Column: Vooruitblik 2021

Allereerst iedereen de allerbeste wensen voor 2021. Nadat ik vorige week teruggekeken heb op een vreemd jaar kijk ik deze column naar een nog vreemder jaar. En dat is moeilijk, om niet te zeggen haast onmogelijk. Want wat worden de effecten van het vaccin voor de economie, hoe gaat de overdracht van de macht in de VS (want het rommelt nog enorm rond Trump), wie wint er morgen de verkiezingen in Georgia, hoe is het effect van de mutatie, hoe erg is de schade aan de dienstensector en nog belangrijker, hoe is het met het midden en klein bedrijf? Het midden en klein bedrijf de belangrijkste factor in onze economie, het is goed voor ruwweg 70 procent van de werkgelegenheid en ruwweg 60 procent van de toegevoegde waarde.

Vorig jaar (het lijkt al weer lang geleden) schreef ik een column waarin ik aangaf dat ik niet, zoals de beurs ons deed vermoeden, geloofde in de “V-shape recovery” maar ik geloofde meer in de K-shape recovery. De K-shape houdt in dat een deel van de economie wel herstelt maar een ander deel juist niet herstelt en zo krijg je de letter K. Als voorbeeld; bepaalde IT bedrijven zijn helemaal hersteld of zelfs gewoon doorgegroeid, maar de luchtvaart sector in de VS maakte in 2020 een verlies van $84 miljard. Ook de hotels en cruises maakte enorme verliezen. Recent lieten ook de filmmakers weten dat 2020, door het sluiten van bioscopen en het sluiten van filmsets grote verliezen hebben geleden.

Maar het “goede”(?) nieuws is dat veel mensen niet goed in statistiek zijn en percentages ook niet begrijpen. Hierdoor is de krimp van een economie helemaal niet te bevatten en begrijpen mensen niet dat er per saldo een krimp is of er per saldo een verlies is. Ook houden mensen er ook van om te extrapoleren. Dus een jaar van stijging op de beurs in de VS wordt net zo makkelijk door gekopieerd naar de toekomst.

Sprekend over statistiek

In Amerika krijgen we met een beetje geluk een presidential year met een nieuwe president. Dit is statisch gezien geen goed jaar voor de beurs zie bijvoorbeeld: thebalance.com.

En natuurlijk statistiek is geen garantie maar kijken maar eens naar de historische rendementen en dan is het vooral goed te kijken als je een nieuwe president krijgt en dus niet het tweede deel met herverkiezing.

Bron Dimensional Matrix Book

Om even meer recent te kijken, zien we eerste jaren Clinton, of eerste jaren Bush en eerste jaren Obama, allemaal slechte jaren. Zeker het eerste jaar van de Presidental Cycle ligt statistisch met een gemiddeld rendement van 7,9 procent, ver onder het beurs gemiddelde van 10 procent per jaar.

Presidential

Zie ook Kiplinger of Ycharts

President Office

Ja het historische plaatje is wel duidelijk.

How stocks performed under 6

Omdat niet iedereen statiek begrijpt, nog een keer op een iets andere wijze en deze keer kijken we naar Forbes.com

Sp500 presidential elec

 

En tot slot ook nog even Investopedia.com over dit onderwerp.

Presidential election years

Een All-time high in een crisis

De conclusie die wij als Today’s trekken uit al deze statistieken is, dat een Presidential Election Year best positief kan uitpakken, maar doorgaans niet het sterkste jaar is voor een beurs in deze cyclus van vier jaar en dat een beursjaar voor nieuwe President ook gemiddeld zwakker uitpakt.

Sowieso is er een Presidental Electin year effect, want door de vele artikelen over dit onderwerp krijgen we een selffulfilling verhaal en wat effect heeft op de VS, heeft ook effect op onze AEX. Immers de correlatie tussen deze indices is extreem hoog.

De AEX is weer beland op een niveau voor Corona en voor de verkiezing van Biden. Want een klein jaar geleden twijfelde helemaal niemand aan de herverkiezing van Trump. Maar de  350.000 Covid19 doden werden Trump aangerekend vanwege zijn zwakke aanpak van de pandemie (zeg maar het geheel ontbreken van een strategie) en bleek daarmee voldoende om hem alsnog van de troon te stoten.

Als Biden normaal wil kunnen regeren dan heeft hij deze week de twee zetels in de senaat nodig die in Georgia te vergeven zijn. In Georgia vinden morgen daarmee heel belangrijke verkiezingen plaats, die gaan bepalen hoe hard Biden kan ingrijpen (lees regeren).

Op korte termijn ligt de grafiek van de AEX dus positief maar hoe wordt dit voor de rest van het jaar? Persoonlijk ben ik van mening dat de grote aandelen (ASML, Adyen, etc.), die de beurs hard omhoog getrokken hebben heel prijzig zijn. Overigens als je naar de herbeleggingsindex kijkt dan staan we gewoon All-Time high. En dan komt de vraag naar boven, staan we op het punt een soort van ‘roaring twenties’ (periode van voorspoed en vrolijkheid zoals in de jaren dertig) te krijgen of hebben we die eigenlijk al achter de rug?

AEX kort

De Duitse Dax staat als herbeleggingsindex wel op All-Time high, terwijl het nieuws over de meest belangrijke sector van Duitsland helemaal niet zo positief is.

Duitse Dax chart

De Lange termijn grafiek heeft veel volatility laten zien en zou daarom een draai omlaag kunnen geven maar we zijn ook gewoon weer in de lange opgaande trend.

Duitse Dax lang

Amerika het land van de optimisten?

De S&P500 staat ook op een All-Time highs en verwelkomde Tesla. Daarmee maakte de index zijn PE gemiddelde (Koerswinst verhouding) nog hoger. Fundamenteel zijn we dus duur. Technisch staan we aan de bovenkant. Maar we hebben alles behalve harde verkoopsignalen.

Sp500

Nog geen wijziging in de Trend

In de maand grafiek op de S&P500 gaan we zelfs “dwars door het plafond”. Kortom helaas voor mij als notoire zwartkijker voor 2021 nog geen signalen van een wijziging in de trend.

Sp500 maand chart

Shiller PE historisch hoog

Nogmaals de koerswinstverhouding voor de Amerikaanse markt is hoog. Zo is de Shiller PE nu 34,2 terwijl het normale gemiddelde ligt rond de 15. Voor S&P500 is het Shiller PE cijfer zelfs 37,85

Echt duur zijn natuurlijk de FAANG aandelen en dus de Nasdaq. In de korte termijn grafiek lijkt de stijging ondanks de mega beweging omhoog afgelopen jaar mee te vallen. Nu zeg ik lijkt…

 

Nasdaq

Want als we naar de Nasdaq maand grafiek kijken dan is het wat duidelijker te zien waar we nu eigenlijk staan. Natuurlijk kunnen we zeggen dat is normaal kijkende naar de invloed van Tech bedrijven op ons dagelijks leven. Maar ook aan de oude stoommachine en de spoorlijnen kwam op de beurs een einde.

Nasdaq lang

Nasdaq meer van 40 procent rendement ineen jaar

Als we denken dat het alleen Nasdaq is dan is het goed om ook naar de Russell2000 (Amerikaanse small en midkap aandelen) op week termijn te kijken.

Russell 2000

Small en Midkap voorlopers in de economie?

Of zelfs nog langer in de maand grafiek. Daarna stel ik de vraag staan we hoog of staan we hoog? Nu hebben we dus ook hier nog geen verkoopsignalen maar enige voorzichtigheid is best geboden op deze niveaus.

Russell lang

Tot slot, in de Indices is het ook goed om nog even naar de Wilshire5000 een All Market ndex (oftewel een heel brede markt index) te kijken. 2008 hebben we klaarblijkelijk ver achter ons gelaten.

Russell 2000 lang

Acceleratie van de trend is het einde van de beweging

Bij veel indices maar zeker bij een aantal zwaargewichten in die index had het afgelopen jaar veel weg van een Tulpenmanie-achtig tafereel. We zien dit ook bij de Bitcoin. Maar we hebben het ook kunnen zien bij de elektrische aandelen  zoals Tesla en nieuwe communicatie aandelen (zoals Zoom). Tesla produceert nog geen 500 duizend auto’s over 2020 maar is meer waard dan alle 9 (grootste qua productievolume) automobielbedrijven samen. Ga zelf maar eens optellen hoeveel auto’s de concurrenten verkopen en doe even apart een lijstje met hoeveel elektrische auto’s de concurrentie in totaal verkoopt…

Ook moeten we het nog een keer over de plicht tot vervanging van baterijen hebben die Tesla op zich genomen heeft en waar helemaal niemand zich druk over maakt.

Tesla gaat, doordat de concurrentie ook veel elektrische modellen heeft, ook minder verdienen aan CO2 rechten. De afgelopen 3 jaar verdiende men US$1 miljard aan de CO2 rechten. Reken zelf ook weer even uit hoe veel procent dit van de winst was.

Tesla

Bijna grappig was natuurlijk het nieuws dat volgens sommige elektrische auto’s helemaal niet zo schoon zijn. Maar de EU liet dit deels ontkennen door een ander onderzoek.

CO2 een soort Bitcoin

Wel moet ik aangeven dat de CO2 rechten wel op een record staan. Toch is het ook wel raar dat een miljardenbedrijf ieder jaar een soort subsidie krijgt, die miljarden waard is en ja we doen moeilijk bij de hulp voor ondernemers en over bijstandsvrouwen die eten krijgen van familie… Je gaat toch denken dat we dat geld elders beter kunnen besteden.

De Bitcoin liep dit weekend even op tot dichtbij de US$ 35.500. De grafiek hieronder is tot vrijdag en gaat dus tot ‘slechts’ tot US$ 30.000. In mijn meer dan 35 jarige historie met grafieken heb ik geleerd dat als iets loodrecht omhoog gaat, dit vaak het einde is van de dan geldende beweging. Ook loodrechte dalingen worden vaak afgewisseld met stijgingen.

.

Bitcoin

2021 het jaar dat toch te rente oploopt

Persoonlijk hou ik als contrair handelend persoon rekening met een rentestijging in 2021. We hebben al langere tijd last van “Asset-inflatie”. Denk maar bijvoorbeeld aan de stijgende huizenprijzen. Maar denk ook eens aan de broodjeszaak, waar je zeker niet meer terug moet rekenen naar guldens, want dan krijg je geen hap door je keel. Veel zaken zijn duurder geworden alleen salarisstijgingen vallen mee (lees tegen).

Amerikaanse Bonds hebben reeds een volatiel jaar achter de rug en dat kan ook best een indicatie van aankomende verandering zijn.

30 Year Bonds USA

Het jaar van de verdere dollar val

De Amerikaanse dollar is reeds fors gedaald en kan in 2021 nog best verder dalen. Dat gaat grote effecten hebben op de winstcijfers van de bedrijven in Europa die afhankelijk zijn van betalingen in dollars.

De beurs gaat per saldo uit van het positieve scenario dat we af zijn van Covid19 en dus meer gaan reizen. Je zou zeggen dat we dan ook het thuiswerken weer gedag gaan zeggen? Het andere scenario is dat het Covid19 verhaal langer doorgaat, dat veel ondernemers langer moeten doorgaan met goed geld naar kwaad geld te gooien en we dus uiteindelijk een berg aan faillissementen en dito effecten op de economie gaan zien. Welk scenario het wordt?

 

Vix index classic

Sowieso wordt 2021 als je het mij vraagt, weer een volatiel jaar en dus kunnen aandelen zoals Flow Traders het weer goed doen.  

Flow Traders

Go with the Flow

We gaan het uiteindelijk allemaal zien en er is reden genoeg om de column te blijven lezen.

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 

Deel dit bericht: