Column: Wir Schaffen das

Vorige week kocht ik voor een klein deel van mijn fonds (Lage Landen) aandelen in Deutsche Bank. Dit omdat, iedereen negatief was over dit aandeel en dat de Deutsche Bank even ruwweg 14 keer de Take Away-site waard was.

Nu vind ik een bestel website van 1 miljard wel heel duur, Deutsche Bank was volgens mij dus gewoon even goedkoop op dat moment, maar iedereen vond het maar eng en sommige zelfs belachelijk gevaarlijk dat ik dit vallende men probeerde te vangen. Nu is het kopen van een liquide aandeel voor maar een beperkt deel van je portefeuille zelf als ouwe beer niet gevaarlijk en al helemaal niet als je ook nog eens index puts hebt onder deze positie. Want mijn stelling blijft; als Deutsche Bank valt dan krijgen we een grotere impact dan de val van Lehmann en dus moest of het een of het ander gebeuren.

Deutsche Bank gaat technisch zelfs weer koopsignalen krijgen als we op het slot door de 11,66 Euro heen gaan. De puts zijn schreeuwend duur, dus in plaats van het kopen van aandelen zou je ook voor hetzelfde aantal een put (of puts)  kunnen schrijven (verkopen dus en de koopverplichting van de aandelen op je te nemen) mits je bereid bent het aandeel echt te kopen. Als je dit met een heel beperkt deel van je vermogen doet, is zelfs als het verkeerd gaat te overzien.

Maar nogmaals; ondanks dat ik heel bang ben voor de markt, ben ik niet direct bang dat men alle beleggers in Deutsche Bank buiten spel zet zo vlak voor de verkiezingen. Deutsche Bank is een volks aandeel en zit in elke portefeuille. Ook kan je mij en zeker niet de Duitsers uitleggen, dat Griekenland gered is en Italiaanse banken gered zijn en nu de Deutsche Bank niet gered gaat worden?!?

Het opvangen van een vallend mes, is dus niet zo gek.

3-10-01

De wereld draait door

Mij vinden ze gevaarlijk als ik een oud kwaliteitsaandeel in de problemen koop, maar we vinden het heel normaal dat de Japanse Centrale bank de grootste bezitter is van aandelen in Japan en als de  FED voorzitter Yellen aangeeft dat ze ook aandelen mag kopen als ze dat wilt en het zelf niet uitsluit als oplossing, dan vindt iedereen dat ook normaal. Ook Larry Summers vindt het een goed plan en daarmee vind ik Larry zo gek als een dronken aardbei. Ik vind het namelijk helemaal geen goed plan om van belastinggeld aandelen te kopen. 1. Omdat we zo geen vrije markt meer hebben en een enorme bubbel creëren, maar ook omdat we zo maar een beperkt deel van de mensen meer koopkracht geven. Ik denk dat als we dan toch willen stimuleren, er meer efficiëntere stimulaties zijn die veel directer werken. Ga bijv. wegen aanleggen, infrastructuur verbeteren, investeren in groene processen, in zonne-energie, etc.  En 2. Hoop ik dat markten weer snel vrij en dus normaal worden, dat alles wat je op school leert ook gewoon weer werkt. Nu is het alles behalve een normale markt, want verdisconteer maar eens een toekomstige winst of cashflow met een negatieve rentevoet.

3-10-02

Ander zorgelijk nieuws

Ondertussen lopen de spanningen tussen de VS en Rusland flink op via de strijd in Syrië en lopen ook andere politieke conflicten op. Zo wordt de relatie tussen de VS en de Arabieren, na een wetsvoorstel in de VS, waarbij de slachtoffers van 9/11 Saoedi-Arabië kunnen aanspreken, er niet beter op. De Arabieren zijn naast grote olieproducent, één van de grootste houders van Amerikaanse staatsleningen en al verkopen ze maar een deel dan nog loopt de rente in de VS fors op als gevolg. Ook vind ik het hele verkiezingsverhaal steeds gevaarlijker worden. Trump blijkt ondertussen als presidentskandidaat het record van geen belasting betalen te hebben en het leuke is dat hij van teflon lijkt, want alles glijd van hem af.

De Japanse index geeft nog steeds verkoopsignalen, ondanks alle interventies.

3-10-03

Het echte nieuws vorige week kwam van de OPEC, die nu wel ineens zogenaamd er helemaal uit was. Alleen wie de lasten ging dragen was nog even een klein dingetje waar ze ongetwijfeld in november uit gingen komen. Hoeveel humor heb je of hoe enthousiast ben je dan als je zo’n uitspraak doet? Alle olie landen hebben geld nodig om hun levensstijl vol te houden en het volk stil te houden. Daarnaast hebben we nog een hele groep landen met enorm veel olie die wel moeten produceren om niet helemaal ten onder te gaan en dan hebben we het nog niet over de schalie gas productie uit de VS. Ik ben dus helemaal niet zo positief over de olieprijs.

3-10-04

Enthousiasme is leuk.

Ook vind ik dat de oliebedrijven wel weer heel heftig reageren op het OPEC nieuws. Neem even RDSA dat ging dwars door de weerstandslijn, maar hiermee is de kans op een hoofd-schouder en dus een terugval naar de €15 nog zeker niet helemaal verdwenen.

3-10-05

Als we naar de week grafiek kijken van RDSA ziet u wellicht beter wat ik bedoel. U moet ook maar eens naar andere Oliefondsen, zoals Total en BP kijken en dan begrijpt u wellicht dat ik het OPEC enthousiasme-virus niet direct geloof.

3-10-06

Even terug naar het grote plaatje, de Dow Jones Index

Die staat onder zijn Twindicator en is dus nog in een shortsignaal.

3-10-07

Ook de Sp500 geeft nog steeds een short-signaal en dus een bevestiging van de Dow Jones.

3-10-08

De Volatility-index (Vix) is nog steeds heel laag. Het kopen van bescherming via gekochte opties is dus heel goedkoop.

3-10-09

Make a Buck

Één van mijn shorts, omdat dit aandeel meer dan 14 keer de boekwaarde staat is koffiewinkelbedrijf StarBucks. In de Twindicator hebben we een verkoopsignaal en ik heb wat puts dec 52,50 USD op 1,65 USD. Als we daadwerkelijk omlaag gaan is dit een mooi kansrijke put.

3-10-10

Ook heb ik puts in Facebook. Nu hebben we nog geen verkoopsignalen, wel is dit aandeel wat prijzig als je het mij vraagt, maar gelukkig heb ik er geen verstand van.

3-10-11

Nog een FANG-aandeel.

Ook Google is wat stevig gewaardeerd en omdat ik de puts wat duur vond heb ik hier een turbo-short. Omdat we ook hier nog geen verkoopsignalen hebben is het een heel speculatieve positie.

3-10-12

Twitter zit ik nog long, wachtend op een overname.

3-10-13

Coke toch weer een Smile?

Even afwachten wat Coke gaat doen de komende dagen, zet het herstel door en krijgen we weer koopsignalen of is dit een pull back? We gaan het zien.

3-10-14

Beter zicht vanaf de zijlijn

Ik zou zeggen gebruik de maand oktober om voor de verkiezingen in de VS uit de markt te zijn.

3-10-15

Een laatste positie die ik met jullie deel is in Home Depot. Een ideaal aandeel om de Amerikaanse huizenmarkt mee te volgen en nu denk ik dat de huizenmarkt ook wat prijzig begint te worden en heb ik een verkoopsignaal in HD. Zoek maar een leuke december put uit, want kijkende naar de Sinterklaas-discussie is het voor je het weet weer december.

Deel dit bericht: