Column: Wakker worden

We hebben een heel speciale Pasen achter de rug. Normaal ga ik met vrienden en familie altijd uit eten, ga lekker met een bloemetje op bezoek bij mijn moeder in haar tehuis, dan liefst nog een bezoekje aan strand, of naar de Paasraces. Dus normaal is het een soort van Kerstfeest met de nodige stimulering van de middenstand, maar nu was het allemaal anders. Op even sporten na – nee niet in de sportschool- alleen maar thuis geweest met een boek op het terras en dus weinig tot geen stimulering van middenstand van mijn zijnde.

Doordat ikzelf en met mij velen thuiszaten (denk maar aan alle toeristen die niet naar Nederland kwamen) begin ik met veel ondernemers in mijn kenniskring heel negatief te worden over de economie en daarmee ook over de beurs.

In mijn vakgebied ben ik altijd omringd door geweldig veel optimisten, want optimisme is goed voor de business, want stijgende beurzen betekenen nu eenmaal meer winst voor de beleggers. Die zitten natuurlijk allemaal long (vol belegd). Ook willen beleggers de realiteit vaak niet onder ogen zien en bekijken liever dingen met een roze bril en dus is een optimistisch verhaal altijd meer gewaardeerd. Men wil dus liever voorgelogen worden dat het allemaal goedkomt, dan de realiteit onder ogen te moeten zien. Natuurlijk, het verleden heeft uitgewezen dat als je gewoon dingen koopt als beurzen gedaald zijn en deze voor jaren weglegt; dan is dit jaren later vaak heel rendabel gebleken. Wel is gebleken dat zitvlees bij deze contraire strategie belangrijk is en soms vele jaren duurt. De grote klappen van 1929 en van de dertiger jaren werden in de vijftiger jaren (!) pas goedgemaakt. Wie zei er ook “in de long term, we are all dead”?

Daarnaast is het maandelijks een bedrag storten en iedere maand voor dat vaste bedrag aandelen kopen, jarenlang een fantastische strategie geweest. Immers je koopt op de hoogtepunten van een beurs een kleiner aantal aandelen dan op het laagtepunt. Zo wordt de gemiddelde aanschafprijs per aandeel positief beïnvloed over tijd en doordat je altijd in de markt zit, groei je in een 30 of 40 jaar mee met de markt. Op lange termijn (meer dan 30 jaar) zijn beurzen altijd wel omhoog gegaan.

Maar als je ineens instapt met een totaal bedrag van bijvoorbeeld 50.000 euro, wordt timing wel ineens een belangrijke issue en dan komt de vraag:

Denk je nu echt dat dit een goed instapmoment is?

Besef dat het bij de Brokers, dus ook bij Today’s Broker nu een gekkenhuis is met mensen die vele jaren niet belegd hadden en nu ineens weer volop willen starten in de huidige markt. En ondanks dat ik de broker klanten hoog heb zitten, kunnen we ze heldhaftigheid niet ontzeggen. Maar eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat de lijn tussen heldhaftigheid en ondoordachtzaam heel dun is. Veel retail beleggers overschatten hun kansen en zien huidige en toekomstige gevaren niet. Dus soms hebben ze perfecte timing, door te kopen als niemand durft, maar nog vaker is deze timing er niet en zijn ze spreekwoordelijk kanonnenvlees voor de professionals.

Om een beroemde uitspraak te quoten van Clint Eastwood die hij deed als personage: Dirty Harry. Dit in een Amerikaanse actiefilmserie afspelend in San Francisco waar hij de inspecteur voor moordzaken “Dirty”  Harry Callahan speelt die berucht is omdat hij extreem gewelddadig en meedogenloos optrad. Zijn legendarische uitspraak is: Do you feel lucky punk?

De uitspraak van Dirty Harry, nadat hij iemand meerdere keren beschoten heeft, is dus de vraag of hij nog steeds munitie heeft? Deze vraag is vergelijkbaar met de centrale banken, denken we dat zij alle problemen op kunnen lossen? Denken we altijd dat ze nog meer munitie hebben?

En wellicht nog belangrijker, denken we echt dat de werklozen geholpen zijn met een opkoopprogramma voor obligaties en aandelen? Of is dat meer iets voor de rijken?

Make it someone else his problem

Er zijn meer dan 16 miljoen werklozen erbij gekomen in een kleine maand in de VS… Nog nooit in de geschiedenis zijn er zo snel zo veel mensen bijgekomen. Wereldwijd zijn er meer dan 150 miljoen banen verdwenen door het corona virus in goed twee maanden, maar Wall Street maakt de grootste stijging sinds 1974 door op dat nieuws en door de stijging hebben we koopsignalen in de grafieken. Is dat een normale reactie?

Als je het mij vraagt is dat natuurlijk niet normaal. We staan slechts enkele tientallen procenten onder de all time high niveaus en zitten volgens experts weer in een bull markt. Maar op het moment van de echte nieuwe hoogtepunten in 2019 tot februari 2020 , draaide de economie op volle toeren, ging iedereen over de wereld heen op reis, was de productie op volle toeren, was Trump zijn herverkiezing een eitje en was er wereldwijd sprake van bijna ‘full employment’ (volledige werkgelegenheid).

Nu dook er ineens een naar virus op in China en hoewel het daar onder controle lijkt of leek met de laatste berichten, is de economie aldaar nog steeds niet heel erg aan de gang. Het virus hier, zorgt voor geheel of gedeeltelijke lockdown’s en toerisme is geheel gestopt, 96 procent van de vluchten wereldwijd is gestaakt. Dus hebben we een virus dat veel directe en indirecte kosten meebrengt.  

De olieprijs is meer dan gehalveerd hetgeen grote effecten heeft op de oliebedrijven, die historisch gezien zwaar in de diverse indices zitten.

GPD krimpt overal en ook de economische krimp is een feit en dat op bijna de gehele wereld tegelijkertijd. Dus bijna iedereen gelijktijdig in een recessie. Daarmee nu geen hulp van continenten die fantastisch draaien terwijl wij krimp hebben. Nee iedereen krimpt. Veel markten met slechte liquiditeit en ook ondernemingen hebben dus een moeilijker toegankelijkheid tot de kapitaalmarkt. Recent nog veel IPO’s gezien? Ik niet. Share Buy backs (aandelen inkoopprogramma’s) zijn gestopt. Dividenden worden of mogen niet uitgekeerd. Veel huur wordt niet of kan niet, door de huurder betaald. Veel volatility in de markten en daarmee worden beleggers juist weggejaagd uit aandelen. Het consumentenvertrouwen is scherp minder dan op de hoogtepunten. De economie van China is niet meer op stoom. Beurs ‘iets’ gecorrigeerd in een korte tijd en dit heeft economische effecten. Etc. etc.

Ondanks al deze argumentenzijn er optimisten die klaarblijkelijk vinden dat we terug op de ‘all time high’s’ horen, want we zijn in de AEX nu al reeds 50 procent gecorrigeerd op de eerdere daling. Dus als je nu koopt en of vind dat je moet kopen dan moet je geloven in veel hoger niveaus. Terwijl ik net aangeef dat er wel heel veel veranderd is sinds ruwweg 3 maanden.

Wat is veranderd?

We hebben dus veel werklozen in de VS en als je in de VS je baan kwijt raakt ben je ook meteen je  medische verzekeringen kwijt. Dat geeft stress zo tijdens een medische ramp en stress is weer heel belangrijk voor hoe vatbaar je voor een virus bent. Oké de Amerikaanse werkloze heeft tijdelijk kleine bedragen erbij gekregen uit speciale regelingen, maar deze regelingen zijn voorlopig voor drie maanden en niet alle Amerikanen vallen er onder. Ook maken we met dit soort regelingen de schuldenberg groter dan ooit.

In de herhaling: we hebben bedrijven dicht, bedrijven die geen dividend meer betalen, inkoopprogramma’s gestaakt, totale toerisme gestaakt hotels, winkels & restaurants gesloten wereldwijd!

De FED koopt aandelen, Junk bonds etc. en we denken nu echt dat de werklozen geholpen zijn met hogere koersen? De staatsleningen in de VS zakken in koers door minder vertrouwen.

Get real!

In het FD van vrijdag stond een goede inzonden brief, met een voorbeeld berekening van een bedrijf met omzet, kosten en een 10 procent winstmarge. Uit het sommetje bleek dat als je 3 maanden geen omzet hebt en je kosten wel gewoon doorlopen, je jaren nodig hebt om er weer bovenop te komen. Kun je nagaan als je een branche hebt waar je marges lager zijn dan die tien procent. Het geven van leningen is klaarblijkelijk niet echt een oplossing.  

Geen dank voor “die Bloemen”

We hadden dus een Paas zonder Duitsers, zonder Italianen, Chinezen en Fransen en hoewel je er wel eens stiekem op gehoopt had, bleek dat toch minder leuk te zijn dan dat we dachten. We hebben de toeristen nodig om de horeca (hotels, restaurants, etc.) omzet te geven en al hebben we morgen geen lockdown meer dan nog hebben we het toerisme niet 1,2,3 weer aan de gang. En dan is Nederland natuurlijk rijk en welvarend en naast een florerende diensten- en industrie economie is toerisme hier het toefje slagroom, want zo fraai is het weer hier tussen september en april nu eenmaal zelden. Maar eh, Spanje overweegt het hele jaar 2020 al geen toerist meer te willen zien. Daar liep in 2019 het inkomen uit toerisme richting 100 miljard, rond de 7,5% van GDP. De tweede en derde huisjes in Italië, Portugal en Zuid Spanje waar je voor 3 tot 6 Ryanair tientjes vijftien keer per jaar je lokale horeca en lokale golfbaan kon frequenteren zullen het ook echt even zonder u moeten doen. En derhalve het GDP van deze toch al met schuld overladen knoflooklanden.

Nog even:

Tesla ontsloeg een groot deel van zijn mensen en een ander deel moest een groot deel van zijn of haar salaris inleveren. We hebben geen productie en heel veel minder vraag in de wereld naar auto’s. Maar de koers geeft koopsignalen?

Hoewel ik normaal blind mijn grafieken zou volgen geloof ik er nu niets van en doe juist het tegenovergestelde. Ik neem bescherming, want we zijn spreekwoordelijk uit een vliegtuig gegooid en denken toch dat we echt kunnen vliegen. Wellicht als binnenkort de zwaartekracht gaat tellen dat we heel snel van dit gevoel af zijn.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: