Ondanks dat ons al jaren verteld is dat we één Europa zijn, zijn ‘buitenlanders’ in andere Europese landen ineens niet meer welkom. Toen we als Europa een vluchtelingenprobleem (grote stroom) hadden, konden de grenzen niet dicht door afspraken en nu we een virus hebben mogen de Neder Belgen niet eens bij de (klein) kinderen op bezoek. Hoezo één Europa en hoezo één Europese aanpak van onze crisis? Dus zuidwaarts met vakantie zal voorlopig niet meevallen, niet iets om heel vrolijk van te worden zo met het vakantieseizoen voor de deur.
Dan maar zuidwaarts met de beurs
Een andere leugen die ons verteld is, is dat de beurs iets met de economie heeft van doen en dat hij (de beurs) vooruitloopt op de economie. Maar wellicht is dat juist nu het probleem op dit moment. Immers normaal, zelfs bij bijzonderheden als oorlogen, economische rampen of aanslagen zijn er eerdere signalen geweest en kon een beurs ook vooruitlopen of het direct bevatten en verwerken. Deze keer is er niets gebeurd met de signalen uit China en had niemand in zijn verste verte de fantasie gehad dat we drie tot vier maanden ineens in een lockdown zouden gaan en een hele economie in coma zouden gooien en dan ook nog eens wereldwijd. Juist omdat het ver boven ieders voorstellingsvermogen ging en is gegaan, is de impact nog steeds niet te volle geweest, maar doen we op de beurs wel al weer mee met het idee dat we het diepste punt alweer gehad hebben.
Maar dat diepste punt moet nog komen. We hebben een perfecte storm van meer dan zeven plagen. In de bijbel schrok men al van het magische getal 7, maar wij hebben meer problemen dan zeven. Even willekeurig op een rijtje:
- Handelsoorlog (protectionisme) VS en China, maar ook VS en EU.
- Coronavirus met in de VS 1,5 miljoen besmettingen en bijna 90.000 doden (dit is meer dan de militaire doden in de hele Vietnamoorlog) en al haar effecten op dienstensector, vliegtuigen aan de grond, geen toerisme, massa werkloosheid, horeca en sportscholen gesloten, geen import en evenmin export, problemen in de voedselketen (de Amerikaanse beef associatie schat in dat er voor 13 miljard verlies ontstaat door problemen in slachthuizen en elders in de productieketen), etc. etc.
- Historisch groot verschil tussen arm en rijk hetgeen we terugzien in de onvrede inzake de corona maatregelen en ook nog gaan zien in hongersnood en andere voedsel schaarste.
- Aandelenbeurs overgewaardeerd, door lage rente en vele toegestroomd kapitaal, ook volgens de echte experts (Stanley Druckermiller, David Tepper, etc.). Maar ieder weldenkend mens snapt dat als de toekomst moeilijk voorspelbaar is dan moet de waardering minder hoog zijn.
- Rente reeds nul of zelfs negatief en al mega bedragen ‘geïnvesteerd’ in economie zonder echt effect, daarmee lijkt het arsenaal van de centrale banken inmiddels uitgeput.
- Schuldenberg historisch groot
- Olieprijs laag
- Brexit (zonder deal)
- Geen buybacks meer bij bedrijven en geen dividenden die uitgekeerd gaan worden. Cashflow beleggen is heel moeilijk. Buybacks waren immers een belangrijk onderdeel van de stijging,
- Goed mogelijk is nu dat Trump niet wordt herkozen. Dus einde aan de lagere belastingen en andere Trump stimuleringen.
- Een nieuwe en grote crash op de USA huizenmarkt is een kwestie van tijd.
- Euro crisis
Als al deze zaken samenkomen kon het weleens een heel negatief effect hebben voor de beurs. Zelfs al komen er maar een paar stormen samen dan nog hebben we een orkaan van de hoogste categorie.
Voor en tegen
Amerika is helemaal gek aan het worden van polarisatie met gewapende milities voor de deur van een bar of kapper die zich verzetten tegen de lockdown. In Amerika zijn er enorme hoeveelheid wapens bij de burgers. Trump gooit olie op het vuur door het niet te veroordelen of zelfs partij te kiezen voor de opstandelingen tegen de lockdown, maar hij moet in deze cocktail oppassen dat het vuurtje niet zo heet wordt opgestookt, dat het oncontroleerbaar wordt en overgaat in een allesvernietigende revolutie. Natuurlijk, uiteindelijk gaat het om de kloof tussen rijk en arm. Arme mensen in Afrika, India, Azië, maar ook in Amerika kunnen niet meer zonder werk omdat ze daarom zonder eten komen en vrezen die dood meer dan de mogelijke dood door het corona virus.
Iemand gaat het bonnetje oppakken
In de weekendkrant wordt uitgelegd hoe overheden schulden van bedrijven opkopen en de rente laag houden. Dat wordt o.a. gedaan door Blackrock dus die spreekwoordelijk geld mag uitgeven van anderen in het opkoopprogramma. Dat geld uitgeven van anderen, was in het verleden niet zo’n goed idee als we terugdenken aan de kredietcrisis in 2008 waar de ene partij hypotheken uitgeeft voor de ander die ze verzamelt voor weer een ander. Los hiervan ben ik sowieso geen voorstander dat we als partij schulden opkopen van bedrijven en we dus niet weten of we het geld ooit wel terug krijgen.
Ook komen we tot het punt dat mensen niet snappen hoe centrale banken werken en wat ze zijn. Centrale banken zoals de FED zijn ondanks de naam Federal Reserve Department doet vermoeden niet van de overheid en heeft ook geen non-profit karakter. Dus niets is voor niks bij de FED, ze willen gewoon winst maken op deze hulp. Het is dan ook goed te beseffen dat in het verleden de centrale banken meerdere malen ernstig geprofiteerd hebben van eerst extra kredieten aan de markt en dan later weer profiteerden van ineens een enorme verkrapping en zo de economie totaal lam legden. Zie ook dit artikel. Dus besef: het is geen vriendelijke hulp en de hulp is ook eindig. Als de FED zijn geld terug wil, zal de overheid de belastingen verhogen en dat remt dan weer de economie…
Inflatie of deflatie
Laten we voordat we het hebben over geldontwaarding of juist het meerwaarde voor je geld krijgen eerst beginnen met een leuk weetje; de Greenback, de voorloper van de dollar begon in 1862 in de oorlog tussen Noord en Zuid. De toenmalige president Lincoln, wilde niet afhankelijk zijn van bankiers en printte 150 miljoen Greenbacks (genoemd naar de groene achterkant) om zo de oorlog te bekostigen. In 1863 werd dit bedrag verhoogd tot 450 miljoen. Dit het was schuldenvrij papier (lees: er werd geen rente over betaald door de overheid). De cirkel is rond .
Maar allerlei ‘experts’ waaronder Greta Thunberg verwachten inflatie. Voedsel wordt schaarser, vliegen wordt duurder, we gaan meer zaken zelf produceren, restaurants willen hun verlies goedmaken en door de 1,5 meter ruimte moeten de prijzen omhoog, etc. allemaal prijsopdrijvende effecten. Inflatie is goed, want dan worden schulden minder. Dit was een van de redenen dat de Duitsers niet tegen de hyper inflatie waren na de eerste wereld oorlog, immers ze moesten veel herstelbetalingen doen (hun schulden aflossen en bij hyperinflatie worden die veel goedkoper).
Ja, men denkt dat vliegen en horeca duurder worden na de heropening. Maar om de klant terug te lokken en de zaken weer aan de gang te krijgen zou men met prijzen kunnen stunten. Of als iemand een failliet bedrijf opkoopt voor een prikkie, kan men gemakkelijk tegen lagere kosten (zonder oude schulden) kunnen ondernemen en als er een lager gaat in prijs volgt de rest. Het corona virus heeft het volledige management ook het besef gegeven dat ze zonder kantoren kunnen en efficiënter kunnen werken dus ze kunnen met veel minder personeel toe. Helemaal als we dan ook nog beseffen dat we goedkope mensen uit het buitenland kunnen halen dan is het helemaal een scherpe daling van de prijzen. Ook kan deflatie uit lagere assetprijzen komen, huizen worden goedkoper door minder toerisme en dus geen opbrengsten uit verhuur. Ook zullen mensen wegtrekken uit de steden. De bedrijven die failliet zijn, houden gedwongen een uitverkoop en dat drukt prijzen. De combinatie van extreme schuld en deflatie is heel slecht voor de volgende generatie.
Nog even technisch….
Bijna overal reeds verkoopsignalen of bijna verkoopsignalen in alle indices
De AEX is precies tegen de weerstandslijn aan geweest en daarna omlaag gedoken. Dit is een duidelijk pullback patroon. Ook de 50 procent retracement is getest. De Twindicator heeft nu als officieel niveau: 498,02.
Kort gezien zien we ook de EB indicator een kruising van de lijnen laten zien.
De Duitse DAX heeft al officiële verkoopsignalen in de Twindicator.
De S&P 500 moet nog wachten op een officieel verkoopsignaal, maar ik wil er wel op vooruit lopen.
De Nasdaq staat ook boven de Twindicator en dus nog long, maar ook hier heb ik helemaal geen vertrouwen meer.
Langer gezien; zien we een lagere top en een te enthousiaste index. Reden genoeg om lager te gaan.
Russell 2000 wel al een verkoop in de Twindicator.
Nu was ik best fan van Adyen, maar moet dit bedrijf meer waard zijn dan ING en ABN samen? Ik denk van niet. Een netwerk met klanten en relaties heeft grote waarde. De Twindicator voor Adyen staat op 924,07. Een val hierdoor moet als hét niveau om winst te nemen gebruikt worden.
De handelsoorlog VS en China heeft grote effecten voor ASML, maar ook de komende recessie moet grote effecten hebben op ASML. Het fonds beweegt zoals de NASDAQ en de Twindicator staat op EUR 260.12.
QualCom zijnde een sectorgenoot van ASML heeft de Twindicator op USD 74,25 en dit is nu ineens heel dichtbij.
Google Twindicator op USD 1.308,50 en vrijdag nabeurs kwam de US Justice Department met een anti trust rechtszaak en hierdoor ging er 20 dollar nabeurs van de koers. Hiermee komen we dicht bij de Twindicator. We hadden al slecht nieuws over de advertenties die fors teruggelopen zijn op Google omdat de reisindustrie een belangrijke adverteerder was. Maar hier komt de anti trust zaak bovenop.
Persoonlijk wil ik erop wijzen hoe belangrijk een Google in de S&P 500 is en dus kon de totale markt wel eens een duwtje naar het zuiden krijgen. Zo krijgen we toch nog een kleurtje.
– Geschreven door: Cees Smit.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.