Column: Wat maakt het toch uit?

Afgelopen week hadden we een renteverhoging in de VS van 0,75 naar 1,00 procent en een opmerking dat er nog minimaal 2 vervolg renteverhogingen aankomen dit jaar, maar als je denkt dat een hogere rente met de enorme schulden berg die we hebben pijnlijk kan worden dan zie je dat het allemaal niet uit maakt want de beurzen reageerde alsof er een renteverlaging was.

We hadden verkiezingen in Nederland en de wereld keek met ons mee, we maakten ruzie met Turkije en er werd gedreigd met ons te overspoelen met vluchtelingen, maar opnieuw geen reactie.

En of de olieprijs nou omlaag of omhoog gaat ook dat maakt nauwelijks uit. De G20 mislukte en de vrijhandel ligt op sterven, maar gelukkig zijn we optimisten. Alles ging dan ook omhoog, zelfs goud.

20-3 01

Toch blijven nadenken

De oude Dow theorie zegt dat de Transport index vooruit loopt op de normale markt. Ik heb dan ook nieuws voor de optimisten: de Transport index is namelijk in negatief terrein. We hebben verkoopsignalen…

20-3 02

Bank aandelen in de VS

Om iets over de staat van de economie te zeggen is het altijd goed om naar de bankensector te kijken. Ook om te zien wat voor impact een renteverhoging heeft is het goed om naar de banken te kijken. Om eerst enig historisch besef te hebben kijken we als voorbeeld even naar de Citigroup lange termijn grafiek. We zien een patroon uit het boekje (lees het berenboek) en we zien al tijden een soort vlakke lijn. Natuurlijk procentueel ging het de afgelopen tijd best redelijk, maar als je ooit op 500 bent ingestapt dan mag je de nodige procenten stijging nog krijgen.
20-3 03

Op kleinere schaal

Bank of America (BAC) heeft op korte termijn ook negatief patroon dat we eerder op lange termijn ook gezien hebben. BAC heeft ook een verkoopsignaal in de Twindicator. Technisch gezien zou je zo 100 dollar lager kunnen op deze patronen.

20-3 04

Baas boven baas

Alle banken hebben het na Trump heel goed gedaan, Goldman heeft het helemaal geweldig gedaan. Hier bijna een verkoopsignaal dus als we iets lager gaan een heel mooi signaal.

20-3 05

Eerlijkheid duurt het langst

De Dow Jones dreigde eerder ook een paar keer een verkoopsignaal te geven, maar die werden steeds niet bevestigd. Kortom; eerlijkheidshalve zou ik wel willen wachten op de officiële verkoopsignalen.

20-3 06

Pijn is niet fijn

In de AEX waren we ook vooruitgelopen op een mogelijk verkoopsignaal en ondanks dat de volatility laag was en dus de puts goedkoop waren was de afgelopen expiratie (vrijdag jl.) een pijnlijke dag voor mij. Ik wil dan ook geen huilie huilie horen als ik binnenkort ineens wel veel geld binnen haal met puts. Ik heb de afgelopen tijd genoeg contributie betaald aan de bulls dus ik wil geen maatregelen tegen shorting van stocks als het wel een keer mijn kant opkomt.

20-3 07

Afschrijven

Afgelopen vrijdag heb ik dus weer staan af te schrijven op puts, want even leek het allemaal weer te gaan gebeuren. Ook Trump wordt door Yellen geholpen en de centrale banken houden het nog goed vol. Het is dat ikzelf nog het nodige rendement maakte in de Bunds.

Ondanks de rentebeweging in de Bunds is het zo dat alles wat voor de AEX gold, dat geldt ook voor de Duitse Dax. Wat dat betreft heeft Erdogan het wel juist, door ons een soort Duitsers te noemen. U begrijpt we moeten net als Rutte maar blijven lachen om dit extreem ernstige verhaal.

20-3 08

We hollen door naar Nike

In de indices is dus helaas weinig te beleven. Nike is één van mijn longs en doet het goed, ik denk dat iedereen voor de zomer er weer goed uit wil zien. De grafiek is positief en er is een onder performance ten opzichte van de consumenten producten sector.

20-3 09

Ook sporthorloges en andere gadgets bedrijf Fitbit begint op te klimmen. Ik zit nog long.

20-3 10

Een ander gokje is Michael Kors Holding ook deze grafiek begint uit te bodemen, zo hebben we toch nog een Hedge tegen aantrekkende economie, want dan willen we weer tassen van Kors.

20-3 11

Nog even goed om te zien wat er met Snap gebeurd is, die gingen vrijdag even onder de 19 dollar. Dit kan niet goed zijn voor het vertrouwen van andere BS aandelen zoals, Uber die ook naar de markt willen.

20-3 12

Follow the leader

Bill Ackman die bekend staat als Contrarian investor verkocht vorige week zijn belang in Valeant Pharmaceuticals. Hij deed het om belasting aftrek te krijgen, maar dat was natuurlijk niet het eerste idee achter zijn aanschaf. Ik zou hem eigenlijk een cursus technische analyse bij mij op kantoor cadeau willen doen, want min 95 was niet nodig als hij naar de grafieken had geluisterd. Immers het was een patroon uit het berenboek.

20-3 13

Afsluitend een waarschuwing voor hogere rente

20-3 14

Ik sluit af met de grafiek van de 6,5% Italië tot 2027. Dit was een echte lange bond en geeft mooi de trend weer. De opgaande trend lijkt nu gebroken en ik zie negatieve patronen. Iets om in de gaten te houden. Als de bondmarkt gaat dalen gaat dit bij veel mensen echt pijn doen. Immers, veel beleggers zijn eigenlijk verkapte spaarders die geen rente krijgen.

Deel dit bericht: