Column: Wat geef je een verwend kind?

Kind verwend

Wat geef je een verwend kind?

Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV). Maar deze publicatie is de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) gedeeld door een ervaren beurshandelaar. Deze mening wordt ook als strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). Geschreven in het weekend van 23/24 maart. (publicatiedatum maandag 25 maart 2024).

De overheden maken al tientallen jaren enorme schulden, echter sinds de Kredietcrisis is dit versnelt en daarna werd de corona crisis ook nog eens gebruikt om de schuldenberg nog verder te vergroten. Er zijn hele “Empires” gebouwd op schulden. De schuldenberg is dus verergerd en om deze hoeveelheid schulden (financieel) betaalbaar te houden drinkt de politiek en de centrale banken aan op een lage rente beleid. Maar wat doen we bijv. voor de 700.000 gezinnen in Nederland die schuldproblemen hebben, geven de schuldeisers (banken) ook een lage rente aan deze groep omdat ze het nodig hebben? Of; Krijgen de Amerikanen die hun Creditkaart gebruiken om het einde van de maand te halen ook een rente korting op de 21 a 28 procent rente die ze betalen? En waarom zou iets wel voor de Overheid moeten gelden en niet voor de consument?

De FED gaf weer een cadeau aan de markt

Afgelopen week stond weer in het kader van de huidige en toekomstige (Dot Plot) rente beslissingen. We zijn al meer dan 5 maanden geleden gestart met alleen maar stijgingen op de beurzen op de verwachting van een lagere rente. Ja, de stijging startte op de verwachting van vijf tot zeven rente verlagingen. Verlagingen die we dus vorig jaar oktober al voorzagen. Ondertussen zijn er geen rente stappen geweest en nu zijn het nog slechts twee a drie verlagingen en zijn deze ook nog eens beperkt tot 0,75 procent. Maar de aandelen markt blijft maar stijgen en wordt steeds naar de mond gepraat dat het er zeker aan zit te komen. Kortom de markt krijgt steeds zijn zinnetje.

AEX Log
AEX Log

Maar ondertussen staan we dus op ‘All Time High’ niveaus in de aandelen. De Centrale banken beloven nog steeds rente verlagingen, althans zo werd de stijging van de afgelopen week uitgelegd. Nu heb ik op de middelbare school wel eens gespijbeld omdat Poolen ook leuk was en wellicht heb ik net de economie les gemist waarbij uitgelegd werd dat hoogte punten bij een komende recessie horen en we rente verlagingen nodig hebben op ‘All Time High’s’. Dat Centrale banken ingrijpen als de beurzen crashen (lees sterk en snel corrigeren) en liquiditeit nodig hebben begrijp ik wel. Maar ik hoop dat een economieleraar me alsnog kan bijspijkeren in deze kennislacune. Had ik dat geweten dan had ik nooit stiekem gespijbeld.

Leuk om te zien: De eerder gestegen marktrente had geen effect op de aandelen, maar deze rente draaide weer terug omlaag en deze rente daling werd wel weer gebruikt om aandelen te kopen.

2jaars Tbonds
2jaars Tbonds

Balans wordt niet meer, of minder snel afgebouwd

Een alternatieve verklaring van de stijging in de aandelen, die in de markt rond ging, was dat de FED de afbouw van hun Balans (Balance sheet) zou stoppen dan wel minder hard zou doorzetten. Nu heb ik en vele andere ‘analisten’ (beursexperts) er vaak op gewezen dat er een enorme correlatie was tussen het steeds maar vergroten van de balans en de aandelenkoersen. Hoe groter de balans hoe meer liquiditeit en hoe hoger de aandelenbeurzen gingen. Maar de goede lezer ziet een streep onder was, want de recente verkleining van de balans heeft geen enkel effect gehad op de stijging van de beurzen. Dus je vraagt jezelf af is er überhaupt wel een correlatie geweest? En zo ja. Waar is deze dan gebleven?

Credit and Liq. Balance sheet
Credit and Liq. Balance sheet

In Balans?

We kunnen de Balans van de FED mooi volgen op de website van de FED. (ook Bron van bovenstaande grafiek). We hebben nog iets af te bouwen om weer terug te komen op Pre Kredietcrisis niveaus…

Maar de huidige ‘dip’ in de groei van de balans wordt direct als een gevaar voor de liquiditeit in de financiële markten gezien.

Total assets
Total assets

Een andere Bron om de Balans te zien is ook van de FED (FRED) en mooi te zien in deze grafiek is de periode met de hoogte van de balans voor de Krediet crisis. Vroeger liep deze balans alleen op in periodes van oorlog.

De rente verlagingen en het constant maar stimuleren van de economie en direct bij iedere economische dip ingrijpen doet me een beetje denken aan beelden van een enorm verwend kind dat in de Supermarkt op de grond gaat liggen schreeuwen, omdat het geen kar vol snoep mag hebben…

Ondertussen

We zien los van de rente, dat de Amerikanen hun Chip industrie gaan sponseren voor tientallen miljarden dollars (15 a 25 miljard), terwijl deze sector uitstekend draait en de bedrijven tientalen miljarden winst maken. Dus wat doen de spreekwoordelijk ouders van dit huilende kind? Die geven het kind gewoon zijn/haar zin en trekken de creditcard van de volgende generaties om het snoep af te rekenen.

Japan na jaren van negativiteit naar een positieve …rente

Om de wereld nog leuker (lees gekker) te maken hebben we aan de andere kant van de wereld Japanners die hebben bijna dertig jaar gedaan over de problemen met hun toenmalige vastgoed bubble op te lossen. Ze hebben een zeer lange periode extreem de rente gemanipuleerd. Nu zijn ze na een lange periode van deflatie ineens blij met inflatie. En blij dat de rente die sinds (pakweg) 1999 nul was of zelfs sinds 2016 een negatief was, verhoogd werd. Ze waren in de markt blij met een ‘enorme’ rente sprong in Japan. Ja echt ‘enorm’. We gingen immers van min 0,1 procent in de rente naar een bandbreedte van nul tot 0,1 procent.

Bizar dat we dit rente feit ook vierden met een sprong op de aandelen beurs. We staan ook daar op All Time High’s dus de overheid zou winst kunnen nemen in de in de economische stimulatie pakketten gekochte aandelen? Maar nee, dat kan de markt natuurlijk nooit aan dat deze mega investeerder ooit weer verkoopt. Ook gaan ze in Japan gewoon door met per maand 37 miljard Euro tegenwaarde aan staatsleningen op te kopen om de rente te manipuleren en hun staatsschuld nog verder op te jagen… Altijd leuk als Japanner dat je weet wat er van je belastinggeld gedaan wordt. Toch? Zeker als je overheidsschuld ten opzicht van het GDP ook op een record van 263,90 procent staat.

Japan
Nikkei225

De Japanse beurs reageerde dus vrolijk op de rente verhoging en steeg boven eerdere top uit. Maar de rest van de beurzen deed mee in de vreugde over de rente.

Duitse Dax
Duitse Dax

Euro-opa-opa

Niet alleen Japan en Amerika waren enthousiast, ook Europa was de afgelopen weer gewoon weer heel positief gestemd. Hier gaf onze Centrale Bank aan dat ze (ook) niks met de rente deden en ook niet een pad hadden wat ze wilde volgen voor de toekomst… maar je raad het al ook dit was positief.

Petje 900 of 1.000 of meteen maar 1.500

Even leuk. In april 2015 gaf ik met Today’s in een hotel in Breukelen met een zeer bekende technische analist een presentatie over toekomst verwachtingen. Hij voorspelde toen dat we in 2020 naar de 1.000 in de AEX zouden gaan en in 2025 naar de 1.250 in de AEX. Nu zien we dat voorspellen altijd moeilijk is, zeker als het de toekomst betreft, maar je denkt in het huidige enthousiasme, ook waarom zo bescheiden? Immers als we dit Ai/ Chip tempo volhouden en dus als ik de markt moet geloven dat het altijd zomer blijft, is er geen enkele reden om te twijfelen dat de ‘sky the limit’ is. Zo stonden de AEX Futures in oktober 2022 nog omme nabij de 612 punten en nu eind maart lijkt 900 in beeld.

AEX Future
AEX Future

AEX toppie?

Het eerdere door mij voorspelt top patroon is gewoon weer van tafel en een nieuwe stijging ligt er op tafel. De EB indicator kruiste niet en we blijven mooi boven de Twindicator.

AEX
AEX

Toch ook even een blik aan de andere kant van de plas.

Om te zien dat de Amerikanen het ook leuk blijven doen, kijken we even naar de grafiek van de Nasdaq. Ook hier zijn eerdere top patronen in de Candles overstemd met positieve verhalen. De Beren moeten dus weer uithuilen en in een winterslaap gaan.

Nasdaq
Nasdaq

The Bubble of everything?

Zo kijkende naar al de stijgende beurzen, oplopend goud, hogere bitcoin, etc. lijkt het of we zoals sommige berensite al langer zeggen dat we de “Bubble” van alles meemaken. Er schijnt te veel geld in het systeem te zijn althans als ik de verhalen moet geloven. Maar er zijn ook problemen in de vastgoed sector, maar niet in de Huizenmarkt maar het commercieel vastgoed. Lees Businessinsider of beter het IMF.

Hoe het gaat met de markten kunnen we ook terug zien in een beursgang van Meme club: Reddit die naar de beurs ging en zelfs na een dipje meteen 7,3 miljard waard is.

Hebben we het over speculatie

Je kunt bedenken dat de Bitcoin die van voor naar achter naar links naar rechts gaat zorgt voor wagenziekte bij de nieuwe beleggers. De oude beleggers zouden eens na moeten denken over de effecten van Super computers die negatief voor Crypto zouden moeten zijn. Zie mijn tijdslijn op Twitter.

Wat ook leuk was dat veel Crypto fans wijzen op de enorme inflow vanuit ETF’s, maar ze ondertussen niet kijken naar Grayscale waar in korte tijd 443 miljoen uitstroom was en op 19 maart nog eens 326 miljoen uitstroom was.

Bitcoin
Bitcoin

Nvidia zit nog steeds in de consolidatie fase maar ook hier is het acute gevaar tijdelijk geweken. Officieel hebben we pas onder de 836,84 USD verkoopsignalen.

Nvidia
Nvidia

Apple aangeklaagd

Apple heeft een rechtszaak van de Anti trust omdat het 64 procent van de telefoonmarkt in handen heeft en dit afschermt. Maar Microsoft heeft hoeveel procent van de office software? Google heeft hoeveel procent van de zoekmachine? En van Youtube? Facebook heeft hoeveel procent van de Socials? Boeing heeft hoeveel procent van de luchtvaart industrie? Etc. etc. Alle grote reuzen in de VS hebben een monopolie.

Apple
Apple

Apple heeft overigens wel verkoopsignalen omdat het onder de 177,53 USD is en dus onder de Twindicator zit.

MSFT
MSFT

MSFT heeft dus vreemd genoeg nog geen anti trust rechtszaak en ondanks dat het grote geld met de monopolie verdient wordt kijken we allemaal naar de Ai trend in dit bedrijf.

 

Niemand maakt zich druk over de Schuldenberg

In de Telegraaf van zaterdag staat een verhaal over krakers die bezit van andere hebben overgenomen en een pand gratis bewonen. De jonge dame in kwestie zegt dan;  “ik ben niet zo van het werken ik heb andere dingen”. Nee, ze heeft helemaal gelijk geniet lekker allemaal van een uitkering en laat anderen die het wel leuk vinden voor je werken en als we geld nodig hebben creëren we dit gewoon door wat meer schuld te nemen als land. Laten we lekker de problemen bij volgende generatie liggen. Jammer dat mijn ouders dit concept nooit in mijn jeugd uitgelegd hebben. Ik kreeg te horen dat je moest werken voor je geld.

Mag het een onsje meer zijn?

We kijken nog even snel naar de schuldenberg in de VS.

Nat. Debt
Nat. Debt US

Bron

We kunnen niet wachten op Trumpie

We zien de schulden maar oplopen. Trump is kijkend naar de creativiteit waarmee hij zijn eigen problemen oplost waarschijnlijk de man die alle schulden van de USA ook kan oplossen. Hij werd omdat hij zich ernstig misdragen had op Facebook, Twitter en Youtube van deze Socials afgegooid en begon als ‘influencer’ gewoon een eigen platform waarop hij doorging met de haatdragende teksten en dan verkoop je dat platform als je geld nodig hebt na veroordeelt te zijn om bijna 500 miljoen te moeten betalen, gewoon even het platform aan sukkels voor 2,2 miljard dollar.

Nat Debt US to GDP
Nat Debt US to GDP

Bron

Even leuk een staatje met de toekomst verwachtingen voor de schuld in de VS.

USA debt
USA debt

Bron:

Size does mather

Toch ook even leuk om het te zien als bedrag 34.578.032.221.509,00 USD op zaterdag de 23ste maart.

USA Total FED Public debt
USA Total FED Public debt

Bron: Fred

Op de 23ste maart

Per inwoner is het op diezelfde dat dus 102.835,00 USD en per belasting betaler is het 266.950,00 USD. Zie het per minuut op de schulden klok.

Debt clock
Debt clock

Debtclock

Over schulden maakt niemand zich druk en alle boeken die ik er over gelezen heb sinds de jaren tachtig zijn allemaal verloren tijd gebleken. In een fractie van die tijd had ik ook expert kunnen worden in Crypto’s want ook daar hoef je niet voor te kunnen.

Resume: Niemand maakt zich druk over vergrijzing, aankomende verkiezingen in de VS, oorlogen en schulden. Ook of en hoeveel rente verlagingen er zijn of komen maakt nog niet uit. Stemming blijft positief.

 

Volgende week hebben we Goede vrijdag en Pasen te vieren. Amerika is wel open op de tweede paasdag maar wij zijn dan of op het strand of in Nederland sneeuw aan het ruimen. Alles kan tegenwoordig met het klimaat en met de beurs.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

 

Deel dit bericht: