Griekenland was geholpen. Britse Exit geen probleem toch? Ja, de afgelopen week werd alles weer positief uitgelegd. Als er slechte cijfers waren, was het argument dat er verdere stimulatie zou komen en dat is positief. Zo verklaarde bijvoorbeeld de Bank van Japan dat, ondanks het opkopen van aandelen, obligaties en nog veel meer de inflatie, dit zelfs met de hogere olieprijs, weer onder de 1% was. Ik dacht dat dit geen goed nieuws was, want als het zelfs de Japanners niet lukt waarom zou het ons dan wel lukken? En ook goede berichten werden positief uitgelegd, want het is immers goed nieuws. Kortom, de beren hadden het weer zwaar en de berenjacht leek geopend.
Het al oude “Sell in may “ was deze keer dus niet zo goed idee, want de beurs (of lees de centrale bank) heeft er zin in. Kortom ik, maar zeer waarschijnlijk ook Ken Fisher als hij doet waar hij mee adverteerde en ook andere die zeggen dat ze bescherming hebben genomen, hadden het zwaar de afgelopen week. Immers beschermen kost geld en levert al dan niet tijdelijk een achterstand op de index. Toen ik het eerder in de maand het over een komende ‘’bear period’’ (beren periode) had, bedoelde ik waarschijnlijk de ‘’beard period’’. Aangezien baarden nog steeds hip zijn.
Maar ondanks, dat het met de beurs en ook door de nieuwkomers (IPO’s) en dus met de beurscommentaren in de media het gevoel wordt gegeven dat we een nieuwe bloei periode tegemoet gaan, is het de vraag of het echt goed gaat? Daarom is het goed even naar de AEX herbeleggingsindex (REAX) te gaan. We zien dat we eerder als we gewoon alles hadden herbelegd op een all time high niveau stonden in 2015 en daarna terug gevallen zijn. Ja, de lange termijn Twindicator staat nog op koopsignaal, maar geeft doordat dit een lange termijn grafiek is zeer langzame signalen. Uiteindelijk is het meer de vraag van gevoel klopt het dat we zo goed sentiment hebben? Of is het mogelijk, (voor de oudere lezers) zoals Clint Eastwood in de film Dirty Harry met een pistool op je gericht: hoe gelukkig voel je jezelf vandaag, punk!
Terug naar de waan van de dag;
AEX EB indicator heeft door de stijging van de afgelopen week een koopsignaal gegeven.
En ook de Twindicator heeft een koopsignaal gegeven. Toch zou je met enig pessimisme nog steeds een hoofd-schouder kunnen zien in de AEX. Pas als we de vorige top voorbij zijn wordt dit scenario teniet gedaan.
Voor de Duitse Dax is de situatie gelijk aan de AEX.
Aan de andere kant van de plas
Echter de Dow Jones heeft in de Twindicator nog een short staan en dus nog geen koopsignaal, zoals de Europese indices.
TLT of TBT
In Amerika gaan de verhalen van de oplopende rente. De Amerikanen zien dat de negatieve rente in andere delen van de wereld niet werkt en gaan daarom de rente maar weer verhogen. De lang lopende bonds (via een tracker TLT) glijden langzaam weg en hikken nog steeds tegen een verkoopsignaal. Als ze daadwerkelijk een verkoopsignaal geven kun je eenvoudig met een short tracker (de TBT) meedoen in de daling. Ik heb zelf ook mijn bonds even ingeruild voor een short via de TBT.
Immers, hebben we wel al een koopsignaal in de TBT (leverage short lange bonds) en dus waarschijnlijk gaat de rente omhoog.
Euro dollar?
Het hele rente circus in de VS heeft grote gevolgen voor de euro dollar. Eerdere koopsignalen voor de euro zijn verdwenen en iedereen heeft het weer over de pariteit (1=1). De euro wordt weer zwakker en dus de dollar weer sterker, iets waar de Amerikanen niet direct blij mee zijn. Sowieso zijn er meerdere valuta oorlogen gaande.
China heeft nog steeds verkoopsignalen en dat is een belangrijk ding (lees doorslaggevend) in het totaal verhaal.
En ook Japan heeft nog steeds in de Twindicator een short signaal, ondanks dat de Japanners dus aandelen kopen met belastinggeld.
IPO hohoho
Ja het lijkt wel kerst met alle cadeautjes die er door de bedrijven weg gegeven worden tijdens de introductie. Het IPO circus blijft voor een positief sentiment zorgen. De Philips licht divisie had een prima debuut en For Farmers was ook prima (wat wil je met een naam die met ‘For’ begintJ). ASR staat in de spreekwoordelijke coulissen te wachten om op het podium te gaan. Wellicht nog een deeltje ABN? En Basic fit de discount fitness scholen. Ik zag dat analisten zelfs gemakkelijk tot een anderhalf a twee miljard waarde kwamen. En dat terwijl ik vorige week al aangaf dat ik met 1 miljard als waarde, zijnde 1.000 euro per klant al extreem vond.
Omzet = niet winst.
Zoals Tatjana zou zeggen: Kom op nou!
Een ander voorbeeld om het uit te leggen: Thuisbezorgd.nl is een bedrijf waar je kant en klaar eten kunt bestellen bij verschillende eetgelegenheden. Het bedrijf kan dus heel veel omzet hebben. Maar na betaling aan: de leverancier , de bezorger, de marketing, het betaal systeem, etc. blijft er een marginale winst over. Dus wat is de waarde van het bedrijf? Een ander voorbeeld uit de broker wereld: een discount broker kan heel veel trades doen (omzet) voor klanten, maar door de lage kosten zal de winst beperkt zijn. Dus wat is de waarde per klant? Terug naar Basic Fit dit bedrijf heeft lage bedragen per maand en dus ook lage winst na kosten van marketing, personeel, etc. Dus is omzet in mijn optiek niet een goede waarderingsmaatstaf.
NN Group het oude Nationale Nederlanden ging na de cijfers hard omlaag, net als eerder Aegon ook al omlaag ging. De verzekeraars hebben het moeilijk met de lage rente. Maar ondertussen krijgen de banken volop hulp. We hebben verkoopsignalen in de Twindicator.
ING heeft bijvoorbeeld juist koopsignalen. Maar ook andere Europese bank aandelen hebben koopsignalen.
Binck heeft ook koopsignalen, in het huidige sentiment van overnames is dit best een leuke overname kandidaat voor een buitenlandse partij is dit een snoepje en als we de waarde methodiek van Basic Fit er aan gaan plakken maar ik zit dus long op basis van de Twindicator.
Ook in de Amerikaanse bankenaandelen hebben we koopsignalen maar of we nu nog moeten kopen? Als ik naar het lange termijn plaatje kijk, zou ik er even vanaf blijven.
Kellogg is voor mij nog een short. Opties zijn niet echt duur in dit fonds dus een gokje is te overzien.
Nike is ook een short volgens de grafiek.
Beren houden van honing
En om af te sluiten waarmee we begonnen, een beren verhaal is er ook wel te zien in de grafiek bij het aandeel Honeywell.
Maar wellicht houd ik gewoon van honing en zie ik als ouwe beer dingen die andere niet zien. In de Twindicator hebben we een verkoopsignaal en we zijn bezig met een pull back naar de lijn. In de huidige markt durf ik niet long in alle indices, maar er zijn best aandelen waar je in zou kunnen stappen op deze niveaus. Helemaal met alle overnames, zoals Monsanto en ons moedertje Post.
NB:
11,5% Commerzbank kwam met Memory Coupon Notes EuroStoxx50 2016-2021
De kenmerken van deze Memory Coupon Note:
Rentevergoeding 11,5% (Coupon) na een jaar uitgekeerd indien de Europese aandelenindex Euro Stoxx 50 op dat moment gelijk of hoger staat dan op moment van uitgifte (vorige week). Als de coupon uitbetaald wordt krijg je ook je “investering” 100 procent terug.
Als de index onder dit niveau is gaan we naar jaar twee opnieuw kijken: Is de Eurostoxx dan wel boven of gelijk dit niveau dan krijg je een Rentevergoeding 2 x 11,5% = 23% plus je inleg (100 procent).
Dus na drie jaar:
Rentevergoeding 34,5%, na vier jaar 46,0%, na vijf jaar 57,5%, indien de index pas op dat moment gelijk of hoger staat dan de het startniveau in mei 2016. Rentevergoeding wordt dus met terugwerkende kracht gegeven en dat noemen we een memory coupon. Dus als er na enig jaar de coupon wordt betaald worden de notes vervroegd afgelost tegen 100%. Dit is ongeveer gelijk aan de koers van afgelopen dagen.
Een heel mooi rendement, maar stel dat de beurzen vijf jaar lang dalen en de Euro Stoxx 50 index over vijf jaar lager staat dan krijg slechts 65% van de startwaarde en vervalt de 100% hoofdsomgarantie. Dan bedraagt de aflossing 100% minus de procentuele daling van de Stoxx 50 index. En ook geen rente uitkering. Kortom de vraag is wat gaan we doen de komende jaren? Ik vind het wel een leuk product.
De documentatie is hier te vinden.
Classic Autocall on EURO STOXX 50
EUR, 5 Years, 11.5% p.a. Coupon with Memory Effect, 35% European Downside Protection, Annual Redemption Dates
Verhandeling dagelijks. Commerzbank onderhoudt een markt in de stukken.
ISINcode: DE000CB0GAB9.