Column: We are los(t)

In eerdere columns quootte ik al een oud-Rabo London collega, een fransman die “allo allo achtig” Engels sprak en altijd als hij het niet begreep de befaamde woorden riep; ‘’I am lost’’ en lost zijn we, want de AEX is dwars door het dak gegaan en eigenlijk zijn we los. Op Twitter riepen weken geleden al enkele volgers van me dat ik niet zo negatief moest zijn en dat we mogelijk All time Highs zouden gaan zien….Nu was mijn fantasie niet zo groot dat ik daarin mee kon gaan. Dit ging gezien de Brexit problemen, de trade war met China en Europa en de rente die al extreem laag stond niet zo ver verder kon zaken, etc. Kortom; ik focuste op de risico’s, maar de markten maakten afgelopen week gewoon wel nieuwe hoogtepunten. Dus prima gezien door de ‘wisdom of the crowd’.

We zijn los

AEX is afgelopen week uitgebroken en als technisch analist zou je niet negatief mogen zijn, immers een beurs corrigeert nooit direct vanaf een high. Eerst moet je weer volatility krijgen of een eerste daling inzetten alvorens je negatief moet zijn. Natuurlijk als fundamenteel kijkende beursanalist zie je veel bedrijven met hoge koerswinsten, maar ook dat is helaas geen indicator die direct werkt.

De volatility is nog laag. Neem even de VDAX volatility, die staat onder de 14. Terwijl er toch veel gebeurd rond de Duitse auto industrie en de Duitse banken.

De Duitse Dax zelf gaat zonder noemenswaardige correctie omhoog.

Whauw het wordt nooit meer flauw

Ook de Eurostoxx50 index ligt er positief bij. Hier hebben we nog wel een paar weerstandjes, maar het motto van de bulls lijkt te zijn: weerstanden zijn er om doorbroken te worden!

De Amerikaanse beurzen, zoals de Sp500 zetten wel alvast nieuwe record niveaus neer.

Ook de Nasdaq lijkt geen last van hoge waarderingen te hebben en wil alleen maar hoger.

Eerder wees ik erop dat bepaalde indices niet meededen, maar nu doet ook de Russell2000 (small en midkap index) mee aan de stijging.

We hebben dus een soort vervroegde eindejaarsrally.

We are lost

Maar wat is de reden van de rally? Is de Brexit al opgelost? Klopt het verhaal dat de trade war is opgelost? Om daar maar even over door te gaan; de trade war heeft slechts zicht op een deel akkoord. Eerder zou dit fase 1 zijn, maar er lijkt geen fase twee of drie te komen. Dus waar het echt om ging was het IP (intellectueel eigendom), kortom; hoe echt is het opgelost? En dus zou dit niet de drijfveer van een stijging mogen zijn. Toch? Of heb ik iets gemist? Om het al helemaal al niet over de trade war, VS  en Europa te hebben.

Als we naar een economische index kijken, zoals de Duitse ZEW dan hadden we niveaus die niet pasten bij het enthousiasme op de beurs.

Een ander punt dat van belang is dat de rente in bondmarkt, bijv. in de German Bunds is opgelopen. Hogere rente zou de beursstijging, zoals wij die kennen, moeten temperen.

Een ander probleem

Waar ik vanuit historisch perspectief naar kijk (lees maar boeken over de crash van 1929) dat zijn de verschillen arm en rijk. Nu kwam het blad Quote weer met de 500 rijkste mensen van Nederland en volgens deze Quote500 zijn de rijken weer rijker geworden. Dat de armen worden weer armer zijn geworden moeten we maar afleiden uit excessen, zoals de bestorming van een JD winkel in de Bijlmer zie ik als teken. Net zoals de protesten van bouwers, boeren en leraren in Den Haag en de eerdere gele hesjes tekenen waren. Geen misverstanden; ik praat niets goed, maar als in Amerika er meer miljardairs dan ooit zijn en weer een nieuwe miljardair presidentskandidaat wordt dan is er wel iets aan de hand en zegt het iets over de tijdsgeest. Lees ook dit artikel.

Goud

In onzekerheid doet goud het goed, maar nu er weinig onzekerheid lijkt te zijn heeft goud weinig of niets gedaan of erger het daalt iets. Technisch gezien moet het niet nog lager gaan om geen verkoopsignalen te krijgen.

Ipo

Hoewel de IPO markt helemaal nog niet zo lekker ligt na wat mislukkingen en ook de Arabieren helemaal niet lekker liggen in de wereld en dus helemaal al niet in de wereld van beleggen. Daarbovenop komt nog het CO2 verhaal en dus oude economie. En toch komen ze de komende weken met één van de grootste bedrijven van de wereld naar de beurs. Nu zit er geen sexy verhaal achter en gaat er maar 1 procent naar de beurs (je hebt als aandeelhouder niet teveel te zeggen) en dus blijf ik mezelf afvragen of dit wel een hot deal gaat worden?

Ook als ik de olie grafiek bekijk dan krijg ik niet een heel warm gevoel van binnen.

WeWork werd in een mislukte deal in korte tijd 35 miljard minder waar. Dus we gaan het zien….

Bij Facebook waren beleggers na de verhoren van de topman ineens angstig over de toekomst, maar de afgelopen weken zien we niets van die angst terug in de koers van het bedrijf. Wel bijzonder toch?

Ik heb er de Kraft niet voor

Normaal aan het einde van het jaar zou je een tax (belasting) verkooprondje verwachten bij aandelen die het slecht gedaan hebben gedurende het jaar. Eén van die aandelen is Kraft Heinz, maar daar zien we voorlopig nog niets van en zien we de koers zelfs opveren.

Disney is in de streaming war, waarbij er een strijd tussen Apple, Netflix en Disney gaande is over wie de consument aan de buis krijgt. Gezien de koers deed Disney goede zaken.

Netflix is koers technisch weer wat aan het opveren, maar een interessante strijd tussen giganten. Leuk om een gokje op te wagen.

De beurs is dus heel positief gestemd en of we net als vorig jaar nog een eindejaar dip krijgen lijkt onmogelijk te voorspellen. Voor vermogensbeheerders lijkt het een prima jaar te worden.

Maar het jaar is nog niet om en we moeten net als bij Ajax met 4-1 voorsprong de wedstrijd nog niet gaan samenvatten, want klaarblijkelijk is alles nog mogelijk.

Ter gedachten: top hedge fund managers als Ray Dalio wijzen nu net als mij dat de wereld natuurlijk helemaal gek is geworden, met extreem lage rente, hoge schulden en gewoon de kans om je aflossing steeds maar vooruit te schuiven… eens wordt de markt wakker.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: