Column: Wat was er nu veranderd?

Sinds december 2018 is de beurs hard opgelopen. We doen alsof dit het begin van iets heel moois gaat worden en dat het te maken heeft met een enorme verandering van de afgelopen tijd. Maar volgens mij is het gewoon een correctie op de daling van het laatste kwartaal en volgens mij is er niks veranderd met december. Immers de Shutdown met zijn gevolgen, de trade war, de schuldenproblemen, Trump, de Brexit, etc. niets is opgelost. Erger nog, er zijn spanningen over kernkoppen en grote milieu problemen bij gekomen. Even over dit laatste, we hebben het dan over de berekeningen van de NASA die het jaar 2018 wel een heel extreem jaar vonden om het maar even zachtjes te zeggen.

13-2-2019 01

Lage rente

Ja, wat er veranderd is gedurende de daling in december, de FED heeft net als de ECB eigenlijk gezegd dat de economie nog zo slecht was dat de rente niet omhoog kon. Maar dat gaan we positief uitleggen? Dus even ter vergelijking: ben je, als je in het ziekenhuis ligt na een operatie blij dat je te horen krijgt dat je te zwak bent om naar huis te mogen? En iets anders, we kunnen nu wel weer blij doen over die lage rente en dat er eigenlijk geen alternatief is, anders dan aandelen kopen. Maar we moeten wel eens gaan beseffen dat de lage rente heel veel slechte bijeffecten heeft bijv. voor iedereen die defensief moet beleggen is er zonder risico geen geld te verdienen en iedereen die moet leven van zijn rente (beleggingsrendement) moet ook of aandelen risico’s lopen of zijn of haar hoofdsom opeten.

Schuldenproblematiek

Een leuk weetje uit de krant van vrijdag. Bedrijven met een S&P rating wereldwijd moeten de komende vijf jaar 9.200 mrd euro gaan aflossen. Voor Europa is dit bedrag 3.500 miljard en dit zijn alleen al de bedrijven met een rating. Dan hebben we het niet eens over de partijen zonder rating en ook nog niet over de overheden. Een hogere rente zou dus enorme effecten hebben.

Cijfers van de bedrijven

Natuurlijk we hebben een cijferseizoen deel gehad en de resultaten vielen over het algemeen best mee, nadat eerder de verwachtingen iets verlaagd waren.

Maar ik zag dat de bedrijven die naar de beurs gekomen waren in de VS het helemaal niet goed deden. De IPO ETF in de VS deed het helemaal niet zo goed als de index. De Renaissance IPO ETF lijkt het prima te doen.

13-2-2019 02

Een slechtere IPO markt wordt een teken aan de spreekwoordelijke wand.

13-2-2019 03

Helaas heb ik thuis even geen grafiek van de index in de IPO index, maar sprekende van een slechte IPO in de VS.

Een slechte IPO was natuurlijk Snap

Snap, de jonge hippe concurrent van Facebook, waar ik allemaal niks van begrijp is nog steeds een verliesgevend bedrijf en de beleggers waren blij met een gelijkblijvende aantal gebruikers. De spreekwoordelijke kinderhand is klaarblijkelijk snel gevuld. Het aandeel sprong op het nieuws 25 procent en gaf al eerder een koopsignaal in de Twindicator. Jammer dat ik geen fan ben en op zoek was naar verkoopsignalen.

13-2-2019 04

Op presentaties leg ik altijd uit dat iedere lezer als consument een goed beeld heeft van een bedrijf door er klant te zijn. Mijn dochter kwam terug uit de Abercrombi & Fitch en was teleurgesteld dat de muurschilderingen in de Amsterdamse vestiging en de modellen weg waren (wellicht preuts geworden) en vond de collectie niet wat het was. Kortom; een verkoop idee? Technisch nog niet. Maar wellicht leuk om in de gaten te houden.

13-2-2019 05

Amazon in het nieuws over vermeende chantage van de topman door Tabloid. Nu heb ik over roddel krantjes geen mening, maar in de Twindicator hebben we eindelijk weer een sell. Dus we kijken weer naar Turbo’s shorts.

13-2-2019 06

Tesla weer lekker short

Hoewel ik alle sympathie heb voor de studenten die afgelopen week in de regen gingen protesteren voor het milieu (het klimaat) en me niet kan vinden in de kritiek die ze kregen, dat ze wel naar de Mac Donald gingen en daarna Den Haag in gingen alsof dat echte mensen waren. Het bewijst dat ze wel degelijk menselijk zijn en niet extreme beelden aanhangen. Dus mijn complimenten aan deze generatie en laten we meteen zeggen dat vorige generatie ook gingen protesteren omdat ze andere leuke mensen wilde ontmoeten om het maar netjes te zeggen. Hoewel ik dus ook voor het milieu ben en zelf een elektrische wagen bezit (geen Tesla), ben ik niet special voor de oplossing van elektrische auto’s en zeker niet voor het bedrijf Tesla. We hebben daar verkoopsignalen.

13-2-2019 07

ING was één van mijn koopkandidaten, maar voor de traders onder ons moeten we even naar de Twindicatorlijn kijken en 10,23 Euro in de gaten houden.

13-2-2019 08

Als we dan toch op Twindicator niveaus letten moeten we ook op GE letten. Daar is de 9,32 USD van groot belang. In mijn trading-portefeuille was ik er al uitgestapt.

13-2-2019 09

Nog even de Dow Jones die is weer door de lijn gevallen na maar heel tijdelijk er boven te zijn geweest. Twindicator dicht in de buurt en dus een kleine daling triggered  al een verkoop. 24.762 is het niveau.

13-2-2019 10

De Nasdaq heeft ook weer bijna een sell, nog even wachten op de bevestiging.

13-2-2019 11

De Duitse Dax heeft al weer een verkoopsignaal gegeven in de Twindicator, maar in de AEX hebben we dat signaal nog niet.

13-2-2019 12

Ook hebben we in de EB indicator in de AEX nog geen verkoopsignaal.

13-2-2019 13

Goud lijkt een beetje te toppen.

13-2-2019 14

Dus al met al zitten we goed op de golven van de markt. We geven na de time to go fishing periode mooi het moment aan om short te gaan. Nu maar eens kijken hoe laag we kunnen.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: