We zitten als het goed gaat vlak voor de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Persoonlijk hoop ik daarna op wat meer eenheid en wat minder polarisatie in de VS. Maar dat lijkt tegenwoordig wel een wens die de winnaar van Miss Universe uitspreekt bij haar speech en past in de categorie “Laten we toch gaan voor wereldvrede (World peace) en allemaal liever vrede sluiten en geen oorlog meer voeren”.
Helaas, eigenlijk zijn er slechts enkele goedgelovige optimisten die dinsdagnacht direct een uitslag verwachten. De realisten gaan er vanuit dat in het beste geval er niet direct duidelijkheid komt na de verkiezingen en er nog een hele strijd tussen advocaten zal zijn om allerlei stemmen ongeldig te maken en ook om hertellingen te vragen. Maar laten we toch hopen op snelle duidelijkheid. De verkiezingen worden extreem belangrijk omdat er grote verschillen in aanpak worden verwacht hetgeen weer van grote invloed op de begroting en op fiscale behandeling zal zijn. The Economist opent deze week met de cover: “Why it has to be Joe Biden”. Maar wie het weet mag het zeggen. Ook wie de macht in de Senaat krijgt is van groot belang. Want Biden zonder meerderheid is direct vleugellam.
Het Chinese Ant Group, het moederbedrijf van de betaal App van Alipay ging voor een deel nog even net voor de Amerikaanse verkiezingen naar de Chinese beurs en leverde een record van 34 miljard USD op en ik maakte me vorig jaar nog druk over het Saoedische Aramco dat “slechts” 29 miljard USD ophaalde voor een deel van het bedrijf.
Rounding the corner
Een ander onderwerp dat deze week de beurzen bezighield was de virus updates. Nederland was begin van de week ogenschijnlijk een van de slechtste jongetjes van de klas maar nu de cijfers van de rest van andere landen binnenkomen worden we ineens een goede middenmoter. In Europa hebben we door de stijgingen weer op meer plekken lockdowns en deze zijn in de tweede keer pijnlijker voor het bedrijfsleven. In eigen omgeving zie ik bij onze “light lockdown” al veel meer ontslagen in de horeca dan bij de eerste golf. Maar ook bij allerlei andere sectoren zie ik steeds grotere problemen en meer ontslagen.
Cijferseizoen lekker op dreef
We zien dat Corona bij bedrijven enorme impact heeft. Neem bijvoorbeeld het Duitse SAP dat gewoon even 22 procent lager ging na de bekendmaking van de resultaten. Ook bij Twitter zagen we dit soort dalingspercentages. We hadden daarbij dan ook een berg bedrijfscijfers te verwerken en de verwachtingen (lees fantasieën) lagen in de markt soms gewoon te hoog. Nu zien we dat de dure (lees hoog gewaardeerde) bedrijven niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. De Koers Winst verhoudingen zijn zo hoog dat zeker in een opkomende crisisperiode deze hoge winstgroei niet vol te houden zal zijn voor deze “dure” bedrijven.
Sprekende over dure bedrijven dan hebben we het dus over de Tech-sector. De beurs in deze Tech-sector begint langzaam maar zeker te normaliseren. Echter; we zijn er mijns inziens nog lang niet, de correctie is pas net begonnen. De maand oktober was dus uiteindelijk lager in veel indices en daardoor is er in de grafieken in de VS heel veel veranderd. We hebben nu ineens verkoopsignalen in alle Amerikaanse indices terwijl tot vorige week de Amerikanen juist de boel hoog hielden. Ook kijken we even naar de langere termijn plaatjes.
Maar eerst dus even de Nasdaq. Eerder vielen we uit de opgaande trend en nu lijkt een dubbel top patroon gevormd en we hebben een verkoopsignaal in de Twindicator. Kortom, lekker zo voor de verkiezingen…
Wij volgen de VS
Een lagere Amerikaanse beurs zorgde ook voor lagere Europese beurzen. De AEX had in alle indicatoren verkoopsignalen en ging eindelijk “lekker” een keer omlaag. Zoals bekend heb ik al bescherming in onze kern portefeuilles en heb ik speculatieve posities omlaag in de Lage Landen Portefeuille.
Vlak voor de Kerst
Zo begin nieuwe maand is het ook goed om naar de maandgrafieken te kijken. Als we dit bij de AEX doen zien we nog wel een mooie opgaande trend, maar hebben we wel verkoopsignalen in Twindicator op maandbasis in de AEX. Ook in de Candle grafiek hebben we op maandbasis verkoopsignalen.
De Duitse DAX had het de afgelopen week o.a. door SAP slechter dan wij in Amsterdam. De korte termijn grafiek van de DAX had al eerder verkoopsignalen gegeven en versnelde nu dus omlaag. Nu kunnen we best tijdelijk een weekje herstellen maar trendmatig is er iets veranderd en moeten we dus niet meer op dips kopen maar juist in oplevingen verkopen. “sell the rallies”
De maandgrafiek van de DAX is ook veel slechter dan die van de AEX. Natuurlijk gaan deze beide indices elkaar, zoals altijd in de historie, volgen. Maar de DAX heeft dus al een trendbreuk in de maandgrafiek en de beweging omhoog van de afgelopen tijd is slechts een pullback naar de gebroken trendlijn geweest. Theoretisch kunnen we daarna weer de route omlaag vervolgen.
Als je de maandgrafiek van de Nasdaq bekijkt dan zie je hoe hoog we eigenlijk staan en zie je ook het huidige toppatroon. Technisch gezien constateren we dat zelfs bij een daling naar de 7.500, we nog niet eens uit de opgaande trend breken. Dus zelfs een optimist zou een correctie kunnen voorspellen.
Korte termijn S&P500 grafiek
De korte opgaande trend is dus gebroken en we staan onder de Twindicator-lijn die op 3.425,66 ligt. Dus in een onverwachte verkiezingsbeweging boven de Twindicator-lijn moeten we weer positief worden. Maar dat is niet mijn eerste scenario.
Bijzonder plaatje
Wel apart om te zien is dat de maandgrafiek van de S&P 500 aan de bovenkant lag en nu een toppatroon in de candles heeft gevormd.
Het perfecte plaatje
Een soortgelijk lange termijn plaatje zien we ook in de nog bredere Wilshire 5000 market index. Ook hier zien we in het lange termijn plaatje dat we behoorlijk gestegen zijn in de algemene markt termijn en het nou over het algemeen gezien niet echt geweldig goed gaat in de VS.
Het korte termijn plaatje lijkt wat mij betreft op een dubbel top en gezien de verkoopsignalen zouden we dus lager kunnen gaan.
De wijzen uit het Oosten
Ook in de Japanse indices hebben we nu technische verkoopsignalen. Kortom wereldwijd gezien zouden we best eens een aardig stapje terug kunnen.
Bewolkt beeld
Microsoft kon aan de verwachtingen evenmin voldoen en ging lager na de cijfers. Persoonlijk word ik een beetje moe van het feit dat dit soort bedrijven als duurzaam bestempeld worden. Ik zal hier in een andere column uitgebreid op terug komen maar het feit dat tegenwoordig alles maar “in de Cloud moet” is mijns inziens zeer vervuilend en persoonlijk zouden we daar vanaf moeten. Iets in de Cloud opslaan betekent veel energievretend data transport en ook opslag op meerdere servers in de wereld. Je informatie wordt verdeeld uit veiligheid en dus moeten meerdere servers energie gebruiken. Maar laten we het alleen over het technische plaatje van de grafiek hebben. We hebben in de Twindicator verkoopsignalen.
Een mooi begin
Adyen is door de enorme hoge waardering al een tijd een short voor me maar nu lijkt het eindelijk te gaan gebeuren. We hebben verkoopsignalen in de Twindicator en ook lijkt de trend gebroken.
Amazon kwam met cijfers en ging omlaag. In deze grafiek zie ik een Hoofd Schouder patroon en ook dit aandeel vind ik heel hoog gewaardeerd. Kortom een leuke short.
We zijn er bijna
FB geeft bijna een verkoopsignaal. Als de grafiek onder het Twindicator niveau van USD 263,06 sluit hebben we eindelijk weer een officieel verkoopsignaal. Het slot was vrijdag USD 263.71 en dus nog dichtbij het Twindicator niveau.
Google ging na de cijfers ineens weer boven de Twindicator lijn, maar echt positief ben ik er nog niet op. Als we opnieuw omlaag gaan moeten we short. Voor nu neutraal.
Apple ging na de cijfers ook omlaag en gaf ook (lees bevestigde) verkoopsignalen.
Lockdown effect
StarBucks cijfers vielen mee en ook hier verkoopsignalen. Hoewel we moeten officieel op een bevestiging wachten.
Mijn short van vorige week Lululemon deed het prima en ging vrolijk een stapje terug.
Voor de optimisten en realisten
Het is niet alleen maar kommer en kwel er zijn ook aandelen die juist nu koopsignalen geven. Koninklijke olie (RDSA) heeft bijna een officieel koopsignaal gegeven en zou prima voor de lange termijn gekocht kunnen worden. Ook BP geeft koopsignalen maar gezien de Brexit heb ik voorkeur voor RDSA.
Meten met twee maten
Dit weekend veel berichten over KLM AirFrance. Dit bedrijf krijgt als ik de politiek moet geloven alleen maar steun als piloten en de rest van het personeel salaris inleveren. De huidige crisis is niet de schuld van de directie of de piloten. Nee het corona virus is het probleem en dat kon niemand zien aankomen. De banken hadden in de kredietcrisis door hun eigen fouten enorme problemen. Sukkels als ik die niet eens hun studie hadden afgemaakt konden exact voorspellen wat er ging gebeuren en slimme maar wel erg goed betaalde topmannen hadden het allemaal niet gezien. Nu zal ik niet de beroemde vraag stellen: of ik nu zo slim ben of zij zo… maar wat ik wel ter sprake wil brengen is dat de banken evengoed steun in de kredietcrisis kregen en de bankiers helemaal niet hun salaris voor vijf jaar hoefden in te leveren. Ja, er was een rel over bonussen, maar iedereen kreeg er juist meer vast salaris bij omdat de bonussen minder moesten worden…
Overigens is de Staat al aandeelhouder en hebben we nog voor het corona probleem ‘ons’ belang uitgebouwd. Kortom stop nu allemaal met al die toneelstukjes daar is de economie helaas te belangrijk voor.
Dubbel Lockdown effect
We zien als het slecht gaat met luchtvaartmaatschappijen dat het ook slecht gaat met bedrijven als Boeing, Rolls Royce en Airbus. De cijfers van deze bedrijven zijn dramatisch. In Boeing hebben we gewoon weer hernieuwde verkoopsignalen.
Nog even als iemand denkt dat het virus een gewoon griepje is dan moet je even kijken naar de koers van auto verhuurbedrijf Hertz.
Geen Carnaval dit jaar
Of naar Carnival Cruises…
Zwijgen is Zilver
Tot slot nog wel iets vreemds, want ondanks dat we verkoopsignalen in veel aandelen beginnen te krijgen, hebben we ook in Goud en Zilver verkoopsignalen. Minder bruiloften of gewoon minder vraag vanuit de Arabieren? Uiteindelijk gaan we het later horen. Voor nu dus voorzichtig.
Tot slot in de bijlage van het FD een verhaal dat me, hoewel geen pessimist in het leven me toch erg aansprak met de veelzeggende titel ‘Pessimisten hebben gelijk” en uitgelegd omdat:
- te hoge verwachtingen tot teleurstellingen leiden
- optimisten risico’s onderschatten
- optimisten blind zijn voor naderend onheil
- zonder negativisme de balans zoek is.
Let wel:
De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (Guardian strategie). In het verleden was dit op IEX.nl De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.