Op een belangrijk punt
De markten staan op hoge niveaus en de grote vraag is gaan we verder omhoog en kan de AEX naar 485 en hoger, of gaan we eindelijk echt corrigeren en kan de AEX flink onderuit? De economische cijfers zijn niet zo goed, zo hadden we vrijdag nog een SMI cijfer in de UK dat aangaf dat er grote effecten zijn van de Brexit. Nu ben ik nog van de oude school en leerde ik dat slechte cijfers die aangeven dat er minder consumptie is, niet goed zijn voor de beurs. De nieuwe beleggers weten echter dat hoe meer misère er is, hoe hoger de beurs gaat. Immers, de centrale banken zullen het wel gaan stimuleren en de rente nog verder verlagen. Maakt het iemand uit of de rente nu min 0,50 of min 0,75 is? Sowieso geven de huidige marktrenteniveaus in de financiële markt al grote problemen bij de ECB. Ruim 700 miljard van de Duitse obligaties hebben een rendement dat lager ligt dan min 0,4% (inderdaad -0,4 procent) en zijn daarmee ongeschikt om opgekocht te worden. Ook in Nederland valt 90 miljard buiten de boot. Kortom; het valt nu al niet mee om 80 miljard per maand op te kopen. Laat staan dat we extra gaan stimuleren.
Verder verlagen rente?
Gaat er iemand dan juist wel ineens al zijn of haar geld uitgeven als we de rente nog verder verlagen? En door de huidige extreme rentes moeten bedrijven nu ineens al betalen voor hun spaargeld. Wat denken we dat deze bedrijven gaan doen? Natuurlijk, een particulier zou direct zijn geld opnemen. Bedrijven kunnen echter niet zo gemakkelijk hun geld in een oude sok stoppen en cash aanhouden thuis, dit is gevaarlijk (fraude, diefstal, etc.) en brengt ook kosten met zich mee. De particulieren zouden bij een nog verdere verlaging een run op de bank doen en al hun spaargeld opnemen, maar voor bedrijven is dit moeilijker. Dus op het huidige niveau is er nog geen probleem, maar op lagere niveaus zullen bedrijven zeker in actie komen. Maar denken we nu echt dat bedrijven gaan investeren? Nee, investeren doe je als je vertrouwen in de toekomst hebt en niet speciaal omdat je moet.
De Duitse Bund (10 jaars future)is wel iets terug gekomen, maar staat nog steeds op een punt dat het of ineens omhoog kan schieten of dat we eindelijk omlaag gaan en dus hogere rentes gaan zien.
Men verwacht dat de Italiaanse banken geholpen worden en dat zo de problemen opgelost worden. Officieel mag het niet met Europees geld, maar er worden wat trucs bedacht om de wetgeving flexibel uit te leggen.
Pokémons in Griekenland
Als iemand denkt dat Pokémon het enige populaire spel is dat virtueel gecombineerd wordt met de echte wereld, wil ik graag wijzen op Griekenland. Daar was men blij dat de Grieken 2,65 miljard afgeloste. Daarvoor werd echter nog 7,5 miljard overgemaakt dat gebruikt moest worden om af te lossen. De beurs gaat zelfs omhoog op deze logica…
Euro dollar wordt weer zwakker en daarom lijken we alsnog naar pariteit te gaan.
De Dollar Yen wordt sterker.
Een grote beweging in de Dollar Yuan indiceert dat er wel het een en ander aan de hand.
Trump een soort Brexit effect
Het zou een verstandige keuze zou zijn om mevrouw Clinton te kiezen, maar Trump gooide er zoveel Reagan-achtige teksten uit die allemaal zo protectionistisch zijn, dat we bijna een kopie van de jaren dertig lijken te krijgen. De Amerikanen, met Trump voorop, lopen ruzie te maken met de Arabieren en de Chinezen. Twee groepen die ze voor hun eigen economie niet kunnen missen omdat iemand de schulden moet financieren. Trump wil de rijken nog rijker maken en de belasting verlagen.
Ondertussen doet hij net of hij de armen begrijpt door in te zien dat het helemaal niet goed gaat, maar dat zou iedereen ook uit de huizenmarkt kunnen lezen. Het mooie is dat de armen hem hierdoor geloven en hopen dat hij het gaat oplossen. Laten we hopen dat de Amerikanen niet voor een Brexit-achtige uitkomst gaan. En laten we hopen dat er iemand eens naar de schuldenklokkijkt, want bijna 162 duizend dollar per belasting betaler is fors. Per persoon in de VS komt deze op 59,750 zijnde 107 procent van het GDP. In Nederland is het per inwoner 29.400 USD zijnde 69 procent van ons GDP,
Ander drama
De aanslag vrijdag in Duitsland op een winkelcentrum met tien maakte een behoorlijke indruk. Helemaal na Paris, Brussel en Nice geeft het wel een schokkend beeld van onze toekomst.
De ontwikkelingen in Turkije geen echte reden tot feest
Dan hebben we nog Turkije waar de democratie zegeviert, maar vele duizenden rechters ontslagen zijn en waar nog steeds journalisten worden opgepakt. Om het over de rest van de gebeurtenissen, maar niet te hebben. Ik heb klaarblijkelijk een ander beeld van een democratie. Dit land is extreem belangrijk voor ons allemaal, dus laten we het beste ervan hopen en dat het allemaal maar goed mag komen.
De Duitse Dax zou aan de bovenkant van zijn trend kunnen zitten en weer gaan dalen, maar dit zou pas het begin kunnen zijn van een verdere stijging.
De Aex heeft een soortgelijk verhaal. Als het niet doorzet, zetten we een top neer en als het nu daalt kan het wel eens flink worden. Kortom; een belangrijk moment.
Eigenlijk laat de koers van ABN Amro ook mooi zien op welk punt we staan. We hebben een enorme daling goed gemaakt, maar was dit slechts een pull back of gaan we nog veel verder?
Ook in het week plaatje van de AEX zien we het duale aan de situatie. Immers; het kan nog steeds een grote hoofd-schouder zijn en dus een grote daling, maar we zien ook de opgaande trend die best tijdelijk door kan gaan…
De Amerikaanse Russell2000 index blijft wat achter op de Sp500, maar dat blijft de AEX ook.
Wat minder twijfelachtig is, is de Nasdaq Biotech index. Deze is weer interessant als koopkandidaat. Je kunt een fund kopen, maar ook gewoon de tracker IBB.
Zeepbel?
Goud is volgens de Rabo een zeepbel, maar ik zou gezien de negatieve rentes graag mijn geld in goud hebben zitten in plaats van betalen bij de bank. Natuurlijk kan Goud ook omlaag, maar voorlopig heb ik nog koopsignalen.
Als ik dan iets moet omschrijven als een zeepbel dan was het bijvoorbeeld Amazon. Maar we moeten niet tegen de trend in gaan.
ASML vind ik ook prijzig geworden.
De telecom bedrijven -en dus ook KPN- hebben een rechtszaak inzake gratis telefoons en daarmee krediet aan de klant verloren. Zoals het er nu uitziet moeten ze door ongeldige contracten grote bedragen gaan terugbetalen. Gecombineerd met de enorme concurrentie is dat reden te meer om voorlopig uit dit aandeel te blijven.
Sowieso worden bedrijven kapot gemaakt met claims. Volkswagen betaalde eerst een settlement van vele tientallen miljarden aan de VS, maar daarna gaan diverse staten alsnog gewoon het bedrijf aanklagen. Het zou mij niet verbazen als Volkswagen een soort GM gaat worden.
De boete voor de vrachtwagenproducenten is ook mega….
Goedkoop geld maakt dure dingen nog duurder
Kijk naar Softbank dat een Chip bedrijf ARM overneemt. Het is wel bizar te zien dat dure bedrijven nog duurder kunnen worden. Voor Softbank is dit niet positief.
Binck Bank is een koopje.
Ik heb koopsignalen ondanks dat ze (of juist omdat ze nu ook) in hypotheken gaan. Ik blijf zeggen dat als je een buitenlandse partij bent en naar de Nederlandse markt wil, je relatief goedkoop een groot marktdeel kunt pakken.
Niet alle banken zijn een koopje. Zo blijft de Deutsche Bank een twijfelgevalletje. Maar als de Italianen gered worden, dan mag de Deutsche ook zeker gered worden.
We sluiten af met een Vix-grafiek.
De implied volatility is weer extreem laag. Dus ondanks dat we op een punt staan dat we of flink omhoog of flink naar beneden kunnen gaan, gaat de markt uit van geen beweging.
Er zijn dus wel kansen, maar de bedrijfsresultaten van de komende weken zullen naar alle waarschijnlijkheid het muntje een bepaalde kant op laten vallen. Dus ondanks de warmte kan het vriezen of dooien.