Column: Waardig afscheid Draghi en Bullmarkt

Afgelopen week nam Centrale Bank president Draghi afscheid. Hij is de man die de geschiedenis in gaat als persoon die de Euro heeft gered, maar de pensioenen maakte hij kapot met zijn extreem lage rentebeleid. Nu had hij ook gezegd dat dit tot de mogelijkheden zou behoren. Hij zei tijdens zijn redding: whatever it takes… Ja, dat het meer kapot maakte dan ons lief was ….Laten we het maar weer met een sprookje vergelijken, waarbij je je eerst geborenen moet afstaan, op dat moment leek het een prima deal maar als je dan eenmaal het kind moet inleveren is het toch wat anders. Over Draghi stond een mooi verhaal in het NRC van dit weekend.

Draghi’s opvolger heeft een moeilijk verhaal, het rente wapen wat hij achter laat is zonder munitie. Na de laatste waarschuwingsschoten is het in mijn ogen klaar. De opvolgster krijgt van mij het advies om snel de rente te verhogen om zo een meer genormaliseerde markt te krijgen ook krijgen we dan meer kogels in het rente wapen als het onverhoopt wel mis gaat.

Maar voorlopig kan het (weer) niet stuk

Afgelopen vrijdag gingen we weer omhoog op een trade deal met China. Nee, er was weer niks concreets en weer hadden we het niet over Europa, maar het was voor de spreekwoordelijk zestigste keer dat we opliepen op dit fake news. Als het bericht wel waar wordt vraag ik me af of we niet bezit van de zaak einde vermaak gaan zien?

Zaterdag was ik te gast bij de HCC beleggersdag. Willem Middelkoop was daar ook aanwezig, voordat hij naar Australië vertrok. Hij kwam met het verhaal dat de Chinezen hun belang in de Amerikaanse staatsobligaties nagenoeg geheel afgebouwd hadden. Willem Middelkoop was negatief op de dollar, maar dit was in lijn met zijn boek uit 2009 (‘’Als de Dollar valt’’). Hij was positief op commodities (CRM index) en gezien de groei van de bevolking en gezien de waardering van veel commodities is dit wellicht helemaal geen gek idee. Het kan toevallig via het fonds van Willem; hij heeft posities in goud mijn aandelen en ook uranium, ook best een leuk idee gezien alle discussie over CO2.

Sojabonen heeft hij niet, maar het is meer ter illustratie over lagere prijzen en best koopwaardig.

Goud kan naar 8.000 dollar volgens Willem, omdat hij ook negatief is op de dollar moeten we hem ook maar een euro niveau vragen.. Maar dat we hoger gaan in goud daar kan ik en ook Today’s Beheer zich zeker in vinden. Wij hebben in de kernstrategie een belangrijke weging in dit metaal.

Ter afsluiting van Willem

Hij is positief op de Bitcoin. Technisch kan ik hem daarin niet volgen, maar als je dat voor max. vijf procent van je vermogen doet dan is dat prima.

In mijn presentatie bij de HCC was het weer kommer en kwel. Ik wees op: vergrijzing, de schulden van de consumenten (Student loan, Car loans, hypotheken) schulden van de overheden, schulden van de bedrijven. Ook wees ik op de kwalijke gevolgen van de extreem lage rente en om ook iedereen tot denken te zetten wees ik op de kloof tussen arm en rijk en het ontbreken van een middengroep.

Het verschil arm en rijk lijkt wellicht een socialistisch verhaal, maar socialistisch vind ik het opkopen van staatsschuld, bedrijfsobligaties en aandelen door overheden. Maar het verschil arm/rijk zie ik meer als historicus (de crisis van de jaren 30) en als econoom, waarbij we consumptie missen en een grote middengroep missen die de belangrijkste ‘big spenders’ zijn.

Hoewel met dit deel van de discussie enkele mensen uit de zaal liepen, is het gek genoeg actueler dan ooit. Immers de laatste tijd zien we overal ter wereld massa’s mensen bijeenkomen die een verandering willen. We zien na jaren gelden de gele hesjes in Frankrijk gehad te hebben, nu o.a. Hong Kong, Libanon, Chili, Irak maar ook Barcelona bijeenkomsten heeft met economische achtergronden. Als je het mij vraagt is dit pas het begin omdat de economische teruggang nog moet komen. Leuk om te zien is dit, de woorden van een echte econoom.

Natuurlijk wees ik ook op de hoge niveaus in de diverse indices. Bijv. de Dow Jones Industrial Average. Hier op logaritmische wijze:

En ook op de normale wijze:

Japan is ons voorland zegt men altijd, maar die doen de truc van de Amerikanen ondanks alle ingrepen niet na.

Druk, druk, druk

Op vrijdagavond was ik bij BNR en herhaalde mijn beschermingsstrategie, want alles is nog mogelijk zo aan het einde van het jaar. Je kan prima een putspread onder je portefeuille zetten om je winst voor het jaar in te locken. Nu vertel ik dit niet om op te scheppen, maar ik wilde de burg maken naar de vele  bedrijfscijfers die de afgelopen week gepubliceerd werden met ook met enorme bewegingen gaven per fonds. En dan heb ik het vooral over de grote bewegingen van Twitter, Nokia, Ubisoft, etc. vele aandelen lieten grote stappen terug zien en dat terwijl de beurs zelf vrolijk door steeg.

Ubisoft is een spelletjes producent en spelletjes zijn super populair. Nu hadden we al langer een verkoopsignaal in de Twindicator, maar toch was de beweging wel verrassend.

Heineken had ook verkoopsignalen gegeven in de Twindicator en ik vond het aandeel al langer behoorlijk gewaardeerd (lees: veel te duur). Maar dat dit aandeel dan in een goede beurs wegzakt is wel opvallend.

Amazon gaf een verkoopsignaal, maar wist toch ook weer boven de Twindicator te sluiten. Nu blijf ik gewoon negatief voor dit aandeel omdat ik de fantasieën rond de trade war niet geloof.

Flow traders is een aandeel wat ik graag koop op deze niveaus, maar we hebben nog wel verkoopsignalen in de Twindicator.

Tesla maakte weer even winst, maar denken we nu echt dat het lek boven is. Moeten er geen nieuwe modellen gemaakt en gebouwd worden? En als ze nu twee dollar gaan verdienen is dan een koers van boven de 300 niet wat enthousiast?

Doe mij maar een Mercedes

Persoonlijk heb ik liever Daimler dit aandeel verkoop meer auto’s, verkoopt heel veel elektrische modellen en veel hybride. Het aandeel staat maar slechts 14 maal de winst (bron: Yahoo). Kortom; ik heb honderd keer liever Daimler in portefeuille, dan Tesla.

Afsluiting nog snel de AEX, die had weerstand op 580 en sloot op 583, maar daarmee zijn we nog niet door de weerstand heen.

En ook als pessimist heb ik nog een weerstand gevonden in de DAX.

Eerlijk is eerlijk, ik had dit allemaal rationeel gezien niet meer verwacht. Zeker niet met de huidige onzekerheden rond Brexit, trade war en volatiele jaarcijfers… In een Blow off fase is natuurlijk alles mogelijk. Dus we gaan het zien wanneer de wal het schip gaat keren. Wellicht komen de renteverlagingsfantasieën met alle indices op all time highs in de VS niet uit en wordt dat de trigger tot een correctie?

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: