Column: War! What is it good for?

War! What is it good for?

Vorige week noemde ik het al; de handelsoorlog (the TradeWar) zou het meest belangrijke “dingetje” voor de beurs zijn en dat bleek afgelopen week inderdaad. Trump had helemaal geen deal en blufte dat de chinezen hem teleurgesteld hadden. Als reactie ging hij de import tarieven verhogen om voor een schok effect in de onderhandeling te zorgen en zo alsnog resultaat te krijgen. Maar geen reactie en dus is er geen deal en wel weer een verhoging en dus wordt actie reactie en dat geeft weer een reactie.

Als ik het zeg nemen maar enkele het aan als iets serieus en van grote waarde en daarom verwijs ik maar naar de uitspraken van de bejaarden Munger en Buffett zij gaven aan dat een handelsoorlog alleen verliezers kent.

Wellicht hebben ze de jaren dertig meegemaakt, die periode kende een enorme depressie als gevolg van alle toenmalige protectionistische maatregelen.

We zien ook voor de Trump kiezers, de boeren, grote effecten. Zo zien we producten die de Amerikanen naar China exporteren ineens in elkaar klappen. Neem bijv. de Soja bonen. Maar wellicht duurt het allemaal even voor iedereen begrijpt dat het niet positief is.

13-5-2019 01

 

Dus snel naar de Nasdaq

Zoals ik op Twitter al gemeld heb, maar ook vorige week al had aangegeven in mijn column hebben we officiële verkoopsignalen en gezien het herstel sinds december zou je best een heftige daling kunnen verwachten.

13-5-2019 02

 

Herstel vrijdag?

Nu hadden we een herstel afgelopen vrijdag maar dat herstel zegt helemaal niks over de komende weken. Zelfs een beweging naar 26.605 triggered geen koopsignaal. Pas daarboven en dat zie ik niet 1, 2, 3, gebeuren. Kortom we hebben solide verkoopsignalen.

13-5-2019 03

 

Maar niet alleen de Amerikaanse indices hebben verkoopsignalen, ook de Duitse Dax heeft gewoon verkoopsignalen.

13-5-2019 04

 

We hebben bevestigingen

De verkoopsignalen die we in de AEX hebben zijn bevestigd door andere indices. Bescherming is dus gewenst. Een andere bevestiging van een trenddraai kregen we vanuit een heel andere hoek.

13-5-2019 05

 

Uber uber alles!

Afgelopen week hadden we namelijk de IPO van Uber, omdat Lyft alles behalve een succes was en Uber een succes moest worden voor de geldschieters zou het aandelen geprijsd worden aan de onderkant van de range. Laten we eerst nog even naar Lyft kijken.

13-5-2019 06

 

Overigens ging Lyft alles behalve dan omhoog

Maar Uber werd uitgegeven op 45 USD, de onderkant van eerdere koersverwachtingen. Echter, ondanks dit was de eerste koers op de beurs lager dan de uitgifte prijs. Een mislukte deal voor de instappers. Een eerste mislukte IPO geeft altijd een signaal over het einde van de bull markt. Denk aan WOL in Nederland en in de Dot.com tijd kan ik ook wel Amerikaanse voorbeelden noemen. Terug naar Uber, het is deels een fantasie dat we geen chauffeurs meer nodig hebben en we dus bij zelf rijdende auto’s instappen. Nu heb ik nog te vers films in mijn geheugen waarin dit in de toekomst misging, dus los van of het technisch kan moeten we eerst een mannetje erbij krijgen die niks doet maar kan ingrijpen.

Arm en rijk in een aandeel

Wat heel apart is van deze IPO, is dat het een product is waar de werknemers het slecht hebben en nauwelijks wat verdienen met hard werken en ondertussen de initiatief nemers miljarden cashen. Dit geeft spanning om het maar zachtjes uit te drukken.

Uber is nu 76 miljard USD waard.

13-5-2019 07

 

Yahoo gaat er klaarblijkelijk vanuit dat het bedrijf winst gaat maken.

Ander leuk nieuws:

Tesla ineens een sexy auto?

Een porno actrice filmde haar daad in de Tesla rijdend op de autopilot en haalde het nieuws. Hoewel ik na het kijken van deze film onder de indruk ben van wat persoon en auto allemaal niet kunnen, ga ik via Turbo’s toch weer short op dit aandeel. Technisch heb ik nog steeds verkoopsignalen.

13-5-2019 08

 

Op naar de sterren en daar voorbij

Zoals Tesla rare plannen heeft waarbij ze een auto de ruimte inschieten. Zo heeft Amazon het idee om naar de maan te gaan en ongetwijfeld nemen ze een pakketje mee. Opvallend is dat de topmannen van Tesla en Amazon jaloers op elkaar overkomen. In Amazon zitten we dicht tegen de Twindicator lijn en ga ik weer een gokje wagen. Want als een topman denkt dat hij het belangrijkst is en de ideeën niet gek genoeg kunnen lijken is het voor investeerders oppassen. Van Drones die het pakketje komen brengen tot landen op de maan.

13-5-2019 11

 

Right for the wrong reasons

Cisco is een aandeel dat ik eerder aanwees als short, immers het is een bedrijf dat last zou moeten krijgen van de handelsoorlog. En of dat de reden van de daling van de afgelopen weken is weet ik niet, maar het is altijd goed om juist om de verkeerde redenen te zijn toch? Gezien de beweging hoef je geen haast te hebben long te gaan.

13-5-2019 09

 

AMG is een aandeel dat ik long zit maar niet gelukkig mee ben, want het aandeel gaat ondanks alle koopadviezen gewoon omlaag. Ik kijk het nog even aan en heb onze analist al wakker geschopt.

13-5-2019 10

 

Ajax uitgeschakeld nog voor de finale

Het aandeel Ajax ging iets terug op het niet halen van de finale van de Champions league, maar zoals het nu lijk hebben we wel de landstitel. Dus wellicht komt het toch weer goed. Om nu nog in Ajax te stappen is wellicht speculatief, maar wie gelooft dat spelersprijzen nog verder omhoog kunnen zou mee kunnen doen aan een spelers fonds van Volendam. Let op het is illiquide en je bent mede eigenaar van de spelers, dus ook als het niet goed gaat doe je mee. Maar gezien alle veranderingen van trainer en staf en de historie zie ik wel kansen.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: