Column: We zijn er bijna…

Hoewel ikzelf al niet meer meeloop, ben ik wellicht wel door de avondvierdaagsenliederen geïnspireerd, want we zijn er bijna (…maar mogelijk nog helemaal). We zijn met de ECB overgegaan naar het opkopen van Corporate Bonds (bedrijfsschulden) en kopen daar zelfs junk (discutabele leningen) op. Ondertussen kreeg de ‘’Britse Exit discussie’’ vrijdag ineens een meerderheid van voorstanders en ook de Duitse 10jaars rente is dicht bij de nul (Yield 0,03). Dit alles brengt het optimisme van de belegger aan het wankelen en daarbij lijken we dichtbij een omslag. Ook het feit dat de beurs al tijden richtingloos is, helpt niet mee aan het vertrouwen van de beleggers en veroorzaakt zelfs verkopers.

De Engelse beurs ging vrijdag net als de rest van de Europese beursen fors omlaag en gaf een verkoopsignaal in de Twindicator. Het omgekeerde hoofd-schouder patroon dat de beurs in potentie naar de 7.100 had kunnen brengen ebt hiermee snel weg.

Economisch goed?

De Economie blijft het zwaar hebben; de ene na de andere retailer valt om. Een paar weken geleden hadden we in Amerika Sport Authority dat definitief omviel en in Nederland hebben na eerder vele namen, nu ook we het mooie McGregor (o.a. Gaastra en Adams Menswear) dat op omvallen staat. Het zegt iets over de internet invloeden, maar eigenlijk nog wel meer over de koopbereidheid. De lage rente zou in theorie juist overheden en consumenten aan moeten zetten tot enorme schulden maar los van een ‘huizenbubbel’  gebeurt er maar weinig.

 

Een ander effect van de lage rente

Iets waar ik weer aan herinnerd werd, doordat ik weer eens oude studieboeken tegen kwam tijdens het opruimen, is dat de waardering van de aandelen zwaar beïnvloed wordt door de rente. Een rente van nul is theoretisch heel slecht. Ik pak er even Wikipedia erbij: bij effecten met een goede verhandelbaarheid, is de koers in principe gelijk aan de contante waarde van de uit te keren dividenden.

Als de rente nul is dan moet je bij de contante waarde-berekening de dividendrendementen verdisconteren met nul. Kijk voor de effecten op: http://bit.ly/1UN53Ne of http://bit.ly/1sBBacr. Ga maar eens rekenen wat het voor gevolgen heeft.

Maar terug naar de waan van de dag.

Door de beweging vrijdag, viel Griekenland ook weer terug en gaf ook een verkoopsignaal. 

Ook waren alle valuta’s weer heftig in beweging, de Dollar Yen gaf ineens weer een verkoopsignaal voor de beurzen. Zoals u weet, ik zie de Dollar Yen als een waarschuwingssignaal.

Euro Dollar is ook terug gevallen naar de Twindicator-lijn na eerdere sprong. Gaan we dan alsnog snel naar Pariteit (1=1)?

IPO indicator?

Het veelvuldig terugkeren of beursnotering krijgen van bedrijven, is een signaal dat we historisch vaak zien voor een grote daling. Maar het mislukken van een IPO? Het mislukken van een eerste beursnotering wordt ook vaak gezien als een extra signaal. Ik weet niet of we al moeten concluderen dat Basic Fit dit was. De koers ging na introductie omlaag. U weet dat ik niet heel enthousiast was over dit bedrijf (lees negatief op huidige koers). Ik blijf dan ook nog steeds verbaasd dat er een aantal analisten op hogere waardes wisten te komen en de introductiekoers wisten te motiveren.

Ik zit zelf, als gebruiker, redelijk in de fitness- en sportclubscène en wat de afgelopen tijd hot is, is meer het online fitness. Zoals, deze link: http://bit.ly/25WQfnf.

Maar dat zelfs het online fitness al jaren een belofte is, kunnen we terug zien in de onderzoeken: 2013 en 2014. Online trends zitten in gadgets en software. Een fitnesscentrum is iets dat vooral groei kent, in een groeiende economie. En of we die krijgen is nog maar de vraag.

Maar snel naar de AEX

We hebben verkoopsignalen in de Twindicator en bewegen alsnog, richting de door mij,steeds genoemde, neklijn. De vraag is dus even of de 425 – 427 zone aanhoud of dat we nu eindelijk echt de correctie krijgen richting de 375. Nu is er natuurlijk ook nog een ‘paniekprikker’ naar bijv. de 420 mogelijk en dat dan de handen van Draghi er weer onder komen…

Maar dat hangt ook een beetje samen met de Engelse sentimenten. Een paar dagen paniek op de beurs kan alsnog iedereen angst geven om toch maar in de EU te blijven.

De Duitse Dax heeft ook een verkoopsignaal gegeven. Ik hoor overigens weinig Duitsers met kritiek over het  opkopen van VW-schulden door de ECB. Wat mij betreft, staat VW er door alle mogelijke claims dramatisch voor. Maar het aantal bedrijven dat sjoemelt met de software is de afgelopen tijd enorm gegroeid.  

Lange termijn gezien; kan een relatief kleine daling in de Dax zorgen voor het doorbreken van grote steunlijnen. Ik zie met enige fantasie een enorme hoofd-schouder in de Dax en als deze echt kloppen dan zien we mogelijk weer de 5.000.

 

De Eurostoxx50 bevestigd het plaatje van de AEX en de DAX. We hadden zelfs al eerder een verkoopsignaal.

Lange termijn, zien we ook in de Eurostoxx een negatief patroon; namelijk, lagere toppen en ook hier een grote hoofd-schouder.

De Amerikaanse indices hebben nog geen verkoopsignalen gegeven, zoals: de Dow Jones.

Don’t worry, be happy?

Lange termijn, zien we ook in de Dow al tijden een zijwaartse trend.

Ook in de technologie gedreven index Nasdaq hebben we nog geen verkoopsignaal in de Twindicator.

 

Ook de bredere Sp500 nog geen verkoopsignaal.

  

Nog even terug naar de IPO’s

ASR was wel een succes en deed het zelfs in de slechte beurs van vrijdag heel goed. Nu hebben ze minder levens- en meer schadeverzekeringen dan de andere verzekeraars maar ik denk dat de overheid graag even wat discount wilde geven. Ik zit long in het aandeel.

“ABN Amro was dood geld, tenzij je een call verkocht had”. Tijdens de IPO van ABN Amro (de beleggingsfair) gaf ik aan, dat ik dacht dat ABN Amro in het gunstigste geval dood geld was. De enige manier om geld te verdienen was calls verkopen op je stukken en wie dit gedaan had, had nu zijn aandelen en winst. Ik had de aandelen niet maar vond het nu wel weer tijd om ze te kopen.  Ik zit dus sinds vrijdag long en ga ook weer even calls verkopen omdat we in de Twindicator toch nog even een verkoopsignaal hebben.

 

Tijdens de uitzending bij BNR op vrijdag kwam ook Philips ter spraken; ik geloof enorm in vergrijzing en verdere technologische ontwikkeling in de medische sector. Of ze hier grote overnames voor moeten willen doen vraag ik even af. Maar een cashrijk bedrijf. De grafiek is minder sexy dan je na een afsplitsing van een groot onderdeel zou verwachten. Gewoon even afblijven of een Hold. Zelf geen positie.

Ik had eerder positie in een 3D printer producent. Maar na verkoopsignaal in de Twindicator had ik winst gepakt. Maar nu lijkt het signaal dramatischer te gaan worden.

 

Ook verkoopsignalen in de Bank aandelen in de VS, bijvoorbeeld: Morgan Stanley.

 

TomTom ben ik nog wel positief over. De deal met Volvo lijkt mij weer een prima toevoeging. Ik zit long.

 

Ambarella de chip leverancier van Gopro begint langzaam maar zeker op te krabbelen. Ik geloof enorm in de trend van zelf rijdende auto’s dat er ook grote behoefte aan camera’s en chips komt. Kortom, een leuk gokje toch?

GoPro zelf, heeft ook weer een koopsignaal gegeven.

Tesla geeft weer eens verkoopsignalen en is volgens mij zeker niet meer waard dan Renault en net zo veel als Porsche. Uit de cijfers die ik tegen kwam op Flatsixes, zien we dat Porsche meer auto’s verkoopt en ook dat de winst per auto is gestegen.Overigens, had ook Tesla problemen.

Adobe mooie short. Één van de huidige top-short is Adobe, mits ze nog iets terug vallen. We wachten op slot onder de 96,68 USD.

Kortom, de beurs begint weer iets minder saai te worden. Voor zowel de optimisten, als de pessimisten is er van alles te beleven.

Deel dit bericht: