Column: Volop problemen?

Ik zal wel een pessimist zijn, maar ik zie nog steeds voor de komende tijd, de nodige beren op de weg. Overigens voor u verder leest; er zijn optimisten en die zien (althans tot voor kort) elk probleem als positief en dus is deze column weer heel relatief want ik ben simpel van gedachten en vind dat een probleem een probleem is.

Zo waren slechte economische cijfers de afgelopen tijd reden tot stimulatie en dus hogere beurzen en goede cijfers reden tot rente verhoging en ook hogere beurzen. Vrijdag hadden we echter onverwacht een slecht werkloosheidscijfer in de VS, wat ook nog eens onverwacht veel aandacht kreeg. Ik zeg onverwacht, omdat we vrijdag eigenlijk nog een beetje aan het bijkomen waren van de Draghi-speech van donderdag die met vele dubbel-gelaagde teksten aangaf dat hij nog draconische maatregelen zou nemen. Bijvoorbeeld dat de banken op negatieve rentes geld konden lenen bij de ECB en dus geld toe krijgen bij de lening. En dan te weten dat rente een risicovergoeding is over het geld dat je uitleent… hoe zit het dan als je geld toe geeft?

Maar terug naar de VS

We schrokken van de werkloosheidcijfers in de VS, terwijl daar ook weer de stakers in zaten van Telecom bedrijf Verizon. Als we dit soort effecten ook in Europa zo zouden hebben, zouden de Belgische en Franse cijfers ook dramatisch worden. Immers, ook daar wordt gestaakt. Maar de slechte cijfers drukten de beurs. Was het uitstel van de renteverhoging slecht? Dachten we echt dat we de renteverhoging in juni durfden door te zetten terwijl de hele wereld kijkt naar de Britten?

Britse Exit?

Ja, de Britten zijn nog steeds verdeeld en de discussie is zo gepolariseerd dat niemand de andere partij meer geloofd. Valuta-technisch denk ik dat er zoveel positie ingenomen is op een exit dat het tegenovergestelde zelfs kan gebeuren van wat je zou verwachten. Maar, sowieso wordt de valuta oppassen als spel voor deze verkiezing, omdat je na het nieuws waarschijnlijk een gap (een sprong) krijgt waardoor je als trendbelegger ook benadeeld bent. Kortom; een onvoorspelbare onzekerheid op de horizon.


Te veel ouderen of te weinig jongeren?

De vergrijzing en de daarmee gelinieerde pensioenproblemen zijn een ander probleem dat dagelijks het nieuws haalt. Helemaal omdat de rendementen op beleggingen tegenvallen met deze extreem lage rentes. Bedenk dat de geldende beleggingsregel is, als je nog enkele jaren (5 jaar) voor je pensioen zit moet je beleggingstechnisch al naar vastrentende beleggingen. Lees: eigenlijk minder risicovolle beleggingen, maar de risicovrije rente zelf is tot vijf jaar nul of negatief. De Nederlandse staat gaf zelfs een zero bond uit, die zero rendement gaf. De komende jaren wordt het vergrijzingsprobleem alleen maar erger en de levensverwachting en de levensstandaard is ook nog eens opgelopen.  Op lange termijn is dit een heel negatief gegeven voor de beurzen.

Problemen met het klimaat

Hoewel dit weekend lekker was, hebben we op de iets langere termijn grote problemen met ons klimaat. De klimaatsveranderingen zijn dagelijks nieuws en ondanks dat ik een klimaatverandering-criticus ben, vind ik het wel opvallend hoeveel neerslag er in mei valt en hoe heftig deze regen- en hagelbuien zijn. Dit weekend las ik dat een wetenschapper had becijferd dat een snelle CO2 reductie enorme effecten zou hebben op de economie. Kortom; geen zachte goed voor de beursproblemen.

Probleem van ongelijkheid

Ondanks dat ik geloof in het kapitalistische systeem, heb ik wel vaker het probleem van het enorme verschil tussen rijk en arm in mijn columns aangestipt. Om het even beperkt te houden; het is economische gezien heel slecht en ook de basis van problemen, zoals de economische vluchtelingenproblematiek. Zwitserland wilde dit weekend niet kiezen voor een basis inkomen, maar het is wel een voorbeeld dat het probleem wel degelijk actueel is. De komende tijd in de Amerikaanse verkiezingen zal het nog veel actueler worden.

Het echte probleem

Het echte probleem waarbij voorgenoemde probleempjes nog kinderspel zijn, is de enorme schuldenberg van de mensen, bedrijven en de landen. Het blijft raar dat de oude economische weten van veel vraag naar geld leiden naar lagere rente. Immers; de overheid heeft enorme schulden, maar door de manipulatie van de rente krijgt ze geld toe als we geld uitlenen. Nu proberen we de schulden minder te laten worden door inflatie te creëren, maar die truc werkt helaas niet. Iedereen die denkt dat de schuldenproblemen op een gemakkelijke manier weg gaan, is redelijk naïef.

Olieprijs geeft ook al weer pijn bij de pomp

Omdat we graag de boel redden hebben we ook de olieprijs omhoog gejaagd. Aanbod-technisch (door aanbod Irak en Iran)had die nooit omhoog gekund. Ook de OPEC is volgens mij een vleugellamme organisatie, dus die zijn ook niet de echte oorzaak van de stijging, toch? Maar hoe het ook gebeurd is, de vraag wordt: blijft de olie ook hoog? Ik heb daar zo mijn twijfels over. Sowieso is de rek qua stijging er tijdelijk even uit.

Door de rentebeweging in de VS, is mijn TBT (Ultra short lange bonds) weer een verkoopsignaal en dus gesloten.

Ik ben dus weer terug in mijn TLT (lange 20-jarige en meer bonds VS).

Hoofdschouder-patroon in AEX is nog intact, maar nog geen officiële verkoopsignalen in AEX.

In de Eurostoxx50 index hebben we, los van het H&S patroon, wel een verkoopsignaal in de Twindicator. Ik zit dus short in de Eurostoxx50.

99 procent kans op beurscrash

Ik las het ‘’Geen Crash verhaal’’  volgens AJ op IEX en irriteerde me. Niets persoonlijks, maar los van het feit dat crashes inderdaad vaak onvoorspelbaar zijn, is het wel degelijk een plan om er op in te spelen en in ieder geval ze te vermijden om op lange termijn goede resultaten te hebben. Nu zijn er inderdaad vele voorspellers die, net als ik, al meerdere keren een cash voorspeld hebben. Tot nu toe heeft Draghi met ons belastinggeld reeds meerdere crashes voorkomen. Dat neemt niet weg dat we nog steeds op de Titanic zitten en nog steeds water maken. Ik ga niemand angst aanpraten, maar wil als ervaringsdeskundige ook zeker niet de risico’s minimaliseren. Zoals je met een staatslot ook recreatief mee kunt doen aan de staatsloterij, kun je ook zonder al je geld kwijt te raken mee doen aan plotselinge dalingen. En ja, dat is vooral geestelijk heel moeilijk en daarom zeker niet voor iedereen weggelegd.

Overigens de website die al jaren dalingen ziet, zag nu los van dit artikel even geen crash.

De Volatility is, kijkende naar alle grote problemen die we hebben en die nog komen gaan, nog steeds heel laag. Bescherming of posities omlaag via opties zijn relatief goedkoop.

Opvallend is dat de Margin Debt terug loopt. Je zou juist met deze extreem lage rente verwachten dat er meer geleend zou worden. Een teruggang van de Margin is niet goed voor de beurs. Zie de column op SeekingAlpha.  

Iets wat de markten kan redden maar ook zorgt voor outflow van de aandelen, is de huidige huizenmarkt gekte. Mensen denken allemaal dat er aan dit sprookje geen eind komt, maar laat ik de brenger van het slechte nieuws zijn. Helaas eindigen dit soort speculaties -volgens de geschiedenis- altijd met een enorme daling en dan bedoelen we niet 14 maar 70 of 80 procent.

Liquide vastgoed

Ondanks dat, ben ik voor de korte termijn en tijdelijk door een koopsignaal in de Twindicator klein long positie in Wereldhave. Dit is liquide, heeft opties en iets heel anders dan een extra huis.

Natuurlijk hoop ik samen met de optimisten dat niemand ziet dat de Keizer geen kleren aan heeft, maar kijkend naar sprookjes is die kans niet zo groot. Korte termijn ga ik ook long in ASR IPO.

Deel dit bericht: