Wie Snapt het nog?
We maken al tijden gekke dingen mee, we hebben SPAC’s die naar de beurs gaan en ondanks dat je nauwelijks weet wat je koopt of invloed hebt zijn ze heel populair op de beurs en wordt er van alles in deze beurs-dozen verpakt. Vrijdag kwam, de eerder uitgekotste verhuurder van kantoorruimtes, WeWork toch gewoon op de beurs via een SPAC. Zo wordt alles met de mantel der liefde bedekt. De IPO markt is dus nog in heel goeden doen en daarmee lijkt de beurs in topconditie. Dit ondanks dat de FED heeft aangekondigd op korte termijn te starten met het verminderen van de inkoop van bonds (Tapering) en daarna al snel een start denkt te maken met het verhogen van de rente. Ondertussen geven de economische cijfers niet allemaal een gezonde groei aan. De inflatiecijfers gieren door het dak en de tweede economie ter wereld (China) heeft de nodige problemen met vastgoed en hoge goederenprijzen.
Een tekort aan alles
In het Westen is er in de handelsketen een tekort aan alles. Dat wordt bevestigd door veel bedrijven bij de publicatie van hun kwartaalcijfers. De tekorten aan personeel zijn zo groot dat bijv. de Burger King in Amsterdam dicht moest. In de NRC van dit weekend staat er een uitgebreid verhaal over de tekorten. Naast de tekorten, de enorme inflatie, de hoge energie en goederenprijzen zijn er ook nog andere problemen zoals de Delta plus variant en hackers.
Vorige week gaf ik in mijn column al aan dat de hack bij VDL ook gevolgen voor ASML moest hebben en uiteindelijk zien we ook in de media nu uitleg over de hack en de gevolgen voor Philips en ASML van leverancier VDL.
Inflatie
Nu roeptoeter ik al een tijd dat we behoorlijke inflatie getallen hebben maar gelukkig krijg ik nu bijval van o.a. Jeffrey Gundlach, die zegt dat de inflatie boven de 4 procent zal blijven in 2022… De vraag die daar dan bij gesteld moet worden, is of de rente dan nog negatief moet zijn?
Nog een bewijs van gekte
Wat ik persoonlijk het grootste bewijs van totale gekte vind is dat de koning van het Fake News en de leugens Trump, via een SPAC met zijn mediabedrijf naar de beurs gaat en dat de koers van het SPAC-aandeel dan ook nog eens 350 procent stijgt.
The power of Snap
Over snappen gesproken. Snap stond in april 2020 nog 8 dollar en recent raakte het bijna 84 dollar, een beweging zo hard dat als je het met je auto in de bebouwde kom doet, je kunt rekenen op een flinke boete. Maar zonder grappen. Wat een beweging voor een bedrijf dat structureel geen winst maakt… Maar na een grote stijging viel het aandeel vorige week vrijdag, op bedrijfscijfers van donderdag nabeurs, ineens 20 procent omlaag en kijkende naar de grafiek is dit pas het begin.
Tesla op naar de sterren en daar voorbij
Nu ben ik al tijden sceptisch over Tesla. Het produceert relatief weinig auto’s en krijgt te maken met enorme concurrentie van echte autobouwers. Vorige week kwam Tesla met cijfers. Het bedrijf maakt 1,86 USD winst per aandeel. Kijkende naar de slotkoers van vrijdag is dit bedrijf dus gewaardeerd op 489 keer de winst. Nu vind ik dat heel veel (zeker in vergelijking met andere autobouwers) maar, men (lees Meme) vond dat een prima resultaat en het ging hoger. Dat de winst voorkomt uit Co2 verkopen, inkomsten uit subsidies, Bitcoin-trading en er ondertussen ook nog een paar auto’s verkocht worden met verlies, doet niemand wat. Analisten worden zelfs positief nu de koers lekker omhoog schiet. De oude wijsheid, die mij werd geleerd, dat je geen bedrijven moet hebben die afhankelijk zijn van subsidie blijkt niet op te gaan als het een subsidie aan de rijken is, want kan de gemiddelde Tesla rijder de auto niet kopen zonder al die subsidies? en denken we echt allemaal dat we snel zelfrijdende auto’s.
What the hack
Bij ASML is het sentiment gelijk aan Tesla, alleen ASML staat gewoon onder de Twindicator die op Eur. 708,79 staat. Er zijn dus verkoopsignalen. Het sentiment in ASML trok zich niets aan van de zwakte in Intel en andere Tech bedrijven. Erger nog de zwakte van Intel werd positief uitgelegd omdat Intel gaat investeren en dat moet goed zijn voor ASML…
Nogmaals, dat de Hack bij VDL ook ASML en Philips raakt, daar lag vorige week niemand wakker van.
Ter idee of ter bevestiging?
Ook Besi ligt onder de Twindicator en ook hier is het sentiment fantastisch (lees er is een discrepantie). Het Twindicator niveau in Besi is Euro 74,80 en dus pas boven dit niveau loopt de grafiek in lijn met het sentiment.
Dat de Twindicator werkt zien we bijv. bij Facebook. Ook daar hadden we al tijden verkoopsignalen en nu ineens worden de cijfers minder bij Facebook.
Google heeft net als Apple te maken met marge vermindering op de transacties via de Google store. De Twindicator ligt op 2.789, 61 USD. Kortom het slot was hieronder en dus verkoopsignalen.
Twitter laat een verkoopsignaal zien onder USD 61,49. Het slot was er nog net boven maar het feit dat Trump en zijn gekkies een eigen platform gaan starten haalt gebruikers weg bij Twitter. Kortom ook hier zijn verkoopsignalen te verwachten.
Er gebeurd van alles in de Bitcoin
Afgelopen week hadden we op 1 platform een flashcrash en ging de Bitcoin even richting de 8.000 USD. Nu was dit een soort van foutje, dat we ook in de aandelenmarkten wel eens gezien hebben. Maar toch, dat is wel een waarschuwingssignaal. Een andere grote waarschuwing was te lezen in het FD van afgelopen zaterdag. Daar werd gewezen op de “systeem” banken van de Crypto ’s en de verwevenheid van de diverse Crypto ‘s met elkaar en met de aandelenmarkten.
If I had a hammer …
Een vrolijke song van Trini Lopez en ook de beren kunnen vrolijk worden van deze “hammer”, want een Hammer (Hamer) patroon bovenin de trend is in de Candlestick-methode een draaisignaal oftewel een trend omkeer. Natuurlijk moeten we maandag wel eerst een bevestiging krijgen van deze draai.
Het perfecte plaatje?
Dan nog even het grote plaatje van de AEX. Als we naar de maand candlegrafiek kijken dan komt de grote vraag op of de zwarte candle van de vorige maand overvleugeld wordt door een enorme positieve maand oktober, die door de stijging een witte candle lijkt te creëren deze maand. Gelukkig voor de beren is de maand nog niet voorbij.
Amerikaans optimisme
De S&P500 futures zijn afgelopen week ook weer boven Twindicator 4.413,38 punten uitgekomen en we zetten gewoon weer records neer en dat ondanks of juist door mijn zorgen. En dan nog het vastgoedprobleem in China…
Sprekende over positivisme, Evergrande!
De naam Evergrande klinkt heel positief tenzij de naam met de wijsheid achteraf doelt op de schulden van het bedrijf. De beurzen in Azië waren (en daarmee ook Europa) op vrijdag positief, omdat Evergrande eindelijk komt met een couponbetaling. Men heeft een kleine betaling gedaan om te voorkomen, dat het bedrijf al dit weekeinde in surseance zou raken. Als je als probleembedrijf, een coupon van een lening te laat betaalt is er technisch gezien nog weinig aan de hand als je dat alsnog doet voordat de “Grace periode” (respijtperiode) afloopt. Kortom de couponbetaling was maar een klein bedrag (schuld meer dan 300 miljard dollar) en dus een technisch verhaal. Maar hoewel de beurzen allang niet meer lager waren op het Evergrande verhaal, gingen we op het technische nieuws van een couponbetaling wel hoger. Ook dit snap ik niet, als we zien dat Evergrande ook bekend maakte dat de sales van Evergrande 97 procent is teruggevallen. Dus rara hoe dit afloopt…
China blijft groot?
Naast Evergrande zijn er nog een viertal vastgoedreuzen die wankelen en op omvallen staan. Kijk ook maar eens naar China Aoyan Property of lees ook de Wall Street Journal en zie ook hoe groot de invloed van vastgoed is op de Chinese economie (11 procent) versus de Amerikaanse economie (4 procent)…
Bron: WSJ
Conclusie: ik zit waarschijnlijk naar de verkeerde film te kijken en snap niet waarom we zo enthousiast zijn op de beurzen. Is dit de laatste fase? Maar hoelang moet dit dan duren? En moeten we niet naar een short fund kijken?
Disclaimer:
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.