. De spreads tussen bid/ask waren extreem groot. We waren op dat moment slecht tien procent lager op een event waarvan iedereen wist dat het er zou en kon komen. Kan je nagaan als we een keer echt crashen op iets onverwachts en dus min 25 procent of min veertig procent gaan….

Een heel goedkope Broker was totaal niet bereikbaar, maar mijn oude Broker was dat wel. Een belangrijke les uit deze generale. Dus laten we hier in hemelsnaam iets van leren. De prijs van een trade is in deze situaties totaal onbelangrijk, het doen van trades des te meer!

FTSE 100 gaf door de enorme herstelbeweging van vrijdag nog geen officieel verkoopsignaal.
1

De Euro Pond maakte wel een sprong. De Euro werd dus meer waard en de pond minder. Wat mij betreft is dit pas het begin van de beweging.
2

Europese banken index

Meerder Engelse banken gingen rond de dertig procent omlaag. Maar ook de andere Europese banken ging fors onderuit. De Eurostoxx banken-index ging ook fors onderuit. Besef hierbij dat de banken de afgelopen tijd al hard onderuit zijn gegaan.
3

We staan nu ondanks (of door) de extreem lage rente weer op de niveaus van de paniek in 2008…
4

 

Er is dus een enorme impact. Ook het commerciële vastgoed in de UK ging vrijdag min twintig procent. Dit is een gevolg van de uitspraak geadresseerd aan de banken om weg te gaan uit London.

Maar snel naar de AEX. Op het ene moment heb je nog officieel een koop en op het volgende moment heb je een verkoopsignaal.
5

Als we de AEX op de langere termijn bekijken, dan zien we dat we op een belangrijk niveau staan en als we nu nog iets verder omlaag gaan, krijgen we nog grotere verkoopsignalen.
6

De verkoopsignalen in de AEX worden ondersteund door verkoopsignalen in de Duitse Dax en andere indices.
7

De Amerikaanse Sp500-futures waren vrijdag even een moment onder de 2000, maar dat zien we in de index niet terug. Toch hebben we in de index ook verkoopsignalen.
8

De Dow Jones-index bevestigt met de Twindicator en de EB-indicator de verkoopsignalen in de Sp500. De Engelsen hebben dus iets in gang gebracht.
9

Om toch nog een beetje optimistisch te blijven in de Nasdaq-index hebben we in de candle-grafiek een omgekeerde hamer en dit kan het einde van de beweging zijn. Maar of dit echt zo is?
10

De Japanse Nikkei225 belandde ook weer op de bodem.
11

Kortom; alle indices geven eigenlijk een verkoopsignaal.

Ook mijn lievelingsshort Amazon geeft weer een verkoop.
12

En ook Adobe heeft een verkoopsignaal gegeven en is begonnen aan een grotere beweging omlaag.
13

Ik had Ambarrella long, maar let hierbij op dat er uit de Twindicator een stoploss (take profit) op 48,50 USD komt.
14

Voor wie Galapagos heeft, heb ik ook een verkoopsignaal in de weekgrafiek. Doe er wat mee zou ik zeggen.

Om toch nog positief af te sluiten

Goud heeft een mooi koopsignaal gegeven en kan op de langere termijn omhoog.

Conclusie; nog geen paniek, maar wel heel goed opletten want de banken zijn wel heel belangrijk. Je kan nog short gaan op dure aandelen. Ik heb gezien het minimale succes van de Japanners geen overdreven vertrouwen in de Centrale banken. Denk nog even aan mijn woorden van vorige week: Wees voorbereid en wees voorzichtig.

Deel dit bericht: