Column: Waar is TINA?

Toen ik in december tijdens de rally op de beurzen durfde te hinten op een correctie kreeg ik direct zware kritiek over me heen van mensen die aangaven dat aandelen de enige optie waren en dat dit voorlopig wel zo zou blijven. Immers was er in hun ogen gewoonweg geen alternatief dus TINA (There Is No Alternative) was het dingetje. Maar nu is er sinds enige tijd een griepvirus in China dat steeds groter wordt en ineens is je geld op een spaarrekening met negatieve rente (bijvoorbeeld min 0,5 procent bij ING), een goed alternatief voor aandelen?

Beurzen hadden in januari een negatieve performance. Afgelopen week escaleerde de boel een beetje. Afgelopen week waren er ook veel bedrijfscijfers. Daarop schoten sommige bedrijven vele procenten omhoog, maar een aantal bedrijven schoot ook vele procenten omlaag op hun cijferpublicatie. Overigens was dat niet altijd even begrijpelijk omdat het best goede cijfers waren, maar was de verwachting voor de toekomst allang ingeprijsd en de toelichting blijkbaar niet optimistisch genoeg.

Voor we verder gaan over TINA (waar ik ineens weinig tot niks meer over lees of hoor), ben ik ook wel eens klaar met het gezeur dat het normaal is dat de rente zo laag is. De oorzaak zou zijn dat er veel  aanbod is van kapitaal. Oorzaak en gevolg worden hier volgens mij door elkaar gegooid en is er wel zo veel kapitaal? En is door dat eventuele aanbod de rente ook echt laag? Om te beginnen met dat laatste. Nee, de rente is alleen laag door het actieve (opkoop) beleid van de centrale banken en er is helemaal niet teveel kapitaal. Immers we kunnen een deel van het kapitaal ook gewoon gebruiken om schulden af te lossen. En aangezien de schulden op een recordniveau staan is er een recordbedrag nodig om deze af te lossen, maar omdat de rente laag is doen we dat juist niet dat aflossen. Schuld kost bijna niets; niet voor veel overheden, evenmin voor veel ondernemingen.

Hier even een plaatje uit de VS van alle schulden (Total Debt) als percentage van het bruto binnenlands product (Gross Domestic Product).

Bron: https://fred.stlouisfed.org/series/GFDEGDQ188S

Dit is ook even leuk om ook te zien.

Of deze.

Als we het bruto binnenlands product (real GDP) uitzetten in een percentage dan zien we weinig groei.

Bron: https://fred.stlouisfed.org/series/A191RL1Q225SBEA

Natuurlijk als we het in geld neerzetten dan zien we een groei, maar die verhoudt zich in geld dus niet echt lekker met de schulden.

Bron: https://fred.stlouisfed.org/series/GDPC1

Terug naar China

Hun vorige medische crisis was naar aanleiding van het virus SARS, toen vielen er in totaal 813 doden en waren er 8.465 besmettingsgevallen. Nu met het Wuhan Virus (Corona virus)  zijn er tot nu toe 300 doden en 12.000 besmettingen (stand zondag toen ik dit schreef, maandag zal het wel weer hoger zijn). De Incubatietijd is 7 tot 14 dagen en dat zonder verschijnselen. Vorige week noemde ik het risico al in de column “Outbreak”.

Als gevolg van het virus worden hele steden van de buitenwereld afgesloten, zijn er geen vluchten meer op China, zijn winkels in China gesloten, zijn fabrieken dicht, zijn beurzen ook gesloten geweest en mag men niet met teveel mensen samenkomen. Overigens is zoenen ook al  uit den boze dus huwelijksfeesten werden afgezegd en ondanks de geluksdag van 2/2/2020 kon men niet in het huwelijk treden. Schokkend zou je zeggen, maar het kwartje viel bij beleggers pas nadat bekend wordt dat de Apple stores nu dicht zijn in China.

Voor de Chinese economie is dit een ramp en zal dit ook zeker zorgen voor een terugval in groei, maar ook in Nederland zal er een krimp voelbaar worden. Denk maar aan de Chinezen die niet meer naar Giethoorn, Kinderdijk, Volendam, Keukenhof of Amsterdam gaan. Dus minder toerisme en minder inkomsten. Ik kan nog veel meer voorbeelden geven, maar het idee is denk ik wel bekend. Hotels, luchtvaartmaatschappijen etc. zullen directe pijn voelen. Helemaal als je beseft dat er al mensen zijn die bang zijn om naar de plaatselijk Chinese snackbar of plaatselijke Chinees te gaan, dan weet je dat er grote gevolgen zijn. Een laatste extreem negatief effect is het feit dat in de VS conservatieven zijn die dit virus willen aangrijpen om de productie uit China weer naar de VS te halen…

Belangrijk voor de impact van het geheel, wordt ook hoe de Chinese beurs het gaat doen vanaf maandag de start van het nieuwe jaar. De handel in futures blijft voor als nog dicht. Voor de rest van de wereld zullen bedrijven als Carnival Cruises, hotels, luchtvaartmaatschappijen en oliebedrijven geraakt worden, indien de situatie verergert.

Snel door met de beurzen en ander nieuws

Voordat we verdergaan met alle cijfers en bewegingen van vorige week eerst nog even de grafiek van de beurs in China. Deze gaf voor het jaareindereces, reeds een verkoopsignaal en vandaag (maandag 3-2) werd helder wat dit betekent voor de start van het nieuwe jaar.

Het Impeachment nieuws bleek geen nieuws te zijn en ook de Brexit ging als een nachtkaars uit. Natuurlijk gaan beiden in de toekomst weer spelen, maar dat zien we dan wel weer. De handelsoorlog met Europa zal ook van start gaan, maar ook dat wachten we even af totdat deze er echt is. De bewegingen van vorige week zijn namelijk veel belangrijker. De Russell 2000 index (Small- en Midkap-index en dus iets kleinere aandelen) heeft een verkoopsignaal gegeven in de Twindicator.

De Nasdaq index heeft in de Twindicator nog geen verkoopsignaal, maar dat was bijna onmogelijk kijkende naar de beweging in bijvoorbeeld Amazon en Tesla. Toch hadden we in candle een ‘Dark cloud cover’ patroon en voor wie het niet weet dat is een uiterst negatief patroon dat normaliter vooraf gaat aan een verkoopbeweging.

Ook krijgen we verdere signalen uit de stijgende volatility. Een hogere volatility kan gemakkelijk een grotere golf van verkopen veroorzaken kijkende naar de vele beleggers die met geleend geld (leverage) aan het beleggen zijn. Bij een hogere volatility zullen depotbanken meer garantie (margin) vragen en dus zullen meer posities afgebouwd moeten worden.

Zoals januari gaat, gaat het jaar; is een oud gezegde.

De maand januari gaf stijgende volatility in combinatie met een daling en dat zegt wel iets over het komende jaar. Passieve en zichzelf overschattende beleggers konden weleens een probleem krijgen.

In de AEX hebben we verkoopsignalen in de EB indicator en in de Twindicator. Ook geven de Candle grafieken een verdere daling aan.

Ook als we iets langer in de tijd kijken zien we duidelijk de trendbreuk met het verleden.

Echt heel lang is er nog niets aan de hand, want het maandniveau van de Twindicator ligt op 528 in de AEX. Overigens hebben we in de maand Candle grafiek wel weer een Engulfing Bear dus echt bemoedigend is het allemaal niet voor de optimisten die nog steeds geloven dat de centrale bankiers ons toch steeds wel weer redden.

De Duitse DAX bevestigt de verkoopsignalen in de AEX. Ook zien we dat de daling eigenlijk nog geen naam mag hebben. Voor mij als actieve belegger is het een verademing dat we eindelijk iets van een correctie krijgen.

Zo kan het ook

Als we het over echte dalingen hebben dan moeten we zeker even kijken naar Deutsche Bank. Het bedrijf kwam vorige week opnieuw met een verlies, maar het is ook wel eens goed te zien wat een topper dit bedrijf vroeger was. Sinds de top van 100 euro in 2007 is dit aandeel 93 procent gedaald naar 7 euro. De laatste jaren heeft het bedrijf cumulatief 15 miljard verlies gemaakt, maar nog veel meer aan beurswaarde laten verdwijnen.

Korte termijn

Nu ben ik meer een belegger die een aandeel dat extreem gedaald is koopt, dan een aandeel dat reeds veel te duur is. Daarom durf ik best Deutsche Bank op deze niveaus te kopen. We hebben in de Twindicator mooie koopsignalen gezien rond de zes. Dus procentueel doe je het al heel goed.

Lange termijn extreem gedaald, maar nog geen signaal op kopen is het aandeel KPN. Men focust meer op winst, maar je ziet dat klanten nog steeds overgaan naar concurrenten. Helemaal omdat er nog fors geïnvesteerd moet worden in 5G zou ik lekker van dit aandeel afblijven.

Shell en andere olie giganten hebben het moeilijk

Natuurlijk zie je dat de oliebedrijven het niet gemakkelijk hebben, maar kijkende naar de enorme winsten die deze bedrijven nog maken moet je zeker niet te negatief zijn op de oliezussen. Persoonlijk heb ik duizend keer liever RDSA dan Tesla in mijn portefeuille.

Neerlands hoop

Maar voor we zo naar Tesla gaan eerst nog even een andere oude Nederlandse trots, Philips. Het bedrijf kwam met mooie bedrijfscijfers en met een goede verandering in de bedrijfsstrategie. Alle huishoudelijke apparaten gaan er uit en men gaat zich focussen op medische apparaten. Technisch is het nog geen koop, maar het is niet een echte short kandidaat.

Wel een echte short kandidaat is ASML

Deze maand krijgen we de herweging van de AEX en zal ASML verkocht worden in deze index. Technisch hebben we verkoopsignalen en de sector is wat overspannen. Kijk maar een keer naar de Soxx index of naar AMD.

Of naar AMD?

Ja, AMD heeft ook verkoopsignalen gegeven en gezien ook hier de mega performance van het aandeel zou ik best short durven (lees: puts kopen) in dit aandeel.

De eregalerij van de 1000 miljard

Apple heeft in de Candles een verkoopsignaal, maar in de Twindicator nog niet. Kijkende naar de cijfers van vorige week is dit een zeer winstgevend bedrijf. Maar kijkende naar verkoop en product heeft dit bedrijf ook grote afhankelijkheid van China. Dus een stapje terug behoort gewoon tot de mogelijkheden.

Zeg eens: Alphabet (Google)

Google is ook een zeer winstgevend bedrijf en heeft in de Twindicator nog geen verkoopsignalen, maar in de Candle grafiek is er wel al een engulfing bear patroon (zeer negatief). In de Twindicator ‘pas’ op 1,380,87 USD, maar ook iets om in de gaten te houden.

Microsoft behoort ook tot de club van extreem grote bedrijven. Ook hier nog geen echt vuiltje aan de lucht en pas onder de 164,12 USD een mogelijk verkoopsignaal.

Amazon 80 maal de winst een koopje?

Amazon is het bedrijf dat al zijn concurrentie kapot maakt en dat kwam met goede resultaten, maar het is nog steeds een extreem duur bedrijf en het is alleen maar duurder geworden. Mevrouw Ex Bezos ging in juli 2019 nog akkoord met 38 miljard dollar aan aandelen Amazon, maar ondertussen is dit bedrag behoorlijk hard opgelopen. Amazon is weer terug bij de 1.000 miljard club. Persoonlijk zie ik meer in een biljart club en dan wel de sport als hobby…

Ik vrees met grote vreze

Dit zijn de bedrijven die de Amerikaanse beurzen naar record niveaus hebben getild. De vraag komt dan ook op: “Wat als deze techreuzen bijvoorbeeld door mondiale belastingen of andere zaken omlaag gaan?” dan pas moeten we echt vrezen voor de beurs.

Slechte cijfers

Niet alle tech bedrijven kwamen met goede cijfers, neem bijvoorbeeld Facebook dat meer kosten krijgt om de boel draaiende te houden en “fake news” en om namaak advertenties te verwijderen. Ook loopt het kijkende naar groei tegen zijn grens van aantal wereldbewoners op Facebook. Technisch hebben we verkoopsignalen in Twindicator.

Gewoon te duur

Op zich wel redelijke cijfers, maar door enorme rally van het aandeel gewoon is Tesla een veel te duur aandeel. Ze gaan winst maken in 2020 en de verwachting is 8 USD, maar dat is op de huidige koers gewoon 80 keer de verwachte winst. Dus is dit goedkoop voor een one trick pony? Immers het bedrijf is alleen elektrische auto’s. Voor het zelf rijden heeft men anderen nodig. Bijvoorbeeld voor navigatie en camera techniek, etc. ook is het zelf rijden nog steeds een langdurig verhaal voordat het ingevoerd kan worden. Er moeten nog veel beslissingen genomen worden.

Als ongekroonde koning van de shorts durf ik wel te zeggen dat niemand nog short zit in Tesla en als men toch nog short zou zitten dan blijft men gewoon zitten al gaat het naar de 1.000. Immers zou men de financiële ruimte niet hebben dan waren ze al lang afgebouwd in deze mega beweging. Nogmaals, voor de duidelijkheid ik heb nog geen positie, maar denk dat ze eerder naar 150 moeten dan naar 1.000.

Een reden om minder positief te zijn is dat de auto-industrie een sector is met moordende concurrentie. Iedereen maakt straks elektrische auto’s en in Nederland is het een gewone mannenauto en trouwens een bijtellingsfavoriet, maar dat wordt snel minder.

De China productie kan ook door het virus gemakkelijk een probleem worden.

Ook kan iemand die zich groen voelt met zijn of haar elektrische auto, zich spreekwoordelijk morgen ineens druk gaan maken over de manier hoe de grondstoffen voor de batterijen gewonnen worden en dan is het ineens allemaal minder groen dan we denken. Ook kan iemand zich druk gaan maken over de autowrakken van de toekomst. Beide slecht nieuws voor business.

Ander slecht nieuws:

Wellicht is waterstof wel de toekomst

In Japan heeft Toyota een hele stad gebouwd die op waterstof functioneert. Waterstof is veel meer de toekomst dan elektrische auto’s. Dit is ook iets wat ik al langer roep. Mijn inziens moeten we dan ook niet het netwerk gaan uitbreiden om zo zonnevelden en windmolens aan te sluiten, maar zoals de Universiteit van Wageningen ook zegt: we moeten deze velden en de windmolens, waterstof laten produceren. Dat kan ook een redding zijn voor de landbouw.

Ik heb dus liever een Microcap bedrijf als Hygear dan een Tesla. Hygear heeft de mogelijkheid in de toekomst ineens veel belangrijker te zijn dan Tesla. Let op ik heb zelf geen positie in Hygear, zolang er geen continue handel is. Ook is dit aandeel nog illiquide.

Put op SBUX

Een aandeel dat ik leuk vind voor een gokje omlaag en waar ik persoonlijk wel een positie in heb (short) is Starbucks (SBUX). We hebben verkoopsignalen in de Twindicator.

Ook heb ik bescherming in via puts op de AEX

De weekgrafiek heeft nog geen verkoopsignaal gegeven in de Twindicator. Wel hebben we een trendbreuk.

Mijn strategie

Met een ref van 592 in de AEX op vrijdag, kwam ik bij BNR met een put spread;

We kopen de put AEX Maart 580 op 8,50 en een verkopen de put AEX maart 555 op 3,10.

Op expiratie is deze spread na een daling onder de 555 maximaal 25 euro waard en je investeert slechts (8,50 min 3,10 maal honderd) dus voor 540 euro kun je 2.500 verdienen.

Do you feel lucky punk?

Tot slot een grafiek, van de totale inkomens en bezittingen van de gezinnen in de VS. We zien dat we op een top staan en dat heeft weer te maken met de gestegen beurs…

Na bericht over beleggingsfondsen verandering bij grootbanken

Dit artikel over ‘schoonmaak’ bij ING of dit artikel.

De klant centraal? 

Bij BNR hadden we het afgelopen vrijdag als onderwerp ; de verschuiving van fondshuizen naar huisfondsen bij de grootbanken. Helaas kwam door de tijd dit uiteindelijk niet ter sprake, maar toch wil ik er nog wel iets over kwijt.

Ervan uitgaande dat ze actief beleggen (anders zijn er ETF’s die zijn goedkoper) moeten de grootbanken dus van mening zijn dat de ING en de ABN AMRO in Nederland toptalenten aannemen die net zoveel verstand van beleggen heeft als de experts van Goldman, Morgan, Fundsmith, etc.

Kosten?

De klant is iets goedkoper uit dan een gelaagd product, zoals in de situatie met grote buitenlandse fondsen, maar heeft hij of zij dezelfde kwaliteit in een huisfonds als in de oude fondsen van derden? Als je een fonds van een andere partij neemt kun je die partij selecteren op zijn talent en expertise. Je kunt als Nederlandse partij nooit overal verstand van hebben. Wij hebben bijvoorbeeld geen verstand van China en dus moet je dat aan anderen over laten.

De grootbanken hebben eigen fondsen en dus blijft hun marge gelijk, of wordt hun winstmarge zelfs groter omdat de meeste klanten toch niet snappen wat Total Cost of Owner ship is en of wat een TER (Total Expense Ratio) betekent: wat u alles bij elkaar betaalt; c.q. zijn er aan zichtbare verborgen kosten in zitten?!! Kortom; of het echt beter wordt….? Bij Today’s houden we het op de Manager Selectie strategie en blijven we geloven in externe kwaliteit als aanvulling op onze expertise.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: